Slovenija

Bo DZ razrešil Rupla?

Ljubljana, 24. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.R./V.V./STA
Komentarji
0

Premier Rop je predlagal razrešitev zunanjega ministra Rupla. Zamenjal naj bi ga Ivo Vajgl, slovenski veleposlanik v Nemčiji.

Udeležba na  Zboru za republiko je bila usodna za Dimitrija Rupla (Foto: Dare Čekeliš)
Udeležba na Zboru za republiko je bila usodna za Dimitrija Rupla (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Kot je dejal premier Anton Rop, se je za zamenjavo odločil zaradi zmanjšanega zaupanja v zunanjega ministra. Rupel se je namreč po njegovih besedah v zadnji polovici leta precej angažiral v notranji politiki, pretežno na strani opozicije, torej na strani kritikov vlade.

Premier Rop se je odločil in razrešil Rupla, predlagal pa je tudi že novega zunanjega ministra (Foto: POP TV)
Premier Rop se je odločil in razrešil Rupla, predlagal pa je tudi že novega zunanjega ministra (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Rop je prepričan, da mora vlada delovati enotno, vsi njeni člani pa si morajo prizadevati za uresničevanje njenega programa in podpirati drug drugega, saj v nasprotnem primeru trpi delo vlade. Prav ti pogoji pa, kot je pojasnil, v Ruplovem primeru že nekaj časa niso bili izpolnjeni, zato je z njim opravil več pogovorov in se skušal dogovoriti za korektno sodelovanje, ki pa ni obrodilo sadov.

"Jaz sem dobil ponudbo in zaupanje predsednika vlade, da opravljam službo v hiši, v kateri delam že več kot deset let, in zame je to profesionalni izziv ter nekaj, za kar mislim, da sem dolžan napravit svoji vladi in svoji vesti," je dejal Ivo Vajgl.

Tako mu je Rop danes predlagal, da sam odstopi in prestopi na tisto stran, na kateri je že nekaj časa. Rop ne vidi nobenega problema v tem, če se bo Rupel pridružil opoziciji in na njeni strani sodeloval na jesenskih volitvah, vendar je prav, da se ve, kateri politični opciji pripada. "Danes sem mu predlagal, da sam odstopi, da prestopi na tisto stran, na kateri je že kar nekaj časa, da ne sedi več na dveh stolih, da se usede tam, kjer meni, da želi sedeti," je na tiskovni konferenci dejal Rop.

Bo Vajgl novi zunanji minister?

Predsednik vlade je v državni zbor posredoval predlog za imenovanje novega zunanjega ministra. Ta naj bi postal Ivo Vajgl, sicer slovenski veleposlanik v Nemčiji. Rop je prepričan, da bo njegov predlog zamenjave zunanjega ministra deležen zadostne podpore v državnem zboru.

Ivo Vajgl
Ivo Vajgl FOTO: POP TV

Vajgl je dolga leta deloval na zunanjem ministrstvu in je izkušen diplomat, ki je služboval tudi v Avstriji in na Švedskem. Prav zato je Rop prepričan, da bo Vajgl dobro opravljal nalogo, ki mu je bila zaupana.

Odzivi strank

Predsednik NSi Andrej Bajuk je dejal, da je odločitev popolnoma napačna in škodljiva za državo. Glavna cilja slovenske zunanje politike v zadnjih desetih letih sta bili vključitvi Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato. "To je bila zunanja politika, ki je imela podporo vseh parlamentarnih političnih strank in slovenskih državljanov in državljank," je dejal prvak NSi in dodal, da takšna odločitev zato postavlja pod vprašaj temeljne usmeritve slovenske zunanje politike.

Janez Janša in Andrej Bajuk (Foto: Dare Čekeliš)
Janez Janša in Andrej Bajuk (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

V SDS se niso pogovarjali glede morebitnega prestopa Rupla v njihovo stranko, je dejal Janez Janša. Po njegovem mnenju je sicer predlog predsednika vlade neupravičen, razlogi zanj pa ne držijo. Na področju zunanje politike je bila glede EU in zveze Nato dosežena visoka stopnja nacionalnega konsenza, Rop pa predlaga zamenjavo ministra v tistem resorju, kjer so uspehi nesporni, meni Janša. Prvak SDS v Ropovem predlogu tudi vidi posebno simboliko, saj premier neposredno pred praznikom državnosti predlaga zamenjavo edinega člana vlade, ki je aktivno sodeloval pri oblikovanju slovenske države od samega začetka. Na njegovo mesto pa Rop predlaga Iva Vajgla, ki je po Janševih besedah v času slovenske osamosvojitve opravljal funkcijo tiskovnega predstavnika jugoslovanske zunanje politike, ki je slovenski osamosvojitvi izrecno nasprotovala. "Bolj neposrečene simbolike si predsednik vlade za dan državnosti ne bi mogel izbrati. Zato mi predloga za razrešitev ne bomo podprli."

Miran Potrč
Miran Potrč FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine ZLSD Miran Potrč je dejal, da premier lahko predlaga ministre v razrešitev, seveda če oceni, da z njimi v vladi ne bo več mogel sodelovati. "Predpostavljamo, da gre za takšno stvar in zato je predsednik Rop tudi predlagal razrešitev ministra Rupla," je ocenil Potrč. "Poleg tega gre prav gotovo tudi za vprašanja odnosov znotraj LDS in toliko bolj se nam zdi, da je prav, da smo bili o tem obveščeni, vendar pa z nami niso bile opravljene nobene posebne konzultacije," je še pojasnil Potrč.

Janez Podobnik
Janez Podobnik FOTO: POP TV

Poslanec DeSUSa Franc Lenko je ocenil, da mora zunanji minister, dokler je na tem položaju, delovati v skladu z navodili premiera. Predsednik SLS Janez Podobnik pa meni, da je to dokaz arogance premiera Ropa in največje vladne stranke. "Odločitev o zamenjavi sprejme državni zbor, kajti minister je prisegel DZ, ne premieru," je pojasnil Podobnik. Da naj bi Rupla zamenjal Vajgl, pa je dejal, da je to "očitno koalicijska odločitev."

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO: POP TV

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je meni, da je Ropova odločitev prepozna. Rop bi po njegovem mnenju zunanjega ministra Rupla moral odstaviti že, ko je postal premier. Ruplu Jelinčič tudi očita, da nobenega svojega mandata ni izpeljal do konca, poleg tega pa "smo na zunanjepolitičnem področju podlegli še pritiskom Hrvaške," je nezadovoljstvo nad delom zunanjega ministra pojasnil prvak SNS. Predlog, da bi Rupla nadomestil Ivo Vajgl, je označil kot boljšo izbiro, saj Vajglu pripisuje večjo "stalnost" kot Ruplu.

Dominik S. Černjak
Dominik S. Černjak FOTO: POP TV

"Gre za pričakovano potezo," se je na Ropov korak odzval predsednik SMS Dominik S. Černjak, ki je dejal, da bi morali Rupla zamenjati že ob podpisu Vilenske deklaracije. Ivo Vajgl je po Černjakovem mnenju dobra izbira predsednika vlade, saj je izkušen diplomat, za katerega Černjak upa, da bo Sloveniji v pomembnih trenutkih po vstopu v Evropsko unijo "več kot prav prišel".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3