Slovenija

ZEMLJEVID: Kje vse zbirajo pomoč za begunce?

Brežice, 20. 09. 2015 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na terenu pomoč beguncem zagotavljajo tudi številni prostovoljci, ki to opravljajo bodisi v okviru humanitarnih organizacij bodisi kot posamezniki. V urednišvu smo izdelali zemljevid, na katerem si lahko podrobneje ogledate lokacije, kjer zbirajo pomoč za begunce.

V Splošni bolnišnici Brežice so v soboto in ponoči ambulantno pregledali pet prebežnikov, enega pa so zaradi ran sprejeli na zdravljenje. Z ministrstvom za zdravje so se tudi dogovorili, da bo nujno medinsko pomoč za prebežnike od ponedeljka usmerjala brežiška bolnišnica, sprejeli so tudi ukrepe za zagotavljanje zadostnega števila zdravnikov.

Direktor brežiške bolnišnice Dražen Levojević je danes povedal, da so pri poškodbah prebežnikov obravnavali predvsem udarnine, poškodbe pri padcih, zlome in rane. Enega prebežnika so pregledali v ambulanti internega oddelka in opravili en ginekološki pregled.

Sicer pa koordinacijo nujne zdravstvene službe v brežiškem sprejemnem centru za begunce pokriva brežiški zdravstveni dom, kjer pa poleg svojih družinskih in splošnih nimajo dodatnih zdravnikov za opravljanje urgentne službe. Če se bo potreba po nujni medicinski pomoči okrepila ali pa stanje še bolj zapletlo, ti tudi ne bodo zadostovali.

Vodstvo brežiške bolnišnice se je zato v soboto sešlo s predstavniki ministrstva za zdravje in sosednjega krškega zdravstvenega doma, ministrstvo pa je dalo navodilo, da se v nujno medicinsko pomoč za prebežnike vključijo vsi trije posavski zdravstveni domovi, brežiški, krški in sevniški, ter brežiška bolnišnica.

Hkrati je odredilo, da vse območne specializante odpokličejo iz drugih zdravstvenih ustanov in da ti pridejo pomagat v domačo regijo, kjer jih bodo ustrezno razporedili.

Strgana nogavica pri begunskem otroku
Strgana nogavica pri begunskem otroku FOTO: Reuters

Koordinacijo in razporejanje nujne medinske pomoči za prebežnike bo tudi v ponedeljek, potem ko so za njeno razporejanje skrbeli v brežiškem zdravstvenem domu, prevzela brežiška bolnišnica, kjer so za to delo imenovali manjši krizni štab.

Kot je dodal, v brežiškem sprejemnem centru oz. v tamkajšnjem šotorišču pri zagotavljanju osnovne medicinske pomoči pomagajo tudi prostovoljci Rdečega križa. Tamkajšnje nekoliko težje primere obravnavajo v zdravstveni ambulanti na brežiški policijski postaji, kjer jih pregleda in jim pomaga tamkajšnji dežurni zdravnik z medicinsko sestro, najbolj resne primere pa premestijo v brežiško bolnišnico.

Stanju oz. večjim potrebam se bodo sproti prilagajali, ministrstvo za zdravje pa je za rezervno pomoč zadolžilo novomeški zdravstveni dom. Enako velja tudi za potrebe po reševalnih vozilih oz. reševalnih ekipah. Zdaj imajo na voljo eno, ki še lahko pokriva potrebe brežiškega sprejemnega šotorišča in mednarodnega mejnega prehoda Obrežje, je še povedal Levojević.

Na terenu tudi številne humanitarne organizacije in prostovoljci

Na terenu pomoč beguncem zagotavljajo tudi številni prostovoljci, ki se na mejo odpravljajo bodisi v okviru humanitarnih organizacij bodisi kot posamezniki.

Rdeči križ Slovenije (RKS) je v soboto aktiviral vse ekipe prve pomoči, ki nudijo pomoč pri oskrbi odrgnin, žuljev, manjših poškodb in podobno.

Ekipa prve pomoči RKS-OZ Krško je na mejnem prehodu Rigonce pomagala mamicam z majhnimi otroci, oskrbela odrgnine in žuljem zdaj pa je na poti na nikogaršnje ozemlje ob mejnem prehodu Obrežje.

Posted by Rdeči Križ Slovenije on Saturday, September 19, 2015

Zbiranje pomoči se nadaljuje

Številne humanitarne organizacije nadaljujejo z zbiranjem pomoči za begunce, ki prihajajo v Slovenijo.

Med drugim za begunce na meji Obrežje in Rigonci pomoč zbirajo tudi na Sezamovem otroškem sejmu danes med 9.30 in 12. uro na Tržnici Moste. Dobrodošla je predvsem konzervirana hrana za pogreti (goveji golaž, grah in podobno), spalke, podlage, šotori, obliži, napolnjene sim kartice za mobilnike.

Animirali bodo tudi otroke z raznimi igrami in delavnicami. Vabljeni vsi, ki nam lahko pri tem pomagate, so zapisali v Zavodu Krog. Proti hrvaški meji bodo odpeljali ob 13.00.

Pri tej akciji med drugim sodelujejo Združenje Sezam, Zavod Krog, SKC Danilo Kiš.

Prostovoljne prispevke za akcijo "RKS-Pomoč beguncem 2015" pa še vedno lahko nakažete na račun:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0310 0111 1122 296

sklic: 00 96868

BIC banke: SKBASI2X

Koda namena: CHAR

Pošljete lahko tudi SMS na številko 1919 s ključno besedo BEGUNCEM, če želite darovati en evro ali BEGUNCEM5, če želite darovati 5 evrov.

Slovenska Karitas prosi in vabi podjetja in posameznike k darovanju materialne pomoči v naslednjih centrih:

- Humanitarni zbirni center Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi 19 v Ljubljani v sklopu Mercatorjevih skladišč (Odprt vsak delavnik od 10. do 18. ure ter ob sobotah dopoldne od 9. do 12. ure)

- Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor (vsak delovnik med 7. in 15. uro),

- Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec (vsak delovnik med 7. in 15. uro). Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih.

Zbirajo pollitrske plastenke pitne vode, ribje konzerve, zapakirano suho sadje, oreščke, sadne in žitne ploščice, higienske pripomočke (milo, šampon, zobna pasta, zobna ščetka, damski vložki, otroške plenice, higienski robčki), novo spodnje perilo in nogavice, odeje, spalne vreče, trenirke, topla športna oblačila, športno obutev (zelo ohranjeno ali novo).

Denarne prispevke zbirajo tudi na transakcijskem računu:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Pomoč beguncem

Sklic: 00 628

Lahko pa pošljete tudi SMS na številko 1919 s ključno besedo KARITAS5. Denar bodo uporabili za nakup sveže hrane in vode.

Tudi Adra Slovenija znova zbira materialno pomoč za begunce. Glavno zbirno mesto je v prostorih društva na Njegoševi 15 v Ljubljani, prostovoljci pa bodo pomoč sprejemali v nedeljo, od 16. do 19. ure in od ponedeljka do četrtka, od 12. do 19. ure.

Pomoč bodo beguncem razdeljevali v sprejemnem centru v Brežicah, mejnem prehodu Obrežje in vseh drugih krajih, kjer se bodo izkazale potrebe, so zapisali.

Zbirajo šotore, spalne vreče, dežne plašče in dežnike, kengurujčke, nosilke za nošenje otrok, higienske pripomočke (mila, šamponi, vlažilni robčki, plenice, vložki), sanitetni material (razkužila, razkuževalni robčki, obliži, povoji, gaze), suha hrana, pripravljeno za uživanje (suho sadje, krekerji, prepečenec, žitne ploščice, oreščki, konzervirano sadje in zelenjava, otroška hrana), pa tudi sveže sadje (hruške, jabolka). Ne zbirajo pa mesnih in mlečnih izdelkov ter oblačil in obutve.

Tudi v Adri zbirajo prispevke na tekočem računu. Z zbranim denarjem pa bodo omogočili nakup potrebnega, tudi, ko bodo materialne donacije usahnile:

Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana

Št. transakcijskega računa: SI 56 6100 0000 7360 804

Koda namena: CHAR

Namen plačila: BEGUNCI

BIC banke prejemnika: HDELSI22

Sklic: ni reference

Kako beguncem pomagajo v Anini zvezdici, si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Anina zvezdica za begunce

Video je dolg vendar sem morala povedati, kar je v meni ....ANINA ZVEZDICA ZA BEGUNCE

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3