Slovenija

Pohvala logaški osnovni šoli: begunski otroci, ki so jih lepo sprejeli, hitro napredujejo

Ljubljana, 11. 05. 2016 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državna sekretarka na zunanjem ministrstvu se je seznanila z vključevanjem begunskih otrok k pouku na logaški osnovni šoli in poudarila, da gre za dobro izkušnjo. V Logatec sicer v četrtek prihaja še okoli 20 beguncev, ki bodo v Slovenijo premeščeni iz Grčije, med njimi pa so večinoma družine. Za vse šoloobvezne otroke iz te skupine bodo poskrbeli na drugi logaški šoli.

V okviru vladnega obiska v osrednji Sloveniji je državna sekretarka na MZZ Dragoljuba Benčina danes obiskala OŠ Tabor Logatec, kjer se je seznanila z vključevanjem begunskih otrok k pouku. Kot je povedala ravnateljica Miša Stržinar, so pri tem zelo uspešni. V Logatcu sicer v četrtek pričakujejo še okoli 20 beguncev iz skupine, ki bo v Slovenijo premeščena iz Grčije.

Po navedbah logaškega župana Berta Menarda bodo prišle večinoma družine, za zdaj pa ni znano, koliko šoloobveznih otrok bo med begunci iz Sirije in Iraka, ki prihajajo iz Grčije. Po besedah Stržinarjeve so se z OŠ 8 talcev že dogovorili, da bo naslednja skupina begunskih otrok vpisana na to drugo logaško šolo.

Begunski otroci so bili na logaški osnovni šoli dobro sprejeti.
Begunski otroci so bili na logaški osnovni šoli dobro sprejeti. FOTO: POP TV

Težave z načrtovanjem, ker ne vedo v naprej, koliko otrok se bo vpisalo v šolo

Kot je še opozorila, je dejstvo, da vnaprej nimajo podatkov o tem, koliko begunskih otrok se bo vpisalo, ena od težav, s katerimi se srečujejo. Izrazila je upanje, da bo to v prihodnje bolje urejeno, pričakuje tudi izboljšanje komunikacije med ministrstvi. Opozorila je še, da imata obe logaški šoli zelo polne oddelke, zato bo treba pripraviti strategijo, kam namestiti begunske otroke, ko bodo oddelki zapolnjeni.

V šoli želijo begunskim otrokom ponuditi tudi dodatne aktivnosti, ki pa so plačljive. Za zdaj to rešujejo s sredstvi iz šolskega sklada, a ravnateljica meni, da bi moralo za to poskrbeti pristojno ministrstvo. Zaprosila je tudi za odobritev dodatnih ur slovenskega jezika za učenje begunskih otrok, a na odgovor še čaka.

Sekretarka logaški primer označila za dobro izkušnjo

Župan Menard je poudaril, da so v Logatcu po začetnih skrbeh prebežnike lepo sprejeli. Ena od težav je po njegovem mnenju ta, da starejši nimajo kaj početi, zato na občini razmišljajo, kako jih aktivirati in jih vključiti v skupnost.

Državna sekretarka Benčina je zagotovila, da bo slišano prenesla pristojni ministrici. Kot je še povedala, bo precejšnja sredstva za izobraževanje begunskih otrok Sloveniji namenila EU. Izrazila je upanje, da bo pozitivnih primerov, kot je OŠ Tabor, še veliko, opozorila pa, da lahko v prihodnjih nekaj letih vsak mesec pričakujemo prihode od 40 do 50 novih prebežnikov v državo.

Na šoli so sicer poudarili, da je vključitev afganistanskih otrok - po dva sta v prvem in četrtem razredu ter ena učenka v petem - potekala brez težav, saj so se nanjo temeljito pripravili. Otroci, pa tudi njihovi starši, so jih zelo lepo sprejeli. Po besedah Stržinarjeve so bili tudi tisti starši, v katerih je prihod beguncev vzbujal določene strahove, pomirjeni, ko so dobili vse informacije, posebej od svojih otrok, ki so sošolci malih beguncev.

Beguncem največ težav povzroča znanje jezika

Pri teh je največja ovira znanje jezika, zato jim pomaga tudi prevajalec iz Slovenske filantropije, begunski otroci pa imajo še vedno dodatne ure slovenščine. Sicer pa so se že skoraj v celoti vključili v redni pouk. Učiteljice so povedale, da so zelo hitro učljivi in vedoželjni, tako da hitro napredujejo.

67 prijavljenih na razpis za zastopnike mladoletnih beguncev

Na javni poziv za zakonite zastopnike mladoletnikov brez spremstva, ki ga je ministrstvo za delo objavilo aprila, je do roka, ki se je iztekel 10. maja, prispelo 67 prijav. Izbiranje zastopnikov med prijavljenimi bo trajalo približno mesec dni, usposabljanje za izbrane kandidate pa bo predvidoma septembra, so pojasnili na ministrstvu.

Mladoletni begunci potrebujejo svojega zakonitega zastopnika.
Mladoletni begunci potrebujejo svojega zakonitega zastopnika. FOTO: AP

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je javni poziv objavilo na podlagi zakona o mednarodni zaščiti. Izbrali bodo do 30 kandidatov z najustreznejšimi osebnimi lastnostmi in sposobnostmi za opravljanje nalog zakonitega zastopnika mladoletnikov brez spremstva. Pri izbiri bodo imeli prednost kandidati, ki niso iz osrednjeslovenske regije in imajo na razpolago lastni prevoz.

Izbrane kandidate bo ministrstvo povabilo na usposabljanje. To bo trajalo 24 ur, na podlagi javnega pooblastila pa ga izvaja Fakulteta za socialno delo v Ljubljani.

Zakoniti zastopnik mladoletnika brez spremstva je lahko vsakdo, ki izpolnjuje pogoje za skrbnika po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in se je udeležil usposabljanja.

Večer: mladoletne begunce bodo nastanili v Novi Gorici

Večer pa danes poroča, da je vlada po mesecih iskanja našla nastanitev za begunske otroke brez spremstva. Če bo prihodnji teden potrdila ustrezne dokumente, bo deset afganistanskih mladostnikov, ki so zdaj v ljubljanskem azilnem domu, konec maja našlo svoj dom v Novi Gorici. Nastanili jih bodo v dom, kjer trenutno biva 160 dijakov in kjer bodo imeli možnost 24-urne oskrbe vse dni v tednu.

Najprej bodo zanje izpeljali pripravljalne individualne programe, jeseni pa se bodo glede na znanje lahko vključili v osnovno šolo, osnovno šolo za odrasle ali poklicno izobraževanje, navaja Večer.

Država se po navajanju Večera o nastanitvi pogovarja tudi z dijaškim domom Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna. Ta bi lahko sprejel deset otrok, starejših od deset let.

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so danes na spletni strani zapisali, da so v preteklih tednih potekali pogovori v občinah Nova Gorica in Postojna, kjer so se pogovarjati tako z županoma in vodstvi občin, kot tudi z vodstvi dijaških domov v obeh mestih.

"Odziv občin in ravnateljev dijaških domov je bil zelo pozitiven in njihova odločitev, da otroke brez staršev lahko sprejmejo v svoje okolje, je pohvalna in dobrodošla," so zapisali na ministrstvu.

Ob tem so kot naslednji korak napovedali pripravo gradiva za obravnavo na seji vlade. Njeno potrditev pričakujejo predvidoma naslednji teden, nato pa bi lahko stekle nadaljnje aktivnosti za dejansko namestitev otrok v dijaških domovih v Novi Gorici in Postojni.

V kriznih centrih, kamor nameščajo prosilce za azil brez spremstva, mlajše od 15 let, trenutno živi deset otrok. Starejši, ki jih je skupno 25, pa so v ljubljanskem azilnem domu.

Poskus namestitve mladoletnih migrantov brez spremstva v dijaški dom v Kranju je februarja zaradi burnega odziva staršev dijakov propadel.

Kot so še zapisali na ministrstvu, se zavedajo, da ima pri vključevanju otrok brez staršev v slovensko družbo ključno in izredno pomembno vlogo lokalno okolje. Zato so se pred sprejemom kakršne koli odločitve ali nadaljnjih korakov glede namestitve otrok najprej pogovarjali z vodstvi lokalnih skupnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou