Slovenija

Krkovič Pavčku zagrozil s tožbo

Ljubljana, 16. 05. 2008 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bo zaradi patrij padla tožba? "Če me Pavček obtožuje, da sem mu dal vizitke, ga bom tožil," je zatrdil Krkovič.

Tuje tiskovne agencije so največ pozornosti namenile preiskavi, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom. Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala, da je največji nakup, ki ga je kdajkoli sklenila Slovenska vojska, vprašljiv, če preiskava pokaže na podkupovanje v postopku pogajanj.
Tuje tiskovne agencije so največ pozornosti namenile preiskavi, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom. Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala, da je največji nakup, ki ga je kdajkoli sklenila Slovenska vojska, vprašljiv, če preiskava pokaže na podkupovanje v postopku pogajanj. FOTO: POP TV
Iz Viator & Vektorja so sporočili, da Pavček ni kontaktiral finskih organov pregona, prav tako pa slednji niso kontaktirali njega. S tem so v družbi "zanikali nekatere nejasne informacije v medijih, da je kontaktiral finske organe pregona.''

Tone Krkovič je vnovič zavrnil, da naj bi na obisku pri predsedniku uprave skupine Viator&Vektor Zdenku Pavčku, lobiral za izbor Patrie. "Če me Pavček obtožuje, da sem mu dal vizitke, ga bom tožil," je zatrdil. Brigadir Krkovič je povedal, da se mu zdijo domneve, da naj bi bilo že vnaprej jasno, da bo na razpisu izbrana Patria, "politična spletkarija". Takšne izjave na pričanju pred komisijo je označil za "pobalinsko dejanje".

Dejal je, da se mu je zdelo Pavčkovo vabilo na kavo vljudno, zato se je odzval. Zatrdil je tudi, da je bil tedanji načelnik generalštaba Ladislav Lipič o tem obveščen in da je predsednika uprave skupine Viator&Vektor obiskal v službeni uniformi. Ob tem pa je zavrnil navedbe, da naj bi mu dal vizitke s pojasnilom, koga naj pokliče, če želi, da bodo dobili posel.

Kot je dejal, se je Pavček z besedami "da sta mu dala vizitke" očitno krepko zavaroval, saj ga Krkovič zaradi te izjave ne more tožiti zaradi klevetanja. "Če pa trdi, da sem mu vizitke dal jaz, ga bom tožil," je poudaril. Povedal je še, da je bil pri Pavčku še enkrat in sicer tedaj, ko mu je slednji temeljito predstavil proizvodnjo oklepnikov Steier. Kot je pojasnil, je tedaj verjel, da gre za prijateljsko potezo in da je Pavček želel dobiti njegovo mnenje. "Ampak danes vem, da je šlo za poskus, da bi preko mene vplival, da bo izbrana Sistemska tehnika in ne kdo drug." Krkovič tudi meni, da ga Pavček zagotovo po naročilu "vleče v to igro", čemur pa, kot zagotavlja, ne bo nasedel. Kot je še pojasnil, že vse od leta 1994 ni v položaju, da bi lahko odločal o nabavi nekega orožja, niti nima nobenega vpogleda v projekte.

Krkovič je tako zavrnil navedbe, da naj bi lobiral za Patrio, potrdil pa je, da je obiskal Pavčka. Kot je dejal, ''gre za nek dogodek iz preteklosti, ki se ga bledo spomni, da pa ga namerava v podrobnostih še rekonstruirati''. Poudaril je, da gre za "absolutno nepomembno stvar". Pavček je v torek pred tako imenovano Cviklovo preiskovalno komisijo med drugim povedal, da sta ga pred izbiro najboljšega ponudnika na razpisu obiskala Tone Krkovič in Darko Njavro in mu v roke potisnila dve vizitki, s pojasnilom koga naj pokliče, če želi, da bodo dobili posel. Tega, kot je dejal Krkovič, ni storil.

Sestanek – da ali ne?

Darko Njavro je pojasnil, da nikoli ni imel sestanka s Pavčkom, res pa sta se enkrat s Krkovičem skupaj oglasila pri Pavčkovem pomočniku Igorju Zajcu, ki ga Krkovič pozna še iz časov osamosvojitve. Po Njavrovih besedah ju je Zajec pred obiskom "večkrat povabil na kavo, zato sta se tokrat odzvala na povabilo". Ob obisku sta se, kot je dejal, na predlog Zajca mimogrede oglasila še pri Pavčku, ki je v pogovoru omenil tudi razpis ministrstva in oklepnike. "Dejal nama je, da bi morala oklepnike delati Slovenija. Krkovič pa mu je odgovoril, da po njegovem Slovenija ne potrebuje ne slovenskih, ne čeških in ne finskih patrij, ampak bi morali najprej vojakom kupiti uniformo in čevlje," je dejal Njavro. Dodal je še, da ne pozna nikogar iz Patrie in da tudi nikoli ni sodeloval z nikomer iz tega podjetja.

Slovenska policija sodeluje s finsko

Slovenska policija je sporočila, da med Slovenijo in Finsko poteka mednarodno policijsko sodelovanje o tem, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom. Potrdili so tudi, da so bili o aretaciji obveščeni s strani finskega Interpola. ''Policija pa ne more potrjevati ali zanikati, da zoper posameznike zbira obvestila v zvezi sumov kaznivih dejanj ali razkrivati posamezne aktivnosti v morebitnih predkazenskih postopkih, ker bi to lahko škodovalo samemu interesu nadaljnjih postopkov,'' so pojasnili. "Iz navedenih razlogov odgovorov na vprašanja o morebitni aktivnosti v tej zvezi v Sloveniji, ne moremo podati."

Finska policija je namreč v sredo sporočila, da so v torek prijeli dve osebi v okviru preiskave, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KLIPAN71
17. 05. 2008 14.49
Manjakranjc je končno ugotovila , da so vsi isti!! Končno se ji je odprlo. Vseeno pa ji moramo povedati, da Finski preiskovalci in policija niso v Slovenski opoziciji.
yapi
17. 05. 2008 10.48
peacemaker nekoč je dravska banovina bila dežela "reda in dela".potem so prišli nemci in so obupano ugotovili da smo brezupen primer.sledili so jim srbi.v interesu ljudstva ... pod tole se podpišem.
krainburger
17. 05. 2008 06.53
nekoč je dravska banovina bila dežela "reda in dela".potem so prišli nemci in so obupano ugotovili da smo brezupen primer.sledili so jim srbi.v interesu ljudstva smo jih spodili, balkance! in kaj smo dobili? trije daltoni, pardon,šroti; zidar in še ducat borcev za narodni blagor, so pobrali vse, kar pobrati se je dalo.in ko človek bere velepametne komentarje ekonomskih strokovnjakov, kot je manja kranjc, se lahko samo zamisli. čez par mesecev so volitve. vsaj za par dni se bomo predali fantazijam, kako lepo je biti milijonar.dobili bomo obljube o povprečni plači cca 2000 eur. taiste grimse, jerovške, brejce, pahorje, potrče, školjče (vseh 90 se mi ne da naštevati), čaka udobna namestitev v parlamentu. še štiri leta slamarjenja, bluzenja, zaposlovanja ožjih in manj ožjih družinskih članov, še štiri leta dohtarjenja, kako delavec preživi z minimalno plačo, kako upokojenec plača položnice ob pokojnini ki znaša386 eur na mesec."rešitelji ljudstva" sedijo v 17 komisijah ki razpravljajo o nakupu oklepnikov in tuhtajo ali je bil njihov nakup "transparentno" izveden. 80 odstotkov, nas slovenskih hlapcev ne ve, kaj za en hudič beseda transparentno pomeni, a vsi se zavedamo da je ni komisije ki je razpravljala, ali je nakup oklepnikov nujno potreben? junaška obrambna sv, bo patrie potrebovala, na ulicah kabula, njamene, bejruta..... a so vsi ti kraji na dolenjskem? skratka: "hlapci, za hlapce vzgojeni....."
kam
16. 05. 2008 23.15
Če so vedeli, da je Patria tako slaba, zakaj pa je Cvikl dal Prebilu (članu uprave Vektorja), da pogleda vso dokumentacijo? Kraja stoletja. Ta nacionalni interes mi gre totalno na jetra. Še več Patrij, prosim, še Interbrewov prosim, sami da se pavčki in šroti, ki bogatijo na naš račun pospravjo nekam. Kakšen nacionalni interes neki. Mrkaič je genialno napisal o tem v Financah. Zagotovo so Finski policaji dobili kakšno anonimko od kakšnega slovenskega politikanta.
Prvo Borec
16. 05. 2008 23.05
Zakaj ga še no tošič, če mi že vsi vemo !! Bla Bla
Tonček Balonček
16. 05. 2008 21.06
Ne Janša ali tožilstvo, Zidar bo napravil red, kar je več kot očitno, ha, ha!! Krkovič mu bo seveda pomagal!!
bonsai9
16. 05. 2008 20.51
manjakranjc, pa še to lupino erjavčevga in janševga klopotca odnes s sabo. Kar v finko si zatlač.
titovka
16. 05. 2008 20.18
pol se čudite, zakaj so polna naša sodišča...zakaj takšen kolaps na sodišču???.....a sploh še kdo obstaja v tej ubogi vatikanski provinci, da se ne TOŽI????
krainburger
16. 05. 2008 17.31
no, slovenceljni!? vi še kar naprej študirajte, zakaj 180 000 delavcev dobi manj kot 500 eur na mesec! brez patrie nam živeti ni!
Brrr1111
16. 05. 2008 17.02
¸tiste ki so kršili zakon kaznovat, samo prosm!!! SAMO NE KRPANOV!!!OOOO!!! Patria je 100× boljši oklepnik! Krpan - kopija Pandurja 2, je v primerjavi s Patrio za v kanto...!!
manjakranjc@hotmail.com
16. 05. 2008 14.47
Dan, Ponovno Patrija. Pri nas še čipsa ne moreš kupiti, da se nebi kdo iz opozicije oglasil in vzkilak kraja!! Ker čez vikend odpotujem pa želim vsem forumašem lep vikend. Tako levim kot desnim želim kar se da strpen dialog in polagam na znanje, da si ni vredno parati živcev; vsi so isti! Papa M.K
Ro-Zy-YoZi
16. 05. 2008 14.28
Jooooooooj pa sej so res vsi nedolžni dejte pustit te poštenjake, da bojo lahko v miru delal.
Maribor?an 1
16. 05. 2008 14.27
AJAJAAAJJAAAAA PA KAJ ŠE V SLOVENIJI RES NI NOBEN ZAPRT?????????????????????????????????????????????...