Slovenija

Bo država z 'Balkanskim bojevnikom' bogatejša?

Ljubljana, 31. 05. 2010 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša in Špela Zupan
Komentarji
51

Če se izkaže, da so pridržani v akciji Balkanski bojevnik do premoženja prišli s prodajo droge, bi lahko njihov denar, hiše, avtomobili, lokali in podobno nekoč pripadli državi. A izvor "umazanega" premoženja mora dokazovati država.

Premičnino se lahko zaseže fizično, za nepremičnino pa se naredi ustrezna zaznamba v zemljiški knjigi.

V Srbiji so domnevnemu narkokralju Darku Šariću, ki je na begu, zasegli več milijonov vredno premoženje, med njimi vile, avtomobile in drugo.

Člani Šarićeve združbe, ki naj bi tihotapila kokain iz Južne Amerike preko Balkana v Evropo, naj bi bili tudi prejšnji torek prijeti Slovenci, katerih premoženja pa (še) niso zasegli. Odvetnik Janez Koščak nima informacij o morebitnem zasegu premoženja domnevnega vodje slovenske kokainske naveze Dragana Tošića, ki naj bi bil med drugim lastnik ljubljanskih lokalov Le Petit Cafe in Randevu. Odvetnika Matjaž Kušar in Peter Volgemut, ki zastopata Mirzeta in Miralema Lucevića, pravita, da njuni stranki nimata premoženja. Tudi odvetnik Matjaž Markelj je dejal, da Jakobu Remškarju niso ničesar zasegli.

Med hišnimi preiskavami zasegli denar, drogo in orožje

Policist pred lokalom Le Petit v Ljubljani
Policist pred lokalom Le Petit v Ljubljani FOTO: Aljoša Kravanja
Pred Randevujem
Pred Randevujem FOTO: Aljoša Kravanja
Osnovno načelo je, da nihče ne more obdržati premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem ali zaradi njega. Skupina za pregon organiziranega kriminala

Policisti so med hišnimi preiskavami v akciji Balkanski bojevnik sicer zasegli drogo, denar in orožje. A morda bodo vzeli še več, če bodo organi pregona dokazali, da premoženje izvira iz kaznivih dejanj.

Sonja Kotnik s Fakultete za varnostne vede v Mariboru je pojasnila, da lahko policisti že v predkazenskem postopku zasežejo predmete, ki se morajo vzeti po Kazenskem zakoniku: na primer ponarejen denar, mamila in podobno. Večinoma v preiskovalnem postopku lahko zasežejo tudi stvari, ki utegnejo biti dokaz v kazenskem postopku.

Predmete pa lahko zasežejo le ob izdani pisni odredbi pristojnega sodišča, ki se izda na predlog tožilstva, policije ali morebitnega oškodovanca. Nato sodišče izda pisno odredbo, ki jo izvršijo policisti, izvršitelj ali finančne organizacije. O zaseženih predmetih je treba napisati zapisnik, s čimer se tudi formalno zavaruje dokaz, osumljencu oziroma obdolžencu pa je treba za zasežene stvari izdati potrdilo. Če omenjenega ni mogoče odvzeti, se mu lahko odvzame drugo premoženje ali se mu naloži plačilo v denarju v isti vrednosti.

Možno začasno zavarovanje

Poleg preiskovalnega dejanja pozna slovenska kazenska zakonodaja tudi svojevrstno kazensko sankcijo – odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi, ki se lahko odvzame šele v končni sodbi. Lahko gre za denar, dragocenosti, hiše in podobno. Je pa mogoče, da se jo zavaruje po določbah Zakona o izvršbi še pred izdano pravnomočno sodbo.

V Skupini za pregon organiziranega kriminala so pojasnili, da lahko odvzem premoženjske koristi izreče sodišče v obsodilni sodbi, v sklepu o sodnem opominu, v sklepu o vzgojnem ukrepu in v sklepu o varnostnem ukrepu. Dejstvo pa je, da v večini primerov do odvzema protipravne premoženjske koristi ne more priti, če premoženje ni ustrezno zavarovano že pred izdajo sodne odločbe. Začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi se lahko zahteva v predkazenskem postopku in v vseh fazah kazenskega postopka, so dodali.

Poudarili so, da v slovenskem pravnem sistemu osumljenec ni dolžan pojasnjevati izvora svojega premoženja, temveč je dokazno breme v celoti na strani države. ''V praksi je mnogokrat zelo težko – sploh v začetni fazi – opraviti razmejitev premoženja na tistega, ki bi ga osumljenec lahko pridobil zakonito, in tistega, ki naj bi bilo pridobljeno s kaznivim dejanjem.'' Stanje bi bistveno olajšala zakonska ureditev, po kateri bi moral osumljenec že v predkazenskem postopku dokazati izvor svojega premoženja, so opozorili v skupini.

Premoženje lahko vzamejo tudi tretji osebi

Če bi slovenski policisti naleteli na podobna odkritja kot pri raciji pri mehiškem narkokralju, bi si slovenski državni proračun lahko krepko opomogel! Poglejte, koliko denarja so našli in kaj vse v zlatu!

Lahko gre tudi za tako imenovano začasno zavarovanje, ki ga odredi sodišče po uradni dolžnosti tako že v predkazenskem kot v kazenskem postopku. V tem primeru je mogoče odvzeti premoženje tudi tretji osebi, ne samo obdolžencu oziroma osumljencu. Tretja oseba je lahko sorodnik, lahko pa tudi nekdo drug. Vendar je v obeh primerih predpisan poseben postopek, ki ga izvede sodišče, večinoma pa mora biti zelo hiter.

''Premoženjska korist, pridobljena s kaznivim dejanjem ali zaradi njega, se lahko odvzame tudi tistim, na katere je bila prenesena brezplačno ali za plačilo, ki ne ustreza dejanski vrednosti, če so osebe vedele ali bi lahko vedele, da je bila pridobljena s kaznivim dejanjem. Če je bila premoženjska korist prenesena na bližnje sorodnike storilca kaznivega dejanja ali je bilo zaradi onemogočanja odvzema koristi na navedene osebe preneseno kakšno drugo storilčevo premoženje, se tudi lahko odvzame. Razen, če dokažejo, da so zanj plačali dejansko vrednost,'' so pojasnili v posebni tožilski skupini. Takrat je treba tretjo osebo povabili na zaslišanje pred sodiščem.

Za zasežene predmete odgovorno sodišče

Za zasežene predmete je v vseh primerih odgovorno sodišče, ki se samo odloči, kako bo ravnalo z njimi. Začasno hrambo lahko prepusti bolj ustreznim državnim organom, organizacijam z javnimi pooblastili ali finančnim organizacijam. Denar se lahko zaseže fizično iz na primer sefa ali pa se pooblasti banko, da za določen čas z njim ni mogoče razpolagati.

Denar, pridobljen iz kaznivih dejanj, se lahko steka v tujino, vendar je težko dokazati, da gre za ''umazani denar''. Pot do zasega je praviloma dogotrajna. Slovenski organi si pomagajo z mednarodno pravno pomočjo prek pravosodnega ministrstva ter z Interpolom, Europolom in Eurojustom.

Odgovor na vprašanje, komu zaseženo premoženje pripada, je večplasten. Lahko se ga vrne lastniku, ki ni nujno vedno samo obdolženec, če gre za drogo, se lahko uniči, lahko pa tudi pripade državnemu proračunu. Če je nepremičnina napisana na tretjo osebo, ki ni vpletena, pa je težje odgovoriti. Ker gre za premoženje, ki je v zvezi s kaznivim dejanjem oziroma služi kot dokaz v kazenskem postopku, jo je treba ustrezno zavarovati. V zemljiški knjigi se praviloma zaznamuje, ampak spet le na podlagi pisne odredbe sodišča.

Vedno je možna pritožba

Osumljenec oziroma obtoženec ima seveda vedno možnost pritožbe. Na predlog za zaseg premoženja lahko vloži ugovor na sodišče, kjer odloča izvenobravnavni senat. Pritožba pa je možna tudi po končanem kazenskem postopku v pritožbenem postopku. Takrat odloča višje sodišče.

Zoper sklep o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi pa se lahko v osmih dneh od vročitve sklepa vloži ugovor in predlaga, da sodišče opravi narok. Na podlagi naroka sodišče izda sklep o ugovoru, zoper katerega imajo udeleženci pravico do pritožbe, ki pa ne zadrži izvršitve sklepa.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

znanje
05. 06. 2010 19.32
država bo njim plačala..........ne oni državi.......spet narudu pesek v oči...........kdaj bo tega konc?
krneki007@gmail.com
01. 06. 2010 16.53
ma nc jim ne bojo dokazal-čeferinčki bodo vse zrihtal....stadard za tiste ki imajo denar....
anonimus23
01. 06. 2010 10.08
bo drzava bogatejsa z balkanskim bojevnikom,,,ker drzava mora imeti vedno vec kot pa navadni drzavljan,ne daj bog da malo obogatis,ker ti bo vzela vse....drzava je lacna denarja svojih drzavljanov
Buena Vita
01. 06. 2010 07.43
JA,JA MAŠČEVALNI ZALAR BO VSE UREDIL,,SEJ JE CELA FAMILIJA V SODSTVU,BODO ŽE POSKRBELI ZASE,KOT VEDNO...
dolejo
31. 05. 2010 23.34
Če bi vse balkanske mafije v Sloveniji razlastili, bi imeli dovolj za en celoletni slovenski proračun, za penzije in za zdravstvo. Pa še varnejši bi bili !
hungrycat
31. 05. 2010 21.51
sej zarad tega imajo pa hiše in apartmaje pa hrvaški in črni gori tukaj pa kaooo nič,only in slovenija še hrvati in srbi imajo zadeve bolj pošlihtane.
Kane
31. 05. 2010 20.37
država že tak al tak preveč dobiva
Jožajoža
31. 05. 2010 19.27
a ima v sloveniji kdo jajca, da bi si upal kupiti te nepremičnine.
sandolino
31. 05. 2010 18.18
na koncu si razdelijo politicni mafijci!
buggyman
31. 05. 2010 17.16
če bi lahko zaplenili premoženje bi to že storili... ostalo je pa bulšit....
igog
31. 05. 2010 17.11
V senatu sedi gospa Z mislim da bodo vsi tožili državo
spartanec_90
31. 05. 2010 15.48
bo minister prišel bo rekel kupi kupiš 65 € na gram koka ali hašiš nam jo je nekaj ostalo viška zato prodajam po ekskluzivni ceni, ostalo pa že imamo rezervirano za nas Beri: VIP party-ji
cxslo
31. 05. 2010 15.43
državi...pomojem bojo naši politiki pobrali vse.
spartanec_90
31. 05. 2010 15.35
M-teorija 31.05.2010, 15:05 -1 Če bo Zalar speljal načrtovane spremembe bi še verjel. kaj ti se hecaš ????? zalar pa bo res kaj naredo hahaha tak kot vsaki minister pred njim......torej čisto nič.........še več pomgala bo ubogim mafijcem da jih bodo čimprej oprostili izplačali odškodnino za sojenje, pa da jim bo policija s karetami denar vozila preko meje da slučajno nebodo imeli problemov pri trasportirnju take vsote ko bi ga skladiščili v privat sefe ali banke.
spartanec_90
31. 05. 2010 15.30
o jaaa že vem nekoč se bo zgodilo že prav vidim celotno vizijo pred seboj..... da bodo vsi pokvarjenci, zločinci, barabe, mafijci, veliki lopovi in vsi zlobni ljudje...ipd vsi bodo sojeni, mučeni, koznovani zapreti. skratka pravici bo prišla, pravici bo zadoščeno, pravica bo zavladala svetu vsi bomo srečno in mirno živeli v sožitju in raju to bo makiiiiinnnaaa vsi bomo končno srečniiiiii..........samo pol se bom pa jaz zbudil pa bo ura ob 5.00 zjutraj ;)
-gorenjka-
31. 05. 2010 15.27
zahod.west 31.05.2010, 14:52 2 zalar minister, brat sodnik, žena enako.......... upam, da se je poročil enkrat in da ima samo enega brata..drugače bi začel dvomit , da pravna države ni in da vse ukazuje mafija v lepih oblačilih .....hmmmm......meni se pa vedno bolj dozdeva,da imamo pravno državo "dveh hitrosti"......tisto "ta hitro" za malega človeka, za katerega sodni mlini zmeljejo s turbo nadzvočno hitrostjo in mu vzamejo še tisto česar nima, ter ono....elitno... " ta počasno ",kjer se vse vrste svinjarij pometajo pod tepihe,zalagajo v predale in depoje v kevdrih ali pa meljejo do .....zastaranosti.......človek sploh ne bi mogel verjeti,če ne bi tega doživljal vsak dan znova....lepo je biti na počasnem tiru..... .-)
spartanec_90
31. 05. 2010 15.20
o jaaaa že vem to se bo enkrat zgodilo vsi pokvarjenci, vse barabe,vsi zlobneži, vsi mafijci...ipd bodo sojeni zapreti in mučeni njihovo premoženje se bo zaplenilo in pravica bo končno najdena in pravici bo zadoščeni na svetu bo zavladala pravica in vsi ostali bomo žioveli v sožitju in raju........samo pol se bom pa jaz zbudil pa bom videl da je ura 5.00 zjutraj pa da moram it delat ;)
M-teorija
31. 05. 2010 15.05
Če bo Zalar speljal načrtovane spremembe bi še verjel.
zahod.west
31. 05. 2010 14.52
zalar minister, brat sodnik, žena enako.......... upam, da se je poročil enkrat in da ima samo enega brata..drugače bi začel dvomit , da pravna države ni in da vse ukazuje mafija v lepih oblačilih
Tonček Balonček
31. 05. 2010 14.41
Ta “Le petit caffe”, recimo prijaznemu osebju au revoirter, je itak absurdno drag, ima pa res lepo lokacijo. Predno grem na delo, se običajno tam usstavim na kakšno kavico, zjutraj srečaš razne dame, tiste "mafijce" pa itak preziram. Ampak ambient je super! Sploh mi ej tisti konec ljubljane zelo drag, tudi ker je od tam doma moja mama in se vedno spominjam svojih otroških dni, pojanju po Grajskem hribu itd.! Ostane pač nostalgija!