Slovenija

Prostovoljec pri društvu Hospic: Zaprtje hiše je tragedija

Ljubljana, 06. 05. 2015 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ker denarja ni, bo morala hiša hospica zapreti svoja vrata. Podanih rešitev za financiranje je bilo veliko, vsekakor pa do zdaj še nobena ni bila sprejemljiva za predstavnike Slovenskega društva hospic, pa pravijo na ministrstvu za zdravje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ostala je le še ena umirajoča bolnica
    01:45
    Iz SVETA: Ostala je le še ena umirajoča bolnica
  • Iz SVETA: Rešitve za Hospic ni na vidiku
    00:49
    Iz SVETA: Rešitve za Hospic ni na vidiku
  • Iz SVETA: Prva gospa je v Hišo Hospica prišla decembra 2010
    00:41
    Iz SVETA: Prva gospa je v Hišo Hospica prišla decembra 2010
  • Iz 24UR: Žalostna usoda Hiše hospic
    02:39
    Iz 24UR: Žalostna usoda Hiše hospic
Renata Roban
Renata Roban FOTO: Kanal A

Hiša hospica se je že dlje časa soočala s hudo finančno stisko in očitno je zdaj denarja za delovanje hiše zmanjkalo. Kot so v društvu potrdili že včeraj, bo hiša zaprla svoja vrata, ko bodo našli ustrezno rešitev za edino bolnico, ki jo še oskrbujejo.

Bolnike so namreč nehali sprejemati že 16. aprila letos, je pojasnila predsednica društva Hospic Renata J. Roban, ki je funkcijo prevzela decembra. Program hiša hospica je najmlajši program društva, katerega glavna dejavnost je spremljanje umirajočih na njihovih domovih. Finančno so se izčrpali in lansko leto zaključili v minusu, zato so se odločili za to potezo.

Pojasnila je, da je nekaj ponudb za ureditev financiranja bilo, a niso bile dobre, saj bi onemogočale njihovo delovanje. Kot je poudarila, ne želijo biti negovalna bolnišnica, ampak hospic v pravem pomenu besede. Dodala je, da je ministrstvo za zdravje ponudilo 20 evrov na posteljo, potrebovali pa bi od 50 do 60 evrov na posteljo. Hiša lahko sicer sprejme največ 12 varovancev oz. ima toliko postelj.

''Naredili smo izračun, koliko bi človeka stalo bivanje v hiši en mesec, smo dobili številko višjo od 4000 evrov.''

Poudarila je, da bo hiša vrata zaprla takoj, ko najdejo rešitev za omenjeno bolnico, saj je to le eden izmed njihovih programov in posledično trpijo tudi drugi, kot so skrb za žalujoče, umirajoče na domu ... V društvu so poudarili, da ne gre mešati paliativne oskrbe v bolnišnici ali v hospicu.

Po mnenju zdravnika Deana Klančiča so bile ponujene rešitve in koncesija bolj administrativni oz. birokratski izgovor, da se nečesa ne naredi. "Nekatere rešitve so na dlani, samo če jih želimo, in upati si moramo," je prepričan. Po besedah Klančiča je tudi v tujini financiranje hospic dejavnosti organizirano tako, da država prispeva med 30 in 70 odstotkov sredstev.

Včasih oskrba doma ni mogoča

Hiša hospic
Hiša hospic FOTO: Aljoša Kravanja
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak obžaluje, da bo Hiša hospic zaprla svoja vrata. Ministrstvo za delo je po njenih besedah od leta 2000 sodelovalo pri njenem financiranju na različne načine. Ministrstvo za zdravje pa opozarja na mrežo, v kateri bodo izvajalci usposobljeni za nudenje oskrbe ob koncu življenja, vključno s hospic oskrbo.

Na novinarski konferenci so v društvu poudarili, da se vedno trudijo, da bi bili umirajoči čim dlje doma, a včasih oskrba v domačem okolju ni mogoča. ''In v teh dneh odgovarjamo na številne klice ljudi, ki potrebujejo to oskrbo in kako težko jim je reči, da v hiši to ni več mogoče.'' V društvu pozivajo, da na umirajoče pristojni v državi ne pozabijo.

Prostovoljec pri društvu je poudaril, da je ''zaprtje hiše tragedija, to je tako, kot da bi ukinili slovenski jezik''.

Tilka Klančar, vodja oddelka za zdravje in socialno varstvo na mestni občini Ljubljana, je dejala, da upa, da se hiša vendarle ne bo zaprla. ''Upam, da bodo vsi pristojni našli toliko naklonjenosti, da bodo našli rešitev in da bo ta program živel naprej.''

Ljubljanski župan Zoran Janković upa, da do zaprtja Hiše hospic ne bo prišlo. "To bi bila največja traparija in nesreča Ljubljane," je dejal. Obenem je napovedal, da bo Ljubljana hiši finančno pomagala tudi vnaprej, kot ji je v preteklosti že.

Kaj pa država?

Seveda v društvu še vedno upajo na uresničitev obljub države, da bo poskrbela za financiranje edine hiše hospic v državi, ki je nudila celostno oskrbo odraslim s kronično neozdravljivo boleznijo v zaključni fazi. Letno hiša za delovanje namreč potrebuje okoli 500.000 evrov.

''Ministrstvo za zdravje se intenzivno vključuje v reševanje financiranja hospic oskrbe že šest let. Podanih rešitev za financiranje je bilo veliko, vsekakor pa do sedaj še nobena ni bila sprejemljiva za predstavnike Slovenskega društva hospic,'' so sporočili iz zdravstvenega ministrstva.

Dodali so, da se zavedajo, kako pomembna je paliativna oskrba v vseh obdobjih vodenja kronične neozdravljive bolezni. ''Državni program torej opredeljuje mrežo, v kateri bodo izvajalci usposobljeni nudenja tovrstne oskrbe, vključno seveda s hospic oskrbo v celotni Sloveniji. Načela hospic oskrbe ne zagotavlja samo društvo Hospic, gre za znanje celostnega spremljanja bolnika in njegove družine v zadnjem obdobju življenja in seveda tudi po smrti. Tako znanje je že in bo še dostopno tudi ostalim strokovnjakom po Sloveniji in to so prizadevanja državne koordinacije in drugih struktur, ki skrbijo za razvoj mreže (npr. Slovenskega združenja paliativne medicine),'' so pojasnili.

Vseskozi težave

Hiša hospica je začela delovati konec leta 2010. Vse od takrat predstavniki hiše niso našli skupne besede z državo glede financiranja njihove dejavnosti. Zato so že večkrat napovedovali zaprtje, a se to do sedaj ni zgodilo.

Že leta 2010 je imel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije rezervirana sredstva za financiranje dejavnosti v hiši hospica, a ker se Slovensko društvo hospic z ministrstvom za zdravje ni uspelo dogovoriti, kako izpeljati financiranje - hiša namreč ni registrirana za opravljanje zdravstvene dejavnosti - ta sredstva do njih niso prišla.

Najprej so hospicu predlagali sodelovanje z negovalno bolnišnico Sežana, nato tudi z Negovalno bolnišnico v Ljubljani in še pozneje preko Kirurgije Bitenc, preko katerih bi prejeli sredstva. Nobena od teh možnosti za hišo ni bila sprejemljiva, zato so se začeli dogovarjali za koncesijo.

Ministrstvo za delo je leta 2013 tudi objavilo razpis za koncesijo za institucionalno varstvo na smrt bolnih, a se Slovensko društvo hospic na razpis ni prijavilo zaradi nestrinjanja z normativi, ki jih je ministrstvo postavilo v razpisu. Takratna predsednica društva in vodja hiše Tatjana Fink, ki je po odhodu s tega delovnega mesta tožila Hišo hospic, je takrat dejala, da bi prijava na razpis pomenila tveganje za njihovo nadaljnje delovanje.

Varuhinja človekovih pravic poziva k sistemski ureditvi paliativne oskrbe

Varuh človekovih pravic po napovedanem zaprtju Hiše hospic poziva ministrstvo za zdravje, da se nedvoumno opredeli do izpostavljenega vprašanja glede zagotavljanja sredstev. V sodelovanju z drugimi državnimi organi naj ministrstvo najde primerno sistemsko rešitev, poziva varuh.

Varuh človekovih pravic poudarja, da že dlje časa spremlja problematiko financiranja paliativne oskrbe, ki jo zagotavlja Slovensko društvo hospic.

Pri varuhu menijo, da je "paliativna oskrba neločljiv del zdravstvene oskrbe posameznika". Glede na to podpirajo vsa prizadevanja, da bi tovrstnim programom zagotovili stabilne vire financiranja, ki ne bodo temeljili le na prostovoljstvu oziroma donatorstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

križnagorc
08. 05. 2015 09.04
+1
Naj že končno vodsvo neha metati polen eden drugemu pod noge.To govorim iz lastnih izkušenj.
silka
07. 05. 2015 01.44
+3
V Sloveniji umre med 15.000 do 20.000 ljudi letno, pa ni nobene tragedije. Pri vsej tej medijski gonji vidim tragedijo za tiste, ki so se lepo denarno napajali. Sedaj pa bi še radi nekaj davkoplačevalskega denarja. Hvala lepa tako priviligiranega hospica ne rabim. Če ga kdo hoče, pa naj si ga plača iz lastnega žepa. Jaz bom umrl tudi brez velikega luksuza in moji svojci bodo to sprejeli, kot nekaj nabolj naravnega kar se more zgoditi.
ENEG
07. 05. 2015 08.40
-2
proletarec1
06. 05. 2015 23.54
+2
TUDI NAŠA DRŽAVA JE TRAGEDIJA!!!!!!
walter2
06. 05. 2015 23.07
+1
Naredili so izračun mesečnega bivanja v tej hiši,ki bi po njihovo znašal več kot 4000 eur!Ja kaj pa nudijo za ta denar?
tron3
06. 05. 2015 21.16
-2
Sedaj veste zakaj je družba tam kjer je, še slabše bo, naši junaki droginih čajev pridejo na obisk talajo obljube, realizacija je seveda nič, ker ti gospodje in gospe mislijo da so večni a res, razni Janezi, Miroti, Milani, Boruti, Korli itd, a res, ko mati narava udari, ki je edini pravični sodnik posameznikovega življenja, je velikokrat zelo kruto, seveda po Vašem egu, ki je nekje v višavah se Vam kaj takega ne more zgoditi, a res, spoštovani življenje je preveč dolgo, da bi vedeli kdo se bo zadnji smejal!!!!
tron3
07. 05. 2015 08.08
+1
Tisti, ki so mi dali minuse, bodo večni, ne bodo nikoli umrli, oziroma se nadejajo, da bodo imeli kraljevsko smrt!!!
vstajnik1941
06. 05. 2015 21.04
+3
To se lahko dogaja samo v Slovenitanu. Izmisliš si tržno nišo, ki temelji na lažni solidarnosti, poskrbiš, da ti mediji delajo reklamo in na kocu ko se ti račun ne izzide, je kriva država, ki ne da denarja.
evasle
06. 05. 2015 20.38
+1
To je le še ena stvar, po kateri se vidi, da je naša država v razsulu. Kdo in kaj je odgovoren in ni odgovoren za propad edine hiše takega tipa pri nas, bi se morali pristojni dogovoriti, brez da bi mi to čutili. Tema opozarja na nemoč družin v najhujših trenutkih. Neozdravljivo bolan človek, nepokreten, tik pred..., je družini hud dodaten stres in obremenitev (fizična, duševna in finančna). Da na koncu nimaš kam ali da cele družine plačujejo dom za ostarele, je nepredstavljivo hudo. Osebno upam, da bo na koncu moč za predčasen odhod, ker take agonije ne privoščim nikomur - ne sebi ne družini. Če je volja, čas in denar, se lahko doma poskrbi za marsikaj, če pa denarja ni na pretek, službe..., pa to nikakor ni enostavno. Penzije bi morali imeti toliko, da bi si sami plačali, kar bi v starosti pač potrebovali. V Sloveniji nisi veliko vreden, ko si živ, zdrav in delaš, v domu za ostarele in na pogrebu postaneš naenkrat blazno dragocen.
evasle
07. 05. 2015 05.59
+3
In družina ima zaradi tega ogromne stroške. Evtanazija bi morala biti dostopna, ampak bi se spet nastal problem z denarjem, ker je tudi to treba plačat.
felix59 drugič
06. 05. 2015 20.38
+1
Sramota brez primere !! Ljudi , ki so verjetno plačevali dajatve celo življenje tej mačehovski državi , bodo sedaj pustili umirati malodane v grabnu !! Sigurno ima za to sramoto zraven prste tudi Janša !!!
vstajnik1941
06. 05. 2015 21.05
-4
Tisti ki so plačevali davke, so dobil tud penzijo in če so pošteno delal tudi kaj prišparali.
496344
07. 05. 2015 04.05
+2
.jest
06. 05. 2015 20.22
+2
Upam, da bodo tisti, ki to zavirajo, pocrkali na ulici.
JApajaDAja
06. 05. 2015 18.45
-2
uzakonite evtanazijo!
24Ppkur
06. 05. 2015 18.32
+9
to ni le tragedija ... to je sramota slovenske vladajoče opcije, da noče zagotoviti prepotrebna sredstva za delovanje ustanove ... raje si bašejo žepe ..... no, pa saj, tudi njh lahko doleti enaka usoda
Super Huey
06. 05. 2015 18.28
+3
Veleizdaja! Sramota! Gre lahko še nižje?
Joker3
06. 05. 2015 17.29
+20
Škoda. Hospici v mnogih državah lepo delujejo in obstajajo že vrsto let. Zaprtje Hospica je vsekakor eden od porazov te vlade.
ivan.z Doba
06. 05. 2015 17.50
+5
To je problem (finance), ki se vleče od odprtja Hospica. To je poraz družbe v celoti.
ENEG
06. 05. 2015 18.05
-6
Kdo pa je zgradil ta hotel. Ni pravično, da samo peščica lahko umira na račun nas vseh, ki moramo svojcem plačati dom upokojencev ali pa sami poskrbeti za njih
ivan.z Doba
06. 05. 2015 18.24
+8
Ne vem po kakšnem ključu izbirajo paciente, verjamem pa, da če bi imeli 10x več postelj, bi jih bilo še vedno premalo. Sem pa poznal nekoga, ki je tam umrl. Ni bil bogat in brez zvez. Tako da je vsako namigovanje o elitizmu zame brezpredmetno. Je pa to bila velika pomoč umirajočemu in svojcem.
helter skelter
06. 05. 2015 17.24
+14
Sramota za državo!!!! Ni denarja,...... Leta 2015, 75 let od začetka 2. svetovne vojne imamo v Sloveniji še vedno skoraj 26000 "borcev", ki dobivajo borčevske pokojnine. Povprečna borčevska pokojnina znaša 806 eur. Letno imamo 200 mio eurov za bleferje, nimamo pa denarja za hudo bolne. Pa smo se smejali grkom, ko se je izvedelo, da dobivajo penzije še leta po smrti.....
goats
06. 05. 2015 17.34
+4
to je dejanskomednarodna blamaža svetovnega formata
ivan.z Doba
06. 05. 2015 17.52
+1
Ne nakladaj. Namesto spomenika belogardistom bi lahko denar porabili za žive. Borčevskih pokojnin je bilo l.2012 10.000.
24Ppkur
06. 05. 2015 18.34
+1
dbitis@ se strinjam .... ivan@ tudi en evro je preveč ...
helter skelter
06. 05. 2015 19.12
+2
Po podatkih ZPIZ je bilo letos marca izplačanih 24.834 borčevskih pokojnin
ivan.z Doba
06. 05. 2015 19.17
-2
helter skelter
06. 05. 2015 19.24
+1
ivan.z Doba
06. 05. 2015 19.31
+0
Prava peticija ne pa ZPIZ. Malo bolj se potrudi. :)
ivan.z Doba
06. 05. 2015 19.32
+0
kat-at
06. 05. 2015 19.34
+4
Povprečje borčevskih pokojnin dosega mogoče 808 eur, primeri iz prakse pa kažejo, da so borčevske posebnih borcev najmanj 2 jurja in navzgor. Kako se nagiba povprečje na 806 eur bi bilo zanimivo raziskati. 24.834 borčevskih pokojnin se nanaša tudi na dediče.... Kdo bi upal odprti to luknjo - novinarje kje ste???.
helter skelter
06. 05. 2015 19.43
+0
Glede na to, da gre mesečno za borčevske pokojnine okrog 20 mio eur, potem teh 10000 dobiva res veliko. Prej se ti pozanimaj, preden pišeš neumnosti.
helter skelter
06. 05. 2015 19.51
+0
Ivek preberi - Google: Borčevske penzije koristijo vdove
ivan.z Doba
07. 05. 2015 10.27
+1
Ja in? Tudi direktorske in delavske penzije lahko koristijo vdove. In ker bereš reporter, si poreberi "Za borčevske pokojnine 700tisoč evrov manj"! Tam imaš izračune pokojnin, po "Trsetnjaško"!.......Kopiram iz letnega poročila ZPIZ. Vrsta upravičencev po 232. členu ZPIZ-1 oziroma drugih posebnih zakonih Udeleženci NOB, udeleženci španske vojne, narodni heroji, nosilci Partizanske spomenice Leto 2010 število prejemnikov 22.790 znesek 39.411.669 evrov Leto 2011 število prejemnikov 19.626 znesek 32.540.671 1. Kot lahko vidiš, se tako število upravičencev kot znesek pokojnin iz demografskih vzrokov hitro znižujeta. 2. Povprečna borčevska pokojnina znaša mesečno 138 evrov (32,5 milijona/ 19.626 prejemnikov/12 mesecev). Seveda imajo borci višje pokojnine od tega zneska, saj so bili tudi oni zaposleni in so si jih prislužili z delom in vplačevanjem prispevkov. Borčevska pokojnina je zgolj dodatek na povsem običajno starostno pokojnino.
Maday
06. 05. 2015 17.09
+5
Poglejte zgradbo več kot milijon poglejte notranjost, funkcije in zaposlene zdej pa naj to narod plača..( To je podla igra ) Gospoda speljite se nekam..The game is over..
Maday
06. 05. 2015 17.10
+2
To je nova športna panoga, nov nacionalni šport otroke, bolnike, starce, umirajoče v prvo linijo..za abstraktne cilje in osebne koristi..
ronson1
06. 05. 2015 16.50
+6
Ne vem no, ampak mislim, da imajo svojo računico tudi zaposleni in razni funkcionarji v hospicu.
Karantanija
06. 05. 2015 16.39
+2
No, sedaj se naj pa g. Jankovič izkaže in naj reši Hospic! Če stoji dvorana Stožice in še kaj, naj pa še Hospic dela naprej! Ni pa seveda dovolj, če rečemo, da se to ne sme zgoditi. Tisti, ki imajo vpliv, naj to uredijo.
borzojoj
06. 05. 2015 16.26
+1
Harigast
06. 05. 2015 16.10
+11
V Sloveniji vsako leto umre med 18 000 in 19 000 ljudi-v Hospicu pa je prostor za 12 ljudi.Če hočeš priti do Hospica se lahko prijaviš takoj na začetku faxa-do smrti boš že prišel na vrsto.Država bi bila dolžna poskrbeti za tiste,ki ne morejo v miru umreti doma ali v bolnici zasedajo dragoceni prostor. Ne pa prek nekakšnih javno zasebnih lopovščin ala Hospic.Kdor pa hoče umreti v vili pa naj si nadstandard plača sam.
borzojoj
06. 05. 2015 16.15
+4
Tako je, ampak na žalost ti ga kar rešilni avto pripelje domov. Ne more vsak dočakat v bolnici - saj veš, da nismo vsi enaki, a ne?
Karantanija
06. 05. 2015 16.43
+5
Hospicov bi moralo biti več v državi. Kar vsaka občina bi ga morala imeti.
borzojoj
06. 05. 2015 15.53
-2
ivan.z Doba 06.05.2015 13:55:26 0 3 3 Organiziral bo prevoz zate. Gratis.....bedasto!***************************************** Ja neverjetno, kako zelo si olikan - zato pa si na Dobu, de ? Očitno je, pa prispevkov prej ne prebereš, niti poslušaš, ampak veselo komentiraš. najraje pa širiš neresnice o Janši.
ivan.z Doba
06. 05. 2015 17.47
+1
Mislim, da ti je Jankovič "padel" v obe očesi, ker politiziraš tako ustanovo kot je Hospic. Morda pa njega vprašaš, kaj bo storil, čeprav nima nič s tem. To, da MOL daje denar za Hospic je zgolj pohvalno.Vsekakor si ta ustanova ne zasluži politizacijo. Janšo si pa kar domov vzami. Pa lep dan.