Gospodarstvo

Bo goljufij z ekološkimi proizvodi z novim sistemom sledenja manj?

Bruselj, 19. 04. 2017 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ekološkim proizvodom, ki so vedno bolj priljubljeni, je odslej lažje slediti. Nov sistem izdajanja elektronskih potrdil tako prispeva k večji varnosti potrošnikov, prav tako bo preprečeval goljufije, hkrati pa bo zmanjšal upravno obremenitev gospodarskih subjektov.

Z današnjim dnem je v uveljavi nov sistem izdajanja elektronskih potrdil za boljši nadzor uvoženih ekoloških proizvodov. Po novem bodo uvozna spričevala dodana v celoviti računalniški veterinarski sistem TRACES, to je obstoječi elektronski sistem EU za sledenje premikov prehrambnih proizvodov po EU.

Z novim elektronskim sistemom bo večja sledljivost ekoloških proizvodov in s tem manj možnosti za goljufije.
Z novim elektronskim sistemom bo večja sledljivost ekoloških proizvodov in s tem manj možnosti za goljufije. FOTO: Thinkstock

Kot so sporočili iz Evropske komisije, je z novim sistemom Evropska unija postala vodilna na področju sledljivosti in zbiranja zanesljivih podatkov o trgovini z ekološkimi proizvodi. Napredni sistem izdajanja elektronskih potrdil namreč prispeva k okrepitvi določb o varnosti hrane in zmanjšanju tveganja za goljufije. Poleg tega bo zmanjšal upravno obremenitev gospodarskih subjektov in organov ter zagotavljal mnogo obsežnejše statistične podatke o uvoženih ekoloških proizvodih, zatrjujejo na Evropski komisiji.

Za celoviti računalniški veterinarski sistem TRACES, ki je stalno dostopen, se je že izkazalo, da olajšuje trgovino, saj trgovinskim partnerjem in pristojnim organom omogoča, da enostavno pridobijo podatke o premikih svojih pošiljk, hkrati pa pospešuje upravne postopke. "Poleg tega se je izkazal za neprecenljivo sredstvo za omogočanje hitrega odzivanja na nevarnosti za zdravje s sledenjem premikom pošiljk in lažjim obvladovanjem tveganj zavrnjenih pošiljk," še sporočajo z Evropske komisije.

V šestemesečnem prehodnem obdobju se bosta uporabljala oba sistema, tako papirna kot elektronska potrdila, od 19. oktobra 2017 pa se bodo za uvožene ekološke proizvode uporabljala le še elektronska potrdila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
19. 04. 2017 18.44
+4
Eko, bio,..... lepo vas prosim! Presranci po nobl trgovinah kupujejo hrano ki so jo še par let nazaj Prekmurci dajali svinjam, cene so pa takšne kot bi šlo za nakup kokaina....
jonbonslon
19. 04. 2017 15.45
+1
EKOLOŠKEGA PROIZVODA SE NA PLANETU ZEMLJA NE MORE VEČ PRIDELATI IN PIKA!DAJTE SI LJUDJE ZA BOGA TO UBIT V GLAVO!
parklc
19. 04. 2017 12.14
No, pustimo se presenetiti ;)
Jožajoža
19. 04. 2017 09.38
+6
pri slovenskih trgovcih in proizvajalcih vam ne bo uspelo. so preveč pokvarjeni. vam povem, da, kolikor jih jaz poznam, bi prodali drek. in jim res uspeva. zato so pa tako bogati.