Slovenija

Bliža se stavkovni teden: začeli bodo policisti, nadaljevali zdravstveni delavci, nato še šolniki

Ljubljana, 06. 02. 2018 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V ponedeljek bodo stavkali policisti, za katere pa v času stavke veljajo omejitve. Te veljajo tudi za stavkajoče v zdravstvu in socialnemu varstvu, ki bodo za dve uri stavkali v torek. Zelo obsežna bo sredina stavka šolnikov, ki pa obljubljajo, da bo za otroke, ki bodo prišli v šolo ali vrtec, poskrbljeno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Najprej bodo stavkali policisti
    03:26
    Iz 24UR: Najprej bodo stavkali policisti
  • Iz 24UR: Je stavka upravičena?
    02:04
    Iz 24UR: Je stavka upravičena?

Prihodnji teden stavke pripravlja pet sindikatov javnega sektorja, ki po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja predstavljajo več kot 80 odstotkov vseh sindikalno organiziranih v javnem sektorju. Kot je dodal, pa sam ob potekajočih pogajanjih nima občutka, da jih vlada jemlje resno.

Pred tremi stavkami, ki so napovedane za ponedeljek, torek in sredo prihodnji teden, sicer poteka troje ločenih pogajanj. Sindikati namreč glede na dejavnost, ki jo zastopajo, postavljajo različne zahteve, je pojasnil Štrukelj. Skupni cilj vseh pa je po njegovih besedah, da se kolektivne pogodbe dejavnosti ohranijo kot tisti prostor, kjer se dogovarjajo specifična vprašanja, naj gre za policijo, zdravstvo, vzgojo in izobraževanje, državno upravo, pravosodje, ipd.

Stavkovni teden bodo začeli policisti 

Kot prvi bodo v stavko v ponedeljek vstopili v policiji. Kot je pojasnil predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, bodo stavko začeli ob 7. uri in jo nadaljevali do izpolnitve zahtev. Po njegovih napovedih se bodo stavki pridružili zaposleni v policiji in notranjem ministrstvu, skupno okoli 9000 zaposlenih.

Za stavko v policiji sicer veljajo določene zakonske omejitve, ki jih bodo upoštevali. Storili bodo vse, da preprečijo dejanja, ki bi predstavljala nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi, je napovedal Uroševič. Prvi dan stavke, v ponedeljek, bodo sindikalni zaupniki in tisti zaposleni, ki bodo prosti, po njegovih besedah prišli tudi pred vlado.

Policisti se bodo zbrali pred vlado.
Policisti se bodo zbrali pred vlado. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je ob tem poudaril, da želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katerimi se vsakodnevno soočajo. Vlada je namreč enostransko posegla v dogovorjena razmerja iz leta 2016 in s tem ponovno razvrednotila poklic policista, je ocenil.

Sledi opozorilna stavka v zdravstvu 

V torek bo sledila dvourna opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu, za katero so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Stavka bo potekala med 8. in 10. uro. V omenjenih sindikatih zatrjujejo, da imajo veliko podporo in da se jim bodo po napovedih pridružili tudi nekateri nečlani sindikatov. Skupno pa na tem področju dela prek 40.000 zaposlenih.

Po besedah predsednika sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvoneta Vukadinoviča so pogoje dela med stavko uskladili z resornima ministrstvoma. A bistvo njihovih stavk ni v tem, da bi prizadeli bolnike ali na primer oskrbovance v domovih za starejše. Vedno znova ugotavljajo, da med stavko ne bodo mogli delali tako malo, kot je predpisano. Vendar pa njihov sindikat zastopa tudi zaposlene iz plačne skupine J, pri katerih ne veljajo zakonske omejitve. Tokratna stavka bo po njegovih besedah zgolj opozorilna, če pa jim vlada ne bo prisluhnila, bodo nadaljevali z belo stavko.

Če bi se na primer odločili za umik soglasja za opravljanje dela preko polnega delovnega časa, bi to za bolnišnice in predvsem za domove za starejše pomenilo, da četrti teden ne bi bilo več prisotnih medicinskih sester. Po podatkih nekaterih bolnišnic pa bi marsikje že v tretjem tednu imeli težave pri razporejanju medicinskih sester v troizmenske turnuse, je pojasnila predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar. Za torek pa pričakujejo, da bo delo organizirano kot ob nedeljah ali praznikih. Javnih protestnih shodov ne bo, razen pred ključnimi centri v posameznih regijah, je povedala.

V sredo sledi stavka šolnikov

V sredo se bo nato začela še splošna stavka v vzgoji in izobraževanju. Po napovedih Štruklja, sicer glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja in znanosti Slovenije, bo stavkala ogromna večina vrtcev in šol. Za stavko se je po njegovih besedah odločilo prek 37.000 zaposlenih in pričakujejo, da jih bo približno toliko v stavki tudi sodelovalo. Velik del stavkajočih  - po napovedih okoli 15.000 - pričakujejo na protestnem shodu, ki bo ob 12. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

V sredo bodo stavkali šolniki.
V sredo bodo stavkali šolniki. FOTO: Thinkstock

Kot je poudaril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), jih vlada še vedno ne jemlje resno, čeprav jih je po statističnih podatkih 47.000. "Ne razume, da bomo za ceno konflikta najširših dimenzij vztrajali pri zahtevi, da se odpravijo zaostanki pri vrednotenju vzgojno-izobraževalnega dela, od vrtcev do univerze," je v izjavi za medije poudaril Štrukelj.

Ob takem odnosu na pogajanjih z vlado, ki je do šolnikov žaljiv, češ da se njihovo delo ne more primerjati z zahtevnostjo uradniškega dela, Štrukelj ne vidi praktično nobene možnosti, da stavke ne bi bilo.

Glede na to, da so nekateri ravnatelji napovedali, da bodo na dan stavke otroke vabili v vrtce in šole, je Štrukelj opozoril, da je pravica do stavke ustavna pravica, opredeljena v 77. členu slovenske ustave. "V vzgoji in izobraževanju ni nobenih omejitev niti pri načinu stavke niti pri zagotavljanju minimuma delovnega procesa, kot so v zdravstvu ali drugih službah. Vsako omejevanje s strani delodajalca, tudi preprečevanje odhoda v Ljubljano, pomeni poseg v pravico do stavke," je zatrdil Štrukelj.

Dodal je, da so vsem združenjem ravnateljev poslali pismo, naj opozorijo svoje člane, da ravnajo zakonito. Sindikalni zaupniki pa v šolah in vrtcih po njegovih besedah že obveščajo starše, kako bo na dan stavke.

Stavka bo 14. februarja potekala na več kot tisoč lokacijah po Sloveniji, in sicer v vrtcih, osnovnih in glasbenih šolah, srednjih in višjih šolah, dijaških domovih in na univerzah. To pomeni, da bodo šole in vrtci zaprti, a za otroke bo poskrbljeno, saj bo organizirano varstvo za nujne primere brez programa, je dejal Štrukelj. Za stavko je sicer glasovalo kar 95 odstotkov vrtcev, v katerih skrbijo za 85.000 otrok. Na dan stavke bo doma ostalo skupaj okoli 250.000 šolarjev.

Še ena stavka?

Sicer pa sta na novinarski konferenci sodelovala predstavnika še dveh sindikatov, vključenih v KSJS. Predsednik Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze Tomaž Sajovic je izrazil podporo stavki, ki jo je napovedal Sviz, in pozval svoje člane ter delavce na univerzah v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem, naj se udeležijo napovedanega protesta.

Predsednik Sindikata delavcev v pravosodju Slovenije Tomaž Virnik pa je ugotavljal, da se jim je dejstvo, da so eden redkih sindikatov, ki ni napovedal stavke, že negativno povrnilo, saj vlada z njimi ne vodi nikakršnega socialnega dialoga. Tako jim ne bo preostalo drugo, kot da tudi sami napovedo stavko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
07. 02. 2018 18.13
+4
Dacarji so pobrali nekaj čez 15 milijard davkov, za plače JS gre okoli 4,6 milijarde, potem še za pokojnine kakšna milijarda, spoštovani politiki ne glede na barvo in politično pripadnost, kam izgine 9 milijard na leto, plus 5,5 milijard, za katere se Država vsako leto zadolži????
Župnik
07. 02. 2018 17.55
+2
Nasploh sem za vsako stavko v sloveniji... Tako mi moramo državo oskubiti, ne da ona nas. denar bo v vsakem primeru prišel. Če ne si ga bomo pa sposodili iz eu, če ne bo šlo drugače. potrebno je poskrbeti za ljudi, prvo!
o22
07. 02. 2018 17.35
+1
To nam je zakuhala vlada Mira Cerarja ,katera je etično in moralno povišala plače vsem menedžerjem ,direktorjem ,dohtarjem,skratka vsem tistim od katerih pričakuje volilno korist.Za vso to zmedo so vedeli že v naprej in je umetno povzročena za preusmeritev pozornosti.Nekaj pa jim le ni šlo gladko in to je drugi tir,za katerim se skriva ogromno škodljivih nepravilnosti ,hujših od Teša6.
bojman
07. 02. 2018 16.57
+1
Šolniki imajo za stavkat ja...se ne da prezivet ce imas 2000 e place? Pa pocitnice vsake dva mesca.veliko je ostalih poklicev ki niso cenjeni z nobene strani.
bublika
07. 02. 2018 16.38
+2
Saj res . Upam da bodo šolniki stavkali 8 ur v šolskih prostorih!!!! Drugače so (povdarjam da ne vsi ! ) po 3 do 4 ure v teh prostorih , ostalo pa po bližnjih bifejih , po nakupih, urejajo svoje zadeve na občinah....itd,itd... Še teh plač si marsikateri ne zasluži. Kot je že nekdo dejal iščejo v gospodarstvu mnogo raznoraznega kadra pa naj gredo tja delat (in po nihovem več zaslužit....).
ROMELS
07. 02. 2018 16.43
+2
Zato pa štrajkajo, ker so ob sredah uradne ure.
bublika
07. 02. 2018 16.27
+0
Policija maha z transparenti "Dovolj nam je". Mi pa pravimo preveč vas je !
tellerkit
07. 02. 2018 18.42
-2
Bublika, trenutno se da v naši dolini "šentflorjanski" še dokaj varno živeti, ko bo šla pa varnost po gobe potem več ne bo povratka...Ko se bo stanje pokvarilo ga bo težko nazaj na isti nivo spravit. potem se ne boste mirno šetali po ulicah. A hočete stanje, kot je v velikih zahodnih mestih ali kaj hujšega kot je npr. latinska Amerika. Ne željte si tega, ker varnost vsakega posameznika največ odtehta, sam problem je, da se trenutno tega ne zavedamo, zavedli se pa bomo, ko bo že prepozno...Tako po navadi je... Zato ne bluzi, da je policistov preveč, če jih ne bi bilo se bi pobili že na cestah med seboj. Da pa razno razni javni uslužbenci policiste v plačilu že prehitevajo po levi in desni, to je pa že druga zgodba te vlade. Ni čudno, da v Tacnu na usposabljanju ne morejo zbrati za en razred novih kandidatov... Ne vem kdo vam bo še delal ta najbolj nehvaležen posel v tej državi, ko zmanjka bedakov...
Sunflower0
07. 02. 2018 15.40
+4
Samo takšne "moralne avtoritete"stavkajo ane?Šolniki,policisti...Briga jih za dejstvo,da večina tistih,ki proizvajajo in njim ZAGOTAVLJAJO plačo nimajo toliko.Večina jih je na minimalcih,a veste?Najprej njim jurja potem pa tudi lahko zaradi mene šolniki stavkajo.Brez obraza in zabiti.Nobena šola jim ne pomaga.2 šolnika=zmeda,3 šolniki na kupu=katastrofa.Večinoma nesposobni,ozko izobraženi.Tisto eno in isto snov fura 30let.Večina.
Fifi 24
07. 02. 2018 15.22
+5
Yuga je šla v maloro TUDi zaradi prevelke in neučinkovite birokracije oz JS ! No Slovenistan ima danes 2 (DVA) krat več zaposlenih v JS in 2,5 krat manj !!!!!!!! v gospodarstvu kot ta Yuga__________________________In ovcam še vedno ni jasno ZAKAJ smo iz "propadle" yuge za 45 let sobivanja podedovali slabih 5 miliard $ dolga danes po 25 letih pa ga imamo 40 miliard !!!
Fifi 24
07. 02. 2018 15.23
+3
Torej z podnapisi vsaka država potrebuje JS SAMO NE TAKO NAPIHNJEN !!!
AntiPanti
07. 02. 2018 15.31
+3
skorumpiranih policajev tudi ne potrebuje !!.....................
AntiPanti
07. 02. 2018 15.35
+3
BTW, kako - po katerih Zakonih lahko skorumpirani policaji v tej državi v lisice vklenejo človeka, ki gladovno stavka zoper sprenevedanja ministra za krivosodje ter njegovega šefa PM ?... ; še zdaj mi ni NIHČE odgovoril na dotično vprašanje !! ... ...
AntiPanti
07. 02. 2018 15.16
+6
NAM JE TUDI DOVOLJ !!... vseh policajskih sprenevedanj v tej "državi" !!!.........................
Sunflower0
07. 02. 2018 15.10
+9
Tistim,ki ustvarjajo v tej državi dajte raje že enkrat!In to ne samo 20 ali pa 30e več!Sram,da vas bo.Razpucajte po občinah,ministrstvih in drugje.In ves ta denar ljudem v gospodarstvu.Le kaj ima šolnik za stavkati no?Ali pa policaj začetnik,ki dobi s srednjo šolo,ki jo ima,okoli 900e minimalno,ko se dodatki prištejejo zraven,da za ostale ne govorim.Edini,ki so tule upravičeni,da stavkajo so zdravstveni delavci(nekateri).Sramota,da ima medicinska sestra tamle na onkološkem ali pa kje drugje 700e plače.Za zjokat res.Banda pokvarjena.
flojdi
07. 02. 2018 14.36
+1
.kok je fino, da so MiniMalci čist tih /anede
flojdi
07. 02. 2018 14.37
-2
.pa tisti z NajVišjimi plačami tud/aneda
vox populi
07. 02. 2018 14.36
+0
Nemška zveza je zmaga do na 28-urni delovni teden in 4,3-odstotni dvig plač vendar tukaj ne govorimo ravno o javnem sektorju. Malo drugače a ne.
korintos23
07. 02. 2018 14.54
+2
Ja? Zakaj pa te tam delavci delajo 5 dni na teden?
vectra c
07. 02. 2018 14.23
+2
KDO BO STAVKAL TISTI KI NAJMANJ DELA TISTI KI DELA IN USTVARJA MORA BIT PA TIHO ČE NISO ZADOVOLJNI S PLAČO NAJ GREJO NIHČE NE BO POGREŠAL LENUHOV NIHČE DRUG PA NE ŠTRAJKA
vstajnik1941
07. 02. 2018 13.32
+0
Rdeči sindikati izsiljujejo privilegije za rdeče uradništvo, ki je v službi socialnih demokratov. Ni čudno da so sindikati sodelovali na pedstavitvi prvih klovnov za ministrska mesta!
Uporabnik113089
07. 02. 2018 13.07
+3
Zakaj šolniki ne stavkajo recimo jutri? Če pravijo da ne gre zgolj za dvig plač, pa naj gre za dvig kulturne ravni. To pa ne? Prazniki so bolje plačani....Morajo počakati da jim drugi splužijo ceste in parkirišča.... Si kdo zna predstavljati Štruklja z lopato? Tudi tast iz Murgelj bi bil blazno presenečen.
mentorhercul
07. 02. 2018 13.02
+3
Kako nekatere ni sram da se kažejo javnosti in poleg tega še zahtevajo višje plače!? Višje plače zaslužijo medicinke, policaji ( čeprav mi pišejo kazni) ,pa še kateri, nezaslužne nebi našteval, se ve kateri, vsi ki na koncu dobijo več kot 1100€ na račun.
korintos23
07. 02. 2018 11.58
+12
Cerar, tisto ko si direktorjem in doktorjem plačo dvignil, na lastno pest, to te bo pokopalo.
AntiPanti
07. 02. 2018 15.18
+4
je pač moral vrniti usluge svojim prijateljem in pa prijateljem od prijateljev..........................
RdečiKarton
07. 02. 2018 11.16
+5
Policija bo stavkala. Kriminalci že pripravljajo delovne akcije...
Uporabnik113089
07. 02. 2018 11.41
+6
V javni upravi so takšne akcije kriminalcev, tudi takrat ko policisti delajo nadure....
korintos23
07. 02. 2018 11.57
+0
Transformerji
07. 02. 2018 10.25
+10
Da stavkajo tisti z minimalnimi dohodki, mi je popolnoma razumljivo. Se pa popolnoma strinjam s tem, kar sem že večkrat napisal: leglo nezasluženih dohodkov je v državnih službah, kjer se res ne dela nič, pa v raznih odborih in državnih agencijah.
ajnajs
07. 02. 2018 09.56
+5
Moji otroci bodo v šoli, ker moram jaz delat za minimalno plačo, da bodo učitelji lahko štrajkali. Najprej naj učitelj ostane v šoli 8 ur, da si zasluži plačo in hodi domov po 10:00 uri. Predvsem pa naj svoje delo resno vzame in sodeluje s straši tako, da v easistena tudi napiše kaj je za nalogo in ne da traja že 8 let, ko prejemam predloge za izboljšavo- otrok je brez naloge- kaj je vaš predlog? Nič, tudi to se vam ne da napisati kaj ni naredil, da bi lahko jaz potem to od njega zahtevala, ker je to njegova dolžnost in ne vaša.
SDS_je_poden
07. 02. 2018 10.26
-1
Kaj pa, če bi učili mularijo, da so sami odgovorni za domače naloge? Ne? Jim je treba vse na pladnju prinest?