Slovenija

Barago odnesel nadzor klicev zaposlenih

Ljubljana, 05. 03. 2010 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodni svet je zaradi nadzora telefonskih klicev zaposlenih z mesta predsednika okrožnega sodišča razrešil Barago. Hkrati pa je za predsednika vrhovnega sodišča podprl Šorlija, ki nima podpore vrhovnih sodnikov.

Andrej Baraga
Andrej Baraga FOTO: Kanal A

Sodni svet je Andreja Barago v četrtek zvečer razrešil s funkcije predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani, in sicer zaradi izpiskov službenih telefonov zaposlenih. Baraga je dejal, da ravnanje ni bilo nezakonito, je pa v zvezi s tem podal zahtevo za sodno varstvo. "Počakal bom, da se to odvrti," je dejal in dodal, da je odločbo sodnega sveta možno izpodbijati kvečjemu s tožbo.

Glede na to, kako so se stvari razvijale, za Barago njegova razrešitev "ni kakšno posebno presenečenje". Poudaril je, da "osebno nima ambicij, da bi se potegoval za vrnitev predsedniškega položaja. To je zadeva, ki je za mano," je menil in izrazil upanje, da bo odločba v skladu z zakonom. Baraga se sicer ne boji za svojo prihodnost. Delal bo naprej kot sodnik na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Zatrdil je, da "ni političen človek in da ne dela po principu političnih zarot". Poudarja, da za sabo nima nobene politične opcije, in meni, da se je to pod prejšnjo in sedanjo vlado pokazalo. Z ministrom Zalarjem sta vedno imela korektne stike, sodišče pa zapušča v dobrem stanju.

Zalar: Barage ni odnesla politika

Gre za pričakovano odločitev Sodnega sveta, pa je odločitev sodnega sveta komentiral minister za pravosodje Aleš Zalar. Pojasnil je, da je tudi sam Sodnemu svetu podal mnenje, da so podani pogoji za Baragovo razrešitev.

Zalar je negativno mnenje zoper Barago, kot je pojasnil, podal, zaradi "teže kršitve in zaradi tega, ker je bilo Baragovo ravnanje očitno protipravno". Zalar je prepričan, da Andreja Barago ni odnesla politika. "Odnesel se je sam, kajti storil je napako, njegovo odgovornost pa je presojal Sodni svet, ki ni političen organ," je dejal Zalar.

Zalar je prepričan, da Barage ni odnesla politika.
Zalar je prepričan, da Barage ni odnesla politika. FOTO: Dare Čekeliš

Sodni svet je na januarski seji namreč sklenil, da bo začel postopek ugotavljanja, ali so podani pogoji za razrešitev Barage. Po zakonu o sodiščih lahko namreč sodni svet predsednika sodišča razreši s funkcije, če med drugim ugotovi, da zadev sodne uprave ni opravljal v skladu s predpisi ali če jih ni opravljal pravočasno. To je sodni svet v četrtek tudi storil. Baraga je sicer decembra lani odredil pregled izpiskov službenih mobilnih telefonov zaposlenih, da bi ugotovil, kdo v javnost posreduje informacije, povezane s preiskavo napada na sodnico Katarino Turk Lukan.

Šorli s podporo sodnega sveta za predsednika vrhovnega sodišča

Sodni svet je tudi podprl kandidaturo vrhovnega sodnika svetnika Marka Šorlija za mesto predsednika vrhovnega sodišča. Šorli je februarja sodnemu svetu poslal odstopno izjavo z mesta podpredsednika vrhovnega sodišča. Vrhovni sodniki pa februarja njegove kandidature za predsednika niso podprli. O svoji odločitvi so obvestili tudi sodni svet, ki pa na njihovo mnenje pri svojem odločanju ni vezan.

Dosedanjemu predsedniku Francu Testenu je sicer šestletni mandat potekel 27. februarja, ker pa takrat novi predsednik še ni bil imenovan, so vrhovni sodniki na občni seji za začasno predsednico vrhovnega sodišča imenovali Alenko Jelenc Puklavec.

Na prvi poziv sodnega sveta se je za mesto predsednika potegoval vrhovni sodnik Miodrag Đorđević, ki pa ni dobil podpore občne seje vrhovnega sodišča in sodnega sveta, zato je poziv ponovil. Na ponovljen javni poziv se je nato prijavil Šorli.

Marko Šorli
Marko Šorli FOTO: Vrhovno sodišče

Šorli je takšno odločitev pričakoval

Šorli je v odzivu na odločitev Sodnega sveta povedal, da je takšno odločitev pričakoval. "Sodni svet je neodvisen avtonomen državni organ, sestavljen iz najvišjih pravnih strokovnjakov in predstavnikov sodstva," je dejal Šorli.

Vrhovni sodnik je izpostavil, da bi se čisto lahko zgodilo, da bi Sodni svet odločal prvi, ko še ni bilo odločitve občne seje. Tudi v tem primeru bi se po njegovih besedah Sodni svet – neodvisno od tega, kar pravi občna seja, "pa nič ne utemelji" – odločil tako, kot se je, je dejal Šorli.

Na vprašanje, ali je pripravljen brez podpore vrhovnih sodnikov prevzeti položaj, pa je odgovoril, da v tem trenutku take odločitve še ni sprejel. Kot je pojasnil, je o podpori obveščen neuradno. Pričakuje, da bo naslednji teden dobil tudi uradni sklep sodnega sveta z utemeljitvijo, šele potem se bo lahko "odločal in presojal, kako in kaj".
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
06. 03. 2010 23.16
a ne bo pohvaljen, ko je rešu korupiranega tožilca na sestanku z osumljenim gospodarskega kriminala..?
tat.ana
05. 03. 2010 18.35
@pravakritika to je "kmečka" logika, kar si ti predstavljaš, naj bi bila logika. nikjer ni dovoljeno vohljati za zaposlenimi, nimaš jim pravice brati pošto, prisluškovati pogovorom itd... in če to delajo, padajo "vohunske" glave. pa sej nismo sužnji, bogi "pravokritik".
Marija Demec
05. 03. 2010 15.31
le mrtev indijanc je dober indijanc...prevod na slo. bi prosu....pa vsak zase...
zahod.west
05. 03. 2010 14.44
Zalar: Barage ni odnesla politika če to reče LDS-ovc je gotovo res.......hahaha
M-teorija
05. 03. 2010 14.04
pravakritika 05.03.2010, 09:35 Ker jim daješ plačo imaš potem tud pravico videti kaj delajo s tistim denarjem?!
Garfield7497
05. 03. 2010 12.31
bolano o tem je odločal sodnisvet KATEREGA ČLAN JE cerar KI IMA VELIKE PROBLEME NA NAŠEM SODIŠČU ZARADI KORUPTIVNEGA DELA HALOOOO NOVINARJI DEJTE MALO PREISKAT ZADEVE
Braveheart
05. 03. 2010 12.08
Hočemo pravno državo! Prvi pogoj je, da se odstvaita Zalar in Kresalova!
Marija Demec
05. 03. 2010 11.52
v rumeno-rdečih očeh se vidi tiho,globoko skrito maščevanje..časovno to v očeh nikoli ne zastara...kdor zna opazovat ....ta hitro ugotovi...
abeceda123
05. 03. 2010 09.46
lope......................samo u rt mu lezejo, kot tudi ostali vladni garnituri.
pravakritika
05. 03. 2010 09.35
....ne vem kje je tu logika.... ...da v svojem podjetju, kjer na mojih telefonih in računalnikih delajo ljudje ne bi smel kontrolirati kaj se dela?? telefonirajte s SVOJIH telefonov, delajte na SVOJIH računalnikih......dokler pa delate na MOJIH napravah bom LAHKO kontroliral koliko časa mi surfate pa s KOM med delovnim časom.... ...če se pa ne strinjate imate vso pravico menjati službo.... ...lahko pa v tem primeru osebno poskrbim za menjavo.... Zadeva je POPOLNOMA identična tudi v državnih službah.. Ne vem, kako ne znate potegniti ćrto med ZASEBNOSTJO in ostalimi pravicami. Zasebnost NIMA NOBENE veze z zlorabo službenih naprav, službenega časa v privatne ali polprivatne namene. Hkrati pa je še tu čisto vprašanje poslovne morale in poslovne etike....ne pa ZASEBNOSTI....
Brabus
05. 03. 2010 08.55
Zdej bojo pa lahko babe spet čvekale po eno uro po telefonu svoje kurbirje na naš račun.
M-teorija
05. 03. 2010 08.26
Malo je takih, ki se strinjajo z neko odločitvijo, nekega organa, brez izgovorov, da je v ozadju zarota.
Lope
05. 03. 2010 08.18
Nekomu na 24ur je pa Zalar hudo všeč, da je riskiral tako veliko sliko zanj. Še od najlepših manekenk ni tako velikih slik na tem portalu.