Slovenija

Uslužbenci Dursa brskali po osebnih podatkih

Ljubljana, 04. 11. 2008 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
56

153 od 200 zaposlenih na Dursu je neupravičeno brskalo po podatkih znanih Slovencev, je po pregledu vpogledov ugotovila informacijska pooblaščenka.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar FOTO: POP TV

Na uradu informacijske pooblaščenke so pregledali, kdo je na Dursu od 1. januarja do 30. junija letos nepooblaščeno vpogledoval v podatke katerega izmed 15 znanih Slovencev. Med njimi so bili Janez Janša, Milan Kučan, Danilo Türk, Gregor Virant, Tone Rop, Katarina Kresal, Helena Blagne, Saša Lendero, Dimitrij Rupel, Nataša Pirc Musar in Ivan Simič. Zaposlene je najbolj zanimala Helena Blagne, ki je imela 72 vpogledov, sledi ji Katarina Kresal s 46 vpogledi, Saša Lendero (45), Danilo Türk (44) in Janez Janša (35).

Durs je namreč eden izmed registrov, kjer imajo vzpostavljen sistem sledljivosti, kar pomeni, da sistem zazna, kdo od zaposlenih je gledal določene podatke in kdaj. Po pregledu tega sistema pa je urad informacijskega pooblaščenca ugotovil, da je kar 153 od 200 preverjenih zaposlenih nepooblaščeno brskalo po davčnem registru, so zapisali v današnjem Dnevniku. Ti zaposleni so sedaj v prekrškovnem postopku pri informacijski pooblaščenki in bodo dobili le opomin ter račun za stroške postopka, ki znašajo 50 evrov. Kot je pojasnila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, so kazni nizke, ker gre za poskusno preverjanje. Če pa bo prišlo do novih kršitev, bodo kazni bistveno višje.

Kot je še ugotovila informacijska pooblaščenka, ni bilo na Dursu nič narobe, saj so imeli zaposleni, ki so brskali po podatkih znanih, urejene dostopne pravice do registra. Vendar Pirc Musarjeva pravi, da je to vseeno prekršek, saj tudi zaposleni nimajo pravice zgolj iz radovednosti brskati po teh podatkih.

Ne gre za finančne podatke

Na Dursu še preverjajo, kako je z nepooblaščenimi dostopi do registrov, ki vsebujejo tudi konkretne finančne podatke.
Na Dursu še preverjajo, kako je z nepooblaščenimi dostopi do registrov, ki vsebujejo tudi konkretne finančne podatke. FOTO: Kanal A
Kot je še povedala Pirc Musarjeva, registri, po katerih so zaposleni na Dursu brskali, ne vsebujejo konkretnih finančnih podatkov, temveč zgolj naslov, zakonski stan in podobno. "Morebitne nepooblaščene vpoglede v registre, ki vsebujejo finančne podatke, pa šele pregledujemo,“ je še pojasnila Pirc Musarjeva. Ker so ugotovili kršitve, se je odločila, da bodo pregledali tudi druge registre. Trenutno že pregleduje morebitne nepooblaščene vpoglede v centralni register prebivalstva (CRP), ki deluje v okviru ministrstva za notranje zadeve.

V tovrstnih institucijah je za preverjanje stanja potreben bodisi notranji nadzor bodisi zunanji. Kot enega od dobrih notranjih nadzorov je Pirc Musarjeva navedla policijskega. S policije dobijo namreč približno štiri prijave na leto, da nekateri zaposleni nepooblaščeno brskajo po podatkih, ki jih vodi policija. Kršitve na policiji odstopijo uradu informacijske pooblaščenke, saj so tam pristojni za vodenje prekrškovnega postopka.

Nepooblaščen vpogled je lahko tudi razlog za izredno odpoved delovnega razmerja

Na Dursu priznavajo, da je v določenih primerih prišlo do nepooblaščene in nedopustne zlorabe pooblastil nekaterih uslužbencev. Zoper te pa so uvedli postopke v skladu z delovno pravno zakonodajo in navodili davčne uprave. Delavcev sicer zaradi tega ne bodo odpuščali, vendar bi bil tudi tak nepooblaščen dostop do podatkov lahko razlog za izredno odpoved delovnega razmerja, je pojasnil tiskovni predstavnik Dursa Stojan Glavac.

So pa opozorili, da naj bi informacijska pooblaščenka v postopku zavrnila vrsto argumentov uslužbencev, ki so jih navajali pri opredeljevanju posameznih vpogledov do podatkov. Zato sta dva zaposlena zoper njeno odločitev zahtevala tudi sodno varstvo. O sodnem varstvu bo tako odločilo sodišče. Odločitev pa bo imela posledice za vse tiste zaposlene, ki sicer niso zahtevali sodnega varstva, vztrajajo pa na argumentih, da njihov vpogled ni bil nepooblaščen.

Iz davčne uprave so pojasnili tudi, da Durs uradno ni v postopku, saj v skladu s pravili zagotavlja nadzor nad vpogledi v register. Institucija pa ni naredila nič narobe tudi zato, ker so nepooblaščeno do podatkov dostopali posamezni uslužbenci, ki so že imeli dostopne pravice do registra.

Blagne: Dursu zaupam

Helena Blagne pravi, da Dursu popolnoma zaupa, da bo sam kompetentno in korektno sankcioniral kršitelje.
Helena Blagne pravi, da Dursu popolnoma zaupa, da bo sam kompetentno in korektno sankcioniral kršitelje. FOTO: Lidija Mataja

Helena Blagne je glede nepooblaščenih vpogledov za 24ur.com povedala, da se s tem ne ukvarja pretirano, "saj Dursu popolnoma zaupam. Na sploh imam polno zaupanje v državne institucije. Prepričana sem, da bo Durs sam kompetentno in korektno pometel s kršitelji."

Saša Lendero pa nam je povedala, da je "s človeškega stališča radovednost na nek način razumljiva, saj smo ljudje takšna bitja. Pa vendarle je naravna radovednost na nekaterih delovnih področjih nedopustna in neprofesionalna ter zelo jasno prepovedana.“ Meni, da sta finance in zdravstvo tisti področji, ki sta najbolj občutljivi in si ljudje želimo, da bi bilo varovanje osebnih podatkov v resnici tako, kot bi moralo biti. "Nočem si predstavljati, kako bi bilo, če bi vsak lahko brskal po zdravstvenih podatkih vsakega od nas in bi stikal po tem, ali je nekdo preboleval raka, neplodnost, spolno bolezen in podobno,“ še meni Lenderova. Vendar pravi, da je dejstvo, da javne osebe prepoznavnost plačajo z izgubo zasebnosti na skoraj vseh področjih, "saj nekateri ne razumejo, da je javna samo narava tvojega dela“.

Saša Lendero pravi, da je radovednost čisto človeška, a v nekaterih primerih vseeno nedopustna.
Saša Lendero pravi, da je radovednost čisto človeška, a v nekaterih primerih vseeno nedopustna. FOTO:

Predsednica LDS Katarina Kresal, ki je na drugem mestu, pa je za 24ur.com sporočila, da "če te službe delujejo v skladu z zakonom, potem to ni niti hipotetično možno, zato pred vsakim komentiranjem pričakujem ustrezna pojasnila pristojnih organov“.

Iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše pa so za 24ur.com sporočili, da za takšne vpoglede ni nobene pravne podlage, "še manj pa potrebe, saj so podatki o finančnem stanju predsednika vlade Janeza Janše vseskozi na voljo novinarjem in s tem tudi javnosti“. Premier tako kopijo svoje dohodninske napovedi oziroma odločbe vsako leto izroči tudi medijem, zato se je lahko vsak, ki je to želel, že prek medijev seznanil z njegovim finančnim stanjem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
13. 03. 2012 09.58
+1
Zakaj pa Janković nikogar ne zanima?
iChi
13. 03. 2012 09.49
+1
Informacijska pooblaščenka brani le elite, ki jim ni do tega da bi javnost vedela kako so si prigrabili premoženje. Zelo hinavska in nepotrebna funkcija. Predlagam ukinitev tega urada!
koper24
05. 11. 2008 13.39
Pri tako velikih problemih in pomanjkljivi zakonodaji na mnogoterih področjih se ukvarjamo s takimi manj pomembnimi zadevami. Kaj me briga, če bo neka državna uslužbenka vedela koliko sem star in koliko otrok imam. V primeru, da bi posredovala podatke tretji osebi, pa je znak za ALARM in aktiviranje informacijske pooblaščenke!!!!. Drugače pa bi morali šefi javnih uslužbencev oz. vodje enot vedeti kaj delajo njihovi podrejeni med službenim časom (ali srfajo po internetu, po bazah zasebnih podatkov...). Ker pa očitno tudi vodje nič ne delajo oz. jih ni na delovnem mestu je vse razpuščeno. Vsak vodja bi moral vedeti kaj so njegovi podrejeni naredili v 8 urah in koliko časa je (približno) potrebno za opraviti določeno nalogo.
Lagoya
05. 11. 2008 11.19
markobokal... Tudi jaz imam dostop do osebnih podatkov približno 250 000 Slovencev, pa vseeno ne kukam kje kdo živi, ali je poročen itd. Za podatke iz naše baze, bi veliko podjetij odštelo mastne denarce zato varstva osebnih podatkov ne gre zanemarjati. Kako bi se počutil, če bi za tvoj nakup pri našem podjetju vedela tudi druga in bi ti recimo po telefonu ponujala sorodne izdelke, če bi vedeli koliko otrok imate in koliko so stari, ali ste bili že poročeni ali ločeni... Pri nas je varovanje urejeno tako, da razen naših nadrejenih nihče ne more iskati oseb drugače kot z osebno šifro. To šifro nam podajo v kolikor podatke potrebujemo za opravljanje posla, na pa za firbcanje.
gospakatja
05. 11. 2008 08.42
prilično neškodljivo kukanje, vendar je prav, da tudi njih kdo kontrolira! saj poznate tisto: kdo kontrolira kontrolorje?
Navihanko
05. 11. 2008 01.26
to bi bilo zanimivo pogledati tudi v medicinske in policijske - nepooblaščene posege v zbir podatkov. Tako, da bo >Musarjeva še imela dela
julij13
04. 11. 2008 23.22
Ta Nataška pa je zmeraj bolj odeta v zlato..
jafagros.s@siol.net
04. 11. 2008 20.55
Popravljam tipkarsko (in zato slovnično) napako v prejšnjem komentarju: \".... JE bom prav vesel\"
markobokal
04. 11. 2008 20.48
Spet ta Pirčeva nekaj brezveze \"kokodaka\". Mora pač upravičit svoj obstoj na tisti funkciji. Če ima DURS pač dostop, gledanje v podatke ni kaznivo. V bistvu sploh ne vem v čem je problem? Tale zakon o varovanju osebniih podatkov se mi zdi ena velika neumnost!
jafagros.s@siol.net
04. 11. 2008 20.35
Kakšen nepotreben problem in halo. V registru se vidi naslov bivališča in rojstni datum - nič premoženjskih podatkov. Če mi bo kdo zato, ker je vpoglledal v te podatke, poslal iskreno čestitko za rojstni dan, jo bom prav vesel.
comment123
04. 11. 2008 19.43
TISTO KAR JE DOMA JE NA VPOGLED, TISTO ZUNAJ PA NIKOGAR NIČ NE BRIGA, ŠE NAJMANJ DURS
Ramzess
04. 11. 2008 19.15
Zelo brihtno, vprašanje je samo, kako ločijo službene (pooblaščene) vpoglede od radovednostnih (nepooblaščenih) vpogledov, če še sistem tega ni sposoben, on samo šteje, kdaj in kdo, ne pa tudi zakaj, in kolikšna je verjetnost, da kakšnega uslužbenca obtožijo in kaznujejo po krivem. Če bodo tako zoževali parametre vpogleda pooblaščenim v razne reistre in podobno, da bodo morali ti za vsak vpogled vložiti zahtevek s pojasnilom in podpisom (nadrejenim, ti pa naprej, ali podobno), ter dobiti dovoljenje za \"pooblaščen\" vpogled, se bo v birokraciji še dlje čakalo kot se. Ali pa pred registre postaviti sistemske filtre, ki bodo zahtevali množico podatkov in razlog vpogleda, preden omogočijo \"pooblaščen\" vpogled. V kolikor se podatki niso popolni, ali se ne ujemajo z bazo podatkov in razlogov za vpogled, jih pač filter ne spusti skozi. Kako bi to izgledalo? Patton7=\"sicer pa bi lahko vsem povedali ze na zacetku da se dostopi belezijo.\" Zakaj le, števec vpogleda strani ali datoteke mora, tako ali tako, biti viden, opazen uporabnikom. Boksim=\"imaš pooblastilo za dostop do podatkov-podatke pa ne bi smel gledat !!!\" Res čudna logika, lahko dela s podatki, ne sme pa brskati po njih, kot se že rekel, kako ločijo pooblaščene vpoglede od nepooblaščenih, sistem samo šteje. Potrebno bo pojasnilo kakšna je narava, razlog teh nepooblaščenih vpogledov. Go-on=\"ja itak da pogledaš če imaš dostop do podatkov. ne vem zakaj je to sporno? to bi bilo če bi se informacije širile\" Se strinjam s tem.
Josip Broz - TITO
04. 11. 2008 19.10
Ženska si dela reklamo. Sploh pa je pozabila, kaj je delala, ko je bi novinarka.
milan777@mail386.com
04. 11. 2008 18.59
Kot sem že rekel hijene so se s zakonom o osebnih podatkih izvrstno zaščitile. Po naši zakonodaji kriminalcem prav zaradi te in podobne zaščite praktično ne more policija in ostali dokazat nič-zero-nula... Meni je pač čist vseeno pa če moje minuse na TR pogleda čistilka na Dursu ali vratar na banki. Nimam kaj skriti kvečjemu mi lahko kdo kaj le doda.
fantodfare
04. 11. 2008 18.26
Naj gre preverjat svoja moža pri mercatorju...
mc_burek@email.si
04. 11. 2008 18.25
take zadeve se naredi tako, da se na serverju nardi restrikcije za dostop do določenih stvari, kaj dursu oziroma upravitelju serverjov ni jasn? :)
pikanet
04. 11. 2008 18.18
če bi bilo to v kakšni tovarni,bi že vseh 153,pa še kakšen dodaten,bilo že na cesti,preden bi to v javnost prišlo.
BREZA13
04. 11. 2008 18.16
pa spet saška pametuje!!!!! pa kaj kuro sploh kaj sprašujete!!!
Slovenc07
04. 11. 2008 18.13
lahk še k men pridete pogledat kok mam dolgega...:P
pikanet
04. 11. 2008 17.59
Tud na socialnnem na Miklošičevi v Ljubljani imajo takšne cvetke,ki imajo dostop do takšnih podatkov,in potem ko kmetice pridejo domov v svoje selo ,opravljajo vse poznane, bližnje sosede ,žlahto in podobno, kolk dolga ima kje kdo.Navadni referenti,ki se nosijo ,kot da bi marelo požrli imajo dostop do takšnih datotek.Večinoma ženski primerki,ki za to dobivajo plačo v javni upravi.