Slovenija

'Erjavec igral vlogo užaljene neveste'

Ljubljana, 26. 01. 2010 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Karl Erjavec ni več minister za okolje in prostor. Pravi, da ga je v odstop prepričal premier Pahor. "Vidim, da je ta razprava zanj mučna in nočem, da bi trpel," je dejal Erjavec. Poslanske skupine se z njegovim odstopom večinoma strinjajo.

Karl Erjavec je odstopil.
Karl Erjavec je odstopil. FOTO: 24ur.com

Po žolčni razpravi in tik pred glasovanjem o njegovi razrešitvi je Karl Erjavec nepreklicno odstopil s funkcije ministra za okolje in prostor. Kot je poudaril, je bil do tega trenutka prepričan, da predlog za razrešitev temelji na pozivu računskega sodišča. "Sedaj razumem, da gre za politične razloge in to spoštujem," je dejal in oznanil svoj odstop. "Morda se vidimo kdaj drugič."

Na vprašanje, ali bi še enkrat šel v koalicijo z Borutom Pahorjem, je odvrnil, da ne vidi nobenega razloga, zakaj ne bi. Ob tem je dodal, da bi šel v koalicijo tudi z Janezom Janšo, Gregorjem Golobičem in Katarino Kresal, dokler bi se uresničeval program stranke DeSUS.

Poudaril je, da mu je bilo v veliko čast sodelovati z DZ in tudi s predsednikom vlade. "Zahvalil bi se tudi predsedniku vlade za sodelovanje. Vidim, da je ta razprava zanj mučna in nočem, da bi trpel," je še dejal. Kot je dejal, ga je v odstop prepričal prav premier Borut Pahor. "Predsednik vlade me je prepričal, ker sem videl, kako se muči zraven mene," je dejal.

Izpostavil je, da ima premier Pahor v tem trenutku večje probleme od teh, kdo sedi na ministrstvu za okolje in prostor. "Žal mi je, da koalicija ni delovala kot družina. Vedno je šlo le za trojček," je še pojasnil.

Z odstopom ministra Erjavca je predsednik parlamenta Pavel Gantar tudi prekinil sejo. DZ tako ni mogel glasovati o predlogu Pahorja za Erjavčevo razrešitev.

Vroča razprava med Pahorjem in Erjavcem

Pred poslance je prvi stopil Pahor, ki je Erjavčevo razrešitev tudi predlagal. Pahor je pojasnil, da je prav, da se presodi, ko pride do odprtih vprašanj, ki povzročajo napetosti. "Po pozivu računskega sodišča sem sklenil, da ga vzamem kot referenco za razrešitev okoljskega ministra," je pojasnil Pahor.

Izrazil pa je upanje, da bo Erjavec kot predsednik DeSUS dober sodelavec v koaliciji še naprej. Obenem pa dejal, da ministrstvo za okolje bolj kot politika potrebuje strokovnjaka.

Pred odstopom je Erjavec pojasnjeval, da je postopek za njegovo razrešitev ustavno sporen, ker da zakon o računskem sodišču izrecno izključuje kakršno koli sodno varstvo proti aktom računskega sodišča.

"To je v nasprotju s 23. členom ustave," je pojasnil Erjavec. Dodal je, da je ustavno sporen tudi člen omenjenega zakona, ki daje predsedniku računskega sodišča pristojnost, da popolnoma arbitrarno določa program dela računskega sodišča in s tem tudi revidirance.

Premier Pahor je predlagal razrešitev Erjavca z mesta ministra za okolje in prostor.
Premier Pahor je predlagal razrešitev Erjavca z mesta ministra za okolje in prostor. FOTO: 24ur.com

Večina poslancev za razrešitev

Poslanske skupine se z odstopom ministra za okolje in prostor večinoma strinjajo, v koaliciji pa menijo, da bi moral Erjavec ta korak storiti že prej.

"Na koncu je Erjavec skoraj s solzami v očeh napovedal svoj odstop. Zadeva je bila speljana v čudnem tragikomičnem slogu, ki ne pritiče ne ministru in ne predsedniku vlade," je prepričan Zmago Jelinčič iz SNS. Dejal je, da je Erjavec na seji igral vlogo užaljene neveste.

"Predsedniku vlade je treba dati pravico, da predlaga ministre in da v primeru, da z njimi ne more sodelovati, predlaga njihovo razrešitev," meni Jakob Presečnik iz SLS.

V poslanski skupini SDS po besedah Zvoneta Černača menijo, da je Erjavec z odstopom Pahorjevi vladi postavil zelo visoke standarde in v skladu s temi standardi pričakujejo, da bo sledil takojšen odstop vsaj treh ministrov: Gregorja Golobiča, Aleša Zalarja in Franca Križaniča, ki bi po njihovem morali odstopiti še pred Erjavcem.

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem o odločitvi Erjavca za odstop pravi, da bi bila "pravilna odločitev, če bi to naredil že veliko prej in ne bi vseh, koalicije in javnosti, obremenjeval". Premier je predlagal njegovo razrešitev in to bi Erjavec moral razumeti.

"Žal mi je, da se to ni zgodilo že prej, da bi to mučno situacijo prekinili in bi se slovenska politika osredotočila na druge pomembnejše teme, kot je izhod iz gospodarske krize in tudi problematike v okolju," je Erjavčev odstop komentiral vodja poslanske skupine LSD Borut Sajovic.

Tudi vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič meni, da bi se lahko Erjavčev odstop zgodil prej.

Razprava o razrešitvi Erjavca
Razprava o razrešitvi Erjavca FOTO: 24ur.com

Bo novi minister Gajšek?

Medtem ostaja vprašanje, kdo bo novi okoljski minister. Premier Pahor mora v 10 dneh po Erjavčevem odstopu predlagati novega okoljskega ministra. Ker pa tega nima, je najbolj verjetno, da bo obvestil DZ, da bo funkcijo ministra opravljal sam, ali jo bo zaupal kateremu drugemu kolegu iz vladnih vrst.

Za zdaj je zagotovo znano le to, da se za stolček ne bo potegoval največkrat omenjeni Matjaž Zanoškar. Ta je včeraj namreč dejal, da so se Pahor, Erjavec in poslanska skupina DeSUS dogovorili o izboru, da pa to ni on.

Imena novega kandidata sicer ni želel razkriti, neuradno pa se je začelo govoriti o Miranu Gajšku, načelniku Oddelka za urbanizem pri Mestni občini Ljubljana. Bolj znan je zaradi afere s podjetjem Gradbeništvo Božičnik. Zaradi zlorabe položaja v tej aferi je bil leta 2002 celo pravnomočno obsojen na štiri mesece zapora, pogojno na dve leti. Gajšek je za našo televizijo že potrdil, da je v igri za ministrski stolček.

Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec dejal, da bo v četrtek izvršilni odbor, na katerem se bodo o tem pogovorili in izbrali kandidata. O imenih ni želel govoriti, kot pa je dejal, je kandidatov dovolj; sam ve za osem kandidatov.

Godec je še napovedal, da bo tudi odločitev o vložitvi zahteve za ustavno presojo zakona o računskem sodišču, za kar so zbrali 35 podpisov, stvar presoje v četrtek.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (388)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

X-XY
27. 01. 2010 13.00
Za mrsikoga je Karli vendarle zmagovalec. Bomo videli kako se bodo sedaj higienizirali moralisti. Verjetno bodo spremenili zakon ali parvilnik o nadomestilu ministrov samo zato, da ga Karli ne bo mogel uživati. He will be back, you see.
zagi12
27. 01. 2010 10.32
KAKO LEP DAN SE LEPSI PA BO KO BO TURK ZLIFRO Z VLADE SE OSTALE PARAZITE Z PAHORJEM NA ČELU DANILOO KAJ SE ČAKAŠ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lepdanzelim
27. 01. 2010 10.06
Erjavc je res pavliha in večkrat smo se mu nasmejali. Hudič je le, da ga vsi naši politiki skušajo posnemat. Vsi nekaj glumijo in prav na kozl...,pardon, bruhanje nam gre od njihovega preser... in neučinkovitosti. Samozavest nam pada - a smo res Slovenci tako nesrečni (glupi), da bomo morali prosjačit in bankrotirat, preden se bo našel nekdo??
pkorosec
27. 01. 2010 10.04
Kot sem rekel, ga parlament ne bo odslovil. Za vse te stranke ni sporen Erjavec, ampak sam Pahor. Sedaj pa bo uzaljeni in nesposobni Karel iz vlade potegnil še stranko DESUS in nakazale se bodo predčasne volitve. Stranka DESUS itak slepo sledi svojemu vodji Karlu. Kaj pa bodo te predčasne volitve prinesle? Nic boljsega zagotovo ne. Če kdo meni da je odgovor SDS, potem ta v glavi ni gladek. K sreci je taksnih bizgecov vedno manj in velika vecina se tega vse bolj zavedamo. Glavni problem naš je ta, da za nas večino ni nobene primerne alternative tem presrancem.
ernestina
27. 01. 2010 09.43
Enega Erjavca manj v vladi , to je malo, ali nič! Vsak človek je nadomestljiv-tudi v vladi. Marsikdo iz koalicijskih vrst bi moral iti ADIJO, pa so ga zaščitili kot rjavega medveda. Golobič je že eden izmed tistih..........
M-teorija
27. 01. 2010 09.39
Kako lep dan, za sprehajanje psa.
Milan Koleznik
27. 01. 2010 09.28
pod sliko Sajevca,govori o politični higieni,on jo ima je tako slinast da ko ga gledaš bi lahko bruhal,politična higiena,samo stol še naj da zraven ko bo govoril o svoji stranki,da bo bližje vodilnim v vladi.
8JASMIN
27. 01. 2010 09.23
Sedaj bomo videli, če ima ta stranka DESUS karakter in naj odstopijo iz te koalicije, ki so peto kolo ali pa samo neke figure, ki jih ta trojček sploh ne upošteva, ali so res sami sivi panterji, ki se radi držijo svojih stolčkov, za upokojence pa niso prav nič storili do sedaj, to je samo alibi, da delajo za upokojence, starostnike, socialno ogrožene itd, to so samo pravljice, ki pa jim samo oni DESUS verjamejo.
Uporabnik215111
27. 01. 2010 09.04
Obenem pa dejal, da ministrstvo za okolje bolj kot politika potrebuje strokovnjaka. Ta stavek me je hkrati zmotil in nasmejal. Po več kot enem letu so to ugotovili??? Saj človek ne ve ali se delajo norca iz nas ali iz sebe?!
Nov mail?
27. 01. 2010 09.02
@vitajan26.01.2010, 18:4116 64 Navzočih v parlamentu! 21 Za razrešitev Erjavca 43 Proti razrešitvi Erjavca No Pahor dobil si nezaupnico,saj ga Parlament ni razrešil. Rešil te je sam Erjavec ker je odstopil. Danes si končno spoznal, da usoda Slovenije le ni odvisna od Pahorja ampak te je parlament končno le prečital Zdaj pa ti reši Slovenijo ter sam odstopi, saj je očitno ,da v parlamentu nimaš potrebne podpore... "PAHOR" BO DAL SDS-U TOČNO TO KAR SI ŽELI BO ŠE ZANIMIVO
rafael.m
27. 01. 2010 08.50
Toliko prahu se že lep čas dviguje zaradi enega ministra. S svojim cuckom imata zagotovljeno lepo prihodnost. Čeprav Erjavec ni kriv za svinjarijo, ki se vleče vsa leta. Za divja odlagališča na LJ. barju ni po zakonodaji kriv nihče, inšpekcije prelagajo odgovornost drug na drugega, čeprav je vprašljiva pitna voda. Pa vendar upam, da so DESUS-u na prvem mestu upokojenci in ne njihov vodja. Koliko je pa brezimnih ubogih par, ki vsakodnevno ostajajo brez dela. Pa nekateri še za zavod nimajo pogojev. Pa saj smo na vrhu lestvice samomorov. Čudim se, da še nismo prvi Pa po vsem tem kriminalu in drogah, ki se je razpaslo v zadnjih letih. Ko nimaš ekonomske in socialne varnosti, ko otrokom ne moreš nudit osnovnih življenskih pogojev, nimaš izbire.
wsharky
27. 01. 2010 08.37
.... karel je najbolj posten politik...
Marija Demec
27. 01. 2010 08.36
joj kok lep dan se je naredu danes...
..Serendipity..
27. 01. 2010 08.36
Karl Erjavec je odstopil. edino pravilno! zj pa še vsi drugi poslanci za njim prosim!
Tonček Balonček
27. 01. 2010 08.35
Novega ministra pač ne bo težko najti, saj je bial v zadnjih dvajsetih letih na tem podrčju katastrofa, kadrovski odpad, kot Potočnik v Bruslju! Erjavec je bil v tem ersorju pač zato, er ga drugje niso hoteli, to je jasno! Ne evm, zakaj takšna medijska pozornost nekemu Erjavcu, kot da bi se v resnici dogajalo kaj pomembnega.
kittyholl
27. 01. 2010 08.26
Še zdaj se spomnim s kakšno težavo je sprejel mesto okoljskega ministra, zdaj se pa cmeri...upam, da postavijo na novi položaj koga, ki bo imel ustreznejšo izobrazbo, ali pa vsaj večjo voljo do dela!
Tomaž Klan?nik 1
27. 01. 2010 08.19
karel LEGENDA:)
sherum
27. 01. 2010 08.18
pametni zapuščajo potopljajočo barko . Karel je bil dober politik ni pa mogel ustreči vsem volkovom in tuliti z njimi. Je veliko drugih ki bi morali zapustiti dobro ogrete stolčke in se umakniti , saj delajo veliko sramoto slovenskemu narodu . Tako da nas drugi narodi že proimerjajo z mafijo ki se ni do sedaj tako uveljavila v političnem svetu .
b77
27. 01. 2010 08.18
v novi banana republiki boš zopet na oblasti! itd
Stanislav Žerjav
27. 01. 2010 08.16
PAHOR ERJAVCU GOLOBIČ!! po sistemu slovenec slovencu slovenka :)