Slovenija

MNZ: Avstrija zaostruje kriterije vstopa migrantov, posledično pa tudi Slovenija

Ljubljana, 14. 02. 2016 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Avstrijski varnostni organi zaostrujejo kriterije vstopa v njihovo državo v smislu izločanja tistih ljudi, ki jih identificirajo zgolj kot ekonomske migrante, so sporočili z MNZ. O tem so naši organi že obvestili Hrvaško, saj posledično na podoben način tudi mi zaostrujemo kriterije za vstop migrantov v Slovenijo.

Rdeče-črna vladna koalicija na Dunaju se glede novih ukrepov za zajezitev prihoda migrantov oz. beguncev v Avstrijo dolgo ni mogla uskladiti. A v minulem tednu so nato avstrijski politiki le presegli razhajanja in napovedali nov režim, ki naj bi zaživel v prihajajočem tednu.

Med drugim Avstrija po poročanju tamkajšnjih medijev uvaja dnevno kvoto za sprejem beguncev, ki znaša 2500 oseb, vse pa bodo sprejeli le še preko Šentilja. Mediji poročajo tudi o uvedbi urnih omejitev na nekje sto oseb, a te naj bi bile sicer le logična posledica dnevnih kvot.

Trenutno sicer iz Slovenije v Avstrijo tako ali tako ne prehaja več kot okoli 2500 beguncev dnevno, okoli 1000 pri Šentilju in med 1000 in 1500 preko Karavank, tako da ni povsem jasno, kaj bi uvedba omenjenih dnevnih kvot v praksi sploh pomenila.

Podobne kvote je sicer že jeseni uvedla Nemčija na svoji meji z Avstrijo, saj na posameznih mejnih prehodih na uro sprejme od 50 do 100 beguncev ter na dan skupaj nekje do 6000, ob tem spominjajo avstrijski mediji.

Begunci v Šentilju
Begunci v Šentilju FOTO: Reuters

Šefic: O dnevnih kvotah s strani Avstrije nismo bili obveščeni

Avstrijska vlada o konkretnih številkah zaenkrat javno ni želela govoriti in je zatrdila, da bo z njimi, ko bodo določene, najprej seznanila države na balkanski poti. Državni sekretar na slovenskem notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je še v sredo zatrdil, da o dnevnih kvot s strani Avstrije doslej niso bili obveščeni in da datum zaprtja izstopne točke na Karavankah še ni določen.

Vlada na Dunaju naj bi o načrtih za zaščito južne avstrijske meje znova govorila v prvi polovici prihajajočega tedna; seja vlade je sicer napovedana v torek. Je pa avstrijski obrambni minister Peter Doskozil že minuli torek razkril, da nov režim sprejemanja beguncev na mejnem prehodu pri Špiljah preizkušajo že nekaj tednov in bo v celoti zaživel v tem tednu – natančneje v četrtek po treh dneh uvajanja.

MNZ: Sodelovanje s sosednjimi državami dobro, z Avstrijo še posebej intenzivno

Na Ministrstvu za notranje zadeve so danes znova poudarili, da sta za uspešno obvladovanje migracijskega toka pomembna dobro sodelovanje s sosednjimi državami in pravočasno obveščanje o načrtovanih ukrepih. Še posebej intenzivno je sodelovanje z Avstrijo, pravijo. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je v zadnjih dneh v še posebej intenzivnih stikih z avstrijsko notranjo ministrico Johanno Mikl-Leitner, s katero si prizadevata opredeliti ključne smeri skupnega ukrepanja obeh držav v naslednjem obdobju. Policiji obeh držav se dnevno usklajujeta na operativni ravni in redno obveščata o vseh spremembah glede sprejema migrantov. 

Merklova je v svojem stališču glede sprejemanja beguncev iz Turčije in njihovega razdeljevanja po državah EU vse bolj osamljena. EU bo o migrantski krizi razpravljala na vrhu v četrtek in petek, še pred srečanjem pa je možnost sprejemanja dodatnih beguncev zavrnil tudi francoski premier Manuel Valls. "Francija je pristala na to, da bo sprejela 30.000 beguncev. Na to smo pripravljeni, ampak nič več," je dejal.

"Avstrijski varnostni organi so sporočili, da zaostrujejo kriterije vstopa v njihovo državo v smislu doslednega ugotavljanja okoliščin vstopa oseb v migrantskem toku in izločanja tistih, ki se jih identificira zgolj kot ekonomske migrante oziroma izkoriščajo migracijski tok, da bi prišli do ciljnih držav zaradi različnih interesov, kot so na primer študij, zaposlitev, prihod k svojcem in podobno. Torej zgolj izjava, da želijo zaprositi za mednarodno zaščito v Republiki Avstriji ali Nemčiji ne zadošča za vstop v njihovo državo. To je rezultat velikega pritiska in velikega števila migrantov ter prosilcev za mednarodno zaščito, hkrati pa je število migrantov, ki lahko nadaljujejo pot v druge evropske države, bistveno manjše. Zato je Avstrija prisiljena predlagati dosledno izvajanje kriterijev za vstop migrantov v njihovo državo," so zapisali na MNZ.

Kot pravijo, so o novo nastali okoliščini nemudoma obvestili Hrvaško, saj posledično na podoben način tudi mi zaostrujemo kriterije za vstop migrantov v Slovenijo. "Hrvaška je naše obvestilo sprejela in ga prenesla tudi ostalima dvema državama na t. i. zahodnobalkanski poti pred sabo (Srbija in Makedonija). O morebitnih dodatnih spremembah se bomo še naprej dogovarjali z državami na migracijski poti."

"S sprotnim ocenjevanjem razmer in ukrepanjem ter zlasti z intenzivnim usklajevanjem zagotavljamo, da so razmere v celoti pod nadzorom," so še zapisali. V naslednjih dneh bodo s predstavniki Avstrije še naprej v stalnem stiku, kakor tudi s predstavniki drugih držav, s katerimi bodo poskušali sprejemati usklajene ukrepe za obvladovanje migracijskega toka in njegovo uravnavanje.

Postavitev nove ograje?

Na Dunaju obenem pričakujejo, da se bodo begunci v prihodnje usmerili proti drugim mejnim prehodom, zato tudi za te prehode že pripravljajo nove ukrepe. Med drugim notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner ni izključila postavitve novih ograj na meji z Italijo na Tirolskem ter na meji s Slovenijo na Koroškem in Štajerskem.

V Italiji tovrstni načrti zbujajo zaskrbljenost. Predsednik trgovinske zbornice Bolzana Michl Ebner je tako v pogovoru za časnik Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung posvaril pred omejitvami na mejnem prehodu Brenner, ki ga letno prečka okoli 40 milijonov ton blaga in 10 milijonov avtomobilov.

Deželni glavar Tirolske Günther Platter je spomnil na dejstvo, da so se območja Tirolske, Južne Tirolske in Trenta v zadnjih desetletjih znova močno povezala, potem ko so bila po prvi svetovni vojni ločena. K temu je pripomogel tudi padec ovir na mejah. "Če bi tukaj znova postavili meje, bi to označil za srednjo katastrofo," je dejal.

Deželni policijski direktor Helmut Tomac je v petek v Innsbrucku sicer povedal, da intenzivne priprave na nov režim na mejnem prehodu Brenner potekajo že nekaj dni. "Odločitev, kdaj bi ga lahko uvedli, pa je v rokah notranjega ministrstva," je dodal.

Namestitveni center v Šentilju.
Namestitveni center v Šentilju. FOTO: Aljoša Kravanja

Zaostritev azilne zakonodaje

Avstrija sicer že nekaj časa sprejema le begunce, ki nameravajo za azil zaprositi v Avstriji ali Nemčiji, 20. januarja pa je sporočila, da bo letos sprejela le 37.500 prosilcev za azil, do sredine leta 2019 pa skupno 127.500 – potem ko jih je lani kar 90.000. Od novega leta so po poročanju medijev našteli že okoli 9000 prošenj za azil.

Obenem je zaostrila azilno zakonodajo in sprejema ukrepe, ki ji bodo omogočili čim hitrejši izgon zavrnjenih prosilcev za azil.

Slovenija vztraja, da z Avstrijo odlično sodeluje in da komunikacija dobro poteka, ter obenem napoveduje, da bo na vsako omejevanje sprejemanja beguncev s strani Avstrije odgovorila z uvedbo podobnih ukrepov na svoji meji s Hrvaško.

Premier Miro Cerar je v četrtek v pogovoru za STA v zvezi s tem dejal, da države severno od nas začenjajo razmišljati o tem, da bi omejile dotok migrantov, kar je močan razlog, da se zadeve lotimo zelo resno.

Napovedal je, da se bo Slovenija ustrezno odzvala na namero Avstrije, da omeji pritok migrantov, saj ne more pristati na to, da bi se v njej naenkrat zaustavilo veliko število beguncev. Opozoril je, da je Slovenija dolžna varovati schengensko mejo ter jo učinkovito nadzirati. To pomeni, da bomo morali v prihodnjih tednih in mesecih ta nadzor še okrepiti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (503)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oxy.elite
15. 02. 2016 10.12
+0
Ko bo v Sloveniji 200.000 beguncev, se bomo mi še vedno ubadal z levimi in desnimi ....
sagesse
15. 02. 2016 10.29
+1
oxy,, problem je v temu,da se levičarji zavzemajo za sprejem 200.000 migrantov v slovenijo,medtem ko so desničarji in neopredeljeni proti ... zato je ta polarizacija..........
PredsednikPepe
16. 02. 2016 17.17
Levi in desni so nesposobni, begunci nas bodo pa preplavili.
kvaternik
15. 02. 2016 10.12
-2
Ni blo videt do zdaj, da je Cmerar ustanovil vročo navijaško skupino, da čim dlje ostaja. Korintos in prašak, ne skrivata da sta vodje. Je pa vseskupaj protislovensko naravnano. ta dva ali sta črna, ali z bivšega juga, najmanj pa dvakrat pečena.
murinar
15. 02. 2016 10.19
-1
srebrnibreg
15. 02. 2016 16.17
+1
Kdo že v državi ustanavlja svojo vojsko in je s tem avtomatično proti slovenstvu? Korintos in prašek ali pa kakšen propadli desetar?
Montekristo
15. 02. 2016 10.06
+4
Ne razumem kako lahko hvalite našo vlado, ki za migrante mnogo bolje skrbi kot za svoj narod! Me zanima kaj bo potem, ko bodo Hrvati rekli, da se požvižgajo na naše zaostrovanje kriterijev vstopa migrantov in bodo še naprej pošiljali migrante k nam! Ali mislite, da jih bo Cerar ali morda Šefic osebno zaustavil na meji; glede na to kako ves šas povdarja, da smo dobro pripravljeni!
oxy.elite
15. 02. 2016 10.20
+0
Ko bo najbolj napeta situacija, bo 3. referendum o istospolnih, nova dokapitalizacija NLB ...najbolj bo pa seveda pomembno kdo je lev, desn, rumen, rdeč, moder zelen in črn ...
korintos23
15. 02. 2016 09.39
+6
Me pa res zanima kako bo to izgledalo ko bo Avstrija rekla stop. Države do Makedonije so zmenjene in bodo meje zaprle, bo pa nastal velik kaos v Grčiji.
korintos23
15. 02. 2016 09.28
+3
Vlado imamo tako kako imamo, druge ni, delo z migranti pa opravlja za oceno-odlično!
prašek
15. 02. 2016 09.30
+0
Moram priznati, da podpiram to vlado . Sploh pa, kar si že ti ugotovil, njeno delo na meji ! So naravnost čudoviti !
korintos23
15. 02. 2016 09.33
+3
Ne vem če so naredili eno samo napako, vse poteka mirno in v mejah dovoljenega!
vutraš
15. 02. 2016 10.12
-2
Komentiraj...vozi jih kuči,pa se sirijce zravn.bolano😈
Banion
15. 02. 2016 09.25
+5
Ogrožene kategorije prebivalstva v vojni so ženske otroci in stari ljudje. Kaj prihaja sedaj?
korintos23
15. 02. 2016 09.27
+10
Tako bi naj bilo, samo med migranti so v večini moški v najboljših letih!
prašek
15. 02. 2016 09.29
+12
Nekako mi izgleda, da so najbolj ogroženi moški med 20 in 45 leti ! Morda pa slabo vidim !
PredsednikPepe
15. 02. 2016 09.33
+6
Migranti enostavno zapustijo svojo država, ne zahtevajo svojih pravic tam, kjer so doma. Pravice zahtevajo v evropskih državah, mi pa se stem strinjamo. Vlada pa samo govori, da smo pripravljeni, ukrepov pa nobenih.
korintos23
15. 02. 2016 09.36
+3
Modic, a migrantje so v Sloveniji in pravice iščejo?
murinar
15. 02. 2016 09.18
+15
Avstrija zapira meje ,kopičenje migrantov v Sloveniji.Da sedaj vidimo koliko jih bojo sprejeli na svoj dom "dobrotniki" a la -Hanžek ,Tomić ,Mesec ,Marcel Štefančič in ostali .Če ne bo nobeden vzel vsaj štiri potem so navadni LAŽNIVCI ! Da vidimo jezične heroje!
korintos23
15. 02. 2016 09.25
+2
Omenjeni ne morejo vzeti k sebi migrantov če le ti ne zaprosijo za azil!
Mauzahecmauzares
15. 02. 2016 10.11
+2
Baje bo cerkev sprejela misionarsko podobo kot se spodobi in ji bo nudila zavetisce in topel obrok ....
murinar
15. 02. 2016 10.12
-1
sinebaline
15. 02. 2016 09.14
+11
od kdaj pa se je spremenila uredniška politika, da se lahko komentira članke o beguncih
prašek
15. 02. 2016 09.19
+0
Dokler traja normalna debata ....... zakaj pa ne ? Potem se pa komentiranje zaklene !
Lope
15. 02. 2016 09.25
+2
@prašek ; najboljši komentar doslej, kar se tiče blokiranja komentarjev. ✔✔✔✔✔
hotchilipoper
15. 02. 2016 09.12
+8
Komentiranje o žaru Pahorja ni mogoče,le zakaj ne,se sprašujem
korintos23
15. 02. 2016 09.14
+8
Saj ni bilo prehudo, to smo že itak vse slišali!
prašek
15. 02. 2016 09.19
+4
Na Novi lahko komentiraš takšne stvari, he, he.
korintos23
15. 02. 2016 08.58
-3
A so toti v SDS tako strahopetni da se tako bojijo totih strokovnjakov?
prašek
15. 02. 2016 09.07
-1
Ko pridejo domov, najprej pregledajo omare, da se notri ne skriva kakšen migrant, he, he, he. Preden grejo spat pa še pogledajo pod posteljo. Saj veš kdo bi lahko bil pod posteljo ☺☺☺
korintos23
15. 02. 2016 09.12
+2
Štefka jih bo spet morala malo s čajčkom poškropiti!
KoToTamoPjeva
15. 02. 2016 08.40
+17
smo že "žep" za migrante, avstrija jih vrača, hrvati pa jih ne sprejemajo
korintos23
15. 02. 2016 08.56
-2
Mauzahecmauzares
15. 02. 2016 10.13
KoToTamoPjeva
15. 02. 2016 10.17
zakaj pa misliš da jih je poln center za tujce v postojni? in zakaj se iščejo novi prostori za namestitev??
KoToTamoPjeva
15. 02. 2016 10.17
zakaj pa misliš da jih je poln center za tujce v postojni? in zakaj se iščejo novi prostori za namestitev??
sagesse
15. 02. 2016 08.35
+13
Trenutek resnice,da vse tiste,katere bo avstrija vrnila k nam nazaj,ker od danes ne zadošča več samo da je ciljna država avstrija ali nemčija ampak da imajo legalne dokumente,s kazerimi lahko dokažejo,da so vojni begunci.IN sedaj bodo pri nas prišli na svoj račun vsi podporniki združene levice in mirovnikov,da vzamejo na svoj dom vsak po najmanj 10 migrantov in jih živijo na svoj račun....
sagesse
15. 02. 2016 09.04
-1
Našo?? kolikor vem,da če bi že prišlo do ustanovitve te garde,bi bili direktno pod poveljstvom redne vojske...in vse ostalo so laži in podtikanja.Glede na katastrofalni položaj vojske in policije, mislim da to sploh ni slaba ideja.Če bi tako razmišljali leta 91' nikoli ne bi imeli svoje države.Janša je leta 91 organiziral večjo in bolj usposobljeno vojsko,kot jo ima danes slovenija, za kar so krivi taki kot ste vi.....
korintos23
15. 02. 2016 09.08
+3
Lahko je organiziro vojsko iz bivših vojakov JNA-TO! Sedaj pa imamo profesionalce in totih se vsi bojijo, Zakaj je naša vojska in policija v slabem stanju, ker so enim Patrije pocrkale ta drugim pa so zici v službenih avtomobilh malo znucani?
sagesse
15. 02. 2016 09.29
+6
Korintos?? zavajaš do konca--si pač ultra levičar... vse znano--- naročeno je bilo 130 patrij za 278 milijonov.Ker so naši ultra sposobni levičarji,začeli uveljvljati protikorupcijsko klavzulo se je cena 1 patrije iz prvotnih 2 milijona z najsodobnejšo oborožitvijo,povečalo na skoraj 3 milijone z minimalno oborožitvijo... to so dejstva--vi pač poskušate lagat tistim,ki vam verjamejo,,toda jaz vam odgovarjam z dejstvi,,vi pa meni nazaj z nakladanjem,,,,
korintos23
15. 02. 2016 09.35
+1
Kaj si naj mi s temi Patrijami v Sloveniji začnemo? To bi bil sedaj kup starega železja. Pa se ja ne bomo s Patrijami na migrante spravljali? Slovenija je ena od najbolj varnih držav ne v Evropi, v svetu!
Dinka123
15. 02. 2016 08.14
+9
problem je ze tak dolgo mi pa se kuj ne jemljemo resno in nimamo rwsitev...pa kje mi zivimo?? kdo vodi to drzavo???
murinar
15. 02. 2016 08.35
+5
prašek
15. 02. 2016 08.37
-3
murinar ...... Nič več nam ne vlada SDS !
murinar
15. 02. 2016 09.14
+2
Biofanatik
14. 02. 2016 21.51
+54
Jurja osemsto jih je danes prišlo v slolandijo, koliko jih je šlo pa naprej pa ne povejo, državna tajna.
juwel
14. 02. 2016 21.49
+55
nimamo za burek z našo vojsko !....še če damo policaje skupaj je vsega premalo za varnost, sami bomo morali poskrbeti za lastno varnost toliko o tem in nič drugače...
DržavniSekretar
14. 02. 2016 21.34
+12
SV se je odrekla nakupu Dronov, bojo kar naše Orle najel.
jesenvoyo
14. 02. 2016 21.26
+49
Kako dobro je sodelovanja z Avstrijo se bo šele pokazalo, ko bo prišlo do resnega zapiranja meje.
Balki30
14. 02. 2016 21.26
+18
Ne norte no...ne mormo jih sprejet....nimamo dost bureka da jij nafutramo...pa to.
Mauzahecmauzares
15. 02. 2016 10.16
DržavniSekretar
14. 02. 2016 21.18
+28
SV sporača, da so vse 3 Patrije nevozne.
srebrnibreg
14. 02. 2016 21.20
-6
Seveda, če so provizije odnesle kvalitetno dobavo in izvedbo.
Balki30
14. 02. 2016 21.20
+24
Vrjetno jih je karl pokvaru....ko jih je vozu...pa to.
Balki30
14. 02. 2016 21.21
+19
Sv sporoca....ce nas bote rabli....bomo strajkali....tko k copsi....pa to.
korintos23
14. 02. 2016 21.26
+1
sagesse
15. 02. 2016 08.45
+5
srebrni,samo v vednost.Naši so uveljavljali klavzulo,da je v primeru korupcije pogodba nična,kar nas je stalo 30 milijonov eu,ker s strani finskega sodišča podkupovanja ni bilo.Zato so nam dobavili tisto,kar je ostalo od prvega paketa plačila... kup železa.Za to stanje se zahvalite pahorju in bratuškovi,katera sta neupravičeno uveljavljala to klavzulo... samo toliko v vednost,ker ste to malenkost namerno zamolčali...
Mauzahecmauzares
15. 02. 2016 10.17
Balki30
14. 02. 2016 21.18
+27
Med begunci na grsko makedonski meji se cuje.....v ljublano v lublano v lublano bomo sli....tralalalalali....tralallalalla.....kolk bo lahko janko serif enih novih parkomatov namontiru.....pa to.
AlternativeFacts
14. 02. 2016 21.22
-17
Kaj praviš na tole..(22.10.2015 vir:Demokracija - Janez Janša v Madridu: Ustvariti moramo moč, s katero bomo sposobni oblikovati svet | .... Vemo, da je večina sirskih beguncev iz srednjega razreda. Učitelji, inženirji, odvetniki, trgovci, poslovneži... Tisti, ki si lahko privoščijo potovati...)...@Kaj je sedaj narobe z Ljubljano? Janez vidi v njih izobrazbo in dobro situirabe osebe....
Mauzahecmauzares
15. 02. 2016 10.18
K jim bodo povedal da so juznaki bl gostoljubni in da so Slovenci vohrni do samga sebe se bodo premislili