Slovenija

Bi v nesreči na cesti še znali nuditi prvo pomoč?

Ljubljana, 19. 03. 2013 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Le 47 odstotkov slovenskih voznikov je odgovorilo, da si upajo nuditi prvo pomoč, kar je najmanj med vsemi evropskimi državami, ki so sodelovale v raziskavi o nudenju prve pomoči na cestah.

Rešilec
Rešilec FOTO: Mateja Klavs

"Zgolj tisti izpit, ki ga morajo opraviti kandidati ob opravljanju vozniškega izpita, je premalo. Ko voznik opravi ta tečaj prve pomoči, mu nikoli več ni treba narediti ničesar v zvezi s svojim znanjem," nam je ob obisku Reševalne postaje UKC Ljubljana dejal Anton Posavec, vodja Izobraževalnega centra UKC Ljubljana. Kot pravi, le malo ljudi pomaga v primeru nesreč na cestah, bodisi zato ker si ne upajo bodisi so pozabili, kako je treba ravnati. To zaskrbljeni reševalci opažajo ob vsakodnevnem delu. Njihova opažanja so potrdile tudi številne raziskave, zadnjo pa so prav danes predstavili predstavniki Avto-moto zveze Slovenije in Rdeči križ Slovenije.

Prometna nesreča
Prometna nesreča FOTO: Thinkstock

Raziskava, v kateri je sodelovalo 2800 voznikov vseh starosti iz 14 evropskih držav, je pokazala, da so slovenski vozniki pri nudenju prve pomoči zelo zadržani, bistveno bolj kot evropski vozniki, je na novinarski konferenci poudaril France Kmetič iz AMZS. Po njegovih besedah je med našimi vozniki le 47 odstotkov odgovorilo, da si upajo nuditi prvo pomoč, kar je najmanj med vsemi anketiranimi državami.

A če so slovenski vozniki zadržani pri ocenjevanju svoje sposobnosti za nudenje prve pomoči, je njihovo znanje po Kmetičevih besedah povsem na evropski ravni, kar 17 odstotkov jih je natančno vedelo, kaj morajo storiti in so to tudi dokazali na praktičnem preverjanju. Še boljši so bili naši vozniki pri postopkih oživljanja nezavestnega poškodovanca, saj so se izkazali bolje od evropskega povprečja tako pri teoretičnem kot praktičnem znanju in zasedli peto mesto. Boljši od evropskih kolegov so tudi pri znanju nudenja prve pomoči ob močnih krvavitvah.

Umetno dihanje - 2
Umetno dihanje - 2 FOTO: Thinkstock

Predsednik AMZS in generalni sekretar Rdečega križa Slovenije (RKS) Danijel Starman je opozoril, da se vsako leto v prometnih nesrečah na svetu poškoduje 50 milijonov ljudi, v Sloveniji se ta številka giblje okrog tisoč. Zato so nacionalne organizacije na čelu z Združenimi narodi leta 2009 sprejele resolucijo desetletja za prometno varnost. Od maja 2011 je tudi Slovenija ena tistih dežel, ki aktivno zasleduje cilj, da do leta 2020 prepolovi število mrtvih in ranjenih v prometu.
"Če bomo iz te raziskave znali potegniti prave zaključke, imamo do leta 2020 možnost rešiti veliko življenj, če znamo pravilno oživljati in zmanjšati težke poškodbe, kajti pravilna oskrba bistveno zmanjša posledice prometnih nesreč," je poudaril Starman in se med drugim zavzel za obnovitvene tečaje prve pomoči za starejše voznike.

Ugotovitve raziskave po Starmanovih besedah namreč kažejo, da tretjina vprašanih ni nikoli obiskovala tečaja prve pomoči, 22 odstotkov pa je nazadnje obiskovalo tečaj prve pomoči pred več kot desetimi leti. Na Portugalskem, v Italiji, Španiji in Belgiji obiskovanje tečaja prve pomoči namreč ni obvezno pri opravljanju vozniškega izpita.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOOV
06. 04. 2013 12.42
Jaz osebno, bi še vedno znal nuditi pomoč, ker sem še iz tiste generacije, ko smo morali opraviti tudi izpit za Prvo pomoč na cesti. Zdi se mi čudno, da sedanje Avtošole ne posvečajo več pozornosti za ta nujni del znanja, tako pa prideš na črpalko in mlada voznica ali voznik niti ne vesta kje se dotoči gorivo, ha,ha, ... smešno ampak resnično - to sem doživel sam. Vsi mislijo, da je Modra torbica v prtlčažniku samo zato, da, vkolikor se popraskaš, lahko kaj vzameš ven (flajšter) ostali niti ne pogledajo kaj vse vsebuje Prva pomoč, zato pa je tako, ... !
Flo Flo
20. 03. 2013 07.39
+5
jaz zase lahko rečem da BI POMAGALA. Sem gasilka z opravljenim tečajem bolničarja, kjer so nam 2 meseca vceplajli v glavo to in ono. Pa ni ostalo samo pri tečaju, v našem okrožju vsakomesečno obnavljamo vaje in treniramo za tekšne primere kot so napisani zograj. Ne rečem, da nebi naredila kake napake, saj sem vendarle le človek, tako kot vsak izmed nas.... pa itak se tudi moje življenje začne z vsakim jutrom ko vstanem in tudi z vsakim večerom ko ležem v posteljo konča. Nikoli ne vem kaj mi bo prinesel naslednji dan
Roxy79
20. 03. 2013 15.46
gasilci imate tako ali tako vsakomesečne razne tečahje. Danes je tako da ima že vsako vaško društvo "poklicno jedro" gasilcev, kateri so usposobljeni za vse vrste nesreč. Učasih so bili vaški gasilci samo za pomoč oz hitrem posredovanju pri požaru, danes pa je vse tako že napredovalo, da so kot sem napisal.. vaški gasilci skorajda v celoti poklicni gasilci.
Brrr1111
19. 03. 2013 23.53
+4
Poden od članka. Trenutno veljavni postopki (predvsem TPO) se bistveno razlikujejo od zgoraj napisanega. Pri premikanju "žrtve" pa pretiravate z vsebino, ki se na tečajih PP za voznike sploh ne predava (vratna opornica). 24kur.
Sputnik
19. 03. 2013 22.41
+3
da je rezultat tak je kriva zakonodaja in ljudje sami. poznam primer ko je reševalec iz vode žensko reševal, ženska vsa panična ga je pograbila in se je ni mogel otrest da bi ji lahko ustrezno pomagal, se je nekako rešil, ji zabil bombo u gobec da se je umirila, pri tem ji je zdrl zob in jo zvlekel iz vode. nauk zgodbe? ženska ga je tožila zaradi zoba tako da ji je moral povrnit odškodnino ženska je pa hitro pozabila da ji je rešil življenje. pa si predstavljaj da na cesti rešuješ nekoga ki ima poškodovan vrat ali hrbtenico. narediš nekaj narobe ker nisi doktor in spraviš človeka na voziček. si seveda kriv in kazensko odgovoren čeprav si v dobri veri pristopil na pomoč. neko pravilo je tudi da človeka za katerega sumiš da ima poškodovano hrbtenico ne premikaš. nekako ga moraš izvlečt iz avta a ne? kaj pa če avto zagori? ali je avto v reki in obstaja možnost utopitve? kaj pa pol? boš pomagal takemu za katerega ne veš če ima poškodovan hrbet? če nekoga nehote poškoduješ si sam sebi zabil žebelje v krsto. si odgovoren pa se hebi. dokler je taka mentaliteta pri ljudeh in zakoni kakršni so... ne pomagam. pomagam samo če mi podpiše 3 izvode da me ne bo hebal če se zgodi kaj nezaželjenega. red mora bit
Ramzess
20. 03. 2013 14.54
+1
Naslednjič ji ga nihče bo, tega se ženska namreč ne zaveda. Videti je, da so jo premalokrat spomnili na to, da ji je rešil življenje, ... pristransko tudi sodišče.
romeno
19. 03. 2013 20.15
+1
Moram rečt, da bi sigurno pristopil in pomagal, ampak nekako dvomim v moje sposobnosti. Enako bi dvomil v svoje vozniške sposobnosti, če bi nazadnje avto vozil nekaj ur pred trinajstimi leti.
Hugh_Mungus
19. 03. 2013 20.47
-2
preprosta rešitev - ponovno opravljanje tečaja prve pomoči :)
amigp
19. 03. 2013 19.48
+8
enkrat za vselej...če prideš na kraj nesreče itak najprej varuj sebe in kraj nesreče. če jih je več nekdo pokliče. v avtu naj nas skrbijo predvsem tisti ki so tiho in ne toliko tisti ki "jamrajo". v primeru da je življenje voznika,sopotnikov ogroženo s strani požara,utopitve in jih ti vlečeš ven pa pri tem pride do trajnih poškodb živčevja te lahko toži sam Bog pa tožbe ne bo dobil ker je bilo v tistem trenutku prioriteta življenje in ne trajna poškodba. vse kar lahko nardiš je da mu okrog vratu previdno namotaš svoj pulover stisneš ob sebe in izvlečeš na varno. kar se pa tiče predihavanja ponesrečenca pa tut ni nič narobe če mu ne dajete vpihov, možgani imajo namreč rezerve kisika za okrog 4-5 min ta čas se bo pa že menda kdo najdu ki bo vpihoval važna je predvsem masaža
ajifos
19. 03. 2013 20.03
+3
Tako je. V ZDA so celo popolnoma opustili nudenje umetnega dihanja in samo še masirajo srce, ker je to ključno za preživetje.
Brrr1111
19. 03. 2013 23.55
+2
Pri določenih poškodovancih je umetno dihanje enako pomembno kot zunanja masaža srca (npr. utopljenci).
b.da
19. 03. 2013 19.42
+8
haha kako nekateri razmišljate. ob takem razmišljanju je najbolje, da si človek omisli posebno majčko za v avto, na kateri piše... v primeru nesreče in nudenju prve pomoči : - vas ne bom tožil/a - nimam nobene prenosljive bolezni - bom zelo hvaležen/hvaležna, če mi boste pomagali in s tem mogoče celo rešili življenje :) Mislim, da vsak človek, ki je sposoben empatije, priskoči na pomoč - kakršnakoli je dobrodošla.
Super1337
19. 03. 2013 19.34
+3
"Bi v nesreči na cesti še znali nuditi prvo pomoč?" Odvisno, kdo bi bil poškodovan... če bi bila ta oseba politik ali kakšna podobna smet, potem bi mu nudil prvo pomoč k odrešitvi...
tsdafsdfsfgjhtz
19. 03. 2013 19.30
-10
Če bi bil BMW AVDI ali MERCEDES, bi pustil reševalcem, da opravijo svoje delo... če bi bil pa kak slab avtomobil... bi priskočil brez oklevanja...
Kingmatej
19. 03. 2013 21.09
+2
Torej praviš, če bi bil jaz udeležen v prometni nesreči s svojim avtom (Fiat tipo Letnik 1993) bi mi pomagal, če pa bi bil udeležen v prometni nesreči z očetovim avtom (Audi A4) mi pa nebi pomagal?
unatm
19. 03. 2013 19.17
+5
sam da te nakonc še kdo ne tož če pomagaš -.-
G8J
19. 03. 2013 19.12
+21
Prva pomoč pri opravljanju vozniškega izpita ni nič drugega kot molzenje kandidatov Nevem zakaj ne uvedejo tega predmeta v osnovni šoli
konig
19. 03. 2013 19.34
-2
sem letnik 89, mi smo imeli prvo pomoč v šoli, 7 in 8 razred, nevem kam si hodil v šolo?
Ramzess
19. 03. 2013 20.56
+1
geny42
22. 03. 2013 10.21
In kaj si si zapomnil od takrat? Ti jaz povem - malo ali skoraj nič!!!
elll
19. 03. 2013 19.10
+4
24ur vi ki radi dajate gor ene in iste članke bi lahko posneli enga kratkega o prvi pomoči in ga hitli gor vsako tolko
elll
19. 03. 2013 19.12
+1
sicer pa če pokličeš 112 te tudi vodijo kaj in kako nardit če ne veš
Brrr1111
19. 03. 2013 23.48
mogoče v sanjah... ReCO preveže klic na zdravnika, naj se on ubada z zadevo...
ajifos
19. 03. 2013 19.08
+13
V članku je ogromno netočnosti, sploh v delu, ki govori o oživljanju! Pravilno bi se glasilo: Če nezavestni poškodovanec ne diha, takoj pričnemo z oživljanjem. Najprej mu nudimo masažo srca in sicer 30 stisov na sredini prsnega koša, pri tem se mora prsni koš ugrezniti za 5-6 cm. Masiramo s hitrostjo vsaj 100 stisov na minuto. Po 30 stisih mu sprostimo dihalno pot in dvakrat vpihnemo v njegova usta, pri tem mu zatisnemo nos in se med vpihi odmaknemo z njegovih ust, da izdihne. Vsak vpih naj traj od 1 do 1,5 sekunde. Poleg tega laiki po trenutno veljavnih smernicah NE preverjajo srčnega utripa, ampak vsakega nezavestno osebo, ki ne diha, začnejo oživljati! Pravilno razmerje pa ni 15 stisov proti dvema vpihoma ampak 30 STISOV PROTI 2 VPIHOMA. Če bi se kdo želel udeležiti brezplačnega tečaja prve pomoči, naj poišče društvo Za življenje, v njem delujejo študentje medicine.
amigp
19. 03. 2013 19.29
-2
razmerje 15/2 je pri mlajših otrocih, medtem ko pri dojenčkih 3/1
ajifos
19. 03. 2013 19.31
+5
Za laike je za odrasle in otroke razmerje 30/2, za novorojenčke pa 3/1.
ajifos
19. 03. 2013 19.32
+3
To je informacija iz trenutno veljavnih smernic za oživljanje. ;)
spam1
19. 03. 2013 18.51
+7
Pa tudi če ste preveč egoistični in ne nameravate pomagat, kraj nesreče lahko vseeno zavarujete in preverite stanje (pa ne zarad firbca).
Ramzess
19. 03. 2013 18.43
-2
Vse lepo in prav, a pozablja se, da je teorija eno, praksa pa drugo, ...ukrepati je treba previdno, da nekdo tretji ne povozi vas. Če ljudje ne znajo, potem je bolje, da niti ne poskušajo, ker naredijo samo slabo, ...vidimo lahko celo lahko, da ne ločijo kako se kaj izvaja pri odrasli osebi in kako pri otroku, pa se na slednjega spravijo kot bi odrasli, potem pa sledi čudenje o novonastalih poškodbah ali celo smrti otroka. Nekateri se bojijo obtožb, drugi okužb, za prvo se ustrezno zavarujte, za drugo pa tudi, za to so sredstva že del kompleta prve pomoči, če kaj vem. "Ko kličemo reševalce na 112, moramo zbrati misli in dežurnemu povedati, kdo kliče, sporočiti kraj nesreče, vrsto nesreče oziroma resnost poškodb, število poškodovanih ter svojo telefonsko številko." Drži, vse, a zakaj bi jim dajal svojo številko, kot da je ne bi že imeli; dispečer pa naj vzdrži postavljanju vprašanj, ki imajo naravo zbiranja podatkov za birokracijo, oz. jih smatramo za nepomembne. Pa tudi ponavljajo se naj ne, da ne povzročijo zmede in nategovanja živcev.
Dobri Ivek
19. 03. 2013 18.41
+2
Kako je pri nas, če pokličeš na št. 112? Ti tudi dajejo navodila po telefonu, kako nekomu nuditi umetno dihanje, kako posredovati ob zastoju srca, ... ?
ajifos
19. 03. 2013 18.53
deteljc
19. 03. 2013 18.54
+1
na 112 številki ti vse lepo povejo, pa še tebe hrabrijo ali pomirijo.
Gasilc1986
19. 03. 2013 18.36
+5
Glede na pretekle komentarje, nihče od vas ne zahteva da izvedete operacijo na poškodovancu, včasih je dovolj že da se s poškodovano osebo pogovarjate. Tudi ni pomembno kako se pravilno povije roko, važno je da se zaustavi krvavitev. Prvo pa poskrbite za svojo varnost. V avtomobilskih kompletih PP se nahajajo tudi rokavice in maska(folija) z nepovratnim ventilom za izvajanje umetnega dihanja. Je pa res da nas na tečajih PP, ki jih organizira RKS učijo čisto preveč balasta. Pravilno bodo povili že v bolnišici. Važno je da zaustaviš krvavitev. pa še enkrat: Poskrbi za lastno varnost in šele potem pomagaj po svojih močeh.
Ramzess
19. 03. 2013 18.44
+1
flokis
19. 03. 2013 20.00
+2
se strinjam. Poudariti pa je treba, da v primeru nesreče se kliče 112 in ne 113, policaji bodo v vsakem primeru pršli, jih ni potrebno klicat. ter da se da natančne podatke v klicni center in zavaruje kraj zaradi lastne varnosti,...
decjun
19. 03. 2013 18.32
+4
Bi še nekaj dodal. Ko pride do nesreče je pomembno, da se določi osebo, ki bo poklicala reševalno službo. "Naj nekdo pokliče policijo" in je ne bo noben, še posebej če je ljudi veliko, ker vsak misli, da bo poklical nekdo drug. Lahko se tudi zgodi, da jih pokliče več, kar je spet slabo za klicni center.
Ramzess
19. 03. 2013 18.45
amigp
19. 03. 2013 19.31
+1
ker majo oni tut zmedo pol. usi kličejo pa noben ne pove usega
Danijela Romih
19. 03. 2013 18.28
+1
žalosten rezultat......1 krat na mesec bi moral vsak voznik opraviti vaje iz PP...aja, prva pomoč v avtu......a je lahko še večja!Potrebovali bi še masko za predihavanje se pravi AMBU, rokavice ......oz. bi še lahko naštevala....
Ramzess
19. 03. 2013 18.46
+2
Osnovni komplet lahko nadgradiš sam, če se ti osnovni zdi premajhen.
amigp
19. 03. 2013 19.33
če kej manjka je vratna opornica, sicer je pa v skrajnem primeru dober tut pulover ovit okoli vratu
stajerc112
19. 03. 2013 18.21
+2
prej sem nekaj pozabil...nikar si ne očitajte če ste poškodovancu pomagali in je poškodbam podlegel..zavedajte se da ste mu želeli najboljše, in da niste vi krivi za njegove poškodbe...vse je odvisno od "narave" poškodovanca, nekdo bo že po nekaj stiskih prišel k sebi, spet drugi nebo nikdar, ne glede na spol ali starost, lp