Slovenija

Pozivanje ravnateljev, naj otroci pridejo v šolo na dan stavke, Štrukelj ocenjuje kot skrajno tvegano dejanje

Ljubljana, 09. 02. 2018 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Slovenijo bo zajel stavkovni val. V ponedeljek bodo začeli policisti, stavkalo jih bo okrog 9000, sledila bo dvourna torkova opozorilna stavka zdravstvenih delavcev, nato bodo v sredo stavkali še v vzgoji in izobraževanju. Večina zahtev je usmerjenih predvsem v višje plače in ureditev delovnih razmer.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pred nami trije dnevi stavke
    04:40
    Iz SVETA: Pred nami trije dnevi stavke
  • Iz 24UR: Bodo šolniki poskrbeli za otroke ali ne?
    03:03
    Iz 24UR: Bodo šolniki poskrbeli za otroke ali ne?
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister Koprivnikar se glede stavke sooči s Štrukljem
    09:49
    Iz 24UR ZVEČER: Minister Koprivnikar se glede stavke sooči s Štrukljem

Začetek prihodnjega tedna bo zaznamoval stavkovni val. S ponedeljkom v stavko vstopajo policisti, v torek bo dvourna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in posebnih socialnovarstvenih zavodih. V sredo bodo stavkali še v vzgoji in izobraževanju.

Stavko v policiji sta skupaj napovedala Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije. Začeli jo bodo v ponedeljek ob 7. uri, s stavkovnimi aktivnostmi pa nameravajo nadaljevati vse do izpolnitve zahtev. Po sindikalnih ocenah se bo stavki pridružilo okoli 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu.

Za stavko v policiji veljajo določene zakonske omejitve. Po zakonu o organiziranosti in delu v policiji so policisti tudi med stavko dolžni poskrbeti za varovanje življenja in varnosti ljudi ter premoženja, preiskovati kazniva dejanja, vzdrževati javni red, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih.

Za zdaj v policijskih sindikatih ostajajo zgolj pri pojasnilu, da bodo opravljali vse naloge, ki jih po zakonu morajo. V času njihove zadnje stavke, med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016, so med drugim pripravili protestni shod pred vlado ter za en dan množično odšli na dopust. Najbolj pa se je stavka poznala pri globah za prometne prekrške. Glede na primerljivo predhodno obdobje 2014/2015 je bilo v času stavke namreč plačanih za 10,3 milijona evrov manj glob.

Pred novo stavko je predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič na vprašanje, ali bodo policisti namesto kazni za prometne prekrške izrekali zgolj opozorila, odgovoril, da imajo pri izrekanju posameznih kazni policisti že sedaj pravico in možnost oceniti, kdaj je določena sankcija tudi opozorilo. Je pa napovedal, da se bodo prvi dan stavke sindikalni zaupniki in tisti zaposleni, ki bodo prosti, zbrali pred vlado.

Slovenijo bo v ponedeljek zajel stavkovni val.
Slovenijo bo v ponedeljek zajel stavkovni val. FOTO: Miro Majcen

Policisti želijo obraniti razmerja v plačah, vzpostavljena ob prejšnji stavki

V zadnji stavki sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A potem ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah, v policijskih sindikatih opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, in da je bil poklic policista ponovno razvrednoten. Zato mu željo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katero se vsakodnevno soočajo.

Po besedah predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjana Mlekuša imata sedaj navaden policist in navaden vojak enako plačo, čeprav je, kot pravi, glede na odgovornost, nevarnost in ostale kriterije policist vsakodnevno bolj izpostavljen kot vojak ali pa na primer carinik. Vojaški policist, katerega delo bi bilo še najbolj primerljivo z delom policistov, pa slednjega celo presega za dva plačna razreda. Začne namreč v činu desetnika, kar pomeni 25. plačni razred, medtem ko je policist začetnik uvrščen v 23. plačni razred, opozarja Mlekuš in dodaja, da do razkorakov v škodo policistov prihaja tudi na delovnih mestih, ki so višje vrednotena.

Sicer pa imajo ob tej ključni zahtevi še nekatere druge. Med drugim pričakujejo, da se uredi posebno nagrajevanje za vsako leto opravljanja poklica s policijskimi pooblastili, nadomestilo za dolžnost ukrepanja v vsakem času ter ovrednoti prepoved članstva v političnih strankah.

V zdravstvu in socialnem varstvu najprej dvourna opozorilna stavka

V torek, med 8. in 10. uro, bo sledila opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu, za katero so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Na obeh področjih dela skupaj prek 40.000 zaposlenih. V omenjenih sindikatih pa pravijo, da imajo med njimi veliko podporo in da sodelovanje v stavki napovedujejo tudi nečlani sindikatov.

Glede na zakonske omejitve, ki pri izvedbi stavke veljajo na področju zdravstva in socialnega varstva, bo sicer dobršen del zaposlenih opravljal svoje delo. Pa tudi sicer, kot poudarjajo, si ne želijo s stavko prizadeti bolnikov in oskrbovancev, za katere skrbijo pri svojem delu, saj je njihova stavka uperjena proti vladi.

Pričakujejo, da bo v času dvourne stavke delo organizirano kot ob nedeljah in praznikih. Na svoje zahteve pa bodo opozorili tudi na shodih, ki jih bodo pripravili pred ključnimi ustanovami v posameznih regijah. Predvidoma bodo to regijske bolnišnice, med katerimi bo zagotovo tudi ljubljanski klinični center, je pojasnila predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar.

Večina zahtev je usmerjenih predvsem v višje plače in ureditev delovnih razmer.
Večina zahtev je usmerjenih predvsem v višje plače in ureditev delovnih razmer. FOTO: Miro Majcen

Zahtevajo višje plače in ureditev delovnih pogojev

Sindikata sicer napovedujeta zaostrovanje stavkovnih aktivnosti, če jih vlada ne bo jemala resno. Med možnimi zaostritvami je umik soglasja za opravljanje dela preko polnega delovnega časa. Po besedah Mlakarjeve bi to za bolnišnice in predvsem za domove za starejše pomenilo, da četrti teden ne bi bilo več prisotnih medicinskih sester. Po podatkih nekaterih bolnišnic pa bi marsikje že v tretjem tednu imeli težave pri razporejanju medicinskih sester v troizmenske turnuse.

Med drugim opozarjajo, da sta obe področji kadrovsko podhranjeni. Zahtevajo uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela na praznik, v nedeljo in ponoči ter tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Prav tako zahtevajo pravico do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

Njihova zahteva je tudi dvig plač, tako v okviru odprave plačnih anomalij, kot iz naslova primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti. Ob tem pa pričakujejo tudi vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012, torej vrnitev osmih odstotkov, odvzetih v času varčevalnih ukrepov.

Sredi tedna v stavko še šolniki

V sredo se bo začela še splošna stavka v vzgoji in izobraževanju. Po napovedih glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimirja Štruklja bodo stavkali v ogromni večini vrtcev in šol. Za stavko se je po njegovih besedah odločilo več kot 37.000 zaposlenih in pričakujejo, da jih bo približno toliko v stavki tudi sodelovalo. Protestnega shoda, ki ga ob 12. uri pripravljajo na Kongresnem trgu v Ljubljani, pa se bo po napovedih udeležilo okoli 15.000 ljudi.

Štrukelj je opozoril, da v vzgoji in izobraževanju ni nobenih omejitev niti pri načinu stavke niti pri zagotavljanju minimuma delovnega procesa, kot so v zdravstvu ali drugih službah. Na okrožnico resornega ministrstva, da mora biti v poslovalnem času vrtca oz. šole ustrezno poskrbljeno za varstvo in oskrbo otrok, učencev in dijakov ter da morajo šole zanje zagotoviti tudi prehrano in prevoze, pa so se v sindikatu odzvali s protestom ter zahtevali njen preklic.

Štrukelj ravnanja nekaterih ravnateljev, ki so začeli govoriti, naj otroci pridejo na dan stavke v šolo, ocenjuje kot skrajno tvegano dejanje. Kdo bo poskrbel za otroke, če jih bo prišlo večje število, zaposleni pa so v stavki, sprašuje Štrukelj in poudarja, da bo odgovornost izključno na delodajalcih.

Štrukelj poziva, naj otroke starši ne vozijo v šolo.
Štrukelj poziva, naj otroke starši ne vozijo v šolo. FOTO: Kanal A

Kot je pojasnil, je stavka ustavna pravica, ki se je drugače kot z zakonom ne da omejiti. Za področje vzgoje in izobraževanja pa zakon, ki bi stavko omejeval, ne obstaja. Če ravnatelj poziva, naj otroci pridejo v vrtec ali šolo, gre tako po Štrukljevih besedah za kršitev ustavne pravice in oviranje stavke. Na okrožnico resornega ministrstva, da mora biti v poslovalnem času vrtca oz. šole ustrezno poskrbljeno za varstvo in oskrbo otrok, učencev in dijakov ter da morajo šole zanje zagotoviti tudi prehrano in prevoze, pa so se v sindikatu odzvali s protestom ter zahtevali njen preklic.

Tako stavkajoči, kot pojasnjujejo v sindikatu, niso dolžni zagotoviti varstva in, če bi se striktno držali zakonodaje, bi bila popolna ustavitev dela v vrtcih in šolah povsem zakonita. A ker se zavedajo občutljivosti položaja, zlati ko gre za najmlajše, in ker otroci in starši niso tisti, proti katerim je stavka usmerjena, so se sami odločili, da jo nekoliko omilijo.

Zato bodo v vrtcih ob vnaprejšnjih dogovorih s starši, ki nimajo druge možnosti za varstvo otrok, tem otrokom zagotovili ustrezno varstvo. Podobno velja tudi za osnovne šole pri učencih prvega triletja. Se pa v vrtcih na dan stavke ne bo izvajal kurikularni program in v šolah ne pouk. Da bodo šole zaprte, je bilo tako mišljeno v smislu, da ne bo izvajanja osnovne dejavnosti, je pojasnil Štrukelj.

Pri tem je spomnil, da so stavko izglasovali v 95 odstotkih zavodov - vrtcev, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov, glasbenih šol -, kjer imajo svoje člane. V večjem delu šol in vrtcev pri dogovarjanju z ravnatelji po njegovih besedah nimajo težav. Pri desetih do dvajsetih zavodih pa prihaja do poskusov oviranja pravice do stavke s tem, da se napoveduje, da se bo otroke na nek način povabilo v šolo, ali da se pritiska na zaposlene, naj ne stavkajo, oziroma se jim preprečuje odhod v Ljubljano na protestni shod.

Štrukelj je napovedal, da bodo kršitelje ustavne pravice do stavke dosledno prijavljali policiji. Pričakuje pa tudi, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport umaknilo svojo okrožnico, za katero po njegovih besedah ni imelo zakonske podlage. V vzgoji in izobraževanju "ni nobene omejitve stavke in nobenega zagotavljanja minimuma procesa dela, kar je bil termin, ki ga je ministrstvo uporabilo v okrožnici", je dejal in dodal, da bi okrožnica po končani stavki lahko postala tudi predmet sodnega spora.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je pri tem poudaril, da je stavka skrajno sredstvo. Če bi imeli kakšno drugo možnost, bi jo izkoristili. A jih je vlada v stavko dobesedno potisnila. "Mi žrtve napačne, zgrešene politike vlade v prejšnjih mesecih in letih ne bomo in nočemo biti. Ne bodo se te prejšnje napake poravnavale na naših hrbtih," je dejal.

Poudaril je, da ne otroci in mladostniki ne starši niso tisti, ki bi jih želeli prizadeti, in da razumejo negodovanja ter težave, ki jih bodo zaradi stavke imeli. Prosi jih za razumevanje, pri tem pa dodaja, da je tudi v njihovem interesu, da se zagotovi kakovostne vrtce, osnovne, srednje šole. Če pa se bo trend razvrednotenja strokovnega dela v vzgoji in izobraževanju, zaradi katerega so se sploh odločili za stavko, nadaljeval, bo nujno sledil padec kakovosti, je prepričan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (687)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrtnar01
13. 02. 2018 21.45
+1
to niso nobene stavke, ki jih napovejo že za mesec v naprej, pa še to je pozegnano. To je cirkus,. Prava stavka je nenapovedano!! Vse drugo je teater
proofreader
10. 02. 2018 13.37
+8
Šolniki z najmanj dvojno minimalno plačo hočejo, da tisti z eno minimalno plačo plačujejo še več. NE DAMO!
prašek
10. 02. 2018 13.43
-1
Šolniki si želijo, da jih vi zamenjate. Oni bodo za tekočim trakom, vi pa poučevali !☺☺☺
pomlad82
10. 02. 2018 18.27
+6
Z veseljem... Bom vsaj lahko živel in ne komaj preživel iz meseca v mesec in to z 7.stopnjo izobrazbe seveda. Moj delodajalec je mnenja, da če mi ni kaj prav, lahko dam odpoved. Zato moram biti tiho in delati, dokler ne bom dobil kaj boljšega. Njihov delodajalec -ministrstvo-bi jim moral tudi razložiti, da je zavod za zaposlovanje poln mladih, nadobudnih brezposelnih učiteljev, ki bi jih z veseljem zamenjali in to za še nižjo plačo kot jo imajo oni.
Skunk Works
10. 02. 2018 18.37
+2
LLLEPI
10. 02. 2018 12.07
+8
Solniki skrbijo zgol za svoje zepe za otroke jim je malo mar.So pac visoko solan kader ki 50 let ponavljajo isto snov in iste zapiske.To je sicer svojevrstna umetnost
HorstWiesel
10. 02. 2018 14.20
+3
Misliš, da se je množenje in deljenje kaj spremenilo v teh letih?
LLLEPI
10. 02. 2018 14.24
+1
Spremenilo pa se je veliko stvari ki jih morajo obvladat delavci na minimalcu ce grejo naprej z razvojem in zelijo obdrzati zaposlitev za minimalca.O teh zadevah pa poucevalci postevanke ne vejo niti da obstajajo
HorstWiesel
10. 02. 2018 14.37
+2
znanje poštevanke in podobnih osnovnih operacije je osnova za karkoli. Brez tega tut banan ne moreš obirat in krivit
Skunk Works
10. 02. 2018 11.56
+1
Večkrat mi uide, pa zabrusim komu: pojdi v real-life, ustanovi s.p. na prostem trgu in preživi tako 5 -10 let,....da postaneš človek,.......da spoznaš življenje,......
HorstWiesel
10. 02. 2018 14.22
+3
srebrnibreg
10. 02. 2018 17.15
+5
Vem za takšne kateri so se šli nekega kasetarja pa so šli zugrunt sedaj pa drugim pamet solijo.
proofreader
10. 02. 2018 11.43
+5
Pretežki ste, vlakec ne more več vleči.
proofreader
10. 02. 2018 11.32
+9
37.000 šolnikov plačujemo? To je potrebno racionalizirati.
LLLEPI
10. 02. 2018 12.09
+2
Pa ne mores ukinit inteligenco tega naroda Ha ha ha
srebrnibreg
10. 02. 2018 10.42
+11
Kdor noče delati naj pusti službo in tako je predvsem tudi s vsemi tistimi kateri živijo na naših delavskih žuljih. Lahko pa menjajo svoje delo s kakšnimi trgovkami, zidarji, cestarji in podobnimi fizikalci in upam, da bodo z lahkoto našli zamenjavo in seveda imeli za veliko več dela vsaj tretjino manjšo plačo.
LLLEPI
10. 02. 2018 12.11
+1
Slo solniki bi rekli kdo vam je pa kriv da niste hodili v SOLO.Delno imajo prav ker ste dejansko nesposobni da se postavite zase
pomlad82
10. 02. 2018 18.29
+2
Tudi vi se ne bi v privatnem sektorju postavil zase, ker nimaš možnosti. Velja pravilo :delaj ali pojdi domov.
Skunk Works
10. 02. 2018 10.12
-1
plotter ++++++++++++++++++++++++++++++ mi smo vsaj ljudje
srebrnibreg
10. 02. 2018 10.35
+2
prašek
10. 02. 2018 09.37
-1
Spoštovani tovariši in spoštovane tovarišice, želim vam nadvse dober dan !
prašek
10. 02. 2018 09.38
+2
»V ŠOLSTVU JE TREBA NAREDITI RED ....... «, je rekel nekdo, ki je sposoben za učitelja ☺☺☺
Skunk Works
10. 02. 2018 09.39
-2
Zakaj samo peščici, kaj pa ostalim?.....
prašek
10. 02. 2018 09.39
+1
Prav zanimivi so tile komentarji, sami sposobni , pa vsi za tekočim trakom, he, he, he.
prašek
10. 02. 2018 09.40
+1
Real ...... Daj mi najprej povej, kaj si danes : moški ali ženska ☺
prašek
10. 02. 2018 09.40
+1
In samo kot mimogrede : jaz sem pozdravil čisto VSE !!!!
Skunk Works
10. 02. 2018 09.42
-1
Ni res, samo nekaj muzejskih primerkov, ki so že bolj na oni, kot na tej strani,........
prašek
10. 02. 2018 09.44
+2
V SSKJ si odpri : tovariš !!!!!! Pa nisi mi odgovorilO na vprašanje !!!
LLLEPI
10. 02. 2018 14.26
-1
Tu SE PA STRINJAM PRASEK VSI SPOSOBNI NA MINIMALCU
plotter123
10. 02. 2018 09.33
+7
Vsem ki so v šolstvu je treba pod kožo dati ČIPE z GPS nadzorom ( tako kot domačim živalim ) da se vsaj ve kje se banda lenuhov med DELOVNIM časom nahaja. Poleg tega je treba UKINIT priprave DOMA in popravljanje nalog izven šolskih ustanov zato ker njihovi otroci velikokrat nezakonito po FACEBOOKU objavljajo naloge drugih učencev in jih tako še dodatno hendikepirajo. V ŠOLSTVU JE TREBA NAREDITI RED in prvi korak je ta da je potrebno tegale buhteljna nabrcat v rit in mu poslat še FURS na glavo ...in še marsikoga drugega tudi. Medtem ko smo podjetniki ZAVEZANI da delamo uradno z računi , tudi GRADIMO uradno z računi , pa teli kekci iz šolstva najemajo raznorazne šušmarje ki jim za določeno uslugo v šolstvu kaj naredijo doma...Kar FURS naj jih začne pregledovati pa boste videli kako zadeve sploh potekajo.
plotter123
10. 02. 2018 09.56
+1
A nekoga boli nadzor nad tem kaj počne oz kaj ne počne pa bi moral ?
Skunk Works
10. 02. 2018 10.14
+0
Skunk Works
10. 02. 2018 09.29
+7
Še enkrat gledala po tv parazita,...se mi je kar bruhalo,...fuj,....
plotter123
10. 02. 2018 09.34
-2
bljakkkk bruhhh bruhh tudi meni je že cel dan slabo
Skunk Works
10. 02. 2018 09.26
+2
Dragi realni sektor, kot vidite javni sektor ni zadovoljen z vami, premalo ga cenite in premalo ga plačujete,....če se boste tako nesramni naprej, se vam lahko zgodi, da si bo javni sektor našel drugega gostitelja, pardon drugi realni sektor, ki bo boj cenil njegove usluge, ter jih tudi bolje plačal, tako kot si ta visokoproduktivni in superučinkoviti JS tudi zasluži,...pazite se....
plotter123
10. 02. 2018 09.35
+8
šolstvo je kot EBOLA .... Toliko časa se replicira da gostitelj crkne
prašek
10. 02. 2018 09.42
-8
Več kot očitno je, da sta oba imela EBOLO ☺☺☺
korintos23
10. 02. 2018 09.23
+6
Štrajk bo, učiti ne rabite, na otroke pa boste pazili! Tudi lačni ne smejo biti.
glava2
10. 02. 2018 11.23
+1
Štefka Šturm
10. 02. 2018 15.37
-1
cratos
10. 02. 2018 09.20
+12
Pozivam Štruklja,ki so ga tako polna usta laži ,da objavi javno svojo plačilno listo in na sploh vse šolnike ,ki učijo naše otroke ,da se razkrije njihove plače !!
son?ece5
10. 02. 2018 08.07
+7
Zanimvo, da bodo imeli krščanski vrtci in šole ta dan odprta vrata !!!!!!!!!!! Očitno tam vlada drug svet vrednot, tistih pravih!
D.M.C
10. 02. 2018 09.08
+7
Šolstvo...LEGLO LENUHOV ..2.razred UČITELJICA,POMOČNICA UČITELJICE..itd..itd...15 UČENCEV.......pride ob 8:20 v šolo 11: 40 se že odpelje v svojem novem Land Roverju domov....
plotter123
10. 02. 2018 09.27
+3
D.M.C. in ni edina poznam eno ki se vozi eno uro do delovnega mesta , odpelje se od doma ob 8 - do 9 in pride domov že ob 13 uri
Štefka Šturm
10. 02. 2018 15.42
-1
sram vas bodi, bedaki, kdo pa vas je naučil brati, pisati, manj vam gre žal matematika. Govorim t za vrtce, delam že 39 let, v skupini 14 otrok starih 11 mesec, kolikokrat misliš da je treba vsakega otroka dvigniti na povijalno mizo (3-4 krat ) in teža, približno 15 kg, pomnoži koliko je samo dviga na dan, kje pa so druge obremenitve - za odhod ven vsakega obleči, obuti, nato postopek ponoviš, pa ležalniki, pospravljanje, pripravljanje, preoblačenje, hranjenje in dejavnosti, ki so še kako intenzivne. ne govorite, če nimate pojma o čem se gre.
proofreader
10. 02. 2018 08.06
+11
Zahtevati obvezno prisotnost šolnikov celoten delovni čas. Pa da vidimo lenuhe.
D.M.C
10. 02. 2018 10.27
+5
Dabon
10. 02. 2018 08.02
+18
moja dva otroka gresta normalno v šolo nimam ju kam dat a zaradi tega ŠTRUKLJA bi moral dopust vzet NEEE, ZA TO KAR DELAJO IMAJO ITAK ŽE LEPE PLAĆE SEM PROTI ŠTRAJKU .... SPET LOPOVSKA POSLA ....ŠTRUKL BI TI PREŽIVEL MESEC DNI Z 620 evri JA MORDA EN TEDEN LOPOV PRAVI KOT SEMULIČ......
korintos23
10. 02. 2018 09.20
+3
Enmajstr
09. 02. 2018 22.54
+4
Utrujeni 60 letni voznik, ki bi moral že uživat 3. Življensko obdobje bo postal pa glavni kriminalec, čeprav je 42 let garal.
Morana7
10. 02. 2018 09.33
+1
Enmajster....ja ene gospe pa ni več med živimi..a to je pa brezpredmetno??
Morana7
10. 02. 2018 09.36
Ne vem dovolj o temu vozniku in okoliščinah, da bi ga branila, češ bil je utrujen....ubil je nekoga...
Morana7
10. 02. 2018 09.38
+3
Razumem pa kaj hočete povedat....delo za volanom ali delo v šolstvu...je priemrljivo kot dan in noč...s tem, da za volanom dejansko lahko koga ubiješ v šolstvu pa kvečemu kdo zaspi med poukom...
bema1201
09. 02. 2018 22.53
+26
Kučanov zet isti kot tast, samo naklada in trosi nestrpnost in celo življenje živi na račun delovnih ljudi.
Enmajstr
09. 02. 2018 22.56
-6
Naspronik, pa samo naklada in lepo živi na račun delavnih ljudi in nakradenega
Skunk Works
09. 02. 2018 22.47
+14
Čemu stavkajo...?????
trumpet2015
09. 02. 2018 22.51
+4
to je pa retorično vprašanje, kot bi Kim džong una vprašal, zakaj se prenažira, medtem ko narod gladuje