Slovenija
Oglas

Biotehniški center Naklo: "Potencial hortikulture se kaže v ozelenjevanju mest."

Naklo, 10. 02. 2016 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Višja strokovna šola Biotehniškega centra Naklo postaja tudi center hortikulture – izobražuje inženirje hortikulture, hkrati pa se ponaša z največjim florističnim dogodkom pri nas – Trendi v floristiki, kjer cvetličarji dobijo smernice, obenem pa si ogledajo nove zamisli evropskih floristov. Letos sta smernice v oblikovanju cvetja narekovala florista z Nizozemske ter Italije.

Študenti, bodoči inženirji hortikulture, v BC Naklo pridobivajo široko paleto znanj s področja načrtovanja in oblikovanja v prostoru, organiziranja, vodenja in nadziranja tehnoloških procesov vezanih na pridelavo sadik ter tudi s področja varovanja krajine in naravnih virov. "Pri praktičnem izobraževanju pridobivajo praktična znanja s področja oblikovanja prostora – razne zasaditve gred, grobov, vrtov, parkov in različnih grajenih prvin ter njihovo oskrbovanje in vzdrževanje. Nenazadnje pa študenti pridobijo dovolj znanj tudi s področja poznavanja okrasnih rastlin, substratov in drugih materialov, ki se uporabljajo pri izvajanju načrtov vrtov in pri drugih hortikulturnih projektih, da so odlični samostojni izvajalci načrtov krajinskih arhitektov," pove Rock Finale, eden izmed predavateljev, ki v BC Naklo pokriva predvsem krajinski del hortikulture.

"Glede na intenzivnost poseljevanja in tudi gostoto prebivalstva v mestih se potencial hortikulture kaže v ozelenjevanju stavb – zelenih strehah in stenah, na katerih lahk2o proizvajamo tudi hrano za lastne potrebe," dodaja Finale. Z ozelenitvijo se hkrati izboljša mikroklima v neposredni bližini ozelenjene stavbe, pa tudi v njej. Padavinske vode se zadržijo in prefiltrirajo prek tal, kar sproži tudi fizikalno čiščenje voda, hkrati pa se zmanjša možnost večjih poplav v mestih, kar se zdaj pogosto dogaja zaradi zmanjšane zmožnosti pretoka skozi kanalizacijski sistem ob močnih neurjih. Ravno na področju ozelenjevanja stavb pripravljamo modul, znotraj katerega bodo udeleženci izobraževanja pridobili potrebna znanja za izvajanje in vzdrževanje zelenih sten, tako notranjih kot zunanjih."

Študij v BC Naklo je orientiran zelo praktično – študentje na delu na posestvu. foto: Rock Finale.
Študij v BC Naklo je orientiran zelo praktično – študentje na delu na posestvu. foto: Rock Finale. FOTO: Biotehniški center Naklo


VABLJENI!

Informativna dneva za vse, ki vas zanimajo biotehniška področja, življenje in delo na podeželju, hortikulturne rešitve ter varovanje narave:

v petek, 12. 2. 2016, ob 17. uri za redni in izredni študij;

v soboto, 13. 2. 2016, ob 11. uri za redni in izredni študij.
 

Študente v BC Naklo sicer že med študijem hortikulture pripravljajo na vodenje projektov z manjšimi delovnimi skupinami, saj jih na posestvu BC Naklo zadolžijo za delo z mlajšimi kolegi in dijaki. V času sezone – od februarja, ko se seje rastline, pa do konca oktobra, ko se načeloma zadnjič oskrbuje in vzdržuje vrtove, spoznajo posamezne faze procesa ''od setve do žetve''.

Študentka Katja Černe, ki bo kmalu inženirka hortikulture, tako v svoji diplomski nalogi piše o trendih v floristiki. Priznava, da se je skozi študij naučila marsičesa: "Predvsem sem se naučila veliko o oblikovanju vrtov, saj sem v osnovi cvetličarka. Veliko sem se naučila tudi o vodenju projektov in koliko truda je potrebno v to vložiti. Na terenu pa sem se naučila največ, saj ponavadi ne gre vse po načrtu in je treba improvizirati."

Tudi letos smo  v nedeljo 7. februarja organizirali največji floristični dogodek v Sloveniji: TRENDI V FLORISTIKI 2016. Smernice na področju oblikovanja cvetja sta predstavila in demonstrirala ga. Dini Holtrop (nizozemska prvakinja v oblikovanju cvetja 2014) in g. Marco Introini (priznan italijanski cvetličarski oblikovalec), na odru pa so jim pomagali dijaki in študenti s področja hortikulture. Pod vodstvom dr. Sabine Šegula so bili udeleženci hortikulturnih smeri izobraževanja nepogrešljivi pri celotni organizaciji prireditve in delu v ozadju.

Dr.Sabina Šegula, Dini Holtrop in Marco Introini na Trendih v floristiki 2016 Foto: Majda Kolenc Artiček
Dr.Sabina Šegula, Dini Holtrop in Marco Introini na Trendih v floristiki 2016 Foto: Majda Kolenc Artiček FOTO: Biotehniški center Naklo
Eden od mnogih čudovitih aranžmajev Foto: Majda Kolenc Artiček
Eden od mnogih čudovitih aranžmajev Foto: Majda Kolenc Artiček FOTO: Biotehniški center Naklo

Potekali so tudi spremljajoči dogodki:

- Izpit FlorCert za mlade cvetličarje
- Izpit Evropski florist 1. stopnje za že izučene cvetličarje – usposabljanje je izvajal nizozemski florist g. Lucas Jansen.
- Razstava izdelkov obeh izpitov je bila v športni dvorani v nedeljo 7. 2.
- Vsak nastopajoči florist je na inovativen, sodoben način prikazal temeljno zakonitost barv (barvni krog) v svojem izdelku.
- Predstavile pa so jo dijakinje frizerske šole iz Ljubljane še z zanimivimi pričeskami.
- Obisk vinske kraljice Sare Stadler,  ki je bila članica komisije za izbor najboljše, najbolj izvirne dekoracije steklenice slovenskega vina s svežim cvetjem.
- Predstavljena je bila posebna modna kreacija Ledolomilka, ki je nastala v Čipkarski šoli Idrija v okviru mednarodnega projekta “Bodi edinstvena v Evropi.”  Njena avtorica je Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija, čipke so izdelale klekljarice, sodelujoče v projektu, za modeliranje in šivanje pa je poskrbela Ana Rejc. Za to kreacijo je g. Ivo Urščič, slovenski florist, izdelal poseben šopek.

Utrinke z vseh teh aktivnosti si lahko ogledate na Facebook strani Biotehniškega centra Naklo. 

Katja Černe je po cvetličarskem srednješolskem izobraževanju študij nadaljevala na hortikulturi. Foto: arhiv Katje Černe.
Katja Černe je po cvetličarskem srednješolskem izobraževanju študij nadaljevala na hortikulturi. Foto: arhiv Katje Černe. FOTO: Biotehniški center Naklo

Študente usposabljajo tudi za upoštevanje trajnostnega razvoja in ohranjanja podeželja, kulturne, naravne in urbane krajine, razvijanje estetskega videza izdelkov in storitev, raziskovanje tržišča, oblikovanje ponudb, cenikov ter sklepanja pogodb.

Katja Kamnikar pravi, da jo je študij predvsem naučil sprejeti razne izzive: "Eden izmed njih je tudi moja diploma Usodno vino, ki temelji predvsem na pomoči pri scenografiji, kar se tiče cvetja in zunanjih in sobnih lončnic, nasadov in šopkov. Za samo nadaljevanko sem pripravila namizne aranžmaje, šopke, zasaditve v korita. Pri tem pa sem uporabila znanje, ki sem ga pridobila med študijem." Katja se želi po končanem študiju zaposliti v cvetličarni ali odpreti lastno cvetličarno.

BC Naklo izdaja tudi tri strokovne reviji s področja hortikulture. Moje podeželje objavlja strokovne članke s področja razvoja podeželja. Je strokovna revija o upravljanju podeželja, naravovarstvu, biotehniki, hortikulturi, urejanju krajine, živilstvu, prehrani, energetiki, ekonomiki in trženju podeželja, turizmu, kmetijstvu, socialni dejavnosti na podeželju ter o strokovnem in poklicnem izobraževanju. Floristika obravnava aktualne novosti s področja cvetličarstva, predstavlja slovenske in cvetličarne na tujem, spremlja trende na tujih trgih in sejmih, izobražuje o prodaji in marketingu, strokovna revija Rajski vrtovi pa pokriva področje o načrtovanju, oblikovanju in vzdrževanju vrtov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1