Slovenija

Dolge vožnje, slabe povezave; v najbolj 'odrezanih' krajih predvideni tudi prevozi na klic

Ljubljana, 26. 11. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Nina Jurinčič
Komentarji
31

Če se boste zaradi okolja ali varčevanja odločili, da se v službo raje kot z avtomobilom odpeljete z avtobusom, boste to najlažje storili v ljubljanski regiji in na Gorenjskem. Ministrstvo za promet sicer na bolj "odrezanih" območjih napoveduje prevoze na klic.

Spet se bodo spremenile cene goriv, in sicer navzgor. Cene so bile podvržene trendu naraščanja že v preteklih mesecih, le v zadnjih tednih so se znižale za nekaj centov. Zaradi krize, ki prinaša višanje cen življenjskih potrebščin in storitev ter negotovosti na trg dela, postaja prevoz z osebnim vozilom za marsikoga izredno drag. Ljudje iščejo različne rešitve, od sopotnikov, s katerimi delijo stroške, do zamenjave avtomobila za kolo, vlak ali avtobus.

V Sloveniji so številni ljudje odvisni od avtobusov.
V Sloveniji so številni ljudje odvisni od avtobusov. FOTO: Thinkstock

Marsikdo pa je tudi brez krize odvisen od javnega potniškega prevoza. Tako nas je bralec opozoril, da naj bi na liniji Slovenske Konjice–Celje–Slovenske Konjice zmanjšali število dnevnih avtobusnih prevozov. Prevoznik, ki skrbi za to relacijo, je Izletnik Celje, zato smo se pri njih pozanimali, ali drži, da so z letošnjo jesenjo ukinili več prevozov na omenjeni relaciji.

V podjetju so nad podatki o ukinitvi linij presenečeni. Kot so sporočili, niso ukinili nobene linije. "Na omenjeni relaciji in tudi na drugih relacijah se je število odhodov povečalo, predvsem zaradi večjega števila prodaje dijaških in študentskih mesečnih vozovnic," so sporočili in dodali, da imajo dijaki oziroma študenti možnost, da od 1. septembra 2012 kupijo subvencionirane mesečne vozovnice. Cene teh se razlikujejo glede na kilometrino, tako je treba na razdalji do 60 kilometrov odšteti 20 evrov, od 61 do 90 kilometrov 30 ter za 91 kilometrov in več 50 evrov. Dijaki in študenti imajo tudi možnost, da kupijo subvencionirano kuponsko vozovnico, ki vključuje deset voženj, zanjo pa morajo na mesec odšteti 15 evrov, ne glede na razdaljo. Sporočili so še, da se je število prodanih mesečnih vozovnic od lani povečalo celo za 30 odstotkov.

Sicer pa smo, potem ko smo se na podjetju pozanimali, kakšne so razmere, na spletni strani javniprevoz.si zasledili, da so na relaciji Slovenske Konjice–Zreče–Celje–Ljubljana 1. novembra 2012 dodali nove odhode. Nove odhode so dodali tudi v nasprotni smeri in na relacijah Slovenske Konjice–Maribor ter Maribor–Zreče.

Glede prevoza otrok pa sta tako občina Celje kot občina Slovenske Konjice pojasnili, da zagotavljajo vsem učencem, katerih bivališče je od šole oddaljeno več kot štiri kilometre oziroma je njihova pot označena kot "nevarna pot v šolo" ali obiskujejo šolo s posebnim programom, brezplačen osnovnošolski prevoz.

Izletnik Celje zagotavlja, da niso ukinili nobenega odhoda na nobeni relaciji.
Izletnik Celje zagotavlja, da niso ukinili nobenega odhoda na nobeni relaciji. FOTO: Kanal A

Enkratna vozovnica 0,8 evra, mesečna pa 10 evrov

Kot primer dobre prakse pa naj omenimo koprsko občino, kjer sofinancirajo cene vozovnic. S tem so, kot kažejo občinski podatki, povečali število potnikov, predvsem dijakov.

V Mestni občini Koper (MOK) zagotavljajo gospodarsko javno službo, "javni mestni avtobusni potniški promet" v obliki koncesije. Za izvajanje te službe so v letu 2011 iz proračuna namenili okoli 800.000 evrov, in sicer za izvajanje prevozov na vseh linijah mestnega prometa. Kot so sporočili, so vozne rede sproti prilagajali potrebam občanov ter uvajali nove linije. Zagotovili so, da nameravajo v skladu s proračunskimi možnostmi in potrebami uporabnikov to početi tudi v prihodnje.

Glede primestnih prevozov pa je situacija kompleksnejša, saj javni linijski prevoz potnikov zagotavlja država kot javno dobrino z gospodarsko javno službo, in sicer v obliki koncesije. "Koncedent je torej država, postopke podeljevanja koncesij in izbire koncesionarja pa izvaja Direkcija RS za ceste. Prevoznik mora vozovnice prodajati v skladu s pogoji in tarifami, ki jih določi država. Tarife so torej določene na državni ravni, medtem ko Mestna občina Koper potniku sofinancira (na relacijah, ki se izvajajo znotraj območja Mestne občine Koper) razliko do polne cene vozovnice. Tako kot tarife se za primestne prevoze tudi vozni redi potrjujejo na državni ravni," so pojasnili na občini. Trenutno mora potnik za enkratno vozovnico odšteti 0,8 evra, za mesečni abonma pa 10 evrov. Leta 2011 so iz proračuna za subvencioniranje vozovnic pri izvajanju javnih linijskih prevozov namenili okoli 240.000 evrov prevoznikom, ki izvajajo državno koncesijo na območju MOK.

Kot smo že povedali, se je s sofinanciranjem povečalo tudi število potnikov, kar pa se je zgodilo že pred leti, in sicer leta 2004, zato menijo, da na povečanje števila ni toliko vplivala kriza. Pričakujejo pa, da se bo število potnikov še povečalo, predvidoma tudi zaradi spremenjenega sistema subvencioniranja študentskih in dijaških vozovnic. Zagotavljajo, da se bodo potrebam prilagajale tudi linije in pogostost voženj, predvsem na relacijah mestnega prevoza.

V koprski občini se lahko na enosmerno vožnjo podate za 0,8 evra.
V koprski občini se lahko na enosmerno vožnjo podate za 0,8 evra. FOTO: Aljoša Kravanja
Vprašanja o dnevnih migracijah v slovensko prestolnico in javnih prevozih smo posredovali tudi na ljubljansko mestno občino. Odgovorov do objave članka nismo prejeli.

Število potnikov od leta 2009 pada

Od države je torej odvisno, kako bo urejen primestni javni promet. In čeprav se zdi, da bi se morala zaradi krize okrepiti priljubljenost železniškega in javnega potniškega prometa, kažejo podatki na državni ravni ravno nasprotno. Leta 2009 se je namreč z vlaki vozilo 16,4 milijona potnikov, z avtobusi pa 36,7 milijona potnikov, kažejo podatki ministrstva za infrastrukturo in prostor. Leto pozneje se je število zmanjšalo. Z vlaki se je tako peljalo 16,2 milijona potnikov, z avtobusi pa precej manj kot leta 2009, in sicer 34,8 milijona. Še nižje so bile številke lani: z vlaki se je vozilo 15,7 milijona, z avtobusi pa 32,4 milijona potnikov. Kljub krizi in višanju stroškov ter nižanju dohodkov se je vse manj ljudi odločalo za vožnjo z javnimi prevoznimi sredstvi.

"Iz navedenega je razvidno, da se trend upadanja uporabe javnega potniškega prometa od leta 2009 ni ustavil in je do lani še naprej padal. Z uvedbo novega sistema subvencioniranih prevozov za dijake in študente pričakujemo bistveno povečanje števila potnikov v zadnjem četrtletju 2012," pa so prepričani na ministrstvu. Kot so pojasnili, ima gospodarska kriza na javni potniški promet večpomenski vpliv. Zmanjševanje števila zaposlenih in števila gospodarskih subjektov namreč pomeni tudi manj potnikov in ne gre le za spremembo potovalnih navad, so razložili. Uporaba vlakov in avtobusov torej ni povezana le z varčevanjem v posameznem gospodinjstvu, temveč tudi z drugimi družbenimi in gospodarskimi spremembami, ki imajo neposreden vpliv.

V Sloveniji trenutno izvaja javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu 37 prevoznikov. "Prve koncesije za opravljanje gospodarske javne službe so bile podeljene prevoznikom, ki so na podlagi registriranih voznih redov iz prometnega leta 2003/2004 opravljali javne linijske prevoze. Ta sistem se še nadaljuje. Prve koncesije so začele veljati 1. 9. 2004," so pojasnili na ministrstvu in dodali, da je z izvedbo projekta integriranega javnega potniškega prometa predviden tudi nov razpis za podelitev koncesij.

Glavni cilj projekta IJPP je povezati železniški in avtobusni (tako medkrajevni kot mestni) promet v usklajen sistem, ki bo čim več potnikom omogočal prevoz, konkurenčen prevozu z avtomobili.
Glavni cilj projekta IJPP je povezati železniški in avtobusni (tako medkrajevni kot mestni) promet v usklajen sistem, ki bo čim več potnikom omogočal prevoz, konkurenčen prevozu z avtomobili. FOTO: Thinkstock

Prevozniki se morajo pri določanju, koliko prevozov je na neki liniji, ravnati po standardu dostopnosti, ki določa, koliko povezav ima določen kraj z občinskim, regionalnim ali nacionalnim središčem. Ta standard pa določa vladna uredba in je zasnovan glede na velikost naselij in potrebe prebivalcev.

Pri ceni vozovnic pa ponudniki prevozov uporabljajo povprečno standardno tarifo za prevoz potnikov in prtljage v javnem linijskem cestnem medkrajevnem prometu, ki je bila sprejeta marca 2007. V železniškem prometu cene vozovnic določa vlada. Zadnjič so bile te spremenjene marca lani.

V katerem delu Slovenije bi imeli, če bi se odločili za javni avtobusni prevoz, najboljše možnosti?

Po podatkih ministrstva so najboljše povezave v ljubljanski regiji in na Gorenjskem, kjer je tudi največ potencialnih potnikov in imajo izvajalci prevozov zelo dobro zasedenost voznih sredstev. "V projektu integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) pripravlja ministrstvo za infrastrukturo uskladitev voznih redov, da se bo izboljšala ponudba za potnike. Posamezni vozni redi se spreminjajo v primeru sprememb migracijskih tokov oz. povečanja ali zmanjšanja potreb po prevozih," so pojasnili.

Največ težav bi imeli na potovanju po demografsko ogroženih in redko poseljenih območjih Slovenije. Naša država ima namreč več kot 6000 naselij, od katerih ima polovica manj kot 100 prebivalcev, kar je velika težava za organizacijo javnega potniškega prometa. Predvideno pa je, da bodo po uvedbi projekta IJPP uvedene nove vrste prevozov, kot so prevozi na klic, ki bodo prebivalcem omogočali mobilnost in bodo hkrati racionalni, so napovedali na ministrstvu.

Poleg uvajanja novih vrst prevozov projekt IJPP predvideva tudi nekatere druge izboljšave v javnem prometu, med drugim enotno vozovnico, uskladitev voznih redov in po potrebi uvedbo novih linij, nadaljevanje uvedbe novega sistema vozovnic za dijake in študente ter boljšo ponudbo za druge potnike.

Gneča na vlakih

Za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih je uporaba železniškega in javnega potniškega prometa bistveno ugodnejša z uvedbo že omenjenega novega sistema in z njim novih subvencij. Potniki lahko tako izberejo med mesečno ali kuponsko vozovnico za vlak, in če morajo, da pridejo od kraja bivališča do kraja šolanja, uporabiti tudi avtobus, lahko kupijo kombinirano vozovnico. Tisti, ki se z vlakom vozijo v Ljubljano in imajo kombinirano vozovnico, lahko tako dobijo brezplačno mesečno vozovnico za Ljubljanski potniški promet.

Zaradi novih subvencij se študenti pogosteje vozijo z vlaki.
Zaradi novih subvencij se študenti pogosteje vozijo z vlaki. FOTO: Reuters

S tem se je povečalo število potnikov, kar je opazil tudi naš bralec. Kot je opozoril, se je število potnikov najbolj povečalo ob nedeljah zvečer in ob petkih popoldne, ko študenti potujejo v univerzitetna središča oziroma domov. Čeprav bralec pozdravlja povečano uporabo vlakov, se sprašuje, kako je mogoče, da Slovenske železnice ne poskrbijo, da je dovolj vagonov za vse potnike. Na relaciji iz Štajerske v Ljubljano so vagoni namreč tako polni, da morajo potniki stati. Podobno je od oktobra na relaciji Koper–Ljubljana.

Z ministrstva so sicer sporočili, da se bo s projektom IJPP in s povečanjem števila potnikov omogočilo tudi posodobitve prevoznih sredstev in uvedbo hitrejših povezav.

Vprašanja o kapacitetah vlakov na relacijah, na katerih ob koncih tedna potujejo študenti, smo posredovali tudi Slovenskim železnicam (SZ). "Zmogljivosti naših voznih redov sproti prilagajamo gibanju števila potnikov. V konicah tako vozijo prav vsa vozna sredstva. Gneča na posameznih vlakih nastane zato, ker se veliko potnikov odloči za potovanje z istim vlakom, vlaka pa zaradi omejenega števila vagonov, ki jih imamo na voljo, ne moremo še podaljšati. Pri motornih garniturah je dodatna omejitev ta, da je zaradi tehničnih značilnosti vozil sestava vlaka glede na število garnitur omejena. Poleg tega sta dolžina vlakov in število povezav omejena tudi s stanjem javne železniške infrastrukture, ki je last države (dolžina peronov, enotirne proge, hitrostne omejitve …)," so odgovorili na SZ.

Pojasnili so še, da je dolgoročna rešitev nakup dodatnih vlakovnih garnitur, vagonov in povečanje hitrosti ter prepustnosti železniške proge. "Ker se zavedamo, da bo naš vozni park treba posodobiti in razširiti, že pripravljamo dokumentacijo za črpanje evropskih sredstev za nakup novih voznih sredstev. Vlaganja v javno železniško infrastrukturo pa so omejena s sredstvi državnega proračuna. Tudi v prihodnje se bomo na SŽ trudili vse razpoložljive vagone, garniture in delovni čas osebja na vlakih razporejati kar najbolj racionalno," so še zagotovili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
26. 11. 2012 20.26
+3
"čeprav se zdi, da bi se morala zaradi krize okrepiti priljubljenost železniškega in javnega potniškega prometa, kažejo podatki na državni ravni ravno nasprotno." Kaj pa ce je razlog v tem, da so si zaceli ljudje deliti stroske prevoza na delo z avtom? Cena voznje z javnim prevozom je v veliko primerih le malo nizja od cene prevoza z avtom, ce je avto nizjega razreda, ce pa se trije ali stirje dogovorijo, da se bodo v sluzbo vozili skupaj, je to bistveno ceneje. Poleg tega pa je upadlo stevilo ljudi, ki se vozijo v sluzbo na kakrsenkoli nacin...
piko112
26. 11. 2012 20.38
+5
Koper lj z vlakom 2h in pol. Čas je denar. Pri nas je slaba avtobusna povezava in potem se sprašuješ čemu vsi z avtom
piko112
26. 11. 2012 18.05
+2
Pri nas bi moral biti mestni promet že 40 let pa ga še ni. Peš je pa do postaje 15 min kar pa ni hudo če pomisliš da ob nedeljah ne vozi, v soboto so trije, med tednom pozimi pa od 8h do 11h ni nobenega
karaster
26. 11. 2012 17.37
+2
Pri izletniku naj bojo raj kar tiho pa svoje delavce naj naučijo obnašanja. Relacija slovenske Konjice Maribor je katastrofalna pol pa hočeš primer imet dve katri in od izletnika in veolie pa še ti to skinejo Češ ne moreš met dveh kart in se on za pultom tak arogantno obnaša da bi ga človek kuj vsipo tja čez pult. Tak da tu na tej relaciji bi jaz pričakoval še kak avtobus tja in nazaj. Pa še nekaj kaj je pa največja fora Primer ti se vsedeš na avtobus v Mariboru 12.10 in prideš v Bistrico okoli 12.45 in pol na križišču 500 metrov od avtobusne srečaš izletnikov avtobus ko gre iz Bistrice proti Konjicam. Lahko bi to bilo malo bol urejeno pa če prav gre za medkrajevni prevoz
ariena
26. 11. 2012 16.52
+9
Naj si gredo ta pametni v Svico pogledat, kako izgleda urejen javni prevoz. Povezavo v vsako zakotno vasico imamo najmanj vsako uro. Seveda pa to ne pomeni direktne linije. 2x ali 3x je treba prestopit, tudi npr. z avtobusa na vlak z vlaka na tramvaj,... , a na povezavo se nikoli ne caka dolgo. Ce je treba cakat 15 minut, se ljudje ze pritozujejo, kako slabe povezave imajo... Vozni red je do minute natancen. Ce vlak zamuja dve minuti, to ze porocajo po ozvocenju na vseh postajah. V Zürichu in okolici naprimer kupljena vozovnica za doloceno tarifno cono velja za vse oblike javnega prevoza v navedeni coni, torej za vse vlake, avtobuse, tramvaje in trajekte. Pogostim uporabnikom javnega prevoza se splaca investirati v nakup "halbax" kartice, s katero imas za celoten javni prevoz v drzavi polovicno ceno vozovnice. Parkirisca v centru in v okolici so zelo draga, zato se celo tudi tisti, ki imajo doma pregresno drag avto, v sluzbo vozijo z javnim prevozom. Dvonadstropni vlaki so vedno tako polni, da zdaj iscejo resitve, kako bi lahko se povecati kapacitete javnega prevoza.
BŠK
26. 11. 2012 13.50
+13
Malo uredite in podaljšajte linije Ne da avtobus ali vlak čakam in rodim
Alya87
26. 11. 2012 11.04
+4
mah jst se s skutrjem vozm, idin pametn:P
pipo05
26. 11. 2012 10.44
+20
pri nas avtobus vozi na koledar in ne na uro, veš? :)
LovecNaKomuniste
26. 11. 2012 10.05
+6
Pr nas recimo v eno odročno vasico za mogoče 3 potnike, vsaj 20 km daleč vozi cel ogromen medkrajevni avtobus. Ta avtobus vozi potem tudi naprej v mesto, čeprav vzporedno z njim vozi nizkopodni mestni avtobus, ki je 10x cenejši in ga seveda tudi 99,99999% potnikov uporablja. Kje je tu logika države ne vem. Vem pa da , če bi se namesto tega ogromnega busa uvedli vsaj kombi, bi se že ogromno prišparalo na nafti itd. Drugje po državi, bi pa lahko naredili, da kombi potnike zapelje, do prve železniške postaje ali avtobusne postaje mestnega prometa. Ne pa all the way to the city, vzporedno z učinkovitejšim prevoznim sredstvom.
wsharky
26. 11. 2012 08.50
+4
....Na relaciji iz Štajerske v Ljubljano so vagoni namreč tako polni, da morajo potniki stati. ... evo kako so stajerci okolju prijazni ... v lj ... pa en avto en voznik ... pa to ...
maajde
26. 11. 2012 13.16
-1
mucek4
26. 11. 2012 08.08
+19
Do najbližje avtobusne postaje imam 20 minut peš. Do službe (40km stran) pa dobrih 20 minut z avtomobilom :) Tukaj ni nobene izbrire
wsharky
26. 11. 2012 08.50
-2
mucek4
26. 11. 2012 08.53
+1
Zmenjeno. V sredo greva skupaj, potem pa hodim sam. Če je kakšen kavalir.
yaks
26. 11. 2012 14.07
-1
20 min se ti ne da it peš al pa 10 min s kolesom?
bik ferdo
26. 11. 2012 07.57
+21
Kje so časi, ko si se peljal v službo - stal na eni nogi in še ta ni bila tvoja. Ko je bilo malo več avtomobilov so prevozniki začeli krčiti vozne rede zaradi ekonomičnosti. S tem precej ljudi "prisili" v lastni prevoz in -- spirala se je pričela. seveda na škodo prevoznikov. Naprej- ni samo služba - zjutraj v vrtec ( ni nujno da samo eden ) mogoče še šola. Po "razvozu # pa šele služba. Popoldne pa obratno. Delovni čas ki je bil včasih zacementiran in se je dalo načrtovati z javnim prevozom - zdaj ??? Javni prevoz se bo opomogel šele ko se bo tudi ostalo "normaliziralo" !!
MihaK77
26. 11. 2012 08.12
-10
Očitno imamo prevelik standard zadnje čase. V času komunizma si zaradi niykega standarda še do avta težko prišel, ne da bi se vsak sam peljal v službo.
taklemamo123
26. 11. 2012 07.55
+31
Lj-Jarše - LJ-Šentvid (od izstopa iz stanovanja do vhoda v službo) z avtom max 10min......z mestnim busom (zjutraj okoli 07.00, vračanje okoli 16.00)....več kot 1 uro v eno smer...wtf??? in potem naj bi se z mestnim busom zaradi okoljevarstva vozil...bolano...ni čudno da gre vse v maloro, če so sami nesposobneži na kupu.
wsharky
26. 11. 2012 08.51
+2
lubje
26. 11. 2012 08.53
+14
LPP je totalno zavožena zadeva. In tistega, ki je iz Ljubljane odstranil tramvaj, bi morali tudi nekam pribiti. Skratka, ni rešitve.
taklemamo123
26. 11. 2012 08.58
+5
1x kolo v vrednosti 500 eur so mi ukradli iz kleti...2 ključavnici..tako da spet minus. Drugače pa v obleki in kravati na kolo? cca. 8km v eno stran v vseh vremenskih pogojih?? No če bi bil skladiščnik (katerih telo spoštujem) nebi bilo problema. Razmišljam o skuterju...ampak potem sem spet pri problemu 1.
hovdec
26. 11. 2012 07.50
+27
20 km iz Ljubljane, avtobus na 2 uri, v soboto čez cel dan le trije avtobusi, v nedeljo sploh ne vozi. Cena karte v eno smer 3.10€. In človek naj se vozi z busom?
00246
26. 11. 2012 08.00
-8
polidi pa peš hehe sej teh 20 km prideš celo ob vikendu ko maš čas
ajvarina
26. 11. 2012 09.37
+7
hovdec še veliko vozi ta vaš bus :) pri nas je zadnji med tednom ob 15.10 vikend, prazniki NE VOZI
hovdec
26. 11. 2012 18.11
+2
00246(po vsej verjetnosti ljubljanski scrkljanček) Dvomim, da se od fotelja do sekreta pomakneš peš
oxy.elite
26. 11. 2012 07.46
-3
"Slabe povezave in dolge vožnje; Slovenci se raje sami usedemo za volan" Nekaj je tudi res na tem, vendar sem še vseeno mnenja, da smo Slovenci glede razdalje zelo razvajen narod. Če se mora nekdo peljat 30 km v službo, je že jokanje in jamranje! Kaj pa recimo v Nemčiji - folk se vozi v službo tudi po 200 km na dan - in to v eno smer!
Uporabnik215111
26. 11. 2012 07.58
+27
Tudi sam dnevno prevozim okoli 140km ( dom - služba ) s svojim vozilom ( cca 1h ), saj bi z javnim prevozom za 70km poravil cca 3h, kar m pa ne znese. 8h služba nato pa 6h vožnja. Hvala lepa za takšno povezavo. Prav tako se sestra jajca iz Celja do Kopra z vlakom 4-5h. Mater je to dobra povezava...
bplese1
26. 11. 2012 08.02
+11
To drži...ampak vseeno, primerjaj nemško plačo z našo, pa boš ugotovil zakaj jamramo...S svojo plačo si nemec lahko privošči pot v službo 200km.
Pelagija960
26. 11. 2012 08.11
+6
... pa naj kdo pogleda kakšne ceste imajo Nemci, kakšne pa mi. Iz Laškega do Celja - vhod na avtocesto- porabiš cca 40 minut, po avtocesti v Ljubljano pa 30 minut.
lubje
26. 11. 2012 08.55
+12
Pa dobro jutro kakšna primerjava je pa to. Most na Soči - Ljubljana = 3h, v Nemčiji pa delajo na tem, da bi še pohitrili povezavo Berlin - Munchen na malo več kot 2h.
gosenica80
26. 11. 2012 07.44
+12
naj naredijo tak vozni red, da prideš pravočasno v službo. pri nas vozi avtobus 5:20 v službi morem bit ob 6:00 v eno stran je pa 24 km..kako prit rpavi čas v službo??? če bi vozni red prilagodili bi se pa sigurno z avtobusom raje vozla