Slovenija

Bo EU pokleknila pred ZDA in sprejela sporazum, ki bo odprl vrata gensko spremenjeni hrani?

Bruselj, 10. 10. 2014 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
320

Pogajanja med EU in ZDA glede trgovinskega sporazuma, s sklenitvijo katerega bo nastalo največje prostotrgovinsko območje na svetu, so do sedaj potekala v tajnosti. Zdaj je Bruselj popustil zahtevam javnosti, ki opozarja, da odpiramo vrata gensko spremenjenim živilom, in umaknil oznako zaupno.

Po očitkih, da ključne trgovinske sporazume, ki bodo vplivali na vse evropske državljane, Bruselj sprejema tajno, so se članice EU odločile, da izhodišča za pogajanja z ZDA o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP) razkrijejo javnosti. Stopnja zaupnosti je tako umaknjena iz pogajalskih smernic za trgovinski sporazum med EU in ZDA.

Nasprotnike prostotrgovinskega sporazuma v pripravi med EU in ZDA najbolj skrbi, koliko novih gensko spremenjenih organizmov bo po sklenitvi tega dogovora na naših policah.
Nasprotnike prostotrgovinskega sporazuma v pripravi med EU in ZDA najbolj skrbi, koliko novih gensko spremenjenih organizmov bo po sklenitvi tega dogovora na naših policah. FOTO: Thinkstock

Najpomembnejši dokument v okviru pogajanj, s katerim države članice podelijo mandat Evropski komisiji, na osnovi katerega lahko le-ta vodi pogajanja z ZDA, je odslej javen, z umikom stopnje zaupnosti pa EU upa, da bo vsaj deloma umirila nasprotovanja, ki so se pojavila.

Strahovi, da se s tem sporazumom poslavljamo od varne hrane

Velik del civilne družbe na evropski strani je namreč do sporazuma kritičen. Veliko kritik je bilo na račun netransparentnost pogajanj, kar je EU sedaj 'odpravila', drugi del kritik pa je namenjen skrbi, da bo šel sporazum preveč na roko multinacionalkam, ki prek lobistov lahko vplivajo na pogajalce. Tako naj bi TTIP pretirano ščitil korporacije in jim omogočil tudi pridobitev nadzora nad občutljivimi področji, kot so dostop do pitne vode, izobraževanje in zdravstvo. Evropejci se bojijo tudi zniževanj standardov na različnih področjih - od varnosti hrane do varovanja zasebnosti.

V soboto, ob 10. uri v Ljubljani bo potekal protestni shod Koalicije proti tajnim sporazumom pod geslom Obveščamo! Protestiramo! Zahtevamo!. Pred predstavništvom Evropske komisije na Bregu bodo prebrali protestne izjave in komisijo pozvali k opustitvi škodljivih tajnih pogajanj.

Tudi organizatorji jutrišnjega protesta v Ljubljani so prepričani, da so ti sporazumi namenjeni velikim korporacijami, da bi lažje zaobšle zakonodaje posameznih držav. S temi sporazumi si koorporacije podrejajo pravni red držav podpisnic, opozarjajo in dodajajo, da je to razlog, da se ti veliki gospodarski sporazumi tudi sprejemajo tajno. Organizatorji opozarjajao, da so sporazumi napisani tako, da bo evropska zakonodaja popolnoma prilagojena ameriški in kanadski glede gensko spremenjene hrane. V vseevropski akciji in spletni peticiji, v kateri so zbrali že več kot 400.000 podpisov podpore.

ZL zahteva pojasnila od oblasti

Predstavniki Združene levice (ZL) od premierja Cerarja in njegove ministrske ekipe ter predsednika republike Boruta Pahorja pričakujejo številna pojasnila. Poslanka ZL Violeta Tomić je na novinarski konferenci opozorila, da osnutki omenjenih sporazumov prinašajo pomembne spremembe na vseh področjih življenja za več desetletij. Na vsebino škodljivih sporazumov se kljub temu ne da vplivati, jo je dopolnil poslanec ZL Matjaž Hanžek.

Tomićeva je na Cerarja naslovila vprašanji, in sicer, v kolikšni meri so sporazumi skladni s slovenskim ustavnim redom in kako se sklada z njegovo vestjo, da državljani o vsebini pogajanj, čeprav gre za "naše osnovne življenjske pogoje", ne vedo ničesar.

EU opozarja, da bo sporazum prinesel nova delovna mesta in gospodarski razvoj, nasprotniki pa svarijo, da gre za škodljiv sporazum, ki bo za več desetletij spremenil naša življenja.
EU opozarja, da bo sporazum prinesel nova delovna mesta in gospodarski razvoj, nasprotniki pa svarijo, da gre za škodljiv sporazum, ki bo za več desetletij spremenil naša življenja. FOTO: Thinkstock

Pojasnila pričakuje tudi od ministra za kmetijstvo Dejana Židana. Skrbi jo namreč, kako bodo tone uvožene govedine vplivale na položaj slovenske govedoreje, ali bo morala Slovenija poleg 52 gensko spremenjenih organizmov, ki so že v uporabi, dopustiti nove, in ali bo sprejela vse strupe za domnevno varstvo rastlin, zaradi katerih v ZDA množično izumirajo čebele.

Ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen pa je poslanka javno vprašala, kako bo ukrepala, da bodo iz sporazumov izginile določbe, ki omogočajo lastninjenje vodnih virov.

Andrej Gnezda, predstavnik Koalicije proti tajnim sporazumom, je dejal, da odločno nasprotujejo sklenitvi vseh treh sporazumov, saj predstavljajo nevarnost za demokracijo, družbo in okolje. Dejal je, da so proti načrtovani deregulaciji, ki naj bi znižala standarde na področjih prehrane, pravic delavcev in uporabe obnovljivih virov energije, ter prevladi interesov korporacij.

Hanžek je na ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča naslovil vprašanje, v kolikšni meri sporazumi posegajo v pravni red in suverenost Slovenije, kaj pomeni posebna oblika arbitraže o urejanju sporov med investitorji in državo ter ali bodo lahko mednarodne korporacije tožile Slovenijo za milijonske potencialne izgube dobičkov.

Kaj je sploh TTIP?

Gre za zelo pomemben trgovinski sporazum med ZDA in EU, s sklenitvijo katerega bo nastalo največje prostotrgovinsko območje na svetu z okoli 800 milijoni prebivalcev. Po ocenah bi sporazum EU letno prinesel za 119 milijard evrov ugodnosti, ZDA pa dobrih 20 milijard evrov manj.V EU pojasnjujejo, da bo imel sporazum TTIP velik pozitiven učinek na gospodarsko rast in hkrati na ustvarjanje novih delovnih mest na obeh straneh. Nasprotniki opozarjajo, da s tem Evropo odpiramo gensko spremenjeni hrani, prav tako bodo lahko velike koorporacije, če bo v TTIP vključen sporazum o varstvu investitorjev, pred arbitražnim sodiščem iztržile odškodnino v primeru, če bo njihov posel zaradi sprejetja zakonov na ravni posamezne države utrpel škodo. To pa pomeni, da se neka država na lokalni ravni ne bo mogla zaščititi pred nevarnimi posegi v okolje in našo socialno zakonodajo.

Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht je glede sporazuma zelo optimistično dejal, da naj bi dogovor prispeval h gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest po vsej Evropi, medtem ko bi še naprej zagotavljal visoko stopnjo varovanja okolja, zdravja, varnosti, potrošnikov, zasebnosti in drugih ciljev, ki so v javnem interesu.

Oznaka zaupno umaknjena, kar pa ne bo pomirilo nasprotnikov

Evropska komisija se o vsebini sporazuma pogaja na podlagi pogajalskih navodil, ki jih je Svet EU potrdil junija 2013. V ZDA se je minuli teden odvil sedmi krog pogajanj, ki je bil po navedbah virov konstruktiven, vendar pa naj bi bil dokončni dogovor še daleč.

Zaradi pritiskov javnosti je Evropski svet sprejel odločitev, da pogajalske direktive ne bodo več zaupne. Pogajalske smernice za TTIP obsegajo 18 strani in so spisane v angleškem jeziku. Vsebujejo konkretne cilje na posameznih področjih, ki naj bi jih pokrival sporazum. Glede spornega mehanizma za reševanje investicijskih sporov med vlagatelji in državami je v smernicah navedeno, da bo vključitev mehanizma "odvisna od tega, ali bodo dosežene zadovoljive rešitve", ki bodo odgovarjale evropskim interesom. Zadevo bo treba, izpostavlja dokument, pretehtati tudi z vidika končnega ravnotežja sporazuma.

Zelo sporno področje je tudi, kako uskladiti zelo različni zakonodaji glede gensko spremenjenih organizmov med EU in ZDA. Bomo evropsko zakonodajo in standarde približali ameriškim in s tem odprli vrata gensko spremenjeni hrani, se sprašujejo nasprotniki. Opozarjajo, da se bo zgodilo točno to in da se lahko poslovimo od zagotovil o zdravi hrani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Injektor
11. 10. 2014 15.40
+12
Poglejte si američane... in to tiste ta prave, ne iz filmov! Vsak 2. je debel, vsak 3. pa obese (nevem sploh če obstaja v slovenščini tak superlativ)... Zaj pa mi povejte da bi radi žrli ta odpad od hrane? Se vam zdi pošteno, da naši voditelji, ki ne poslušajo voljo ljudstva, ampak voljo denarja - vodijo našo državo? Zakaj se je Slovenija osamosvojila? Da bi lahko odločala sama o svoji usodi, a ne? Nakar se niti po dveh desetletjih - pridruži EU, ki pa dirigira kam in kako? Smo res le ovčji narod? Politike bi moralo bit strah ljudstva! Pa odprite enkrat oči ljudje, ne poslušat lokalne čenče - raziskujte na makro ravni in vam bo vse jasno.
Te vidim
11. 10. 2014 09.53
+5
Ejjj umaknite hitro članek, o tem se ne sme pisat in govort.
simple_mind
11. 10. 2014 09.53
+6
Ja to pa je svoboda in demokracija, samo da je vse tajno in za zaprtimi vrati, ne ?
Te vidim
11. 10. 2014 09.54
+5
Pač demokratično bi rekli naši EU poslanci.
takje
10. 10. 2014 23.37
-13
Za nalašč sem počakal na odziv na moj komentar o GSO, ker sem pričakoval močno nasprotovanje. Sem živilec in tega ne pišem kar tako, zato moj komentar objavljam še enkrat. "Nekaj dejstev. Življenjska doba prebivalstva se podaljšuje. Zakaj? Ker živimo i jemo bolj zdravo!! Čudno, ampak resnično. Z uporabo zaščitnih sredstev in selekcijo sadilnega materiala smo razvoj bolezni in škodljivcev zelo zatrli, posledično pa uživamo bolj zdravo hrano. Zaščitna sredstva imajo karenco, to ja čas razgradnje kemičnih sestavin in po tem času so te snovi popolnoma neškodljive oz. v živilih niso več prisotne. Včasih smo jedli neškropljena jabolka, polna škrlupa, to je tistih grdih krast in smo se zastrupljali!! Pili smo nemogoča vina, ocetni cik, globoka oksidacija, raznorazni priokusi po suhem-nepravilno konzervirana in vzdrževana lesena posoda, "žlahtna gniloba", patina-pri starih vinih, v resnici pa škodljivi estri, za nemogoča vina smo se vedno sklicevali na letnik (nekateri to počnejo še danes), .... Znanost gre zelo hitro naprej, tudi življenjska doba se zelo hitro podaljšuje, GSO pa ni nič drugega, kot odločno zatiranje bolezni in škodljivcev na neškodljiv način!! Danes je največji nateg naroda bio in eko, ker si je to nekdo zabil v glavo in posiljuje ljudi z tem, kar ni, če pa je, je zdravju škodljivo! Resnica je, da jemo bolj zdravo, kot kdaj koli prej!" V vsem tem je sporno samo to, da imajo patente velike korporacije. Temu se pa res moramo odločno upreti. Ne, nisem noben plačanec, kot mi je nekdo navrgel, samo jem in pijem bolj zdravo, kot je jedel in pil moj praded in ded!!
.arwen.
11. 10. 2014 12.44
+10
Ti si pa idiot! Sem biotehnoginja(zivilci so na nasem faksu vedno veljali za manj pametne in vidim da to ni povsem iz trte izvito) in vem, da taka hrana ni dobra, saj je clovek povsem fiziolosko prilagojen hrani, ki jo je ze tisocletja. Posledice, ki bi jih lahko imelo(oz jih ima) uzivanjr gso, sploh niso znane, na poskusnih zivalih pa so rezlutati slabi.
marjeticaas
10. 10. 2014 21.03
+28
zakaj take ovce sedijo v Bruslju, a se ne znate upret Ameriki in njihovim zlim namenom to ni res
tony_abcde@yahoo.com
10. 10. 2014 22.35
+9
jim nakažejo dolarje pod mizo in njihov upor hitro izgine...
Začni Živeti
10. 10. 2014 20.55
+17
Reptilkoti nas hočejo popolnoma uničiti, vendar ljudje, imejte se radi in začnite malo gledat kaj jeste (namenjen tistim ki jim je res vseeno kaj jedo) ..... Mal dvignte nivo zavedanja, keer drgač Vas bodo reptilkoti čist zmanipulirali! Z ljubeznijo vsem......
mbhudournik
10. 10. 2014 20.44
+11
Bodo tudi pajaci,ki se dogovarjajo jedli GSO...
StrikeOne
10. 10. 2014 21.49
+9
z 25.000€ ali več na mesec si lahko brez skrbi privoščijo zdravo pridelano hrano, ki pa je danes zanalašč dražja! To pa počnejo EU regulative katere nekateri slepo izpolnjujejo samo zato ker so evropske!
GrassHoper
10. 10. 2014 20.43
+13
Še nikoli prej nisem bil tako razočaren nad svojo državo kot sem trenutno. Cerar dajem t vso podporo, da zrihtaš, kar dvomim da ti bo uspelo, zaradi bremzarju "T'bejlh". tema mogoče je res faljena. Na jok mi gre. ker k* od države ta Slovenija... jao..
Vojko Bernard
10. 10. 2014 20.42
+7
Podpišite peticijo TISA - NE HVALA! Ker se ne da pri komentarjih vnesti povezave, jo najdete tako da v iskalnik vtipkajte: prava peticija TISA – NE HVALA! (najhujši strup demokracije)
Te vidim
11. 10. 2014 09.56
+4
Če bi res kaj pomagalo bi že zbrali podpise, vendar polovica državljanov sploh ne ve, kaj to sploh je.
Derpette
10. 10. 2014 20.29
+6
Oh 24*, zakaj niste objavili novice pred meseci o peticiji proti TTIP?! Kaj ste tudi vi hlapci zda?
Derpette
10. 10. 2014 20.30
+3
Ker itak naši glasovi ne veljajo ne samo vi elite ki nam kvarite življenje
StrikeOne
10. 10. 2014 20.24
+17
Za vse, ki tega še niso vedeli to isto podjetje Monsanto je isto podjetje, ki je proizvajalo Famozno kemično orožje Agent Orange, katerega so veselo metali po Vietnamu! No in sedaj pa nam to isto podjetje servira hrano pa eni ljudje res niso normalni, da jim še verjamejo!
StrikeOne
10. 10. 2014 20.27
+2
Demokracija pa to SVOBODNI ste pa to.. kot eni skrajno neumni naivneži ponavljajo in verjamejo a silijo Nam z zakoni na krožnike večkrat dokazane strupe! Ampak OPA SVOBODNI STE! To sploh ni diktatura kapitala!
tony_abcde@yahoo.com
10. 10. 2014 20.22
+11
Treba se je zavedati, da v EU parlamentu in Bruslju sedi precej kriminalcev, ki prikimava in podpisuje lobijem, korporacijam...
tali?ni tom
10. 10. 2014 20.06
+9
je pa s to hrano tagko , z GSO mislim! pr nas prodajamo tudi žita , koruzo iz bog ve kje pride , iz madžarske pa ukrajine ali brazilije! jo imamo zunaj na dvorišču , niti ena vreča ni prežvečena od mišk! domačo , kolikor jo je še glodajo kot nore! to pove vse kolk je kvalitetna gso brozga če jo miška ne povoha , niti ostalih krmnih mešanic kjer je ta koruza ali da ne pozabim soja vmešana! in pol folk to kupuje za kure,zajce,krave,pujse in veselo konzumira meso in vsak tretji ma raka ostali pa visok pritisk in ostale probleme! hja , važno da je tako kot bruselj ukaže! ni mi pa jasno zakaj ne izstopimo iz te kolobocije plantaž nemcev,franckov in še kake "velesile"! kaj pa izgubimo , če samo uvažamo šrot namesto da bi izvažali kvaliteto!?
LipovBogg
10. 10. 2014 22.31
Zakaj, zakaj. To se napačno sprašuješ zakaj. Odgovore na taka racionalna vprašanja mi vsi poznamo, vemo zakaj se gre. Noben ne bi pri zdravi pameti tega delal. Ampak nimaš ti opravka tukaj z ljudmi, ki delajo v tvoje dobro.
User620888
10. 10. 2014 19.58
+14
še en korak k NWO
Te vidim
11. 10. 2014 09.57
+1
Samo čakam še uradno, da bodo vodili drugi našo državno politiko.
tony_abcde@yahoo.com
10. 10. 2014 19.52
+5
To je odvisno predvsem od tega koliko so skorumpirani v Bruslju...smo pa videli pri enem našem EU poslancu kako tam korupcija poteka...za 100 jurčkov da podpis z lahkoto...
tali?ni tom
10. 10. 2014 19.59
+7
en nam je celo vodo hotel sprivatizirat! ne moreš dojet da je politika v posameznih državah tako upognjenih hrbtov da potem naredi in sprejme prav vsako neumnost ki jo lansira baroso večni veliki vodja! skratka ameri nas bojo povozil s strupom kot so brazilijo,argentino pa še kako državo! mal pogooglat da se vidi kaj prinaša "nova hrana"! delovna mesta edino pri popgrebnih službah in farmaciji! ostalo nič pa še samooskrbo bomo izgubili ker bojo "patentirali" semena! halo , semena je dala mati narava in to v uporabo vsem brez patenta , ameri naj pa svoje patentirane divje seme sami uporabljajo! se jim pa vidi ko jih gledaš kako jih redi! večina folka je na stodvajsetih kilah! je to mogoče zdravo dragi bruselj???
dreko123
10. 10. 2014 19.51
+27
Kako saj imamo polno prozahodnjakov na teh forumih ki tako propagirajo zahod in njihov "način" ... - Putin "diktator po zahodno" je prepovedal vse GSO svinjarijo v Rusiji - če dobijo kmeta ali kogar koli ki sadi gensko spremenjeno hrano - ga čaka visoka denarna kazen in zapor! - Odgovor Putina za sprejetje takega zakona: Rusiji in Rusom ni potrebno gojiti in jesti tega strupa imamo veliko prostora za obdelovalne površine in lahko pridelujemo naravno hrano... GSO kar naj jejo v Ameriki... - Pri nas pa itak prodani izdajalski politiki s komplet Bruslom...
Te vidim
11. 10. 2014 09.59
+3
Ne samo Rusi tudi Kitajska je to prepovedala, aja točno tam so komunisti, ki ne vedo kako demokratično in svobodno je to.
T_one
12. 10. 2014 10.03
+2
še več; Kremelj je celo predlagal kazenski pregon in obsodbo za genocid za vse, ki se ukvarjajo z širjenjem in propagando GSO strupov...
tony_abcde@yahoo.com
10. 10. 2014 19.49
+6
To je odvisno predvsem od tega koliko so skorumpirani v Bruslju...smo pa videli pri enem našem EU poslancu kako tam korupcija poteka...za 100 jurčkov da podpis z lahkoto.
Bojan Poje
10. 10. 2014 19.47
+10
TISA – najhujši strup demokracije 01.08.2014, Anton Komat TISA je kratica za »Trade in Services Agreement«, je kratica za pogajanja, ki v najstrožji tajnosti potekajo v Ženevi. *
super_man
10. 10. 2014 19.44
+5
referendum. pogajalce itak podkupijo.
napakaa
10. 10. 2014 19.38
EU zavaja, prvo naj bo vojna potem naj poklekne