Slovenija

Pahor ni naklonjen Janševi ponudbi

Ljubljana, 09. 06. 2011 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Pahor pravi, da se izogiba odgovoru na Janševo ponudbo o skupni koaliciji po morebitnih predčasnih volitvah, saj ne ve, koliko skupnih pogledov imata stranki, in o tem ne želi ugibati. Rezerve pri sodelovanju z drugimi strankami, predvsem s strani SD, so Slovenijo že veliko stale, pa odgovarja Janša.

Današnja seja vlade se je med drugim vrtela okoli zahtev koalicijskih strank Zares in LDS o rekonstrukciji vlade. Kot je sinoči dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič, so v stranki sprejeli sklep, da zapustijo vlado in koalicijo, če stranka SD v 14 dneh ne bo ponudila predloga za temeljito rekonstrukcijo vlade. Golobič je zahteval tudi odstop premierja Boruta Pahorja. Podobno zahtevo so podali tudi v LDS. Prepričani so, da je ta trenutek optimalna rešitev nova levosredinska vlada v okviru sedanje koalicije. "Pri sestavi nove vlade smo odprti za vse variante," je povedala predsednica stranke Katarina Kresal in podobno kot Golobič pojasnila, da bi lahko nekateri ministri ostali, če bi tako odločil novi mandatar.

Vrh koalicije na Brdu pri Kranju-2
Vrh koalicije na Brdu pri Kranju-2 FOTO: Miro Majcen

Golobič: To ni ultimat, je instruktivni rok

Kot je po današnji seji vlade dejal Golobič, je Pahor izrazil prepričanje, da ga bo stranka SD še naprej podpirala kot predsednika vlade. "To je njegovo mnenje," je dejal in dodal, da so bila na seji izrečena še druga mnenja, ki pa jih ne bo komentiral. Spomnimo, da je poslanec SD Dušan Kumer v parlamentu dejal, da se stranka Pahorju ni pripravljena odpovedati kot predsedniku stranke, vse ostale možnosti pa da so še odprte.

Golobič je izpostavil še, da je bila zahteva Zares po rekonstrukciji vlade naslovljena na stranko SD in da bodo na odgovor počakali do 25. junija. Ob tem pričakuje, da bo SD ravnala v skladu s skrbno presojo realnosti, ki je v tej državi, in z mislijo na interese države.

Trdi, da v Zares Pahorju ne postavljajo nobenega pogoja, temveč so le povedali, kaj je "tisto, kar bi nas lahko vrnilo nazaj v vlado in v koalicijo".

Kasneje je Golobič za nacionalno televizijo povedal, da stranka Zares ni zahtevala, da mora Pahor oditi, saj gre pri tem za suvereno odločitev stranke SD, ki je na zadnjih volitvah dobila največ glasov volivcev in da se Zares z zahtevo po odstopu ne namerava vmešavati v strankine notranje zadeve. Zatrdil je, da so le izrazili pričakovanje, da bo prišlo do temeljite rekonstrukcije vlade, definicije prioritet in do drugačnega načina dela, ki bo vladi povrnilo zaupanje, ki ga več ne uživa.

Pahor se bo zavzel za predčasne volitve

Pahor pa je po seji vlade povedal, da moramo imeti pred očmi tri okoliščine: da smo s kratkoročnimi reformami vendarle spravili gospodarstvo iz recesije, da so bile na referendumih zavrnjene pomembne strukturne reforme in da ta hip živimo v času politične negotovosti. Za izhod iz vsega tega po njegovem mnenju obstajata dve možnosti – politična konsolidacija koalicije ali politična kriza. "Želim si, da bi to politično negotovost premagali brez politične krize, tako, da bi uspeli politično konsolidirati manjšinsko vlado, ki jo vodim. To pomeni, da bi najkasneje v 20 dneh v okviru koalicije našli kompromis za morebitne potrebne zamenjave v vladi."

Premier Pahor
Premier Pahor FOTO: Reuters

Kot pravi, se rekonstrukcije vlade ne bi lotil zaradi vtisa javnosti, da to mora početi, ker je bil zavrnjen na referendumu. "Sem predsednik vlade in ostajam predsednik vlade do verjetnega glasovanja o zaupnici, ki jo bom verjetno vezal na sprejetje rebalansa."  Na vprašanje, zakaj uporablja besebo "verjetno", je odgovoril, da je to deloma odvisno od domačih, nekaj pa tudi od mednarodnih razmer. Zaupnice ne bi vezal, če bi ocenili, "da smo se dogovorili o nadaljnjem delu, če pa bi bil dvom v delo vlade", potem bi do vezave zaupnice prišlo, je povedal.

Če rebalans ne bo potrjen, se premier osebno zavzema za predčasne volitve. "Do takrat pa lahko ljudje zaupajo vladi, da bo delala s polnimi jadri. Dobil sem namreč zagotovilo ministrov, da bodo tako kot doslej tudi do zadnjega trenutka delali po svojih najboljših profesionalnih močeh.“

Pahor je Golobiča in Kresalovo danes prosil, naj mu povesta, katere ministrske položaje bi lahko združili in katere ministre bi bilo treba zamenjati. Če v LDS in Zares menijo, da mora tudi na mesto predsednika vlade priti kdo drug, "imajo to pravico, hkrati pa mora tisti, ki bo prišel na ta položaj, povedati, kakšen je njegov odnos do reform in nekaterih drugih pomembnejših vprašanj v državi", je dejal.

Delo, ki ga opravljam, je lepo, a je tudi težko. premier Borut Pahor

Če menijo, da je zamenjava premiera pogoj za to, da se imenuje nova vlada brez predčasnih volitev, bodo poslanci v DZ po njegovih besedah glasovali proti rebalansu. Tako mu bodo tisti, ki so mu mandat podelili, tega tudi odvzeli, je dejal. Ob tem je poudaril, da bo tako sam odgovorno končal svoje delo, svojim kolegom pa nato svetoval, da so predčasne volitve najboljša izbira, saj bodo tako o novem mandatarju odločali ljudje. Kot pravi, se za predčasne volitve zavzema, ker bi bilo prav, da dobi naslednji mandatar mandat na volitvah. A SD novega mandatarja ne bo predlagala, še dodaja.

Erjavec: Rekonstrukcije vlade ne more biti brez rekonstrukcije parlamenta

Da rekonstrukcije vlade ne more biti, če se hkrati ne izvede rekonstrukcija državnega zbora, zato so ta trenutek najboljša rešitev predčasne volitve, pa je v odzivu na poziva LDS in Zares k rekonstrukciji vlade povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Brez hkratne rekonstrukcije državnega zbora novi predsednik vlade po mnenju Erjavca nima nobene možnosti, da bi delal bolje od sedanjega. "Vemo namreč, da ima trojček v tem trenutku v državnem zboru samo 42 glasov. Morda bi lahko pridobil še kakšen glas od nepovezanih poslancev, vendar je to še vedno premalo, da bi lahko rekonstruirana vlada močneje zagrizla v izzive, ki jo čakajo," pravi Erjavec. Po njegovi oceni se bo tako kmalu pokazalo, da "kakšna večja rekonstrukcija vlade ni mogoča".

DeSUS se po besedah Erjavca intenzivno pripravlja na nove volitve, na katerih želi premagati SDS, ki ji trenutno kaže najbolje.
DeSUS se po besedah Erjavca intenzivno pripravlja na nove volitve, na katerih želi premagati SDS, ki ji trenutno kaže najbolje. FOTO: Damjan Žibert

V DeSUS po njegovih besedah ne razmišljajo, da bi šli v rekonstruirano vlado, "dvomim pa, da tudi katera od drugih opozicijskih strank". "Tako bodo razprave o tem potekale še nekaj časa, na koncu pa bo prevladalo spoznanje, da so v tem trenutku najboljša rešitev predčasne volitve," meni Erjavec.

Zadnji konflikti v vladi po oceni Erjavca kažejo, da se niso uresničile napovedi SD, Zares in LDS, da bo koalicija brez DeSUS delala bolje. Ob tem je še dodal, da je DeSUS iz koalicije odšla ravno zato, ker so videli, da vlada nima nobene vizije in da se ni pripravljena pogovarjati.

Barovič: Ladjo zapuščajo zdaj, ko tone

Bogdan Baroviča, namestnik vodje poslanske skupine SNS, pozivi LDS in Zares k oblikovanju nove vlade ne čudijo, saj pomenijo le "obelodanjenje tistega, kar so želeli vse od vsega začetka te vlade, to je prevzeti oblast in zamenjati Pahorja".

Čudi pa ga, da se v Zares in LDS "očitno ne zavedajo svoje soodgovornosti za neuspeh številnih referendumov in za sprejemanje številnih zakonov". "Ni lepo, da med prvimi zapuščaš ladjo, takrat ko tone, in iščeš krivca drugod, medtem ko si bil sam zraven," je dejal. Vsaj LDS je sicer po njegovi oceni oblast že uspelo prevzeti na dveh ključnih področjih: "V nobeni zdravi in pametni državi namreč ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za pravosodje ne bi vodila človeka iz iste politične opcije".

Golobič je očitke že zavrnil kot pričakovane izjave, ki "nimajo nobene teže". Ponovil je, da v Zares prevzemajo polno odgovornost za to, kar so doslej počeli v vladi, odgovornost pa želijo prevzemati še naprej, "vendar ko bo to vzdržno in vredno zaupanja".

Barovič pravi še, da Pahorja spoštuje, ker "vem, da hoče biti dober in zdaj ima zadnjo priložnost, da si to spoštovanje tudi zasluži". Če bi bil na njegovem mestu, "bi udaril po mizi in dejal, da bodo zgodbo peljali do konca ali pa bi naredil vse za predčasne volitve".

SDS ponudil roko SD

Predsednik SDS Janez Janša je v sredo zvečer SD vnovič pozval k predčasnim volitvam. "Če Socialni demokrati to naredijo in omogočijo Sloveniji, da ponovno zadiha in stopi na pot razvoja, je SDS v prihodnjem mandatu pripravljena z SD sodelovati, bodisi koalicijsko, bodisi v okviru partnerstva za razvoj,“ je dejal.

Janša je Pahorju ponudil roko: Če največja vladna stranka pristane na skrajšanje te agonije in omogoči Sloveniji, da se ponovno obrne v razvojno smer, so pripravljeni sodelovati z njimi, pa tudi z drugimi strankami pri iskanju najboljših rešitev.
Janša je Pahorju ponudil roko: Če največja vladna stranka pristane na skrajšanje te agonije in omogoči Sloveniji, da se ponovno obrne v razvojno smer, so pripravljeni sodelovati z njimi, pa tudi z drugimi strankami pri iskanju najboljših rešitev. FOTO: Miro Majcen

Golobič je Janševo izjavo ocenil kot "pokroviteljsko in poniževalno". Na vprašanje, ali bi on sodeloval v prihodnji vladi s SDS, Golobič odgovarja, "da so to tako neresna vprašanja, da ne sodijo niti na ulico".

Potezo pa je za korektno označil Barovič. Tudi iz SLS so sporočili, da pozdravljajo vse pobude k bolj odprtemu političnemu dialogu, povezovanju in sodelovanju. "Prepiri zaradi prepirov in zbujanja pozornosti" namreč po mnenju SLS zgolj preusmerjajo pozornost javnosti od realnih problemov v državi.

Slovenija čim prej potrebuje vlado s polnimi pooblastili in koalicijo, ki se ne bo prepirala med sabo.To je naša ponudba. SD ima kot največja vladna stranka ključno težo s svojimi glasovi. Je edina v koaliciji, ki lahko omogoči korak iz te kritične situacije. Ne vidimo rešitve v nadaljnjih prepirih znotraj iste koalicije, ampak morajo svoje povedati volivci, da dobimo vlado, ki bo imela dovolj veliko legitimnost. Če bomo dobili zaupanje volivcev, smo pripravljeni sodelovati z vsemi strankami, tudi z SD. Rezerve SD-ja pri sodelovanju z drugimi strankami, so Slovenijo že veliko stale. Janez Janša o ponudbi SD-ju

Minister za šolstvo Igor Lukšič je Janševo povabilo k sodelovanju komentiral z besedami, da je SDS izgubila volitve leta 2008 in do naslednjih volitev nima smisla, da se "baranta z glasovi".

Minister za promet Patrick Vlačič pa glede poziva Janše pravi, da je za vse to "daleč, daleč prezgodaj govoriti". Po njegovih besedah je treba poiskati načine, "kako bomo Sloveniji pomagali v težkem položaju, vsake špekulacije o tem, kako naprej ob morebitnih volitvah, pa so prezgodnje".

Meni, da Zares in LDS pravzaprav želita novega predsednika vlade. Ob relativno nizki podpori, ki jo uživa politika v javnosti, pa si težko predstavlja, da bi nekdo uspešno vodil vlado, če tega mandata ne dobi na volitvah s svojim programom. Dokler bosta vlada in DZ naprej sprejemala odločitve, "bomo delali normalno naprej", zagotavlja Vlačič.

Pahor se je odgovoru na vprašanje, ali je pripravljen sprejeti "ponudbo" predsednika SDS, kot je dejal sam, izognil. Je pa v zvezi s tem dejal, da je vprašanje političnih zavezništev težko. "Da dosežem to, kar menim, da je prav, moram imeti politične zaveznike," pravi Pahor. Vendar se po njegovem mnenju tu postavlja vprašanje, s kom lahko dosežeš nekatere cilje. Kot pravi, ne ve, koliko so lahko njihovi pogledi skupni s pogledi SDS, in o tem ne bi želel ugibati. Se mu pa zdi prav, "da se v Sloveniji nič ne izključi".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1000)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
10. 06. 2011 19.58
SREBRENI DRNOVŠEK JE TO REKEKL SVOJIM,NE JANŠI
srebrnibreg
10. 06. 2011 08.20
Bojan Skof 10.06.2011, 06:08 !Nimate pojma kaj dela ta vlada vojno pa revolucijo! Desničarji so sposobni izvesti celo vojno za ponovni prevzem oblasti. Sedaj vidim kakšen modrec je bil Drnovšek, ki že takrat videl toliko daleč naprej.
partizan71
10. 06. 2011 07.31
Slovenija ima talent Da vozis slalom med toliko hijenami z volanom u roki moras imet nekaj baletnih sposobnosti...
partizan71
10. 06. 2011 07.25
Tako je Bu.Da To je point vsega showa
KungFuPanda
10. 06. 2011 07.16
Pahor mogoče ni tako pokvarjen, ampak je nesposoben voditelj. Ko je potrebno udariti po mizi, samo nekaj menca. Nesposoben je tudi zato, ker se je obkrožil s samimi faloti (od Dimičeve do Golobiča), on jim pa 100% zaupa. Kresalka in gGolobič sta zdej pokazala pravi obraz, ko zahtevata odstop Pahorja. Nož sta mu zabila v hrbet. V bistvu se mi Pahor malo smili, ko je obkrožen s takimi ljudmi, ki jim ne moreš zaupati. Odžagati bi jih moral že na začetku, pa bi bilo mogoče malo bolje. Janša pa hoče samo na oblast, drugo ga ne zanima. Pahor pa hoče ostati na oblasti za vsako ceno. V bistvu se mi vsi politiki gnusijo, pokažite mi enega, ki je pošten, pa da se ga splača voliti!
muhabc
10. 06. 2011 07.14
Zapravili ste svojo priložnost. Ne zavlačujte in prepustite vajeti na volitvah. Naj volilci odločajo ne pa zafuranci.Vsak zapravljen dan nas preveč stane zato če hočete dobro državljanom to storite čimprej že danes.
Bojan Skof
10. 06. 2011 06.46
pahor ne more sam sebe vodit ne ,da bi še SLO!
belsi1
10. 06. 2011 06.33
on ni naklonjen nobenemu!
norisvet
10. 06. 2011 06.29
Smrt komunizmu, svoboda narodu! Fašizem in nacizem smo že zatrli, dajmo še tega zadnjega! FAŠISTI, NACISTI, KOMUNISTI, VSI STE ISTI!!!
SEBASTI
10. 06. 2011 06.24
Res ne razumem tega pahorčka... Idealna priložnost, da se znebi jarma manjšinskih LDS-a in ZARES-a. Ampak ne, on še vedno mečka, pa kako da nima niti tolko samospoštovanja, da naredi končno enkrat odločilni rez in Slovenijo pa tudi sam sebe obrne proti pozitivni prihodnosti. Človek enostavno ne more biti tako slep zato verjamem, da ga kresnica in golubovič držita v šahu zaradi nečesa. Kaj je to pa bo verjetno čas pokazal.
Bojan Skof
10. 06. 2011 06.09
Tak je crknila JUGOSLAVIJA!
Bojan Skof
10. 06. 2011 06.08
NAJSLAPŠI gospodari na tem SETU !Nimate pojma kaj dela ta vlada vojno pa revolucijo!
Raztezje
10. 06. 2011 04.40
Medtem, ko se tu na polno mlati prazna slama, je novica dneva, da so laščani praktično prodali Slovenijo hrvatom. Zdaj lahko razumemo, zakaj živimo v totalitarnem režimu in kaj je pomenilo, da je 90% slovenskega gospodarstva vezanega na hrvaško, pa tudi zakaj noče biti nihče zabeležen v zgodovino kot predsednik te Slovenije.
finec
10. 06. 2011 03.54
V Španoviji z Janšo je še vsak potegnil kratko.
Bluzer Bluzoviti
10. 06. 2011 03.47
upam samo, da bo še referendum o novi dokapitalizaciji NLB, preden ta vlada pade, da si zabije še zadnji žebelj v krsto.
Raztezje
10. 06. 2011 03.46
Res ne razumem, kaj še mučkajo in česa so se ustrašili, od hrvatov bi to pričakoval, da smo jih zmedli, naši pa bi nas lahko bolje poznali. Po vsem tem, kar se je zgodilo je povsem jasno, kdo in kaj so naši osamosvojitelji v resnici, pa tudi da je civilno ljudstvo povsem nemočno, brez najmanjšega vpliva in se oligarhiji nihče ne more upreti. Razen če nas le ne sprašujejo neumnosti na referendumih, ker potem pa seveda takoj izkoristimo priliko in jim ga zarinemo tja, kamor si zaslužijo. Nismo taki kot Nemci, nikoli nismo bili, smo kvečjemu boljši, vsi predlogi reform so katastrofalno slabi in povsem nesprejemljivi, mi tega ne potebujemo, sploh pa nas nima nihče pravice izsiljevati, ampak v takih razmerah kot vladajo v Sloveniji, ko nihče še pomisli ne na svobodno demokracijo, je povsem vseeno v kaj nas bo režim prisilil. Na koncu jih nihče ne bo poslušal in jih tudi ne more ubogati, revolucija pa bo itak razveljavila in spremenila čisto vse kar bodo sklenili, pa karkoli se zgodi. Tudi Nemci danes ne spoštujejo Hitlerjevih zakonov, pa so jih takrat zakonito sprejeli, morajo pa spoštovati odločitve zaveznikov, hehehe,... Upam le, da se bo to čimprej zgodilo, ker je vsak trenutek življenja neprecenljivo dragocen, nam pa so ukrali že desetletja in to tista najlepša leta življenja, ki jih nič na svetu ne more več vrniti ter nadomestiti. Bog odpušča, ne mi. Zadoščenje pa si bomo kmalu vzeli, to vam za sveto obljubim, kot so si ga nekoč vzeli že naši predniki...
Dejan Zajebancije
10. 06. 2011 03.41
Pa kaj še razmišlja ta Pahor? VOLITVE in da VSAJ 4 LETA NE VIDIM LDS ali ZARES kje po TVju, ker mi gresta že na BRUHANJE!!!
Raztezje
10. 06. 2011 03.37
Čeprav se je ob katastrofi z referendumi zdelo logično, da to avtomatsko pomeni prestol za Janšo, se je ta zaradi poraznega odziva javnosti do njegove osebnosti v medijih in zaradi preteklih izkušenj izgleda odločil, da bo tokrat raje naskočil pahorja z bolj prijateljskim pristopom od zadaj. Še ena velika napaka strategov SDS, prav takrat bi morali uleteti na sceno ter pritisniti proti vrhu kot biki, ker zdaj bo izgledalo pa zares patetično, če bo Janša na koncu prevzel vlado. Le kaj bo potem rekel revčku Pahorju, da se je le šalil in ga ne potrebuje več ali pa ga misli obržati za dvornega norčka. Enkrat je sicer to že bil, ko je nadziral Udbo, milico in druge totalitarne varnostne službe, takrat se je odrezal še bolje od naše Varuhinje človekovih pravic, takšne ljudi potebuje vsak diktatorski režim.
Raztezje
10. 06. 2011 03.35
Najbolj pomembna se mi je zdela danes izjava Pahorja na POPu, da je itak odvisno od "onih" kaj mu bodo rekli, da naj stori. S tem je povedal vse.
lipican
10. 06. 2011 03.26
jaz sem da LDS prevzame vodstvo, drnovšek jo je super vodil! ;) še hudo predsednico vlade bi mel!