Slovenija

Kresalova: Erjavec je izgubil kompas

Ljubljana, 21. 05. 2008 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.H./V.L./J.B./STA
Komentarji
69

Kresalova meni, da se Erjavec ne zaveda resnosti situacije. V LDS pričakujejo pojasnilo glede nakupa oklepnikov Patria.

LDS Karlu Erjavcu očita vrsto nepravilnosti pri nakupu oklepnikov Patria.
LDS Karlu Erjavcu očita vrsto nepravilnosti pri nakupu oklepnikov Patria. FOTO: POP TV

Predsednik DeSUS in minister za obrambo Karl Erjavec je dejal, da je zahteva predsednice LDS Katarine Kresal po njegovem odstopu le posledica uspešnega dela DeSUS na področju socialne politike. Pomemben razlog pa je po njegovih besedah tudi politični vzpon njegove stranke.

Glejte, jaz se s temi zgodbami ne ukvarjam, žal nimam časa. Komentar Janeza Janše glede suma korupcije pri nakupu Patrij

Kot je še pojasnil, bi prav Kresalova kot pravnica morala upoštevati načelo domnevne nedolžnosti v primeru preiskave podkupovanja v poslu glede oklepnikov Patria. Sicer pa je dejal, da pozive k odstopu - zlasti s strani Kresalove, razume. Erjavec verjame, "da ji je težko, ko vsak dan spremlja, kako ji odhajajo člani njene stranke - nekateri v DeSUS, drugi v Zares".

Erjavec se ne čuti odgovornega

Erjavec je na novinarski konferenci še dejal, da ga je predsednik uprave Viator&Vektor Zdenko Pavček v času, ko je bil sprejet sklep o izbiri Rotisa, na svojo željo obiskal in od njega zahteval, naj sklep o izbiri prekliče, sicer bo imel "hude težave", "šel bo skozi kalvarijo" in "bo težko zdržal mandat".

Oklepniki Patria postajajo vse bolj vroča notranjepolitična tema.
Oklepniki Patria postajajo vse bolj vroča notranjepolitična tema. FOTO: POP TV

Obrambni minister je zatrdil, da nima nobenih informacij o vsebini preiskave na Finskem. Pričakuje, da bo preiskava čim prej končana, saj je to tudi v njegovem interesu. Poudaril je tudi, da pogodba vsebuje protikorupcijsko klavzulo. In če bo podkupovanje dokazano, lahko to po besedah ministra v skrajni fazi pomeni tudi prekinitev pogodbe.

Prav zaradi protikorupcijske klavzule, ki po njegovih besedah ščiti tudi davkoplačevalce, se minister ne bi čutil odgovornega niti v primeru, če bi bila krivda komu od osumljenih dokazana. Kot je še poudaril, pa iz pogodbe o oklepnikih 8x8 še ni bilo plačano nič.

V zvezi z očitki netransparentnosti postopka je Erjavec povedal, da so imeli vsi poslanci možnost to pogodbo videti. "Če bi bilo karkoli narobe bi že zdavnaj sprožili ustrezne postopke," je prepričan minister. Kot je pojasnil, mora poslanec v primeru, da želi videti dokumentacijo, sicer podpisati posebno izjavo o tajnosti dokumentacije. Zahteve, da bi umaknili stopnjo interno je Erjavec ocenil kot poceni populizem.

Minister za obrambo je že napovedal, da bo znotraj ministrstva ustanovil interno komisijo, če bo v kakšnem od postopkov ugotovljeno, da je prišlo do nepravilnosti.

Zdenko Pavček zadeve ni želel komentirati.

LDS: Erjavec se ves čas izmika

Kresalova od Erjavca pričakuje, da bo odgovorno vodil področje obrambe in odgovoril na vprašanja LDS glede korupcije in nejasnosti pri nakupu oklepnikov Patria, so sporočili iz LDS. Po besedah Kresalove bi moral Erjavec znati ločevati državne zadeve od strankarskih.

Katarina Kresal: Erjavec se ne zaveda resnosti situacije.
Katarina Kresal: Erjavec se ne zaveda resnosti situacije. FOTO: POP TV
V LDS od Erjavca pričakujejo tudi pojasnilo, ali je uvedel interno preiskavo, da bi razčistil, kaj se je dogajalo. "Reakcija Karla Erjavca nas ne preseneča, kaže pa, da je izgubil kompas in da se očitno ne zaveda resnosti situacije," je še v odzivu zapisala Kresalova.

Katarina Kresal je sicer ministra Erjavca pozvala k odstopu, ker se ta po njenem mnenju že ves čas izmika odgovorom na vprašanja poslancem in jim ne dopušča vpogleda v dokumentacijo okrog nakupa oklepnikov Patria.

Žnidaršič: “Ni razloga za Erjavčev odstop“

Franc Žnidaršič
Franc Žnidaršič FOTO: POP TV

Zadnje dogajanje pa je za 24ur.com komentiral vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič: Ne vidim razlogov, zakaj bi moral Erjavec odstopiti, saj ni mogoče govoriti o njegovi vpletenosti. Zaenkrat ni nobenih dokazov, da bi bilo kar koli narobe. V Sloveniji ne poteka nobena preiskava, nenazadnje pa tudi sama preiskava še ne pomeni krivde. Ministra in predsednika stranke bomo v Desusu nedvomno vzeli v bran.“

Žnidaršič tudi izpostavlja, da morebitna odgovornost ni samo Erjavčeva: “Minister ni mogel odločati sam, saj gre za tako velike vsote, da je morala dati soglasje tudi vlada oziroma finančni minister Andrej Bajuk.

Žnidaršič v ozadju vidi tudi politične motive : “LDS se bori za preživetje na volitvah. Skuša škoditi našim volivcem in jih pridobiti na svojo stran. Nenazadnje predsednik odbora DZ za obrambo Tone Anderlič že dve leti neargumentirano napada ministra Erjavca.“

Žnidaršič ne izključuje možnosti, da je v ozadju zamera LDS, saj naj bi nekateri njihovi bivši člani na jesenskih parlamentarnih volitvah kandidirali na listi DeSUS.

Aleš Sila z Ministrstva za obrambo je za 24ur.com povedal, da ministrstvo ne namerava komentirati poziva LDS, ki zahteva odstop ministra Karla Erjavca.

Rop: Janša je bistveno bolj vpleten v posle kot jaz

"Sam se kot predsednik vlade s tem nisem posebej ukvarjal," je v zvezi s trditvami predsednika uprave skupine Viator & Vektor Zdenka Pavčka, da so dogovori o poslu z oklepniki 8X8 med državo in podjetjem stekli že v času prejšnje vlade, povedal nekdanji premier Anton Rop.

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Dodal je, da ne vidi potrebe po tem, da bi dajal komentarje: "In tudi nisem opazil, da bi aktualni predsednik vlade posebej omenjal ali pa komentiral to, kar se dogaja." Ropu se zdi "zelo čudno", da sedanjega predsednika vlade "nič ne sprašujemo o tem".

Na vprašanje, ali zavrača trditve Pavčka, da je bilo podpisano pismo o nameri med državo in skupino Viator & Vektor, je Rop dejal, da ne daje komentarja, ker ga ne daje niti sedanji predsednik vlade, ki "je bistveno bolj vpleten kot jaz v vse posle".

Pismo o nameri obstaja

Erjavec je na današnji novinarski konferenci sicer potrdil, da pismo o nameri obstaja. "Zato mi je tudi razumljiv ves ta pritisk s strani Viator & Vektorja in LDS," je povedal Erjavec in dodal, da je Pavček vidni član LDS.

Po ministrovih besedah pismo o nameri kaže, da se je "očitno želelo mimo razpisov že vnaprej dogovoriti, kdo bo v Sloveniji izdeloval oklepnike". Poudaril pa je, da ne želi špekulirati, ali je Rop za pismo vedel ali ne.

Kot je pojasnil Erjavec, je on sedanjega predsednika vlade Janeza Janšo "samo seznanil o izboru izvajalca pred podpisom pogodbe". To se mu je po njegovih besedah namreč zdelo "primerno".


.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
22. 05. 2008 16.21
hakihak Ni važno, namen je, da malo popustimo pritisk in izpraznimo ventile :-)
hakihak
22. 05. 2008 16.11
pa saj te gospodje sploh ne berejo kaj mi tu pišemo. briga jih!!!!!!!!
siFBI
22. 05. 2008 15.27
ROKKE strinjam se s tabo. Take izjave se predsednik vlade v državi kot je Slovenija nikakor nebi smel privoščiti. Vedeti je treba da so šli miljoni eur za ta program, katerega smo seveda mi dali, vsi državljani RS. On se obnaša kot da je to en euro, ki pa je žal za vse več slovencev tudi denar. Vsekakor je on v prvi vrsti predsednik vlade RS (v kateri je vse prej kot pa rožnato), šele nato je predsedujoči EU. Pol leta postaviti v stran stvari v Sloveniji je isto kot da je kmetija brez gospodarja. V Sloveniji se vidi, da nimamo vodje, saj vsak minister dela po svoji volji, se pravi NIČ. Delajo hamlarije za katere bi v bivši jugi končali na Golem otoku. Z državo Hrvaško bi morali narediti kompromis, da nam bi dali otok v zameno za Jorasa. Tam bi potem lahko naredili ogled največji izkoriščevalcev slovenskega naroda.
kumunalc
22. 05. 2008 11.14
LDS nas je spravil v nato,naj nas spravi še ven, pa ne bo nobenih afer ala patria.
Ro-Zy-YoZi
22. 05. 2008 10.22
Dragi Janez Janša s sinočnjo izjavo je bilo dokazano, da si ne zaslužiš ponovnega mandata. Da se predsednik vlade nima časa ukvarjati z največjim koruptivnim dejanjem vlade (nakup PATRIJ), ker predseduje EU.....To je neumnost brez primere in to ni odgovor državnika in politika. Tak človek, ki nima časa za tako pomembne zadeve si zasluži, da nikoli več v življenju ne presdtopi praga parlamenta. Pojdi na veliko planino in delaj posel tam kot sirar....več bi imeli koristi.
Ranunculus
22. 05. 2008 09.34
exim Kar se brezdušnosti tiče se strinjam s teboj. To je naravni talent, ki ga vzgoja okrepi, pravo pa prižene do popolnosti. Skoraj bi rekel, da je brezdušnost poklicna deformacija odvetnikov, saj se pri svojem delu ne smejo ozirati na pravicoi temveč le na korist naročnika, pa naj bo še tako neupravičena. So pač plačanci v najčistejšem pomenu besede. Seveda so izjeme, vendar so te bolj v vrstah tožilcev in sodnikov... No, Kresalova je definitivno brez socialnega čuta in če ga pokaže je to zaradi lepšega (igra). Ne, ne, ona ne bo videla nebeškega kraljestva...
killi-123@hotmail.com
22. 05. 2008 09.30
Lep pozdrav, gospakatja, "kresalova je lepa ženska ", s tem bi se strinjal. "in pametna" to je pa že vprašljivo.
exim@t-2.net
22. 05. 2008 09.27
Upam, da bo prvi komentar naslovnljen na mojo napako: NE "opis", pač pa OSIP! Se opravičujem samo "ta malim" in manj pametnim, saj normalno mislečim opravičilo ni potrebno, ker so sami ugotovili, da gre za tipkovno napako!!
Ranunculus
22. 05. 2008 09.27
Ja, kar se Kresalke tiče; izgled je v redu, kar se pa govora tiče pa deluje malo preveč zajedljivo. Približno tako, kot Barbara Brezigar. Včasih se sicer malo umiri, ampak večinoma preveč pribija konce stavkov, tako da imaš občutek kot da sogovornika stalno nadira. JJ se pa s temi zgodbami ne ukvarja. Kdaj se je pa nehal? Ko je bila pogodba podpisana...
exim@t-2.net
22. 05. 2008 09.15
Če je Kresalova tako pametna in lepa, in...naj mi odgovoru na tole vprašanje: zakaj je opis v njeni stranki pod njeno komando tako hudo velik? Odgovor: ker Kresalova nima duše, ima samo materialno plat, nima znanja, niti sposobnosti. Ima pa ogromen ego. Želim, da mi tisti, ki jo podpirate, odgovorite na eno vprašanje: "Kaj dobrega in pozitivnega je že nardial Kresalova? S tem mislim za vse nas v R Sloveniji. Ni potrebno, da je odmevno v EU, naj bo odpmevno na domačem pragu, morda celo samo na njenih 180 m2.
gospakatja
22. 05. 2008 08.41
kresalova je lepa ženska ! to je dejstvo, pa če je komu kot človek všeč ali ne ( ali pa kot vodja LDS ). in pametna, drugače ne bila tam kjer je!!! demo dejstva ločiti od osebnih simpatij. errrrjavec pa ima le dve možnosti, za katere ne vem, katera me bolj moti : ali je takooo grozno naiven, ali pa je tako zelooo lukav. da je prodaja orožja superdonosna vemo vsi, da se tam obračajo enoormni denarji ( več kot pri drogah ) tudi vemo vsi. da proizvajalci ponujajo velikanske podkupnine ravno tako vemo vsi. a lahko rečemo, da so naši predstavniki tako zelo pošteni, da tega ne vzamejo? to bi zelo težko trdila, kot bi zelo težko trdila obratno. v današnjem svetu, je treba obtožbe dokazati!! in kdo bo lahko dokazal, da je podkupovala orožarska velikanka, ki s štirikolesniki obvlada 1/3 sveta? menda se ja spozna na podkupovanje! menda ja ve, katere davčne oaze so varne in katere niso. to spada k poslu; oni niso po župi priplavali!! njih ne zanimajo ne errrjavci ne kresalove; to so muhe enodnevnice za firmo, ki denar z lopato obrača ( če ne kar z bagerjem).ne bodimo preveč naivni!!
stebo@siol.net
22. 05. 2008 07.54
dobra je res...sam imam pa dolg jezik...take ne bi imel ob sebi...sam za strest je, in to uno na sadomazo stil :), sicer pa če dobro pomislim, je Erjavec faca. Temu pečeju se pa vidi da je hudoben. Vedno ko se pojavi prilika za dat nezaupnico komu, je on prvi za in Kersalova takoj za njim!
manjakranjc@hotmail.com
22. 05. 2008 07.46
Jutro, Hah, kompas so že vsi pred časom izgubili; najboljše, da ga kar skupaj poiščejo. Sejbo, mogoče imaš šanse pri njej, sam zavedati se moraš, da pri njej šteje gotovina; vizualnost pa je stranskega pomena. Lp M.K
ivo55
22. 05. 2008 07.30
Poslovanje pod mizo - diskriminatorno pogajanje za bonitete zaposlenih v Slovenski vojski ( dodatki, vrtec ..) o oholosti in transparentnosti ministra povedo vse!
Horst
22. 05. 2008 07.02
Si mislil v živo zjutraj,ko se prebudi?
usavko
22. 05. 2008 06.56
Dobra Bejba! Sploh k jo v živo vidš!
Buena Vita
22. 05. 2008 06.18
mkoshi seveda seveda dokazala sta,pretvarjala lagala kaj ni kresalova rekla v trenjih da volilci so neumni,ia no ti neumni jo naj imajo,jaz se že nimam za neumno,vseeno pa znam kako neumno spustit,pa se naj počuti neumno,,,,,bejaba naj poišče kompas
Ja Erjavec je parkrat Kresalovo naskočil sedaj pa mu je postala odvečna smet in ne ve kako bi ga obrukala ker je zaradi njega morala narediti splav.Hahahahahahhaha
grumic
22. 05. 2008 00.31
Ma ta debata je totalno zašla. Da sploh pridemo tako daleč, da govorimo tja v en dan, kdo je komu kaj dal. Na koncu pa je to le pesek v oči za vse napake, ki so bile storjene. Večina nas dela v službah, kjer nosimo veliko odgovornost za mnogo manj odgovorne položaje, kot je ministrski, pa gremo na forum in opravičujemo nekoga, ki ne čuti nobene odgovornost za tako skorumpiran posel na račun davkoplačevalcev. Pa jaz te pasivnosti ne razumem.
SEJ BO
22. 05. 2008 00.21
LEPŠE ŽENSKE ŠE NISEM VIDEL