Slovenija

'Bistvo je skrito nekje vmes'

Ljubljana, 17. 02. 2011 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslance vladajočih strank je osnutek poročila komisije DZ, ki se ukvarja z izbrisanimi, presenetil. Napovedujejo ugovore in predloge za spremembe, hkrati pa menijo, da politična funkcija pri štetju izbrisanih ni bila zlorabljena.

Amnesty International-1
Amnesty International-1 FOTO: Dare Čekeliš

Osnutek končnega poročila o delu komisije DZ, ki se ukvarja z vprašanjem izbrisanih, je treba v celoti zavrniti, ker ne odraža ugotovitev komisije, meni poslanec Anton Anderlič (LDS). Presenetilo ga je, da je predsednik komisije Robert Horvat (SDS) v sredo predstavil osnutek, pri tem pa pojasnil, da se je odločil, da ne bodo več nadaljevali zaslišanj, ne glede na to, da vseh prič še niso zaslišali.

Poslanec LDS napoveduje, da bodo do prihodnje srede, ko bo komisija zasedala, pripravili ugovore in predloge za spremembo poročila. O tem, kakšno je končno število izbrisanih, je po njegovem mnenju sporno govoriti, saj to verjetno nikoli ne bo znano. "Za mnoge, ki se niso javili ali so v tem času umrli, ne bomo nikoli vedeli," je pojasnil. Vprašanje po njegovem mnenju je, ali je vsak, ki je bil izbrisan, prišel do svojega zadoščenja in do izdaje dopolnilne odločbe.

Tudi Darja Lavtižar Bebler (SD) se strinja, da ni pomembno, kolikšno je dejansko število izbrisanih, ampak da za vsako številko stojita konkretno ime in priimek osebe, ki so ji bile kršene človekove pravice.

Poslanka je komisijo označila kot prispodobo "velike farse parlamentarne preiskave". Po njenih besedah so pobudniki preiskovalne komisije izvedbo dokazov in zaslišanje prič utemeljevali na napačnih, izmišljenih predpostavkah, da gre za umetno ustvarjeno število izbrisanih.

Komisija je po mnenju poslanke delala nekorektno, nestrokovno in lažnivo. Kot pojasnjuje, ni bilo jasno, kaj je namen komisije, razen to, da se za nastale razmere okrivi sedanjo ministrico za notranje zadeve in se dokaže, da ministrstvo ni delalo strokovno.

Po njenih besedah se pri tem zastavlja vprašanje, kaj je počela prejšnja vlada s svojim notranjim ministrom, ki je bil zavezan, da dela v skladu z odločbami ustavnega sodišča. Te so namreč, kot pravi, povsem jasno nakazovale rešitev problema izbrisanih.

Glavna ugotovitev, da ni nihče zlorabil politične funkcije

Po mnenju Franca Jurija (Zares) je bistvo ugotovitev komisije skrito nekje sredi osnutka poročila, kjer piše, da komisija ni ugotovila neposredne politične odgovornosti za prirejanje ali politično motivirano štetje izbrisanih. Komisija tako ni uspela ugotoviti tistega, čemur je bila namenjena, zato se je ukvarjala z domnevno nestrokovnostjo na ministrstvu, poudarja Juri. Ob tem dodaja, da verjame, da je v času prejšnje vlade na ministrstvu vladala nestrokovnost.

Hrovat je namreč ob predstavitvi osnutka poročila dejal, da je prišlo do neutemeljenega povečanja števila izbrisanih zaradi nestrokovnega dela notranjega ministrstva. Po njegovih trditvah je pravo število izbrisanih 18.305 in ne 25.671.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentiranje prepovedano
17. 02. 2011 14.53
Podpirajte sivo ekonomijo. Na ta način zavarujete vaš denar in zagotovite, da ostane v vaši regiji. Investirajte v vaše okolje. Vlada namreč ne bo. Vaš denar bo dala Grčiji in ostalim razvitim evropskim državam, seveda izbrisanim in vsakemu ki se bo spomnil, da jo bo izsiljeval. Da ne pozabim: tudi tistim, ki so ga in ga bodo v prihodnje odnesli iz Slovenije v davčne oaze in se potem tu pres.ravali kot prepotentni VIPjevci. Kajne, gatar & Co?
jimmy666
17. 02. 2011 14.18
Pa kakšni izbrisani neki?! Izdajalci pa...zdej bojo pa še plačani izdajalci. Kok fino da mamo v Sloveniji toliko denarja, da ga lahko delimo takšnim, pa še kšna Grčija se vmes najde etc....
batom@pinkponk.com
17. 02. 2011 13.55
"Komisija tako ni uspela ugotoviti tistega, čemur je bila namenjena" - torej, naj sledi poziv k odgovornosti članov komisije in sankcije, zmanjšanje plače za obdobje delovanja komisije za 20%, saj niso opravili naloge, ki jim je bila naložena in so s tem le trošili denar davkoplačevalcev. GREMO!!!
CKKPJ_Milko
17. 02. 2011 13.40
Zmanjšala se je volilna baza LDS.....to je problem.
pietro
17. 02. 2011 13.13
ja ja kar ubadajte se še z ubrisanimi, za gospodarstvo in ostalo pa tak vas boli k..