Slovenija

Begunci zahtevajo pojasnilo

N'Djamena, 30. 03. 2006 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Darfurski begunci so razočarani zaradi odpovedi obiska predsednika Drnovška.

Drnovškov obisk je beguncem predstavljal veliko upanje, zato so zaradi odpovedi ogorčeni
Drnovškov obisk je beguncem predstavljal veliko upanje, zato so zaradi odpovedi ogorčeni FOTO: POP TV

Večja množica beguncev, ki se je zbrala v begunskem taborišču Oure Cassoni na čadski strani meje s sudansko pokrajino Darfur, je v četrtek od predstavnikov Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) zahtevala pojasnilo, zakaj so zavrnili za v četrtek napovedani obisk Janeza Drnovška z delegacijo. Poleg tega so generalnemu sekretarju ZN Kofiju Ananu poslali protestno noto, je v sporočilu za javnost v sredo zapisal Drnovškov posebni odposlanec za Darfur Tomo Križnar.

Odposlanec Tomo Križnar
Odposlanec Tomo Križnar FOTO:

Vodje taborišča so izrazili ogorčenje nad mnenjem UNHCR v Ženevi, da je območje prenevarno in da nimajo zmogljivosti za zagotovitev varnosti. V protestni noti, ki so jo poslali Ananu, pa so protestirali z argumenti, da UNHCR razpolaga z vozili, za katera so sicer trdili, da jih nimajo, da na letališču vsak dan pristajajo letala z nosilnostjo 15 potnikov in da je bilo za varnost poskrbljeno s strani čadske žandarmerije in vojske.

V pogojih skoraj popolne izolacije od sveta in izpostavljenosti pogostim napakam UNHCR je bil 35.000 beguncem obisk na tako visoki ravni največji obljubljeni dogodek in prvo veliko upanje, odkar sta jih lani poleti obiskala dva ameriška kongresnika in skupina evropskih donatorjev, je še zapisal Križnar.

Iz urada predsednika republike so namreč v nedeljo sporočili, da so razmere v taborišču po oceni vodilnih predstavnikov UNHCR takšne, da v naslednjih dneh ne omogočajo varnega in dobro organiziranega obiska slovenskega predsednika. Dodaten problem naj bi predstavljalo tudi dejstvo, da letališče v kraju Bahai, preko katerega taborišče oskrbujejo s hrano in drugimi potrebščinami, lahko sprejme samo tovorna letala na propelerski pogon, ne pa tudi letal takšnega tipa, kot bi pripeljalo slovensko delegacijo. Zaradi zaostrenih razmer in oboroženih spopadov naj bi bilo prav tako nemogoče zagotoviti helikopterski ali cestni prevoz iz najbližjega varnega letališča Abeche, so v nedeljo sporočili iz urada.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.