Slovenija

Bo država izplačala odškodnino?

Ljubljana, 26. 09. 2007 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oškodovanci druge svetovne vojne zahtevajo plačilo vojne škode, ki je bila popisana po koncu vojne.

Bo vlada obnovila delovanje medresorske delovne skupine, ki jo vodi pravosodni minister Lovro Šturm.
Bo vlada obnovila delovanje medresorske delovne skupine, ki jo vodi pravosodni minister Lovro Šturm. FOTO: POP TV

Materialni oškodovanci okupatorjev druge svetovne vojne so že 62 let zamolčani in obravnavani kot tretje razredni državljani, je na današnji novinarski konferenci poudarila predsednica Združenja materialnih oškodovancev okupatorjev druge svetovne vojne Helena Peček. Država jim namreč, kljub temu, da je bila vojna škoda po koncu vojne popisana, še vedno ni poplačala vojne škode. V združenju predlagajo, da se povračilo materialne vojne škode vključi v zakon o zaključku vračanja podržavljenega premoženja.

Vlado so na današnji novinarski konferenci tudi pozvali naj obudi delovanje medresorske delovne skupine, ki jo je sedanja vlada ustanovila leta 2005 in jo vodi minister za pravosodje Lovro Šturm. Priznavajo, da je vlada na začetku mandata dobro zastavila, vendar se zadeve že zadnje leto in pol ne premaknejo naprej. Politična volja za rešitev problema materialnih oškodovancev je po mnenju članov združenja izpuhtela. Ob tem so v združenju pohvalili varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek-Travnik, ki se je zavzela za rešitev njihovih težav.

V Sloveniji naj bi bilo okoli 150.000 oškodovancev v združenju pa jih je okoli 1100, je dejala Pečkova in poudarila, da so bili spregledani v vseh tranzicijskih vojnih in povojnih zakonih. Namen popisa vojne škode ni bil samo popisati škodo, ampak škodo tudi poplačati, je dejala Pečkova. Oškodovanci imajo po besedah predsednice združenja sklepe o oceni vojne škode, dokumenti pa so shranjeni tudi v arhivih. Poudarila je tudi, da vojna škoda ne zastara in se prenaša po dednem pravu na potomce.

Jugoslavija je po koncu vojne od okupatorskih držav vsaj delno dobila poplačano škodo, oškodovancem pa je niso nikoli izplačali, poudarjajo v združenju. Država je odškodnino nacionalizirala in jo porabila za izgradnjo infrastrukture in tovarn. Če se bo prodajalo državno premoženje, v katerem se skriva tudi nacionalizirana vojna škoda in se bo poskrbelo, da se najprej poplača upnike, bo Slovenija kot pravna naslednica Jugoslavije oškodovancem vojno škodo odtujila še drugič, so prepričani v združenju.

V združenju se zavzemajo, da bi bili do poplačila vojne škode upravičeni zgolj upravičenci, ki posedujejo ustrezne dokumente oz. dokazila in da se prepreči kakršnakoli možnost zlorab s pomočjo prič.

Mozetičeva je dejala, da bi v novem zakonu o vračanju podržavljenega premoženja s spremembo nekaj členov lahko rešili problem materialnih oškodovancev in zadostili 14. členu ustave. Na novinarski konferenci so svoje izkušnje predstavili nekateri člani združenja, ki so med vojno ostali brez vsega premoženja, njihove družine pa so izgnali. Kljub temu, da imajo sklep o višini vojne škode, jim je država še vedno ni izplačala. Po vojni pa so morali oškodovanci vse zgraditi na novo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

udba@email.si
26. 09. 2007 21.46
ne vem kam gremo
makajjezvami
26. 09. 2007 20.13
Ja pretiravat pa ni treba. OK, se strinjam da se vrne podržavljene nepremičnine ampak vsakega dreka ki ga je zakuhal prejšnji sistem nam pa res ni treba reševat in seveda plačevat.
Prvo Bore
26. 09. 2007 18.54
NOVI zakon bi lahko napravil to, amapk tukaj se kregajo tisti, ki so dejansko utrpeli škodo n asvojih hišah. Prečitajte kompleten članek.
slivov knedl
26. 09. 2007 18.51
Slovenija kot pravna naslednica Jugoslavije.Ako bi bilo to res.potem Sloveniji po osamosvojitvi ne bi bilo potrebno na novo prositi za sedež vZN,MMF,Svetovni banki itd. Skratka povsod.Naj tožijo dejansko naslednico Juge - Srbijo.Njej zgoraj naštetega ni bilo potrebno storiti.
1P2L
26. 09. 2007 18.43
A da bomo sedaj simpatizerjem NACISTOV,okupatorja in morilcev lastnega naroda še placevali??? ZMESANI STE; ZA V POLJE
grega83@mail386.com
26. 09. 2007 17.05
nobenmu nič za nazaj dat..
bonsai9@email.si
26. 09. 2007 16.57
Naj JJ zahteva od prjatlce Merklove, ki jo vidi skor vsak dan, da poravna škodo in pufe, ki jih je Slovenija zaradi švabov. Prav tako Heider ima da vrati pare, drugače pa naj mu zagrozi, da ne bo več z njim špilal golf.
D3MoN
26. 09. 2007 16.06
Moj pradedek je v avstroogrski izgubil zlati meč. Mi lahko kdo pomaga?