Slovenija

Konec sedenja na dveh stolčkih

Ljubljana, 17. 05. 2011 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslankam in poslancem je vendarle uspelo uzakoniti nezdružljivosti poslanske in županske funkcije. Za novelo zakona o poslancih je namreč glasovalo 48, proti pa 36 poslancev.

Od prihodnjih parlamentarnih volitev dalje sedenje na poslanskem in županskem stolčku hkrati ne bo več mogoče. Državnemu zboru je namreč v sedmem poskusu uspelo uzakoniti nezdružljivost poslanske funkcije z župansko oz. podžupansko. Tokrat je predlog dobil zadostno podporo, saj je zanj glasovalo 48, proti pa 36 poslancev.

Za zakon je glasovala večina poslancev SD, Zares, LDS, SNS, DeSUS, nepovezani poslanci ter poslanca narodnih skupnosti, proti pa poslanci SDS in SLS ter tudi nekaj poslancev iz vrst koalicije in DeSUS.

Franci Kek je prvopodpisani.
Franci Kek je prvopodpisani. FOTO: Damjan Žibert

Med poslanci, ki hkrati opravljajo župansko funkcijo, so predlog podprli Bojan Kontič (SD) ter Borut Sajovic in Milan Jerič (oba LDS). Nasprotovali pa so mu nekateri poslanci – župani iz vrst koalicije: Renata Brunskole, Alan Bukovnik, Matjaž Han, Tomaž Tom Mencinger (vsi iz SD). Nezdružljivosti je nasprotoval tudi Matjaž Zanoškar (DeSUS) ter vsi navzoči poslanci SDS in SLS, med njimi tisti, ki hkrati opravljajo župansko funkcijo. Iz vrst SDS sicer župansko funkcijo poleg poslanske opravljajo Milan Čadež, Danijel Krivec, Zvonko Lah, Darko Menih in Peter Verlič, iz vrst poslancev SLS pa Franc Pukšič, Franc Bogovič in Janez Ribič.

Nezdružljivost bo začela veljati ob državnozborskih volitvah prihodnje leto. Takrat bodo lahko za mesto poslanca kandidirali tudi župani, ki pa bi se morali v primeru izvolitve odločiti za eno od funkcij. Nezdružljivost bo veljala tudi za podžupansko funkcijo.

Pobud v smeri uvedbe prepovedi hkratnega opravljanja poslanske in županske funkcije je bilo v preteklosti že precej, a za takšno spremembo v parlamentu ni bilo nikdar zadostne podpore. Čeprav je večina parlamentarcev soglašala, da sedanja ureditev ni ustrezna, pa se jim ni uspelo dogovoriti za uvedbo nezdružljivosti. Temu so botrovali različni razlogi, predvsem interesi političnih strank in tudi vpliv županskega lobija.

Zadnji poskus v smeri uvedbe nezdružljivosti sega v leto 2009, ko je vlada pripravila predlog zakona o integriteti, ki je sprva predvideval uvedbo nezdružljivosti, a so se pozneje v koaliciji dogovorili, da bodo to področje uredili v zakonu o poslancih.

Tako so vodje koalicijskih poslanskih skupin tedaj predlagali novelo zakona o poslancih, ki je predvidevala uvedbo nezdružljivosti z naslednjimi parlamentarnimi volitvami. Mnenja o predlagani novosti so bila v državnem zboru deljena tudi znotraj posameznih poslanskih skupin, na koncu pa se je večina izrekla proti uzakonitvi nezdružljivosti. Med njimi je bila tudi večina poslancev, ki hkrati opravljajo župansko funkcijo, tako iz vrst koalicije kot opozicije.

Tokratni predlog je podpisalo 44 poslancev, prvopodpisani pod predlog pa je bil Franci Kek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heidi Engel
19. 05. 2011 09.58
Izgleda da Musti in njemu podboni, ki govorijo, kako je desnica pokvarjena, ker je glasovala proti imajo težave z razumevanjem. Kaj so potem levaki, ki so glasovali ZA in hočejo ostati na dveh stolčkih, kot Sajovic in kompanija? Vsem takšnim priporočam, da zajamejo sapo ter si ob dobri prevetritvi možganov privoščijo (za možgane) veliko dozo kisika (kdove, morda bo pa delovalo).
Musti
18. 05. 2011 22.03
le poglejte si desnico se posebej Janezov SS.....toliko vam obljubljajo na koncu se pa ne bi odrekli stolckom. res ste ovce ker verjamete tej koliki Janezu.
kiss_my_ass
18. 05. 2011 14.54
Je cenzuri krivo to, ker je bil dvoboj na SLO1?
kiss_my_ass
18. 05. 2011 14.53
Prav beden je bil na TV dvoboju SLSovec Franci Bogovič poslanec in župan Krškega. V primerjavi s Francijem Kekom je bil kot primitiven, nerazgledan vaški pobec. Bogovič me je spomionjal na kujavega fanta, ki so mu kolegi na paši ukradli klobaso.......
kiss_my_ass
18. 05. 2011 14.53
Vsaka pikica na koncu je število brisanj s strani admina.
kiss_my_ass
18. 05. 2011 14.50
cenzura 300 na uro!!!
Comster
18. 05. 2011 13.00
Ga. Administratorga !!! Zakaj si izbrisala moj komentar??? Lepo prosi, da si prebereš ustavo!!! Moj komentar ni bil ne žaljiv in ne sovražen!!! Tako nekako je bilo: Adijo, papa, nasvidenje, aufiedersen, ..... župani, ki ste v parlamentu,... tudi za tebe Pukšić. Lep in prečudovit dan je danes!
Musti
18. 05. 2011 11.55
desnca pokvarjena je glasovala proti oziroma destruktivno.......jansisti pa ploskajo?
kockam
18. 05. 2011 11.21
cencha verjemi da ni 2x8ur ampak enkrat 3-4h, samo plača je pa dvojna, plus še postrani kaj pade v žep.
JanezNovakJohn
18. 05. 2011 11.16
Skrajni čas. Sedaj lahko poslancem od stotih minus točk dodelimo eno pozitivno. Janša seveda ni bil pri glasovanju prisoten, da bo lahko čez čas govoril da ni glasoval ne za ne proti. Njegovi SDS ovci so glasovali seveda destruktivno. Briga njih za Slovenijo.
dednidol
18. 05. 2011 11.15
Kek, zakon si. zdaj pa še okvire mal u lajšto den tukaj v naših dolenskih koncih.
cencha
18. 05. 2011 11.13
caps 1 nič hudega, mogoče bo pa na ta račun kakšen diplomiranec službo dobil. Prej jo ni mogel, če je ena faca na dveh stolih sedela :-).
caps1
18. 05. 2011 11.10
Krasno, sedaj bomo imeli še več ljudi prisesanih na davkoplačevalske seske..
cencha
18. 05. 2011 11.09
Ja zadni čas. To je isto, kot bi imela jaz po 2 službi, vsako po 8 ur. Samo jaz bi zaslužila npr. 2 x po 600 EUR, da bi lahko družino preživela, oni pa zaslužijo 2 x po 3000 EUR. Ker pa pač za eno službo razumljivo nimajo časa, imajo zadaj še en kup dobro plačanih ljudi, ki delajo za njih. Evo naslednji predlog - da se jim v primeru odpovedi službe TAKOJ ukine denarno nadomestilo, ki ga nekateri vlečejo še 1 leto. Lepo naj se na borzo prijavijo kot iskalci zaposlitve in prejemajo denarna nadomestila kot jim po zakonu pripadajo. Manj nas bodo stalo kot pa, da jih še eno leto s poslansko plačo futramo. Pa tudi do nove službe bodo hitro prišli ker so vsi po vrsti diplomiran kader za katere delovnih mest ne manjka.
vetlan
18. 05. 2011 08.55
SDS in SLS pa sta proti hehe No ja, bilo je za pričakovati. Hrana za razmišljanje za navijalce (seveda za navadne državljane) SDS-a.
vetlan
18. 05. 2011 08.49
Lepo. Potrebno je še prepoloviti število vseh stolčkov v državnem aparatu in administraciji. Za "tehnološki" višek pa naj odprejo tovarne, v katerih bodo kaj proizvajali. Mogoče bodo še enkrat razmislili o pokojninski reformi.
Peter Kralj 1
18. 05. 2011 08.13
ČE BI SEDANJI POSLANCI IN ŽUPANI (TISTI, KI ZASEDAJO OBE FUNKCIJI) VČERAJ PODALI SVOJO ODSTIBNO IZJAVO ZA ENO IZMED NJIH, BI BILO RESNIČNO ZELO HIGIENIČNO! ŽAL NIMAJO TAKŠNEGA ZNAČAJA! --- NITI EDEN! S R A M O T A !!!!!
robek35
18. 05. 2011 08.09
Bravo,pohvalno končno konec sedenja na dveh položajih. Primer jaz tudi ne morem dva avta naenkrat vozit,se vam ne zdi
Ata_Smrk
18. 05. 2011 07.33
A sploh rabmo dzupankovice al kva? Prcakujem da kek resi eszlovenijo in ziveli bodo srecno do konca dni... Matr, od sile si kek. Pa ne da skrito kamero ti to kao...? cccc...
mare.florida
18. 05. 2011 04.39
Končno nekaj pametnega iz * parlamenta...