Slovenija

Lahko Bulčeva prepriča Junckerja ali je njena politična neizkušenost prevelika?

Ljubljana, 13. 10. 2014 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred Violeto Bulc je glede njene kandidature za članico Evropske komisije dan D. Prihodnjega šefa komisije Junckerja bo morala prepričati, da je dovolj izkušena in da bo lahko kos nalogi. Ji to sploh lahko uspe? EUobserver piše, da verjetno energetskega resorja ne bo dobila.

Violeta Bulc na zaslišanju v državnem zboru.
Violeta Bulc na zaslišanju v državnem zboru. FOTO: Miro Majcen

Teoretično ima Slovenija še vedno možnost, da bo njena kandidatka za evropsko komisarko Violeta Bulc lahko vodila resor za energetsko unijo in imela v Evropski komisiji hkrati podpredsedniško mesto. Bulčeva se v Bruslju danes neformalno sestaja z nekaterimi predstavniki evropskih političnih skupin, saj je tam namreč popolna neznanka.

Ali jo prihodnji šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker vidi kot komisarko in za kateri resor, pa bo bolj jasno jutri po njunem pogovoru. Glede na sedanje načrte, lahko njeno kandidaturo konec tedna potrdi Evropski svet, zaslišana pa bo predvidoma v začetku prihodnjega tedna, torej le dan ali dva preden naj bi evropski parlament glasoval o celotni komisiji.

Vsi v kandidaturo doslej relativno neznane podjetnice, brez omembe vrednih političnih izkušenj seveda niso prepričani. Če ne bo dobila energetskega resorja in bo z njo Juncker zadovoljen, če bo prestala sito ostrih in konkretnih poslanskih vprašanj, jo lahko čaka resor za digitalno družbo.

Kot že omenjeno, kandidatura Bulčeve v Bruslju sproža vrsto pomislekov. Novinar Christian Spillman ne verjame, da lahko kandidatka brez kakršnihkoli izkušenj, neznana podjetnica, postane podpredsednica evropske komisije - ob boku štirih nekdanjih predsednikov vlad. "Sam si česa takega ne morem predstavljati," je dejal.

Bo dobila resor za digitalno družbo?

A, bolj pomembno je, kaj o tem meni Juncker. Če bi res prišlo do komisarskih rošad, bi bilo za predsednika evropske komisije najenostavneje, da bi resor za energetsko unijo in podpredsedniško funkcijo ohranil Gunther Öethinger, Bulčevi pa bi pripadel njegov resor za digitalno družbo.

Glasnik digitalnih tehnologij Aleš Špetič pravi, da so to špekulacije. Dejstvo je, da ima po svoji izobrazbi ameriški magisterij iz računalniških tehnologij in je verjetno najbolj izobražena od vseh komisarskih kandidatov. Po drugi strani, pa je bila zahtevana tudi velika količina političnih izkušenj, pri tem pa je verjetno najmanj kvalificirana, pravi Špetič. kvalificirana.

Bulčeva je zdaj vodila motivacijsko podjetje s tremi zaposlenimi, od katerih je ena zaposlena kasneje postala svetovalka v njenem kabinetu. Lani je ustvarila 180.000 evrov prihodkov, od tega četrtino v poslih z javnimi ustanovami.

Sonja Šmuc iz združenja Manager pravi, da je izjemna strokovnjakinja na področju inovativnosti. "Tako da po moji oceni Bruselj kot kandidatko dobiva eno zelo močno strokovnjakinjo, žal pa Slovenija izgublja eno zelo močno ministrico," je prepričana.

Potočnik ima zagotovo več političnih in komisarskih izkušenj.
Potočnik ima zagotovo več političnih in komisarskih izkušenj. FOTO: Reuters

Prej celo razmišljali o Kopaču

V primerjavi z odhajajočim slovenskim komisarjem Janezom Potočnikom nima toliko politične in institucionalne kilometrine. Zato je zanimivo tudi vprašanje, zakaj Cerar pošilja ravno Violeto Bulc? Njen hiter vzpon najprej v stranki, kjer je ena izmed glavnih kadrovnic, nato kot podpredsednica vlade, zdaj še kot komisarska kandidatka, mnogi blizu stranke SMC vidijo kot neizpodbitno dejstvo, da se Cerarju pospešeno dogaja prevzem stranke.

Sploh glede na to, da naj bi bila Bulčeva, doma iz Trebnjega, močno povezana z dolenjsko navezo bivšega LDS, po nekaterih informacijah blizu Gregorju Golobiču ter energetskim in telekomunikacijskim lobijem. Med drugim je Bulčeva soustanovila Telemach, bila tudi podpredsednica uprave, ti lobiji, ki naj bi stali za njo, pa da so že prepredeni v stranki in tudi finančno precej močni. Še več, neuradno naj bi še pred Bulčevo v SMC potiho razmišljali celo o Janezu Kopaču, a je težnja po ženskih kvotah vendarle prevladala.

EUobserver: verjetno ne bo dobila energetskega resorja

Danes je Junckerjev predstavnik dejal, da se bo šef prihodnje Evropske komisije z Bulčevo sestal jutri popoldne in se nato odločil, kateri resor ji bo namenil, piše časopis EUobserver, ki dodaja, da jo je Cerarjeva vlada postavila za kandidatko kljub temu, da je sedem članov vlade glasovalo proti njeni kandidaturi, šest pa za.

EUobserver je še zapisal, da po vsej verjetnosti Bulčeva ne bo dobila energetskega resorja, ampak kakšnega drugega. To pa verjetno pomeni, da bo moral poleg Bulčeve najmanj en kandidat za komisarja vsaj še enkrat na zagovor pred matične odbore Evropskega parlamenta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25letluzerjev
14. 10. 2014 12.49
+2
Neverjetno kako smo navadni smrtniki ubogi, sami si izbiramo pijavke, ki nam potem selo življenje kradejo. Prodajajo nam prazne obljube v zlat papir zavite z samo enim namenom. Živet na naš račun. Mi pa garat za ta pohlepen narod, ki mu kljub nezasluženi previsoki plači ni nikoli dovolj. Vsi so isti in politika je umetna gnila tvorba, ki sploh ni potrebna . To je podaljšana roka multinacionalk in bogatih interesnih skupin, sprejema zakone njim v prid izgleda pa , da je kao demokratično. Približuje se svetovni kaos, ki ga bomo drago plačali. Ker je teh pijavk vedno več in požirajo ogromne vsote denarja tak sistem ne bo vzdržal dolgo. Da se pojavlja svetovni terorizem in razne paradržave , pa je kriv kao najbolj razviti svet in to je Amerika in Europa. Izkoriščanje nafte in zlata v Iranu in raznih Afriških državah , bogatenje na račun najrevnejših zemljanov se mora enkrat ustaviti. Danes lahko za nevedne ljudi s prstom kažemo na teroriste vendar bi morali pokazati najprej nase. Me prav zanima, če bi Ameriko tako izkoriščali . kot je Amerika druge kaj bi imel za povedati predsednik ZDA... Zgodba je dolga in zgodovina vse beleži. Človek je slabši kot najslabša žival. Nikoli nima dovolj in več kot ima več mu manjka. Žalostno je da v isti sredini nekdo sicer ne zasluži - KASIRA VSAK MESEC PO 20.000-30.000€ IN VEČ, medtem pa v isti ulici delijo topli obrok za lačne. To se dogaja v obljubljeni in pošteni Evropi. Sramota nad človeško vrsto. Edina pravica,ki bo vsakega doletela je 10dkg pepela v žari. Škoda pa je , da je življenje le eno in nekateri s svojim pohlepom , egoizmom, brezsrčnostjo do skrajnosti izkoristijo in uničijo življenje drugega.
Daheeec
14. 10. 2014 12.40
+2
....Ko preberem kakšen post od MiškeMiškeblabla mi nikakor ni jasno, kako bi lahko Bog tole MiškoMiško delal po svoji podobi....loooooooooooooooooooooooooooooooooooooool....
Daheeec
14. 10. 2014 12.35
+2
Gospa Violeta Bulc ima - to si upam trditi - več znanja in pameti v svoji glavi kot vsi tisti svečkarji skupaj....
volek
14. 10. 2014 09.45
-2
Če je Bulčeva Golobičev kader, potem je zelo izkušena. Golobič ve koga potrebuje.
Terezinka
14. 10. 2014 10.10
+2
Golobič je bil večkrat označen kot "sporen"
Terezinka
14. 10. 2014 10.12
+3
Je bil pa večni nasprotnik spornih energetskih projektov kot je tudi TEŠ6, ki ga složno podpirata tako "leva "SD kot desna SDS. Tu bi bilo smiselno poiskati skupno nasprotovanje
dule100
14. 10. 2014 09.25
-3
Vedno bolj je očitno, da je Cerar v resnici amoralnež in dvoličnež, ki rad moralizira o napakah drugih !
Terezinka
14. 10. 2014 10.21
+3
Dule100, še zmeraj pa je še bolj očitno, da naša pomladna desnica nikoli ne prizna napak svojih liderjev in da ji več pomeni domovinska pesem kot resnična dobrobit naroda in države. Če bi vam država res pomenila več kot osebni interesi politikov in heroji iz vaših vrst bi stisnili zobe in podprli vse kar je dobro za Slovenijo ne za stranko
dule100
14. 10. 2014 09.22
-5
Bulčeva je podobno kot Cerar popolna amaterka v politiki, zato ni izključena še ena blamaža v Bruslju !
cirenij
14. 10. 2014 09.25
+1
Pa saj vedno zahtevamo neobremenjene, nove obraze. Pa jo imamo. Napovedujem, da se bo dobro izkazala. Razen, če ji TVOJI zopet ne bodo zategnili zanke, kot znajo.
Terezinka
14. 10. 2014 10.13
+3
Tisti "izkušeni" so nam naredili doma in v Bruslju že dovolj sramote in veliko škode. Želeli smo nove in glasovali za nove
hondica2
14. 10. 2014 09.15
-3
Da verjame v ezoterične njuejdž neumnosti, je še nekako v levem povprečju, samo, da pa je tako nikakva za pogledat, tega ji pa ne moremo odpustiti.
cirenij
14. 10. 2014 09.28
+2
A la Angela Merkel!!! A rabiš poškrobljeno kot Irglca?
Terezinka
14. 10. 2014 10.14
+2
Lepo si povedal in primerjava je tudi dobra. Toda Irglca res ni več lepa, je "vrgla korenike" verjetno so postale poteze tako grde zaradi hudobije
cirenij
14. 10. 2014 09.14
+2
Pravijo, da nima političnih izkušenj? Pa saj sami taki z "izkušnjami" se preganjajo po položajih. Peterle, Zver, Tomičeva...pa še kdo. Za Slovenijo pa niso naredili NIČ. Pa vedno govorimo, da potrebujemo neobremenjene.
Terezinka
14. 10. 2014 10.15
+2
V ž ivljenju je izven politike nekaj naredila. O nekaterih s političnimi izkušnjami bi težko to trdila
prašekk
14. 10. 2014 08.58
+3
Cerar bi moral vse desnosučne poslance odpoklicat iz Bruslja !
cirenij
14. 10. 2014 09.06
+4
Saj delajo samo zgago. Sramota, za take plače! Blatijo Slovenijo!!!!!!!!!!!
dule100
14. 10. 2014 09.22
-4
dule100
14. 10. 2014 09.24
-2
prašekk, Potem bi bilo treba odpoklicati celoten Evropski parlament ! Navadite se, prebarvanih komunistov Evropa ne mara !
Terezinka
14. 10. 2014 10.17
+2
Dule100, v EU biti komunist ni isto kot biti komunist v neki enopartijski državi. Največ nasprotovanja komunistom pa je prav iz vrst prebarvanih, ki hočejo dokazati, da so popolnoma oprani.
cirenij
14. 10. 2014 08.43
+1
Bulčeva me spominja na Merklovo. Se ne afna, ne oblači po "modi", je pristna in direktna . Napovedujem ji blestečo prihodnost. Pa nisem Karin.
prašekk
14. 10. 2014 08.57
+2
Upam da se tvoja napoved uresniči ! Podpiram !
hondica2
14. 10. 2014 09.13
-2
...in verjame v sintropijo, lol. Kakšno bluzenje je sintropija, si lahko pogledate na internetu, predavatelj "fizik" Detela.
cirenij
14. 10. 2014 09.18
+0
Moram se pohvalit, da sem pred leti tudi sam hodil po žerjavici. Pa nisem bil nič ožgan.
cirenij
14. 10. 2014 09.23
+1
Sem si ogledal na netu sintropijo. Hondica, pa ne vem, kake veze ima to z našo bodočo koisarko EU komisije Bulčevo? Ker glede na tvoje stalne komentarje smatram, da jo podcenjuješ in ignoriraš. Mi razložiš?
hondica2
14. 10. 2014 09.26
-1
Ima veze z inteligenco in komu zaupati tako pomembno vodilno mesto. Če človek verjame v neumnosti, to mnogo pove o njem. Zato.
macek_garfield
14. 10. 2014 08.35
+1
... spostovani g. Cerar ... dokler za komisarja ne bos predlagal vsemogocnega afneguncarja Pahorja, Slovenija ne bo imela verodostojnega evropskega komisarja ... edino afneguncar nas lahko iz tega blata, kamor nas je potopila kuharica Alencica ven potegne ...
SajNeMoreBitiRes
14. 10. 2014 08.31
+2
Žal je v naši t.i. "politiki" popolnoma prevladala negativna selekcija...to pa nas vodi v "maloro". Vprašajmo se, kakšne ljudi plačujemo, da vodijo našo državo. Kakšna je vizija Slovenije? Kakšni želimo biti čez 5, 10 ali 50 let...Nič, pojma nimamo...vsak, ki pride na oblast, oziroma do neke formalne ali neformalne močii le-to vzame kot svoj plen in pleni, krade, kadruje svoje ljudi, ki potem parazitirajo...
Thruma
14. 10. 2014 08.27
+1
Če bi tov. Bulčeva bila RES tako uspešna podjetnica in inovatorka SE NEBI UKVARJA Z POLITIKO. Tko pa jo privlači barva DENARJA.
volek
14. 10. 2014 09.48
-1
mijavci
14. 10. 2014 08.24
+3
Bratuškovi bo edina uteha to da bo lahko jutri spet glasovala proti Janši.
Thruma
14. 10. 2014 08.29
-1
Ko bo Janša že 100 let v grobu bojo murgelćani se vedno za vse težave krivili njega.!!!!!!!!!!!!
tacamaca
14. 10. 2014 08.24
+2
Dobiš občutek ,da v tem Bruslju rabijo samo b.t.s.e glave,ki rade kimajo za velik denar,ampak zgleda ,da nekateri tud skoz prvo sito ne morejo. Ko se pa en pameten pojavi imajo pa za izgovor premalo političnih izkušenj. Se pravi,da je Bruselj leglo odsluženih političnih kadavrov,ki jih v lastni državi nimajo več kam vtaknit v politiki,ker se že celo življenje valjajo po stolih na račun države,in so jih že vsi siti.
blokirani
14. 10. 2014 08.18
+2
Bulc se v svojem CV-ju pohvali, da ima opravljen certifikat za vodenje hoje po žerjavici, izpostavi: »Njen idol je Peggy Dylan, ki verjame, da je hoja po žerjavici dokaz višje duhovne zavednosti. Peggy Dylan ponuja delavnice in izkušnje, ki dobesedno prenovijo vaš potencial in vašo realnost. Prenaša čisto modrost in luč ljubezni, ki povzročita pomlad za vaše srce in dušo,« avtor povzame zapise na spletni strani centra, kjer je Bulc opravila tečaj.
blokirani
14. 10. 2014 08.22
+0
»Še eno področje, ki ga obožuje Violeta Bulc je sintropija – kreativna moč narave,« zapiše Carling in nato citira besede kandidatke za komisarko: »Sploh ne morem izraziti vseh občutij, ki so me prevevala, medtem ko sem potovala prek zapletenih formul, ki so meni večinoma nerazumljive, a tako znane, da sem se počutila, kot da so že ves čas del mojega življenja. Sintropija nam pove, da svetu ne vlada logika preživetja najmočnejšega, saj na kvantni ravni, ki je višja raven realnosti, lahko vidimo, kako različni elementi skupno zazvenijo v magični harmonični simfoniji.«
Daheeec
14. 10. 2014 12.38
.....ja kameltrajbar ponarejeni......saj tudi ne pričakujemo od tebe, ki imaš IQ cca 65, da boš razumel višja stanja zavesti.....
BULDOH
14. 10. 2014 08.08
+5
Za mene ni več pomembno, tudi če izvolijo Potrato-samo da so kuro brcnili.....
Thruma
14. 10. 2014 08.23
+2
Potrata pa itak ne more več kot 100 metrov od doma.
volek
14. 10. 2014 09.50
-1
Kaj pa mama Pečanka. Ta bi pa z juncem skup pasala.
sprint
14. 10. 2014 08.07
+5
Pa kaj je to za eno zanemarjeno bitje... in to one naj bi zastoaplo našo džave..mene med drugim. Katastrofa... Pa to je Pepca primerna za hlev ne za Bruselj.
Thruma
14. 10. 2014 08.24
+2
volek
14. 10. 2014 09.51
sprint
14. 10. 2014 13.20
Uh. Tista je nekoč tudi bila. Kardeljeva namreč. Sem že skoraj pozabil.
BULDOH
14. 10. 2014 07.38
+1
Sem rekla , da je prišla LDS spet na oblast sozi zadnja vrata.....
finec
14. 10. 2014 07.34
+2
Grozljivo je dejstvo, da je pomembnejša politična zvijačnost kot pa sztrokovnost.