Slovenija
Oglas

Biotehniški center Naklo – kjer so doma strokovne izkušnje in uporabno znanje

Naklo, 17. 09. 2014 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višja strokovna šola Biotehniškega centra Naklo izobražuje inženirje kmetijstva in krajine, naravovarstva in hortikulture, poleg tega pa s svojo razvojno, založniško in raziskovalno dejavnostjo vse bolj postaja središče raznolikih priložnosti za razvoj podeželja.

Višja strokovna šola Biotehniškega centra Naklo je kvalitetna izobraževalna raziskovalna in razvojna ustanova, ki postavlja v ospredje občutek za naravo ter skrb za urejenost okolja v sodelovanju z gospodarstvom. Veliko delujejo mednarodno, usmerjeni so v aplikativne raziskave. Organizirajo vsakoletno konferenco VIVUS z mednarodno udeležbo. Izdajajo strokovne publikacije in dve strokovni reviji: Moje podeželje in Floristika. Zanimivosti s predavanj in vaj, tekmovanj in natečajev, projektov in sodelovanja z gospodarstvom, prakse v tujini ter drugega mednarodnega povezovanja objavljajo tudi na Facebook strani Biotehniškega centra Naklo.

Posestvo Biotehniškega centra Naklo nudi pester raziskovalni poligon za terenske vaje ter praktično izobraževanje. (Foto: Milena Maček Jerala)
Posestvo Biotehniškega centra Naklo nudi pester raziskovalni poligon za terenske vaje ter praktično izobraževanje. (Foto: Milena Maček Jerala) FOTO:

Študenti so aktivni na vrhunskem dogodku Trendi v floristiki. Tu cvetličarji dobijo smernice, obenem pa si ogledajo nove zamisli evropskih floristov. (Foto: dr. Sabina Šegula)
Študenti so aktivni na vrhunskem dogodku Trendi v floristiki. Tu cvetličarji dobijo smernice, obenem pa si ogledajo nove zamisli evropskih floristov. (Foto: dr. Sabina Šegula) FOTO:

Višješolski študij, ki sledi bolonjski usmeritvi, je prenovljen, kar pomeni, da je 40 % študijskega programa praktično usmerjenega oz. študenti v dveh letih opravijo 800 ur praktičnega izobraževanja. Programi s področja kmetijstva, naravovarstva in hortikulture omogočajo pridobivanje znanja s širšega področja v obveznem in izbirnem delu programa. Pomembna prednost v programu je večja ponudba izbirnih modulov, kar omogoča prilagajanje izobraževanja potrebam okolja oziroma gospodarstva. Izbirnost modulov študentom omogoča pridobivanje tistih znanj, s katerimi bodo bolj konkurenčni na trgu dela. Kreditni sistem omogoča študentom horizontalno prehodnost med moduli in uveljavljanje pridobljenih kreditnih točk v nadaljnjem izobraževanju.

Usposabljanje študentov za samostojno delovanje ter timsko delo v »predavalnicah na prostem«. (Foto: Milena Maček Jerala)
Usposabljanje študentov za samostojno delovanje ter timsko delo v »predavalnicah na prostem«. (Foto: Milena Maček Jerala) FOTO:

ibogojnica Fonda, kjer so študenti spoznali odličen primer dobre prakse koriščenja Evropskih sredstev za razvoj ribištva in ribogojstva. (Foto: Simona Česen)
ibogojnica Fonda, kjer so študenti spoznali odličen primer dobre prakse koriščenja Evropskih sredstev za razvoj ribištva in ribogojstva. (Foto: Simona Česen) FOTO:

Biotehniški center Naklo sodeluje tudi v več projektih, s katerimi omogoča študentom in zaposlenim izobraževanje in bivanje v tujini, saj je to ena od priložnosti za več znanja. Poleg praktičnega izobraževanja študenti s terenskimi vajami in strokovnimi ekskurzijami kombinirajo strokovna dognanja ter širijo svoj socialni kapital tako v Sloveniji kot v tujini. S spoznavanjem primerov dobrih praks se študenti usposabljajo za ustvarjanje novih delovnih mest in si poiščejo delo, ki jih veseli.

Ekološka skupnost Sólheimar na Islandiji je edinstven primer ekološke vasi, ki vključuje številne strukture, med drugim tudi Okoljski center Sesseljuhús, ki skrbi za izobraževanje, prenos znanja in delo mladih, ki sodelujejo kot volonterji. Dva študenta bosta delala predvsem v sklopu ekološkega vrtnarstva, spoznala pa bosta tudi ostale dejavnosti skupnosti. (Foto: Primož Šenk)
Ekološka skupnost Sólheimar na Islandiji je edinstven primer ekološke vasi, ki vključuje številne strukture, med drugim tudi Okoljski center Sesseljuhús, ki skrbi za izobraževanje, prenos znanja in delo mladih, ki sodelujejo kot volonterji. Dva študenta bosta delala predvsem v sklopu ekološkega vrtnarstva, spoznala pa bosta tudi ostale dejavnosti skupnosti. (Foto: Primož Šenk) FOTO:

Nacionalni park pri Neusiedler See v Avstriji, kjer živi 200 vrst ptic. Edinstvena izkušnja je tudi preizkus različnih vrst soli, saj so jezerca v nacionalnem parku slana. (Foto: Milena Maček Jerala)
Nacionalni park pri Neusiedler See v Avstriji, kjer živi 200 vrst ptic. Edinstvena izkušnja je tudi preizkus različnih vrst soli, saj so jezerca v nacionalnem parku slana. (Foto: Milena Maček Jerala) FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3