Slovenija

Bo društvo preprečilo nepravilnosti in zlorabe pri upravljanju stavb?

Ljubljana, 20. 04. 2015 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Etažni lastniki so ustanovili društvo, v okviru katerega bodo poskušali doseči spremembe zakonodaje. Te naj bi šle predvsem v smeri odločnejšega ukrepanja proti goljufivim upravnikom ter večje zaščite pravic etažnih lastnikov.

Stanovanje
Stanovanje FOTO: Thinkstock

Skupini lastnikov stanovanj v večstanovanjskih objektih se zdi stanovanjski zakon napisan malomarno, zato so se odločili ustanoviti društvo, v okviru katerega bodo poskušali doseči spremembe zakonodaje. Te naj bi šle predvsem v smeri odločnejšega ukrepanja proti goljufivim upravnikom ter večje zaščite pravic etažnih lastnikov.

V postopku ustanavljanja je zato Društvo dejavnih etažnih lastnikov Slovenije s sedežem v Ljubljani, ki si je za cilj zadalo, da poskuša doseči spremembe stanovanjskega zakona. Te morajo biti takšne, da bo zaščitil etažne lastnike in bo v korist etažni lastnini, je povedal predsednik združenja Gorazd Marinček.

V Sloveniji je sistem upravljanja večstanovanjskih stavb organiziran tako, da morajo imeti objekti z več kot osmimi enotami upravnika stavbe. Naseljenih lastniških stanovanj je približno 520.000 in imajo približno 400.000 etažnih lastnikov, a ti skorajda nimajo društev, ki bi zastopali njihove interese. Medtem pa ima več kot 330 upravnikov svoje združenje.

Trenutek ustanovitve društva se mu zdi primeren, saj se Slovenija pripravlja na množično energetsko prenovo stavb. Za ta dela bo šlo v naslednjih nekaj letih več sto milijonov evrov, tudi iz kohezijskih sredstev in ugodnih kreditov, zato je še kako pomembno, da se zagotovi nadzor nad umno porabo denarja in kakovostjo izvedenih storitev, je dejal Marinček. Poleg tega morajo pri odločanju o energetski prenovi odločilno besedo dobiti etažni lastniki, je dodal.

Zdaj se namreč pri upravljanju rezervnega sklada pogosto dogajajo nepravilnosti in zlorabe, izvajalci pa so izbrani v nasprotju z voljo etažnih lastnikov in v nasprotju z načeli dobrega gospodarjenja.

Upravniki praviloma ne poskrbijo za izbiro najbolj ugodnega ponudnika po sistemu več ponudb in preverjanja kakovosti, pač pa praviloma izberejo tistega, s katerim najbolje sodelujejo in od njega prejmejo provizijo, je pojasnil Marinček.

Sprememba zakona

Prvi korak združenja bo navezava stika z državo. Želijo si namreč novega stanovanjskega zakona, saj pri oblikovanju sedanjega niso mogli sodelovati. "Stanovanjski zakon je malomaren, potrebne so spremembe," je dejala članica upravnega odbora društva Liljana Poropat. Kot je dodala, bodo poskusili doseči take spremembe zakona, da bodo lahko etažni lastniki normalno dihali in živeli.

Blok
Blok FOTO: Reuters

"V novem zakonu je treba enoznačno opredeliti sankcije in organe, ki te sankcije izvajajo," je zahteval Marinček. Med predlogi društva je naštel tudi zahtevo po vsaj višješolski izobrazbi upravnikov, omejitev njihovega mandata na dve leti ter zagotovitev več pravic za etažne lastnike.

Zahtevajo tudi ustanovitev neodvisne agencije za nadzor upravnikov. "Če uradniki na okoljskem ministrstvu nimajo domišljije, kaj bi ta agencija počela, jim bomo z veseljem pomagali," je dejal Marinček, ki se mu ne zdi prav, da etažni lastniki trenutno v ukrepanju proti goljufivim upravnikom nimajo prav nobene druge možnosti ukrepanja kot pa vložitev tožbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
21. 04. 2015 07.07
-1
Biofanatik
21. 04. 2015 07.07
+1
To mora urejati zakonodaja ne pa nategnjeni stanovalci, lahko pride od fizičnega obračuna!
pravica5
20. 04. 2015 23.22
-1
Jansa car,joj kako boli rdece tud komentirat se vec ne da . CAR
ajgor76
20. 04. 2015 19.28
+1
Potem pa se še spustite v obračune toplote (inkaso pogodbe v vrednosti cca. 2% od skupne toplote), plina ( enako), elektrike (enako) in predvsem na inkaso pogodbe za vse izvajalce investicijsko vzdrževalnih del, ki pa se gibljejo med 10 in 15 % od vrednosti del.. da poenostavim: ne moreš delat preko upravitelja, v kolikor jim ne odstopis določen del.. in kdo to plača, če že vnaprej ves, da si moraš to vključiti v ponudbo? Lahko nadaljujem z raznimi stevninami, ki si jih vsak po svoje prilagaja, obračuni (!!!!!!) porabe.. Za te zadeve je upravitelj že v osnovi plačan. . Vsi pa se zagovarjajo na neplacnike. .. Torej. . Če redno in pošteno placujes, boš plačal se provizijo za upravljavca in tiste neplacnike. . Za kozlat. .. pa to še ni vse... obračunavajo več toplote tistim, ki redno plačujejo (parcialno), ker vedo da bodo dobili plačano. . neplacnikom pa obračunavajo manj... hehehe... dokler se noben ne bo zbudil bo pač tak..
covjek_
20. 04. 2015 17.33
+3
jst sm tudi placeval 25€(15 sklad+10 vodenje)...zdaj placujem ze 33€...pa sele 4 mesece nam vodijo te racune
fafajonka
20. 04. 2015 15.51
+6
Pogodbe med upravniki in etažnimi lastniki, zavezujejo samo slednje, zaradi malomarno izdelane zakonodaje raznih elitnih pravnikov, ki se od rimskega prava niso naučili niti uvoda :-))
odpisan2x
20. 04. 2015 15.18
+12
navadna vsiljena storitev,kot tudi ogrevanje,kot tudi čiščenje zračnikov,kot plačevanje rtv naročnine.legalne uzakonjene kraje,pa čiščenje površin od nevem koga etc
odpisan2x
20. 04. 2015 15.22
+7
bo treba na eu sodišče napisat obtožni predlog
odpisan2x
20. 04. 2015 15.25
+8
kaj daješ -,če je poraba 0 mora bit tudračun 0 ,boste vidl,da se boste znašl na eu sodišču