Gospodarstvo

Dela v Markovcu brez pogodbe?

Koper, 06. 05. 2011 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
16

Vsi podizvajalci CPM pritiskajo na vlado in Dars, naj vendarle unovči bančno garancijo in jih poplača, a kaj, ko bančne garancije ni, opozarja odvetnik enega od podizvajalcev. Ti ostajajo brez plačila in sredstev za preživetje.

Protest podizvajalcev pred poslopjem Darsa v začetku aprila
Protest podizvajalcev pred poslopjem Darsa v začetku aprila FOTO: Miro Majcen

"Dars zavaja,“ trdi odvetnik enega od podizvajalcev Gregor Gregorin in dodaja: "V pogodbi med Darsom in CPM-jem je bilo dogovorjeno, da je ena garancija za dobro izvedbo del, druga pa za poplačilo podizvajalcev. Če izvajalec ne poplača podizvajalcev, lahko Dars unovči drugo garancijo in z njo poplača podizvajalce. Dars je dobil bančno garancijo za dobro izvedbo del, ni pa garancije, ki bi vsebovala poplačilo podizvajalcev." Ker je v 22. členu pogodbe navedeno, da je pogodba veljavna šele s predložitvijo garancije za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti, ki krije tudi zavarovanje obveznosti izvajalca iz naslova plačil podizvajalcem, ta pogodba sploh ni veljavna, ugotavlja Gregorin. "Vsi podizvajalci pritiskajo na Dars in vlado naj unovči bančno garancijo, s katero jih bodo končno poplačali. Oni bi lahko to bančno garancijo unovčili, če bi jo imeli, a je nimajo. Imajo samo bančno garancijo za dobro izvedbo del, ki pa ne krije poplačila podizvajalcev,“ opozarja Gregorin.

Dars oškodoval podizvajalce

Kaj bo z gradnjo predora Markovec? Pogodba naj bi bila po besedah odvetnika enega od podizvajalcev neveljavna.
Kaj bo z gradnjo predora Markovec? Pogodba naj bi bila po besedah odvetnika enega od podizvajalcev neveljavna. FOTO: Aljoša Kravanja

Pogodba med Darsom in izvajalcema za 46,5 milijona evrov vredno gradnjo predora Markovec ima v 22. členu naveden odložilni pogoj. "Če je pogodba sklenjena z odložnim pogojem, to pomeni, da bo stopila v veljavo takrat, ko bo ta pogoj izpolnjen,“ poudarja Gregorin. Vsa dela, ki so bila do sedaj narejena, so tako brez pogodbe. Podizvajalcem tako ostaja samo še odškodninska tožba, saj je Dars, ker ni pridobil bančne garancije za poplačilo podizvajalcev, oškodoval podizvajalce. Gregorin opozarja, da je bila zahteva po obeh garancijah navedena tudi med pogoji v javnem razpisu za izbiro izvajalca za gradnjo predora Markovec.

Darsov pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja Blaž Poljanšek je Gregorinu odgovoril, da obstaja le ena bančna garancija za Markovec, in to takšna, ki ne vključuje kritja za plačilo podizvajalcev. Z Darsa so odvetniku na prošnjo, da naj mu posredujejo še bančno garancijo za poplačilo podizvajalcev, sporočili: "Zahtevane garancije ne moremo predložiti, saj ne obstaja.“

Gradili brez veljavne pogodbe

Gradnja predora se po nekaj mesečnem zastoju spet nadaljuje, dela pa izvaja avstrijski Alpine Bau.
Gradnja predora se po nekaj mesečnem zastoju spet nadaljuje, dela pa izvaja avstrijski Alpine Bau. FOTO: Dare Čekeliš

Gregorin poudarja, da je jasno, da predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik nima potrebne bančne garancije za poplačilo podizvajalcev za gradnjo predora in zato pogodba med naročnikom Darsom in izvajalcema CPM in Alpino Bau ni veljavna. Namestnik prvega nadzornika Darsa Iztok Klančnik je za Finance dejal, da so se na četrtkovem nadzornem svetu s primerom Markovec seznanili. Kaj so sklenili, pa ni želel izdati.

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik
Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik FOTO: Miro Majcen

V uradnem odzivu so na spletni strani Darsa zapisali: "Glede dvoma o obstoju bančne garancije v zvezi s pogodbo o gradnji predora Markovec na hitri cesti Koper–Izola pojasnjujemo, da sta bila tako vzorec pogodbe o gradnji predora Markovec (gradbeni del), kakor tudi vzorec bančne garancije za izvedbo pogodbenih obveznosti za gradnjo predora Markovec (gradbeni del) sestavni del razpisne dokumentacije, ki je bila izdelana v letu 2008. Sklenjena pogodba o gradnji predora Markovec (gradbeni del) in predložena bančna garancija za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti za gradnjo predora Markovec (gradbeni del) sta identični z vzorcema v omenjeni razpisni dokumentaciji. Torej, bančna garancija za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti za predmetni objekt obstaja in je veljavna do 31. decembra 2012.“ Nič pa ni pojasnil glede bančne garancije za poplačilo podizvajalcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biker78
08. 05. 2011 19.02
vrednost del je 64,5 mio , ne 46,5mio in mislim da je dars-u v interesu samo da se predor čim prej konča in potem rešuje zadeve za nazaj tako kot v večini projektov.
laufer
08. 05. 2011 17.41
Vlada pri svojem delu ne nosi odgovornosti! Zakon je pisan za zapiranje revežev, ki kradejo, da bi preživeli!
kledo
08. 05. 2011 15.53
in uprava DARSa želi še nagrado za dobro delo! BRAVO! Mislim da bo treba počas začenjat obešat ljudi, od koruptivnih in tajkunskih podjetij, preko politikov in vodij podjetij v državni lasti naprej
AA11
08. 05. 2011 09.06
Napišeš, kaj bi bila primerna kazen za odgovorne v DARS-u, pa te kar zbrišejo...bo treba počasi začet nekaj drugega zbrisat...
kosilka
08. 05. 2011 07.36
Ma kaj se vsi vtikajo v neke pogodbe.To jej zato ker niso dobili nič pod mizo.Toliko škode kot jo je naredil SCT v enem letu ne naredijo Avstrjici v desetih, pa še boljše tunele delajo.
Leonardo09
06. 05. 2011 21.13
Nekoga je potrebno potegniti za ušesa
Nauders
06. 05. 2011 19.54
a se vi zavedate, v kakšnem dreku smo, da ENEGA predora ne moremo normalno zgradit ???
alterego
06. 05. 2011 18.39
čakam samo še to, da bo super poštena in sposobna direktorica DARSa Mateja Duhovnik v TV spotu nagovorila državljane naj na referendumu podprejo reformne zakone! zakaj pa ne, saj jih je javno podprl tud župan Janković...ne vem pa, ali jih podpira tud Kangler, če jih že njegov strankarski šef?
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
06. 05. 2011 17.45
MI NAVADNI DELAVCI MERKURJA SE TUDI SAMO ZIVOTARIMO IN UMIRAMO V REVCINI IN BEDI .NI NITI VEC ZA HRANO KO SO POPLACANE VSE POLOZNICE.40 PROCENTOV DELAVCEV MERKURJA NEKOC USPESNEGA ZIVI V BEDI IN REVCINI.NE ZATISKAMO SI VEC OCI KER TAKO NI VEC NIOBENE PRIHODNOSTI ZATO TUDI NIMAMO NIC VEC ZA IZGUBITI. ZA POSTENE V TEJ DRZAVI MESTA NI .ZATO KRADITE KAR SE DA KOT SO NAM POKRADLI VSE.PRELEP POZDRAV SLOVENIJA DEZELA DOTALNEGA PROPADA
malodane
06. 05. 2011 15.13
Nimajo sredstev, s katerimi bi uspeli poplačati podizvajalce. Važno, da imajo sredstva za svoje nagrade.
pupa_od_anbot
06. 05. 2011 13.44
* ti pa projektiranje cest ob morju, pa celince, ki gradijo, pa kaj se res morate vozit ob morju?????? za v vašo ljubljeno CRO bi vam lahko naredili cesto čez Šmarje! tako pa trokrožišče, in uničit še malo Bonifike (admin ti pa kar briši...)
tronkodak
06. 05. 2011 13.40
Duhovnikova in Dars delata dobro so ugortovili nadzorniki včeraj ali predvčerajšnim. Torej je članek popolnoma nepotreben in vsi podizvajalci bodo plačani v skladu s pravili. In srečno je živela Mateja do konca svojih dni v predoru Markovec. Družbo ji je občasno delal Patrick in Medved. Za večerjo so imeli vedno nove anekse, ki so bili slastni.
Kajetan
06. 05. 2011 13.19
NE POZABIT: Pogodba med Darsom in izvajalcema za 46,5 milijona evrov vredno gradnjo predora Markovec ima v 22. členu naveden odložilni pogoj. tri mesece nazaj Duhovnikova in uprava darsa: - vrednosti pogobe med CPM in Darsom, v primeru ALPINE BAU ne bomo spreminjali in bo ostala enaka kakor med CPM in nami torej 64 mio eur?????? SEDAJ PA ŠE ENKRAT ZA PODIZVAJALCE: - bančne garancije se ne da vnovčiti za poplačilo podizvajalcev to si enkrat vtepite v glavo, - bančnih garancij ni v tistem trenutku več ko podjetje gre v stečaj, kajti ni banke na tem svetu ki bi odobrila bančno garancijo ozr. njeno izplačilo na nekaj kar ne more dobiti vrnjeno???? Nikjer v nobeni pogodbi pa DARS in direkcija RS za ceste nista zahtevala bančno garancijo za poplačilo podizvajalcev, mogoče je potrebno v tej smeri razmisliti v prihodnosti, vendar banke teh bančnih garancij niso pripravljene dati ozr. jih ne bojo NIKOLI...in NIKJER na svetu, kaj šele v sloveniji.
dusar
06. 05. 2011 12.52
Alpine Bau Kjer se prepirata dva tretji ........ Bolj "skustranih" zmedenih in neumnih kot je slovenija pa se NE
ognjenorezilo
06. 05. 2011 12.45
matejči z žvečilko pa ima vedno prav, dars je največji kanal za pretakanje denarja v zasebne firmice .. jutri igra vlačič v baru pod stadionom v kopru..
carpathian
06. 05. 2011 12.36
neplačniško državno podjetje, ojoj kam smo prišli...