Slovenija

Bine Matoh prejel Borštnikov prstan

Maribor, 28. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S podelitvijo nagrad se je končalo 39. Borštnikovo srečanje. Boršnikov prstan je prejel igralec Bine Matoh.

Na 39. Borštnikovem srečanju je najprestižnejšo nagrado prejel Bine Matoh
Na 39. Borštnikovem srečanju je najprestižnejšo nagrado prejel Bine Matoh FOTO: POP TV

Priznanje za življenjsko delo - Borštnikov prstan - je prejel igralec Bine Matoh, ki je v 25 letih poklicne igralske kariere ustvaril prek 70 vlog, večina teh je velikih, magistralnih vlog, v širokem izraznem razponu od klasične prek moderne do sodobne svetovne in slovenske dramatike.

Lavreat Matoh se je ob prejemu prstana zahvalil vsem kolegicam in kolegom, s katerimi je živel na odru, vsem režiserjem, ki so mu pomagali na njegovi poti, od profesorja Franceta Jamnika, Naceta Simončiča do Zvoneta Šedlbauerja, Dušana Mlakarja in Mileta Koruna, pa tudi publiki.

Nagrado za režijo je prejel Vito Taufer za režijo Beckettove igre Čakajoč Godota, predstave SNG Nova Gorica in Primorskega poletnega festivala.

Pet enakovrednih igralskih nagrad so prejeli Veronika Drolc za naslovno vlogo v predstavi Fedra Jeana Racina v režiji Francoisa-Michela Pesentija, Vlado Novak za vlogo Willyja Lomana v predstavi Smrt trgovskega potnika Arthurja Millerja v režiji Mateje Koležnik, Vesna Pernarčič Žunič za vlogo Edith v predstavi Piaf Edith Piaf Simone Bertraud in Jožeta Pernarčiča v režiji Tijane Zinajič, Igor Samobor za vlogo Bonifacija v predstavi Krst pri Savici Dominika Smoleta v režiji Mete Hočevar ter barona Charlusa v Iskanju izgubljenega časa in Uroš Smolej za vlogo Čackega v predstavi Gorje pametnemu A.S. Gribojedova v režiji Zvoneta Šedlbauerja.

Nagrado za scenografijo sta prejela Jože Logar in Mateja Koležnik za predstavo Smrt trgovskega potnika Arthurja Millerja v režiji Koležnikove, nagrado za glasbo je prejel Aldo Kumar za avtorsko glasbo za Pohujšanje v dolini Šentflorjanski Ivana Cankarja v režiji Diega de Bree, nagrado za oblikovanje luči pa Andrej Hajdinjak za oblikovanje luči v predstavi Iskanje izgubljenega časa.

Nagrado za mladega igralca je prejel Jurij Zrnec za vlogo Kočarja v predstavi Krst pri Savici in vlogo Charlesa Morela v Iskanju izgubljenega časa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja