Slovenija

Bled poka po šivih: enodnevne turiste prosijo, naj pridejo raje jeseni

Bohinj/Bled, 09. 08. 2017 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Množica turistov, ki dere v naša turistična bisera Bled in Bohinj, povzroča obema krajema nemalo težav. Na Bledu, ki v teh dneh poka po šivih, so tako pozvali enodnevne domače obiskovalce, da se za obisk otoka raje odločijo jeseni. S porastom števila gostov se na Bledu pojavlja tudi več kršitev na področju splošne prometne varnosti, parkirnih režimov in črnega kampiranja.

Letošnji množični turistični obisk na Bledu in v Bohinju povzroča nemalo težav, ki so povezane predvsem z gnečo na cestah in nepravilnim parkiranjem. V Bohinju turiste in obiskovalce pozivajo k upoštevanju pravil ter razmišljajo o dvigu cene parkiranja in kazni. Na Bledu pa apelirajo na enodnevne obiskovalce, naj na Bled morda raje pridejo jeseni.

Bled v teh dneh poka po šivih. "V zadnjih treh letih je število gostov in nočitev poraslo za praktično 50 odstotkov. Srečujemo se z res neverjetnim porastom in roko na srce smo temu komaj kos," je povedal v. d. direktorja Turizma Bled Matjaž Berčon.

Nemalokrat se zgodi, da so čakalne dobe od avtoceste Bleda daljše od pol ure. "Zato zlasti na dnevne, slovenske obiskovalce apeliramo, da se morda v teh poletnih mesecih izognejo Bledu si ga za svojo destinacijo izberejo jeseni, pozimi ali spomladi, ko ni takšne gneče. So pa seveda vedno dobrodošli," je izpostavil Berčon.

Na Bledu se je sicer v zadnjih letih močno povečalo število stacionarnih gostov, saj so ob skokovitem porastu turizma v Sloveniji, dobili več kot 1500 postelj v zasebnih namestitvah, nekaj tudi v segmentu Airbnb.

S porastom števila gostov se na Bledu pojavlja tudi več kršitev na področju splošne prometne varnosti, parkirnih režimov in črnega kampiranja. V Bohinju pa jih najbolj motijo vozila, ki so še posebej ob Bohinjskem jezeru parkirana vsepovsod.

Bled v glavni sezoni poka po šivih.
Bled v glavni sezoni poka po šivih. FOTO: iStock

V Bohinju bi močno dvignili cene parkiranja

Bohinjski župan Franc Kramar bo občinskemu svetu predlagal, naj sprejme ukrepe, s katerimi bodo v prihodnje zaostrili prihod v Bohinj z osebnimi vozili. Takšna ukrepa sta lahko precejšen dvig cen parkiranja, ki je ob jezeru trenutno 1,5 evra na uro, in dvig kazni za napačno parkiranje, ki znaša 80 evrov.

"Naredil bom vse, da zaščitimo premoženje domačinov in okolje ter da omogočimo obiskovalcem, da ga doživljajo na nek normalen način in ne tako kot sedaj," je izpostavil Kramar in pojasnil, da obiskovalci ne upoštevajo nobenih pravil. Tako je denimo brezplačno parkirišče, od koder do jezera pelje avtobus, na pol prazno, v Ukancu pa je zaparkirano vse, tudi poti in kmetijska zemljišča.

Gre za okolje, ki je varovano s posebnim zakonom o Triglavskem narodnem parku in Kramar je prepričan, da bi zanj morali skrbeti tudi država in okoljevarstveni nadzorniki, ki lahko napačno parkiranje sankcionirajo s kaznimi do 1000 evrov. Trenutno pa je vzpostavljanje reda prepuščeno občinskim redarjem in enemu policistu, zato je stanje neobvladljivo.

"Prvo pravilo, ki se ga držimo v Bohinju je, da nikogar ne želimo odgnati, ampak z uvajanjem ukrepov omogočiti vsem, da kakovostno in dobro doživijo to okolje. Seveda moramo naprej pomisliti na lokalno prebivalstvo, potem stacionarne goste in potem enodnevne, ki želijo posebej v vročih dneh obiskati jezero," je izpostavil tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Kot je poudaril, se morajo tudi gostje zavedati, da imajo nekatere obveznosti in da morajo upoštevati pravila. "Če doma ne parkiram na zelenici ampak na parkirišču, moram tudi na dopustu ravnati tako in upoštevati pravila ter če so parkirišča ob jezeru polna, parkirati na enem od parkirišč v dolini ter se do jezera pripeljati z javnim prevozom," je navedel kot primer.

Težave so tudi s kampiranjem na črno in kurjenjem ognja. V torek zjutraj so denimo redarji na brezplačnem parkirišču, na katerem ni dovoljeno prenočevanje, našteli 40 avtodomov. "Nekateri mislijo, da je turistom vse dovoljeno, vendar ko njihovo obnašanje preraste v vandalizem, je treba ukrepati, saj si tudi dobri gostje takšnega nereda ne želijo," je sklenil Kramar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (311)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lipovec
10. 08. 2017 16.03
-2
Prav imaš Kramar, probaj ohranit ta biser narave, čisto te podpiram. Teli močvirniki bi radi hotele pa ne vem kakšen luksuz v zaščitenem parku. Vse bi radi pozidali, požgali, podrli, onesnažili. Kakšni evropejci.. balkanci smo še zmeraj, ne znamo delati z naravo. Za tako drhaljo ostajajo samo steklovina, pločevinke pira, cigaretni ogorki pa sama svinjarija. Če keremu ni kaj prav naj se raje hodi v barje namakat.
pirat4ever
10. 08. 2017 13.44
+5
Tragedija je, da je upravljanje občine prepuščeno nekomu, ki zna težave reševati samo z dvigom parkirnin in kazni. Ne zna pa izkoristit in kraju v prid obrnit velik obisk. Ta nesposobnež veka po televiziji, da so razmere neznosne in da, kdo bi si mislil, so občinski redarji našli nekaj avtodomov na parkirišču v nočnem času. Kakšni vandali so ti avtodomarji, a ne, župan? Ponoči so bili parkirani na parkingu, ki je sicer ponoči - prazen. Kako grozno. Je potrebno o ten vekat v kamero. Tragedija je tudi, da je vodstvo blejskega turizma v rokah nekoga, ki domačega gosta ovrednoti kot drugorazrednega in mu reče, naj pride raje jeseni, če že mora. Voda bo sicer že mrzla in tudi šolskih počitnic ne bo, kremšnito po 4 eure za kos boste pa že dobili. Naj si gorenjci svoje "gostoljubje" nakam vtaknejo. Na drugem koncu Slovenije, v Prekmurju nas bodo iskreno veseli. Prijazni ljudje, videti je marsikaj, najde pa se tudi kakšno jezero. In se ne dogaja, kot na Bledu, da takoj iz grmovja skoči redar in kriči:"hop cefizelj, namočil si nogo v vodi, plačaj kazen!" Ljudje v tistih koncih se nekako bolj zavedajo, da smo turizem ljudje. Nekajkrat smo se že odpravili na izlet v Prekmurje. In se vprašam - pa zakaj zaboga nismo v te kraje hodili že prej. Prekmurje je polno prijaznih ljudi, ki imajo kaj pokazat.
oježeš
10. 08. 2017 10.43
+4
Kar enostavno pomeni, da tako turistično društvo kot občina ne znajo predvidevati porast obiskovalcev in temu postopoma prilagajati pogoje. Saj ni kar naenkrat tako velik obisk ljudi, ampak se ta iz leta v leto veča. Odgovorni pa ne znajo misliti za nekaj let naprej in v to vlagati denar. No, če pogledamo samo koliko deset let že ne znajo narediti obvoznice mimo Bleda, je vse jasno. Kljub temu, da so več desetletij kolone vozil, ki se vijejo po cesti do Bleda. In ne živeti iz dneva v dan z mislijo bomo že, ampak načrtovati vnaprej porast. In tudi tako velik zalogaj, če bi vnaprej načrtovali porast gostov, ne bi smel biti tak problem, kot trenutno je. Da pa nekdo reče, da naj dnevni gostje raje pridejo v jesen, pa človek pokaže, da nima pojma o turizmu, rad pa kasira. Nekaj škriplje na povezavi turistično društvo - občina, ali so skregani med seboj, ali se nočejo pogovarjati in sodelovati, kar pa seveda škoduje turizmu. Pa že enkrat spacajte tisto obvoznico, bo Bled tudi veliko lažje zadihal. Tole me spominja na gradnjo naših cest, ki se gradijo za nekaj desetletij nazaj, ne za saj deset let vnaprej, kljub temu, da se zavedajo, da je vozil vedno več na cestah.
SDS_je_poden
10. 08. 2017 08.07
+4
Hehe zapis z Twitterja, ki ni moj, je pa resničen: "Slovenci, ne jamrajmo o tem, kako nas gledajo na hrvaških otokih, mi še na edinem slovenskem otoku nismo dobrodošli."
SDS_je_poden
10. 08. 2017 08.10
+3
No, drugače pa sem vam že govoril, ne vem, če si zares želimo še Bohinjski konec tako nagravžno skomercializirat, kot je Bled. Konec koncev Bohinjska dolina leži v Triglavskem Narodnem Parku, kjer je im mora biti narava na prvem mestu, šele potem človek, z svojimi ozkoglednimi cilji.
chegevara1906
09. 08. 2017 22.44
+27
Šokiran sem.....enostavno ne morem vrjeti, da je nekdo kaj takega izjavil....da enodnevnim turistom priporočaš obisk septembra....a ti naš dnar smrdi, da kj tacga izjaviš!!. NI SE LEPO DELATI NORCA, KO IMAŠ TRENUTNO MALI VEČ GOSTOV!! ŠE SE VAM BO KOLCALO PO DOMAČIH GOSTIH...IN POTEM SE BOMO SPOMNILI VAŠE IZJAVE.... NAJ SE NAJDE NEKDO, KI BI ORGANIZIRAL DA V PRIHODNJE PREPREČUJE. VSTOP NA BLED ALPA TA ŠVOH BOHINJ.....PA.BOMO TAKRAT VIDELI, KAKO SE BODO MATRALI ZA NAS, DA NAS PRIVABIJO V SVOJ BISER....HAHAHA S E RKAM SE VAM V BISER
pomlad14
09. 08. 2017 22.49
-1
Te bi pa radi imeli tolk gostov, kot jih ima Hrvaška.
VRFORTYSIX
09. 08. 2017 22.56
+10
v trenti imajo kampi postavljene table zasedeno , pa uprašam domačina u čem je fora ker kamp ni poln. in pravi , da ne želijo slovencev ampak samo tujce ,oni pa neznajo prebrati table z napisom. katastrofa kako se obnašajo , potem pa govorimo da bi moral bit patrioti. poraz!
Uporabnik113189
09. 08. 2017 22.57
+5
Naj pojasnim. Prišel je hrvaški lastnik, poln samega sebe in je menil, da gorenjce lahko nauči turizma. On je precej prispeval k "uspešnemu" turizmu na Bledu. Odpustil je vse odlične strokovnjake, ki so delali prej. Prej je tudi hodil k nam angleški princ na dopust, no novi lastnik je poskrbel, da mu naslednje leto obisk ni padel na kraj pameti..Da bi hodil v množični turizem? Saj ima ves svet na razpolago. Tako, da zaključim, hrvatom želim točno to kar si sami želijo. In s tem bodo uresničili tudi mojo željo, naj se zadavijo v svoji požrešnosti..
Uporabnik113189
09. 08. 2017 22.25
+8
Pa za tiste, ki mislijo da je Ukanc pač neka turistična destinacija.. TO JE TNP. Narodni park, po domače. Že sama misel na gradnjo parkirišča je tako velik greh, kot da bi šel opravit veliko potrebo v lonec elitne restavracije. Pa če te tam zaloti medved, si si sam kriv. Kakšen turizem? To je vse na črno in divje..Vprašajte čuvaje, vam bodo hitro razložili..
mojcd
09. 08. 2017 22.18
-1
A to je sedaj kao kontra Bohinju?
jezek007
09. 08. 2017 22.16
+25
Gost ne more biti kriv, kriva je organizacija. Pa naj jih nekdo usmerja na tista prosta parkirišča. Če veš, da imaš na voljo brezplačno parkirišče in brezplačen prevoz do jezera, ne vidim razloga, zakaj tega ne bi množično koristili. Končno imajo turiste, ki so jih želeli, pa se samo pritožujejo. Saj ne vem, kaj vidijo v Kramarju, da ga vedno znova volijo. Za moje pojme je človek nesposoben
mackon08
09. 08. 2017 22.23
+3
Dobro napisano, jaz sem za podoben komentar že dobil minus, verjetno je kak občinar stisnil.
Hitri78
09. 08. 2017 22.11
+6
Serjem se van na Bled in Bohinj razen mlakuže ni nč . Ko pa prideš v gostilno ti natakar reče MOLIM. Prideš pozimi smučat na Vogel prvo hodiš 1 km do nihajke potem čakaš 1 uro da gor prideš za finiš imaś pa gor še enosede in dvosede še iz časov avstroogarske . Podn od podna
jezek007
09. 08. 2017 22.18
+2
Nihče te ne sili, da hodiš tja. Odpri kakšno knjigo ali pa prebrskaj internet, pa boš videl, da je v okolici veliko zanimivih stvari.
mackon08
09. 08. 2017 22.02
+8
Namesto da so srečni da je gostov polno jih odganjajo, seveda je kaos krivi so pa sami , treba se je organizirat, ne pa jokat. Pravijo da imajo samo enega redarja, no pa nabavite še kakšnega. Pa valjda je normalno, da je največ gostov poleti, ko je lepo vreme in so dopusti. Če so na občini nesposobni naj gredo delat kaj drugega.
guojle
09. 08. 2017 21.57
+6
Ja ejga gorence, bo treba kaj naredit ane ejga, dnar naw z lufta kr padu. Vsi bi meli.dnar pa nc nardil za to. Bled je tak k leta 64 socializen na vrhuncu, postrezba da te sra....
Uporabnik113189
09. 08. 2017 22.01
+2
Ko boš končno spoznal, da na Bledu niso lastniki gorenjci ampak vse drugo, potem boš razumel. Turizem pri gorenjcih deluje odlično, le nos moraš peljati nekoliko izven, tja kjer so gorenjci še tisto kar so bili in nočejo imeti nobenega opravka s to sodrgo, ki je s pomočjo političnih navez in stricev uničila vse kar je lahko..
Victorinox
09. 08. 2017 21.56
-1
Upam, da to ni predvolilna kampanja in pihanje na dušo srečanih volilcev. Sem pa skoraj prepričan, da so te igrice ravno točno to.
Victorinox
09. 08. 2017 21.58
+0
kaktus8
09. 08. 2017 21.53
+7
Slovenci, izkoristiti priložnost - dobro s koristnim pa bo več denarja v blagajni...ko bo poletja konec, bodo jokali zakaj ni turistov - med poletnim časom bi si lahko nabrali za vse ostale mesece, ko poletja ni. Pa tudi...pre malo ljudi, ki bi delali red...kaj ni dovolj za razumeti, da bi bilo potrebno zaposliti nove ljudi, saj denarja je dovolj, če ga turisti prinašajo. Skromnost Slovencev.
izlet29
09. 08. 2017 21.51
+6
Presneto. Dolgo časa smo ali pa bolje rečeno, so čakali, turiste, zdaj pa jim naenkrat ne pašejo več, pa naj bo to Bled ali pa Bohinj. Saj vendarle pustijo kakšen evrček... sicer pa turisti pridejo poleti, ko ima večina dopuste, ne takrat, ko jim to "ukažejo" drugi. Ne se bat, bodo pa šli drugam, sosedom... Avstrijci jih bodo pa zagotovo veseli, pa še katera druga soseda ...
Uporabnik1110355
09. 08. 2017 21.33
+27
Če je glavna ponudba postelj nizkocenovni hostli na 1001 način in že 30 let ni novega hotela, kaj pa naj pričakujete. Imate poln Bled, ne morete prodati buteljke za 45 eur, ker ni obvoznice ti pri izstopu iz najelitnejšega hotela Toplice grozi da te bo zradiral šleper ali John Deeere. Avtobusi izkrcavajo kitajske turiste na cestah. Ko pa gre sezona mimo pa se prične mesto duhov ker so vsaj pol nepremičnin pokupili vikendaši. Njim pa občina ne upa nabiti davkov in pristojbin. Kar ste blejci želeli, točmo to imate, nizkocenovni turizem. In polno trgovino Lidl v Lescah. Neprecenjivo zabito.
Uporabnik113189
09. 08. 2017 21.47
+9
Vsak zakaj ima svoj zato. Država se je polastila vsega na Bledu, potem pa tajkuni sem, tajkuni tja, je pač elitna lokacija. Ljuvbljana deli denar, upam da vam je to vsem jasno in Bled so korenito zanemarili, zapustili, namerno.. To gorenjci zelo zamerimo. Obvoznice bi bila lahko že davno nazaj. Tudi Jankovič je krepko posegel, na Bledu ni Špara ali Lidla, se je kdo vprašal zakaj? Je pa trop Mercatorjev. Vsak najbolj zakotna vas si je asfaltirala vse stezice, Bled pa si mora vse sam plačati..Le davek se neprestano vozi v Ljubljano..Dajmo malce na to temo kaj spregovoriti..Kdo koliko prinese v blagajno in koliko se mu je v 25 letih vrnilo.. Če bi vložili pol tega bi bili na ravni Avstrijcev ali boljši..Tako pa so pred kratkim uvozili avtobus gostincev iz Bosne, ker so naši pobegnili..
Heineken 1A
09. 08. 2017 21.29
+15
SAMO ENO PRITOŽEVANJE! NAREDITE KAJ VEČ ZA GOSTA TAKO DOMAČEGA, TUJEGA IN ENODNEVNEGA, DA BODO VSI ZADOVOLJENI IN VI NA BLEDU IN BOHINJU BOSTE IMELI KAJ VEČ OD TURIZMA. SPALI STE 60 LET SEDAJ PA NE VESTE KAKO IN KAJ SE STVAREM STREŽE! POJDITE POGLEDATI V AVSTRIJO OB VRBSKO JEZERO, KAKO SE STVAREM STREŽE.
Fafonizemjefashizem
09. 08. 2017 21.33
+1
Bodo videli tisti razgledni stolp, bodo mislili, da sanjajajo, in to v nebesih!
jimba
09. 08. 2017 22.03
+8
Spoštovani Bohinjci. Naredite še kaj za gosta ne samo za svoj žep. Postavite jasna pravila in jih gostu takoj ob vstopu servirajte. Pojasnite mu kaj od njega pričakujete in kaj mu nudite. In za božjo voljo že enkrat nažente to hordo študentov s plastičnim stolom, marelo in občinsko denarnico, ker sploh ne opravljajo svoje funkcije. Pa dragi Gorenjci, cekine je potrebno vlagat, pa ne samo v telefonske trakove ki označujejo parkirišča na travi za 1,5 eur na uro. Drugo leto vam želim nobenega turista, da boste znali ceniti kralje.
valjhunsinkajtimara
09. 08. 2017 21.28
+8
Na Bledu oripravljajo pravilnik po katerem ljudem z nižjim od 2500€ mesečnim dohodkom vstop ne bo dovoljen.
Antropozofija
09. 08. 2017 21.24
+12
Predlagam obema županoma, da zaposlita dodatno še 100 torbičarjev za pobiranje parkirnine, saj razen čiste vode in zraka ne znamo nuditi ničesar več. Predlagam, da zberemo denar in oba župana na naše stroške peljemo na avstrijsko koroško pogledat, kako se te reči tam strežejo.
Fafonizemjefashizem
09. 08. 2017 21.10
+1
Če ne bi bla gori taka gužva, bi dosti več ljudi šlo tja
srebrnibreg
09. 08. 2017 21.12
+1
Fafonizemjefashizem
09. 08. 2017 21.13
-1
srebrnibreg
09. 08. 2017 21.16
+0
Saj sam ne veš kaj si napisal. Sedaj si samo pisker pristavil.
NotMe
09. 08. 2017 21.33
+2
Hahaha....bravo slovenc! Srebrni je pa pisker prismodu...
Fafonizemjefashizem
09. 08. 2017 21.38
+1
Mojih komentarjev niti admin ne dojame, pa jih preventivno brise, saj vidis, da ni bilo nic spornega v njem, pa je shodil :D ker sem s sebi v stavku pogojno rekel tes-lo.
srebrnibreg
09. 08. 2017 21.39
Fafonizemjefashizem
09. 08. 2017 21.41
To je za vaju visja matematika, mu ne zamerim, niti tebi. Le pametnejsim od sebe ima smisel zameriti, ce razocarajo.
Fafonizemjefashizem
09. 08. 2017 21.41
To je za vaju visja matematika, mu ne zamerim, niti tebi. Le pametnejsim od sebe ima smisel zameriti, ce razocarajo.
rambek
09. 08. 2017 21.01
+0
Nove hotele narediti pa.bo Kaj odganjate folm zdaj je pa so.skrbi
Uporabnik113189
09. 08. 2017 21.51
+0