Slovenija

'Gregor V. jo ruši (koalicijo) na enak način, kot je Gregor G. rušil Pahorjevo'

Ljubljana, 18. 01. 2013 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V SDS pravijo, da svojih stališč ne spreminjajo čez noč in ne obračajo plašča po vetru. Zato menijo, da so na potezi tisti, ki rušijo koalicijo in vlado. Virant meni, da Janša ravna neodgovorno in nedržavotvorno. SDS pa mu odgovarja, da on ruši koalicijo.

Janez Janša naj bi pričakoval takšen scenarij.
Janez Janša naj bi pričakoval takšen scenarij. FOTO: Miro Majcen

Počasi se izteka rok, v katerem zahteva Državljanska lista (DL) od premierja Janeza Janše, ki se je v sredo vrnil z obiska v Azerbajdžanu, naj povleče potezo. V soboto so namreč sporočili, da od predsednika vlade zahtevajo, naj v desetih dneh odstopi in predlaga drugega mandatarja ali pa naj gre v državni zbor po zaupnico. Če Janša ne bo storil nič od tega, pa so napovedali izstop iz koalicije. Poslanci SDS so najprej napovedali, da bo njihov vodja predvidoma konec tedna sklical novinarsko konferenco. Toda niti v kabinetu predsednika vlade v četrtek popoldne niso znali potrditi, ali omenjena novinarska konferenca sploh bo.

So pa zato danes sporočili, da se bo Janša na aktualna dnevnopolitična dogajanja predvidoma odzval na začetku prihodnjega tedna ob vložitvi pritožbe zoper Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) na upravno sodišče.

Predsednik parlamenta in DL Gregor Virant meni, da Janša s tem, ko ne potegne nobene poteze, ravna neodgovorno in nedržavotvorno. "S tem, ko bi potegnil državotvorno potezo, bi pokazal, koliko ima rad Slovenijo. Vidi, da mu koalicija razpada, in njegova edina možnost je bodisi odstop bodisi glasovanje o zaupnici," je dejal.

Na naš članek so se v SDS odzvali na družbenem omrežju Twitter in zapisali, da Virant ruši koalicijo na enak način, kot je Pahorjevo prejšnjo vlado rušil Gregor Golobič. "Koalicija se ni kar sama razpustila. Gregor V. jo ruši na enak način, kot je Gregor G. rušil Pahorjevo," so zapisali.

Virant in Janša marca lani.
Virant in Janša marca lani. FOTO: Aljoša Kravanja

SDS: Na potezi so tisti, ki najavljajo rušenje vlade in koalicije

Še prej so se odzvali v SDS. "Na potezi ni SDS, ampak so na potezi tisti, ki v kritičnem času za Slovenijo najavljajo rušenje koalicije in vlade," so zapisali na svoji spletni strani in dodali, da sta se SDS in Janša v preteklih dneh sproti odzivala na nova dogajanja.

"SDS svojih stališč ne spreminja čez noč in ne obrača plašča po vetru. To, kar se dogaja danes in se bo dogajalo v prihodnjih tednih, je svet SDS predvidel že med razpravo na svoji zadnji seji," ocenjujejo in vizionarsko dodajajo, da se je scenarij "z glavnim izvajalcem na površini Gregorjem Virantom pripravljal od sredine decembra in je popolnoma predvidljiv".

Na Viranta pa se obračajo z vprašanjem, zakaj je predsedniku protikorupcijske komisije Goranu Klemenčiču protizakonito toleriral štirimesečno zamudo pri oddaji letnega poročila in zakaj poslancev ni seznanil z zahtevami tožilstva na to temo.

Po njihovem mnenju je torej treba vprašati tiste, ki rušijo vlado, ali bodo s svojim destruktivnim in za državo škodljivim početjem nadaljevali ali pa se bodo vendarle zatekli k razumu.

Po Virantovem odzivu se je odzval še vodja strankine poslanske skupine Jože Tanko, ki je ponovil, da so na potezi drugi. "Predlagajo naj konstruktivno nezaupnico, predlagajo naj osebo in potem bo oblikovana nova koalicija praktično brez kakršne koli izgube čase in država lahko deluje naprej," je dejal. Na vprašanje, ali pričakuje nezaupnico in izvolitev novega mandatarja, pa je odgovoril, da "če se gredo resno politiko in bi radi naredili vse dobro za državo, je to edino, kar lahko od njih pričakujemo." Vse drugo je po njegovem mnenju utrujanje države in državljanov. To tudi prinaša negativne posledice za državo, tudi kar zadeva na primer pridobivanje virov za financiranje, je dodal. "Tisti, ki to želijo, naj naredijo hitro, z imeni, govori se, da je koalicija že sklenjena," je zaključil Tanko.

Različne interpretacije razumnosti

Kdo je razumen in kdo destruktiven?
Kdo je razumen in kdo destruktiven? FOTO: Miro Majcen

Poleg DL sta izstop iz koalicije, če Janša ne odstopi, napovedala še SLS in DeSUS. V SLS pričakujejo, da bo Janša novega mandatarja predlagal do konca februarja, v DeSUS pa posebnega roka niso postavili. Dejali so le, da če Janša ne bo odstopil do torka, da bodo sprožili ustrezne postopke.

Janša: Trik je najprej ponižati SDS

Janša je za četrtkovo številko Demokracije povedal, da so pozivi, naj SDS predlaga drugega mandatarja, "prozoren manever". "Trik je naslednji: najprej ponižati SDS in ga hkrati potisniti v položaj, ko oslabljen še naprej prevzema nase največje nezadovoljstvo zaradi potrebnih protikriznih in reformnih ukrepov," je dejal. Dodal je, da bi v DL, SLS in DeSUS vladali, "ceno pa naj plačuje SDS".

Dodal je še, da so ga klicali ljudje z vsega sveta in se zanimali za drugo plat medalje, "ljudem, s katerimi smo se vse leto skupaj borili v koaliciji in ki so me pred letom dni sami prosili, naj kljub vsemu sestavim vlado, pa se to ni zdelo potrebno".

V preteklih dneh je bilo burno tudi na področju "obveščevalnih dejavnosti''. Potem ko je evropski poslanec Ivo Vajgl poslal pismo predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu in ga v njem vprašal, ali je bil obveščen o zadnjih političnih dogodkih v zvezi s poročilom protikorupcijske komisije, so svoje pismo Van Rompuyu poslali še slovenski evropski poslanci, ki prihajajo iz vrst SDS in NSi. Romana Jordan, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič in Lojze Peterle so zapisali, da bi glede na Vajglovo pismo sami radi dodali nekaj informacij, za katere mislijo, da bodo pripomogle k lažjemu razumevanju dogajanja v Sloveniji. 

Žerjav: SLS v primeru daljše politične krize odprt za širše soglasje o ukrepih za gospodarstvo

Gospodarski minister Radovan Žerjav ocenjuje, da bi se v primeru daljše politične krize priprava načrtovanih ukrepov za pomoč gospodarstvu upočasnila, če ne celo zastala. SLS bi bil v takem primeru odprt za iskanje čim širšega soglasja med parlamentarnimi strankami, da bi se nekateri ukrepi le sprejeli in tako zmanjšalo škodo. Konkretneje o ukrepih ni želel ugibati, saj gre po njegovih besedah še za preveč hipotetično vprašanje. "Zagotovo pa je v tem trenutku najbolj pomembno, da se sprejmejo spremembe delovne zakonodaje, tako da bodo te res pomenile večjo fleksibilnost trga delovne sile," je še zatrdil Žerjav.

Vlada in DZ sta bila ob izbruhu trenutne politične negotovosti po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije sredi uresničevanja tretjega paketa ukrepov za spodbujanje gospodarstva, ki ga je vlada potrdila septembra lani. Vrsto ukrepov iz paketa je DZ že sprejel, med njimi pokojninsko reformo, zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, v usklajevanju s socialnimi partnerji pa je reforma trga dela. Tretji paket skupno vsebuje 155 rešitev, poleg zakonov še podzakonske akte, strateške dokumente in finančne instrumente.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3046)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bbbbb
21. 01. 2013 15.20
+2
Cerkveni menedžerji so vlagali tudi na Ciper, v razvpiti off-shore investicijski sklad Qwest Investment, ki ga je ustanovil zaprti krog slovenskih menedžerjev in bankirjev, da so prek njega plemenitili milijone, ki so jih izvlekli iz svojih podjetij.
ivan.z Doba
19. 01. 2013 19.15
+3
ta desni so se spet mal zbudl, je pršou befel od samga Božjega namestnika na zemlji! bog nam pomagi!
korintos1
19. 01. 2013 19.18
+3
ivan.z Doba
19. 01. 2013 19.04
+4
gregor v. ruši koalicijo, janez j. pa je že davno pokopal demokracijo!!
kosir_maks
19. 01. 2013 19.01
-2
No pa poglejmo kdo obvladuje državne institucije vrhovno sodišče......Masleša,,,,,,ta rdeč generalni tožilec,,,,,, Fišer ,,,,,,,,,,,,ta rdeč rektor univerze,,,,,,, Pejovnik ......ta rdeč predsednik računskega sodišča,,,,,,, Šotes.... ta rdeč predsednik državne volile komisije Vučko ....ta rdeč guverner,,,,,,, Kranjec...........ta rdeč varuh človekovih pravic......Čebašek travnikova..... ta rdeča informacijska pooblaščenka...... Musar....ta rdeča komisija KPK..........trije ta rdeči a sploh obstaja institucija ki ne bi bila pod ta rdečimi
korintos1
19. 01. 2013 19.09
+1
srebrnibreg
19. 01. 2013 19.12
+6
Rajši imamo vse rdečo kot pa vse belo. V tem primeru bi že bili Vatikan.
matej42
19. 01. 2013 19.14
+7
tale košir pa ima oprane možgane sigurn mu janša poštima tud ženo ko on ne more
ivan.z Doba
19. 01. 2013 19.17
+5
predsednik vlade...Ivan JanezJanša..bivši komunist, avtokrat, nemoralnež... imaš prav, vse je rdeče!!
korintos1
19. 01. 2013 19.19
+3
Še jokali boste za Janšo ko bo on na dopustu pri Srečku Prijatelju.
prašek
19. 01. 2013 19.21
+2
kosir_maks To je še en dokaz , da je inteligenca na levi strani. Kdo od "levih" pa misliš da še verjame Janši ?????
doncesar
19. 01. 2013 21.26
+1
T_one
21. 01. 2013 08.46
-1
ZELENI KADER
19. 01. 2013 18.51
-4
Podporniki JJ nosijo slovenske zastave,nasprotniki pa jugoslovanske;zame je to dovolj,nobene dodatne razlage ne potrebujem
ivan.z Doba
19. 01. 2013 19.07
+1
Marjeta Kukec
19. 01. 2013 18.14
-6
Virant je tisti , ki ruši vse pred sabo, ker se mi zdi, da bi bil rad novi "TITO" !
mbslo
19. 01. 2013 18.06
+5
Prvič: Vaša naloga je, da se učite.Le kdor se uči,bo kaj znal.In le kdor kaj zna, bo lahko koristil domovini. Drugič: Naučiti se morate ljubiti svojo domovino.Domovina je prelivala kri za svobodo. Tretjič: Postati morate takšni, kakršni so bili vaši gospodje med bojem. IVAN( VANČ ) MAJER Ponaredila Alenka Koren Gomboc
6Milan
19. 01. 2013 18.05
+2
Kdor ne zna ne more ali noče pojasniti izvora svojega premoženja , mu ga naj DURS zapleni , saj itak ni njegovo. Vsak Euro je moral od nekod in od nekogar priti ali priteči - če ni tvoj ga pa vrni Janez pa bomo vsi verjeli v tvojo POŠTENOST !!!
aviktora
19. 01. 2013 18.05
+8
Če je vojna, bi morali biti vojna za vse
mbslo
19. 01. 2013 17.51
+6
Molimo za vas grešnike. Dr. Anton Stres, moralni teolog dr. Ivan Janez Štuhec ... Sedaj pa sledi darovanje.
KleniSDSar
19. 01. 2013 17.52
+5
Ja Štuhca in Stresa bomo žrtveno darovali na poganskem oltarju.
ivan.z Doba
19. 01. 2013 19.11
+3
..mam viška dru, suha bukova, dam zastojn !
donbon
19. 01. 2013 17.48
+5
Če so Slovenski politiki v sodnih ali nevem kašnih postopkih in so izvoljeni in potem gredo ta pošteni z njimi v vlado ta poštene potem neko poročilo nebi smelo biti problem. Edino, če so kakšni drugi nameni.
Kritik19
19. 01. 2013 17.46
+7
Ne podpiram Janše, ampak se ne morem znebiti občutka, da se na ljubljanskega župana, ki je mimogrede nakradel 10x več, namerno pozablja!!!
O?e naš
19. 01. 2013 17.52
+6
Pomembna razlika! Jankovič ni prijavil za 2.4 mio premoženja Janša ne zna pojasniti izvora 210 000eur
KleniSDSar
19. 01. 2013 17.53
+2
Ne se ne. Bo šel pa magari v kosih. Takoj za Janšo.
tot70
19. 01. 2013 17.46
+2
Karma Ivan , KARMA !
KleniSDSar
19. 01. 2013 17.53
+0
general_war
19. 01. 2013 17.16
+16
ko vidim sdsovske twite me prime bruhat. pa s katerega planeta so ti ljudje?
KleniSDSar
19. 01. 2013 17.46
+8
Ja be razumem. Kot Jackass finte. Se spustiš po klanciu z biciklom v kaktuse brez zavor in se čudiš da si popikan. Neki tazga je s SDSom. Totalni politični samomor.
kosir_maks
19. 01. 2013 16.55
-5
Da boste mel kaj za glodat !!!!! Poglejmo kdo so in katero opcijo zagovarjajo najbolj znanih kapitalisti !!! desna opcija : Tovšakova , Lovšin , ZVON 1,2 tranzicijska levica okrog foruma 21 : Zidar, Mermal, Pavček ,Kordež, Rigelnik, Škrabec , Šrot , Bavčar , Černigoj , Dolamič iz GPG-ja , tudi Jankovič z okrog 15 milijoni nakradenega , Sraka Energoplan del GREP-a ,Ogrin iz Gradisa , Valant, Bohorič , Petan obvladuje DZS in terme ,Raščan delo revije itd OPOMBA: To lomastenje po podjetjih pa je omogočil Zakon o prevzemih oznaka : Zpre objavljen v Ur.l Št.47 iz leta 1997 ,,,,,, spisala ga je Drnovškova vlada ,,,,,,,,,, zato tudi prevladujejo na njem levi tajkuni No na tak način in s tem zakonom v roki je pohod na BTC začel cvetka foruma 21 Mermal že leta 2001. Razbohotilo se je med konjukturo ko je Kramar nastavljen od Ropa iz LDS potalal več milijard. JJ ga ni mogel odstavit saj je bil nastavljen tik pred pričetkom JJ vlade za dobo 5 let Tudi Jankovič je že 2005 želel prevzeti merkator prav tako Bavčar v tistem času Istrabenz … jasno po zakonu ki ga je spesnil Drnovšek . Ne gre spregledat da ima leva opcija od nekdaj VEČINO v nadzornih svetih in upravah največjih državnih bank. Še ena cvetka je zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij Ur.l. št 55/ 1992 zopet ga vlada Drnovška oblikuje tako, da ustreza bivšim komunajzerskim direktorjem družb ,, Menciger pa tuli kako certifikati niso nič vredni zato, da bi jih ovčke poceni prodale tem istim direktorjem Iz tega sledi da je tranzicijska levica okrog foruma 21 pocufala vsaj 80 % vsega nakradenega premoženja
malaraja
19. 01. 2013 17.22
+3
Ti tole že ves dan pripenjaš, pozabljaš pa, da ljudi levi in desni ne zanimajo več Oboji so imeli več kot dovolj priložnosti, da zaprejo lopove vseh barv, pa še vedno skupaj večerjajo in načrtujejo slabo banko. Veš, da ima Janša v rokah poročilo Banke, pa ga ne sme pokazat, ker je zaupen? Če Janša nečesa ne sme pokazat, bo to isto minuto na televiziji, če njemu to paše. Levi in desni samo podtikajo, lažejo in kradejo. Brezveze pastaš nekaj, kar nikogar več ne zanima. STA je objavila novico, da vlada s 16% podporo ni več legitimna. In STA novice gredo v svet. Naj vsi vedo, da ga večina noče več, on pa kar visi in paranoja. Tvojega posta nima slisla brat. Ko vidim levi in desni, ti dam minus in se mej še naprej.
KleniSDSar
19. 01. 2013 17.48
-1
Obupani poskusi pregovarjanja prepričanik. Šl abosta oba JJ in ZJ!!!
Kritik19
19. 01. 2013 17.51
+2
kosir_maks, če nekaterim ne gre in ne gre v glavo, se je škoda trudit in lepiti dejstva.
janez6bbbbb
21. 01. 2013 15.20
+1
Cerkveni menedžerji so vlagali tudi na Ciper, v razvpiti off-shore investicijski sklad Qwest Investment, ki ga je ustanovil zaprti krog slovenskih menedžerjev in bankirjev, da so prek njega plemenitili milijone, ki so jih izvlekli iz svojih podjetij.
+1
Vse se vrača vse se plača! Kopali so grob Pahorju z 4x proti delali so se norca češ samo 3 leta so vladli DOBILI SO 3x KONTRA RE in vladali samo 1 leto...ja ja vse se vrača vse se plača in še ustavno sodišče ,tožilci sodniki in policaji jim ne morejo več pomaga!! Le kdo je to? ..Morda SDS in prodajalec smrti ..pa ja ne!?"
-4
"Revolucija v Sloveniji se bo zgodila, ko bodo tisti, ki so dajali razne nelegalne provizije, podkupnine, nenormalna darila, ipd. javnim funkcionarjem na državni in lokalni ravni, to javno priznali in za to ponudili dokaze. To se ne zgodi, ker bi najprej sami postali predmet kazensko pravne obravnave, s čemer bi bile uničene njihove družine. Morda bi bilo potrebno določiti tri tedenski rok, v katerem bi lahko skesanci priznali, da so podkupili javnega funkcionarja in za to predložili dokaze. V kolikor bi v tem roku to storili, se zoper njih, za naznanjena dejanja, ne bi smel pričeti kazenski postopek. Menim da bi bilo to smotrno uzakoniti, saj je zahtevanje in prejemanje podkupnin s strani javnih funkcionarjev, za državo veliko bolj pogubno. Kaj menite o tem predlogu ?"
-5
neodvisni FORUM SLOvenije. 9:14 "Odgovor na tonečo se ladjo Slovenija!! Veliki firer JJ ima zelo uspešno metodo , potrebno je izvrtati še večjo luknjo ,da ladja potone potem na novih predčasnih volitvah , ki jih je napovedal 4.12 .2011 bo veliki obramboslovni ekonomist rešil našo in svetovno fiskalno politiko , naše in svetovno gospodarstvo, našo in svetovno socialno politiko, ukinil kapitalizem ,socializem in komunizem in ustanovil novo ureditev Janšizem.Za zaščito svoje ureditve bo organiziral Janšistične križarje jih oborožil z vsemogočnim ponarejevalnim orožjem z enotami za barvanje in zaslepljevanje in pri tem mu bodo pomagali najbolj preizkušeni verski križarji z 2000 letnimi izkušnjami zaslepljevanja vseh ver, Katoliški,pravoslavni ,muslimanski ...Aleluja ...Slovenija bo voditelj sveta!! Tako preprosto je to ....veliki firer že ve..."
-4
Vse je možno! »Vas čisto razumem. Poštenemu politiku dandanes ni več živeti. Poglejte to svinjarijo v Pakistanu, kjer hočejo zapreti premierja Perveza Ašrafa, politika za prste polizat, zaradi bednega poročila njihove protikorupcijske komisije,« je bil vidno razburjen gostitelj. »Ali pa, da mora politik svetovnega ranga, Avstrijec Strasser, v zapor zaradi novinarskega korupcijskega natega. Nikoli pa ne bom pozabil žalostnih oči nemškega predsednika Wulfa, ko je odstopil zaradi usranih nekaj sto tisoč evrov posojila za skromno hiško,« se je pridušal slovenski gost. »Meni pa se je srce trgalo, ko sem videl, kako masakrirajo britanske poslance, ker so kupovali umetno gnojilo za svojo domačo travico na stroške parlamenta. Kam to pelje? Gospod premier, ponujam vam azil v Azerbajdžanu. Tukaj boste med poštenimi politiki.« »Hvala, a moram nazaj. Patria, mislim, domovina me potrebuje, rešiti jo moram iz krempljev komunistov in oprati svoje ime. Zbogom!« Zapis je nastal po magnetogramu, ki ga je objavil vedno dobro obveščeni Radio Erevan. Zanj je pa znano – vse je res, toda...
-3
"Vsaka podobnost z našo policijo,tožilci,sodniki in ustavnimi sodniki je zgolj natolcevanje!! Samo KPK je izvzeta! "Svet ni nevaren zaradi tistih, ki delajo slabo, ampak zaradi tistih, ki to gledajo in ničesar ne storijo." (A. Einstein)"