Slovenija

Bomo že 2. januarja 2017 doma?

Ljubljana, 29. 11. 2016 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Že z novim letom 2017 bi se lahko vrnili "dobri stari časi", ko smo bili 2. januarja doma. V poslanski skupini namreč predlagajo, da ga znova razglasimo za dela prost dan. Spremembo zakona bi sprejeli po hitrem postopku in nam tako podaljšali novoletne praznike. Zanimivo, pred letom in pol so poslanci SMC glasovali proti takemu predlogu.

SMC predlaga, da 2. januar znova postane dela prost dan. "Slovenkam in Slovencem želimo veliko optimizma in zagona, predvsem pa dodaten čas za družino, prijatelje in sprostitev," je povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. V stranki predlagajo, da se spremembo zakona izpelje po skrajšanem postopku, tako da bi zakon, če bo sprejet, začel veljati že z 2. januarjem 2017, so sporočili.

Dodali so, da predlog podpirata tudi ministrstvi za finance in gospodarstvo. "Zlasti slednje ocenjuje, da prost dan prinaša pozitivne učinke na turizem, ki je lani doseglo rekordne rezultate, in spodbuja dodatno potrošnjo, kar vpliva na gospodarsko rast," so sporočili iz SMC. 

2. januar
2. januar FOTO: 24ur.com

O enakem predlogu so sicer poslanci glasovali že pred letom in pol in ga zavrnili, proti so bili tudi v SMC. Naj 2. januar znova postane praznik, je takrat predlagala Združena levica. Kot je danes pojasnila Kustec Lipicerjeva, so v tem času uspeli bistveno zmanjšati in uokviriti javnofinančno delovanje, sprejeli fiskalno pravilo in javne finance v tem okviru tudi delujejo. Zato so po njenih besedah že lahko začeli sproščati številne varčevalne ukrepe.

V SMC ocenjujejo, da bo ponovna uvedba 2. januarja kot dela prostega dne prinesla pozitivne učinke ne le za ljudi, ampak predvsem za gospodarstvo, torej za turizem in potrošnjo.

Trenutno se sicer vladna koalicija ukvarja s številnimi težavami zaradi sporazuma s sindikatom Fides in zaustavitvijo pogajanj z drugimi sindikati javnega sektorja. S predlogom za dodaten dela prost dan sindikatom po besedah Kustec Lipicerjeve dajejo signal, da so pripravljeni na dialog in iskati rešitve za njihovo najbolj optimalno delovanje, če bodo to namero tudi sami izkazali.

2. januar
2. januar FOTO: Thinkstock

Štrukelj želi od vlade, da se razjasni, kaj točno želi

Glavni vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin v javnem sektorju Branimir Štrukelj je dejal, da gre pri tem za "skrajni cinizem oblasti". Vlada se skuša po njegovih besedah s podarjanjem enega dodatnega dneva ob novem letu odkupiti za svoje neetično ravnanje, ko je eni skupini dejala, da ima denar za višje plače, drugo pa prepričuje, da je treba še vedno varčevati. "To je za javne uslužbence skrajno žaljivo in podcenjujoče," je še poudaril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Izpostavil je, da se mora vlada med sabo dogovoriti, kaj želi, in povedati, ali je dovolj denarja ali je treba še varčevati. "Enim govori eno, drugim spet drugo, kar je popolnoma nekredibilno," je pojasnil. "Resna vlada si v tako napetem ozračju ne bi smela privoščiti tako pritlehne, krošnjarske geste, ki naj bi na nek način za drobiž kupila javne uslužbence," je še dejal.

Na pobudo SMC so se odzvali tudi v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je dejal, da primerjave kažejo, da v konkurenčnih državah Srednje in Severne Evrope na leto delajo od 70 do 250 ur več kot v Sloveniji.

"Predlog je zelo nekorekten tudi do gospodarstva, saj prihaja v letu, ko koalicija ni mogla zmanjšati obremenitev gospodarstva. Hkrati pa se dokaj neuspešno pogaja tudi s sindikati javnega sektorja, kar bo še dodatno povečalo obremenitev gospodarstva," je še poudaril.

Erjavec podporo pogojuje z dvigom regresa za upokojence

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pojasnil, da bodo v DeSUS podprli 2. januar za dela prost dan le pod pogojem, da se v prihodnjem letu za regres upokojencev v skladu s koalicijsko pogodbo nameni 40 milijonov evrov. Trenutno je namreč zaradi varčevanja temu namenjenih 19 milijonov evrov.

Spomnil je, da je bil namreč 2. januar kot dela prost dan pred leti ukinjen zaradi varčevalnih ukrepov. Če pa varčevanje ni več potrebno in lahko spet postane dela prost dan, lahko po Erjavčevih besedah tudi vsem upokojencem zagotovijo regres.

2. januar
2. januar FOTO: Thinkstock

Podpredsednik DeSUS in poslanec Tomaž Gantar meni, da bi 2. januar lahko bil dela prost dan. A to, da se s tem ukvarjajo v času, ko morajo reševati res težke dileme, po njegovem mnenju lahko nakazuje všečno ravnanje, da se "morda javno mnenje vsaj v nečem umiri". Temu v prid govori tudi dejstvo, da je bil SMC leta 2015 proti takemu predlogu, se strinja Gantar.

Poslanska skupina SD glede predloga ni spremenila stališča in bo tako vrnitev 2. januarja kot dela prostega dne podprla. Ne bodo pa pod predlog zakona prispevali podpisov, so pojasnili. Odločitev SMC so danes pozdravili tudi v ZL, kjer so bili maja 2015 pobudniki predloga.

Ukinitev leta 2012 predlagala Janševa vlada

Ukinitev 2. januarja kot državnega praznika je leta 2012 kot del varčevalnih ukrepov predlagala vlada Janeza Janše, prvič pa smo morali na ta dan normalno v šole in službe leta 2013. Izračunali so, da se je s tek ukrepom bruto domači proizvod povečal za okoli 35 milijonov evrov, saj naj bi ukinitev praznika prispevala k višji produktivnosti. V SMC zdaj ocenjujejo, "da je javnofinančna situacija toliko stabilizirana, da vrnemo ta dela prosti dan".

Tudi v večini preostalih evropskih držav sicer 2. januar ni dela prost dan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (575)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

machines
01. 12. 2016 18.19
Naj tisti se javijo , ki so proti prostemu 2.januarju , ki so delali na ta lepi dan , ne da so samo prišli na delo in naročili tajnici/ku naj mu kavico skuha , ker njegova draga še spi .
VladaNamMafija
30. 11. 2016 14.09
In tovariši spet o tem, kako je SDS ukinila ta praznik. Hm, kdaj je SDS imela 60 poslancev ? Kot vemo, sta pri ukinitvi prav veselo sodelovali tudi SD in DeSUS. Kar je seveda pravilno. Ta neumnost je dobra le za tiste, ki so tako ali tako doma, oz v JS ne delajo nič. Ogromno ljudi, kot tudi brezposelni in upokojenci pa od te vladne smešnice ne bo imelo nič. Če nam že tako lepo gre, naj vrnejo DDV na raven pred uvedbo "kriznega" davka. To pa bi imelo vpliv na življenja vseh državljanov. Tega seveda pri tej vladi ne bomo dočakali.
marker1
30. 11. 2016 12.19
Obeta se nam nov praznik: 2. januar Praznik stabilnih javno finančnih razmer.
silberblack
30. 11. 2016 12.10
+1
Prokleta država, vsi govorite o javnih uslužbenicih. Kaj pa o tistih, ki delajo promet, proizvode, denar iz katerega si potem javni uslužbenci jemljejo plače?????? Nihče. Ta država bo propadla, oz je že. Saj nima več ničesar, niti hrbtenice, niti srca, niti ledvic.
mogerad
30. 11. 2016 12.06
če hočejo uvest prost dan naj ga za vse policaje, gasilce, medicinsle sestre, prodajalce bencina,natakarje , kelnarce, kuharje,radijske in televizijske napovedovalce itd. ne pa delit ljudstvo da za ene velja za druge pa ne.
rajak
30. 11. 2016 12.06
+2
DELAVCI SIGURNO NEEEEEEEE A VIŠJI SLOJI PA CEL TEDEN ! ! ! !
mogerad
30. 11. 2016 12.03
marikdo je bolje da je doma kot v službi dela škodo. takih je največ raznih funkcionarjev ki vse kar delajo je da usmerjajo vodo v svoj mlin
urmek
30. 11. 2016 11.42
+2
Vse za javni sektor! Država pa dviguje davke!
drobiž
30. 11. 2016 10.44
+8
Za praznik v Avstriji še ptiči ne letajo. Za razkiko od nas pa na praznik še podaljšajo delovni čas trgovin !! Je to požrešnost kapitala ali pa nova doba suženjstva ????
hotchilipoper
30. 11. 2016 11.01
+4
Kjegavidissss
30. 11. 2016 10.11
+5
Kakšen dela prost dan? Trgovine bodo odprte, črpalke, lokali ipd. Mogoče bo imelo to vpliv na 30% ljudi, ki so morali do sedaj delati na ta 2.1. Največje industrijsko podjetje v Sloveniji, Revoz celo zapre še globoko v Januar.
mrhovinar
30. 11. 2016 10.52
-1
Največje industrijsko podjetje v Sloveniji ni po nobenem indikatorju Revoz...
flamengo
30. 11. 2016 10.08
+4
hahaha,,kaj je važno okrevanje gospodarstva in države, važno da bomo 2. januarja doma. To bo ena izmed edinih zmag te koalicijie
XeniaSena
30. 11. 2016 10.03
+16
Delam v gospodarstvu in naše podjetje ni imelo nobeno izgubo zaradi 2. januarja prostega dneva, saj v sosednjih državah, ki za njih največ proizvajamo so kar zaprte do 6. 1. saj takrat je velik krščanski praznik TRIJE KRALJI, kar Janševa komunistična stranka ne ve nič o tem, saj tega praznika stari komunisti ne poznajo. To so kar nekaj takrat klobasali ta Janševa stranka.
tellerkit
30. 11. 2016 09.57
+3
Kak problem je ukinit, kot praznik 27 april, ali 2 maj ali pa 15 avgust in spet uvest 2 januar kot dela prost dan. Enostavno enega od prejšnjih ukinit. jaz osebno bi ukinil praznik 15 avgust. Itak se vrstijo v tistem času avgusta kolektivni dopusti...
Prototip
30. 11. 2016 09.00
+13
A janez dela drugega januarja?????? aja,on nikol ne dela,on je samo kurjač in hišnik na sds-u,pa še kakšnega vernika lahko naplahta,da verjame njegovim baladam,,,,
XeniaSena
30. 11. 2016 10.15
+5
Točno to. Pravi nakladač je ta naš Janez, he he he
enakostzavse
30. 11. 2016 08.53
+14
No fajn, upam samo da bo nekdo od lopova janše povrnil še vse drugo kar je tale bolnik pokradel, ne samo 2. januar.
Lakiluk
30. 11. 2016 11.03
-1
Hahaha, zdaj so tako bolniki kot zdravniki sovražniki naroda.
SAKITUMI
30. 11. 2016 08.46
+17
KO SO IZGLASOVALI DA JE 2.1. DELOVNI DAN, JE BILO NAJVEČ ODSOTNIH V JAVNEM SEKTORJU.... V PARLAMENTU JE MANJKALO SKORAJ POLOVICA POSLANCEV, NAJVEČ IZ POBUDNIŠKIH STRANK....IN TO JE ZGLED DRŽAVLJANOM???? AJA, ONI LAHKO, MI NAVADNI PA NIMAMO IZBIRE.... RES SMO ŽE 20LET IZ ENOPARTIJSKEGA SISTEMA, AMPAK V DIKTATORSKEM NI NČ DRGAČ K PREJ....
hotchilipoper
30. 11. 2016 08.41
+31
Zanimivo je to, da je 2.januar delavni dan samo za delavce,nobenega pa ni v službo iz vlade,ker vsi smučajo v Avstriji
HorstWiesel
30. 11. 2016 08.44
+18
Tudi glavni protagonisti, da je 2.1. delovni dan, imajo ta dan frej, kolektivce,.... skratka ne delajo.
enakostzavse
30. 11. 2016 08.54
+16
A mislita da janšisti niso uživali doma ali kje na luštnem drugega januarja, katerega so ukradli ?
crazyosa
30. 11. 2016 08.39
-15
naj ostane tako kot je in naj se zgleduje po avstrijcih in nemcih in uvede 6.1. kot dela prosti dan če se po vsemu primerjamo z njimi.
HorstWiesel
30. 11. 2016 08.41
+24
Sej se ne primerjemo z njimi. Raje imam 2.1. kot pa 6.1.
totnhem
30. 11. 2016 08.36
+2
Naj živi drugorazredni narod.
marker1
30. 11. 2016 08.06
-23
Levica bi samo praznovala, proslavljala in nič delala, denar za plače si pa že itak sposoja pri mednarodnih bankah. Evropa bo verjetno z odobravanjem sprejela to potezo naše vlade. Že itak smo na dnu gospodarske in finančne uspešnosti, sedaj pa bomo še novo leto začeli z delovnim dnem manj. Bravo!
HorstWiesel
30. 11. 2016 08.32
+11
Kaj pa takrat, ko vsi prazniki padejo na weekende in je več delovnih dni?
totnhem
30. 11. 2016 08.35
-4
Sedaj pa verjamem da imamo drugorazredni narod seveda kdo to podpira.
crazyosa
30. 11. 2016 08.40
-6
predčasne volitve so pred vrati in nabija SMC glasove.
enakostzavse
30. 11. 2016 08.57
+4
marker, a vi na desnici pa ste bili hiper produktivni 2. januarja ? craziosa, ne bluzi ali pa napiši kaj konkretnega. Ah ja, ni potenciala v tintari.