Slovenija

Letos se nam obetajo dolge kolone na meji: od 7. aprila bodo policisti zaradi terorizma preverjali dokumente vseh potnikov

Bruselj, 28. 03. 2017 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Od 7. aprila bo treba na zunanjih mejah EU izvajati podrobnejši nadzor vseh potnikov, tudi državljanov EU. Ukrep je posledica terorističnih napadov v Evropi. Kaj to pomeni za kolone na mejah? Slovenska policija pravi, da je v času sezone pričakovati daljše kolone.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Obetajo se kolone na meji s Hrvaško
    03:17
    Iz 24UR: Obetajo se kolone na meji s Hrvaško
  • Iz SVETA: Na mejah kmalu nobene izjeme več
    02:07
    Iz SVETA: Na mejah kmalu nobene izjeme več
  • Iz SVETA: Avstrijci bodo še naprej nadzorovali mejo
    01:25
    Iz SVETA: Avstrijci bodo še naprej nadzorovali mejo
  • Iz SVETA: Vse več nelegalnih prehodov
    02:04
    Iz SVETA: Vse več nelegalnih prehodov
  • Iz 24UR: Evropa brez meja?
    01:19
    Iz 24UR: Evropa brez meja?
  • Iz 24UR ZVEČER: Nadzor na mejah
    08:54
    Iz 24UR ZVEČER: Nadzor na mejah
Mejni prehod Obrežje
Mejni prehod Obrežje FOTO: PMP Obrežje

Sistematični nadzor vseh potnikov na zunanjih mejah EU, uveden kot odziv na teroristične napade v Evropi, bo treba izvajati od 7. aprila, je v Bruslju povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga. Slovenija bo sistematični nadzor izvajala, je poudaril in izpostavil, da bo na koncu kljub vsem informacijskim sistemom največ odvisno od človeškega dejavnika.

Ob tem je državni sekretar izpostavil pričakovanje, da bo Hrvaška čim prej vstopila v schengenski informacijski sistem. Pomen tega po njegovih besedah v neformalnih pogovorih izpostavlja tudi hrvaška stran.

Kolone zaradi sistematičnega nadzora na zunanjih mejah EU bo policija skušala blažiti

Robert More s sektorja mejne policije pravi, da izjeme pri nadzoru niso predvidene, tudi v času turistične sezone ne, se bodo pa trudili z različnimi ukrepi vplivati na to, da bi ublažili kolone na mejnih prehodih.

Policisti bodo od 7. aprila dalje preverili potovalne dokumente vseh potnikov v podatkovnih bazah, ki so na voljo, torej v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov.
Policisti bodo od 7. aprila dalje preverili potovalne dokumente vseh potnikov v podatkovnih bazah, ki so na voljo, torej v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov. FOTO: Reuters

Policisti bodo preverjali potovalne dokumente vseh potnikov v vseh razpoložljivih sistemih, seveda tudi Interpolovih bazah podatkov

Kot je pojasnil More, sistematičen nadzor vseh potnikov, ki prestopajo zunanjo mejo EU, določa uredba, ki je bila v uradnem listu EU objavljena 18. marca. V praksi bo njeno izvajanje pomenilo, da bodo policisti preverili potovalne dokumente vseh potnikov v podatkovnih bazah, ki so na voljo, torej v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov.

Trenutno se v skladu z zakonikom o schengenskih mejah ta nadzor sistematično izvaja le za državljane tretjih držav, po novem bodo dokumente preverili tudi pri državljanih EU in njihovih družinskih članih. "Vsak bo deležen te preveritve v podatkovnih bazah in v kolikor bo s potovalnimi dokumenti vse v redu, bo nadaljeval pot," je dejal More in dodal, da v tem primeru tak postopek pri državljanih EU traja nekaj sekund.

Po njegovih besedah to po eni strani pomeni več dela za organe mejne kontrole, a posledice bodo občutili tudi potniki, saj bo podrobnejši nadzor podaljšal čas za prečkanje meje. Tudi za čas turistične sezone in dopustov izjeme po uredbi niso predvidene.

Potrebna bo dobra organizacija dela

Kot je dejal, se bodo lahko poslužili le možnosti, ki jih že določa zakonik o schengenskih mejah v smislu delne opustitve mejne kontrole. Kolone pa bodo poskušali ublažiti tudi z ustrezno organizacijo, tako da bo na voljo dovolj policistov za izvajanje nadzora, in z izkoriščanjem vseh možnih infrastrukturnih rešitev na mejnih prehodih, kjer bodo pravočasno odpirali dodatne steze.

Policija svetuje potnikom: Pripravite se na prečkanje, preverite veljavnost dokumentov

Vsem, ki bodo potovali prek zunanjih meja, policija svetuje, da se ustrezno pripravijo na prečkanje meje in predhodno preverijo, ali imajo veljavne potovalne dokumente. V času poletne turistične sezone pa bodo stalno spremljali tokove potnikov in pravočasno obveščali o zastojih na mejnih prehodih ter potnike preusmerjali na druge manj obremenjene prehode.

Policistov in sredstev naj bi bilo dovolj

More je zagotovil, da ima policija dovolj resursov, tudi v tehničnem smislu ne predvidevajo težav; vsi mejni prehodi so opremljeni v skladu s schengenskimi standardi in povsod je na voljo vsa tehnična oprema, ki bo zagotavljala nemoteno preverjanje dokumentov. Trenutno ne predvidevajo kadrovskih okrepitev na mejnih prehodih in bodo izvajali mejno kontrolo z obstoječimi. Tudi dodatnih sredstev v tej fazi v ta namen ne načrtujejo, seveda pa bo treba videti, kaj se bo dejansko zgodilo v praksi in glede na to bodo po potrebi sprejemali nadaljnje ukrepe.

Cilj je odkrivanje ponarejenih dokumentov in tako imenovanih tujih borcev

Cilj sistematičnega nadzora je po njegovih besedah predvsem odkrivanje ponarejenih oziroma prenarejenih dokumentov potnikov, ki prestopajo mejo, velik delež pa gre tudi na račun odkrivanja t. i. tujih borcev, torej državljanov EU, ki sodelujejo v oboroženih konfliktih na Bližnjem vzhodu in okolici. Obstajajo namreč določene baze podatkov, kjer so te osebe zabeležene s kakšnim zaznamkom, oziroma določene države tudi razveljavljajo njihove potovalne dokumente.

V letošnjem letu sicer policija beleži povečanje ilegalnih prehodov na zunanji meji, predvsem za območjih policijskih uprav Novo mesto in Koper, deloma tudi ostalih policijskih uprav. Po navedbah Moreta so letos zabeležili okoli 140 primerov, in sicer predvsem državljanov Afganistana, Kosova, Albanije in Alžirije.

Poleg krepitve nadzora na zunanji meji nekatere članice, med njimi Avstrija, še vedno vztrajajo pri nadzoru na notranji meji. Veljaven začasni nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo se izteče sredi maja. Državni sekretar je v povezavi s tem danes v Bruslju dejal, da Slovenija neprenehoma opozarja na to, da ta nadzor ni potreben, saj je nezakonitih prehodov meje iz Slovenije proti Avstriji izjemno malo. V minulih treh tednih so zabeležili le dva.

Ob tem je Špenga izpostavil, da Avstrija zagotavlja, da bo med prihajajočimi prazniki omogočila lažji prehod na Karavankah. Za zmanjšanje zastojev naj bi uvedli tretji pas, je pojasnil državni sekretar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ServerAUTOMATIC
30. 03. 2017 10.16
+1
Partijci bodo zaprli mejo po vzoru bivše Jugoslavije. Prav je, da Bruslju pokažemo kako se čuva nedotakljivost in suverenost države. Zunanji in notranji sovražnik nikoli ne spi.
1500
29. 03. 2017 21.43
+0
to ni zunanja meja EU zato čemu panika!? Al samo spet malo podpihujete slovenske fašistkote?
mentorhercul
29. 03. 2017 20.52
+1
Aja, tam naj kar bojo.................
Frane Šajn
29. 03. 2017 17.20
+4
To me ne sekira niti me ne moti vem , pa da nekatere tam ćez Kolpo orngi moti in prav je tako. Kar tako naprej za varnost nam gre :):):)!
gremonadesno
29. 03. 2017 15.08
+8
šengen je treba scitit kot svoj dom , nepovabljenci nimajo vstopa !!!!!!!! tisti ki se jim je uspelo pretihotapiti notri , TAKOJ VN Z NJIMI !!!!!!!!
mallonge
29. 03. 2017 14.40
+2
Ena lepa kolonca od bregane do Karavank, neprecenljivo.
wolfterier
29. 03. 2017 15.54
+3
To je nujno,teroristi bodo poleti šli z mercedesi na dopust na Hrvaško,a ne...
Frane Šajn
29. 03. 2017 17.21
+2
wolfterier
30. 03. 2017 15.57
+1
mulc113
29. 03. 2017 12.57
+8
V naslovnici bi moralo pisati: Na mejnih prehodih povečali število policistov in pasov za prehod meje.
Frane Šajn
29. 03. 2017 17.22
+0
Zakaj pa ? dva pasa sta na vse cente dovolj lepo te prosim, kaj se pa greš!
ServerAUTOMATIC
29. 03. 2017 12.27
+3
Cmerko je zamudil 1,5 leta ali celo več. Sedaj ne vem kak je sploh smisel temu??????? Kje je bil Cmerko do sedaj????????
Frane Šajn
29. 03. 2017 17.23
+3
V iskanju nove češplje in malce v oblakih!
HorstWiesel
29. 03. 2017 11.53
+8
za intermeco slabopisnim novinarjem; meja med Slovenijo in Hrvaško ni zunanja meja EU ampak je šengenska meja.
wolfterier
29. 03. 2017 15.56
+2
In tu je treba pazit,da ne pridejo not,ne pa težit tistim,ki gredo ven !!!
Ramzess
29. 03. 2017 20.04
+1
ServerAUTOMATIC
29. 03. 2017 11.44
+7
Kako je z žico??? A je treba še kaj dokupit?
wolfterier
29. 03. 2017 15.58
+2
Kakšne kolone,saj prihajajo z vlaki,pol jih pa železničarji v Zalogu ven vlečejo,kaj pa nadzor na meji,nič.
hotchilipoper
29. 03. 2017 11.27
+5
Brez represije ne gre
Principat
29. 03. 2017 11.13
+1
kam rinete ? svetovne analize kažejo da se 1/6 voženj da preložiti ali da sploh ni potrebna ,,
santamaura
29. 03. 2017 10.49
+3
Super, sedaj bomo pa nekaj ur čakali na meji, ker je enega Hansa v Berlinu strah, da mu ne bi kakšen iz vzhoda gume na mercedesu preluknjal. To je eno. Drugo: Pa kaj se ti Hrvati slinijo v Evropo, če pa še meje z južnimi sosedi ne znajo postaviti. Tam bi morali preverjati dokumente ne pa na naši meji
JApajaDAja
29. 03. 2017 10.31
+7
sedaj se bo uvedla nova oblika "turističnih potovanj". vsaka država se želi znebiti migrantov-prostovoljcem plačujejo za odhod in sedaj bodo ti "turisti" rotirali po eu-predvsem po tistih državah, ki dajo za "odhod" iz nje več €! (cena je od 100-7000€!
Perrun
29. 03. 2017 10.29
-1
Koliko ljudi je umrlo zaradi terorizma v EU lansko leto? 200 mogoče? Na drugi strani 1.300.000 mrtvih zaradi raka, ki je posledica stresa, slabe prehrane, itd.,. potem več kot 25.000 mrtvih zaradi prometnih nesreč, številke zaradi onsebaženja so še višje... Res ne znamo prioritizirati naših ukrepov. Seveda pa razumem, da je terorizem odlična krinka za prikrivanje nesposobnih politik, izkoriščanja elit, itd
wolfterier
29. 03. 2017 15.59
+3
pa dobr no
29. 03. 2017 10.03
+5
Ja, fajn. Še dobro da povejo. Terorist pa bo šel čez mejo 6. aprila, ko kontrole ne bo. Varnost pa taka.
hotchilipoper
29. 03. 2017 09.57
+0
To je narejeno za za..bavanje lastnega naroda,da ja ne boste živeli preveč lagodno.Teroriste pa imamo že doma
Perrun
29. 03. 2017 09.53
-6
Vse zaradi panike nad migranti in teroristi. Kam smo res prišli..:(
mufic
29. 03. 2017 09.40
+7
pač nebomo hodili več na Hrvaško
Castrum
29. 03. 2017 08.47
+8
V bistvu zadnji čas, a ne? Saj prav v tem je smisel šengenskega območja!