Slovenija

Bodo skupinska kmečka opravila delo na črno?

Ljubljana, 28. 03. 2011 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kmet ne bo smel pobirati krompirja na sosedovi njivi, ljudje si ne bodo smeli več pomagati po poplavah, opozarjajo zagovorniki sosedske pomoči. Podporniki prepovedi odgovarjajo, da mnogi s plačilom na roke bogatijo na račun revežev.

Poslanci so opravili tretjo obravnavo predloga novega zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, s katerim se zaostruje nadzor in zvišuje kazni. Omejuje tudi sosedsko pomoč, ko bo delo vezano na dejavnosti pravne osebe in samozaposlenega, čemur so številni poslanci nasprotovali. Glasovali bodo v torek zvečer.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je kot poglavitni cilj predloga novega zakona izpostavil povečevanje učinkovitosti nadzornih organov pri odkrivanju kršitev ter zaostritev sankcij in zvišanje glob, "da bodo delovale vzgojno in predvsem tudi preventivno".
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je kot poglavitni cilj predloga novega zakona izpostavil povečevanje učinkovitosti nadzornih organov pri odkrivanju kršitev ter zaostritev sankcij in zvišanje glob, "da bodo delovale vzgojno in predvsem tudi preventivno". FOTO: Dz-rs.si
Poslanec Zares Vito Rožej meni, da ni ravno revež nekdo, ki ima zemljo, na kateri bo gradil. Pozval je k solidarnosti, saj so z delom na črno oškodovani socialno najšibkejši.

Vlada trdi, da se bo po novem izplačalo prijaviti delodajalca na črno, glede brezplačne sosedske pomoči pa, da skriva največ dela na črno. Za delo na črno se po predlogu ne štejejo sosedska pomoč, delo v lastni režiji, nujno delo, humanitarno in prostovoljsko delo ter osebno dopolnilno delo. Vendar se določbe glede sosedske pomoči zaostrujejo, da je ne morejo ponujati obrtniki in podjetja, torej tisti, ki isto dejavnost opravljajo na trgu. Prav tako za sosedsko pomoč ne velja opravljanje dela na nepremičninah in premičninah, namenjenih za opravljanje dejavnosti.

Poslanci si niso enotni o vladnih predlogih. Medtem ko bodo Desusovi poslanci in poslanka SD Majda Potrata zakon podprli v celoti, razen amandmaja SDS, bo poslanec Zaresa Franco Juri glasoval proti amandmaju o sosedski pomoči. Po njegovem mnenju je individualna gradnja del slovenske mentalitete. Kot primer je navedel, kako je sosed vodovodar vedno zastonj pomagal njegovi materi, ko se ji je kaj pokvarilo. Zato se mu je večkrat zahvalil in ni nikoli pomislil, da bi kdaj podprl zakon, ki bi mu preprečil pomagati. Opozarja tudi, da zakon ne bo prizadel bogatašev, ampak srednji in nižji sloj, kjer je solidarnost.

Nepovezani poslanec Vili Rezman podpira brezplačno in prostovoljno delo, "saj ni utaje davkov, če je delo opravljeno brezplačno". Pomisleke ima le, če bi bilo brezplačno delo na stavbi obrtnika, ki se ukvarja z gradbeništvom. Zdi se mu tudi neumno, ker bo lahko na primer mizar sosedu popravljal uro, ne bo pa mu smel popraviti mize. Opozoril je, da bodo lahko ljudje počeli vse drugo, tega, kar znajo, pa ne. Opozicija opozarja še na višje stroške gradnje hiš ob morebitnem sprejetju zakona. Prepričani so, da želi država spet obrati najšibkejše. Omenili so pomoč po naravnih katastrofah, ko ljudje pomagajo prizadetim brez plačila.

Predlog zakona nikakor nima namena omejevati sosedskih odnosov, temveč ureja razmerje in učinkovitejši nadzor na področju dela in zaposlovanja na črno. Sosedska pomoč se dovoljuje še naprej pod pogoji in v obsegu, da ne bo pomenila nelojalne konkurence podjetnikom in ne bo služila kot prikrivanje dejanskega dela ali zaposlovanja na črno. Dovoljena je, ko gre za solidarnostno pomoč, ne pa takrat, ko gre za plačevanje na roko. Minister Ivan Svetlik

Poslanec SDS Milenko Ziherl ne verjame, da je država zaradi dela na črno letno prikrajšana za 10 milijard evrov. Dvomi, da se bo kdo odločil zaradi globe do 1200 evrov za prijavo, če lahko v lastni režiji prihrani več deset tisoč evrov. Spomnil je na kmečka opravila, kjer sosedi skupaj silirajo enkrat pri enem, drugič pa pri drugem. Praviloma si delijo tudi stroje, edino plačilo je dobra malica in delitev stroškov za gorivo. Omenil je trgatev, spravila lesa in podobno. Poslanec SLS Gvido Kres opozarja, da bodo inšpektorji videli manj plačano delo, kot je pomoč pri kmečkih opravilih, pri kopanju jarkov in podobno, medtem ko bo delo za štirimi stenami, ki je praviloma bolje plačano, ostalo očem skrito. V njegovi stranki bodo glasovali proti.

'Pri utaji davkov nekateri bogatijo na račun socialno najšibkejših'

Podporniki novele odgovarjajo, da nekateri na račun dela na črno neupravičeno bogatijo. Minister za delo, družine in socialne zadeve Ivan Svetlik je opozoril na dvojno moralo pri delu na črno, saj smo Slovenci nekako vpleti v vzorec, kjer je veliko dela na črno. Siva ekonomija povečuje brezposelnost, slabi socialno državo, saj delavci na črno dobivajo socialne transferje, čeprav do njih dejansko niso upravičeni. Delo na črno bodo skušali preprečiti tako preventivno kot s kaznimi. Glede pozivov k nižjim davkom in socialnim prispevkov je dejal, da morajo najprej pobrati vse davke, zatem jih lahko nižajo.

Pri nadzoru bodo inšpektorjem pomagali cariniki. Med nadzorne organe se namreč vključuje carinsko upravo, s čimer se bo omogočilo postopno vključitev dodatnih inšpektorjev za nadzor na terenu. S tem se bo razbremenil inšpektorat za delo ki se bo po Svetlikovih besedah lahko intenzivneje usmeril na nadzor na področju inšpekcij delovnih razmerij.

Nihče v tej državi nima nikakršne pravice, da bi odvzemal ljudem tisto, kar jih sedaj povezuje. Marijan Pojbič (SDS)

S prepovedjo sosedske pomoči želijo preprečiti "plačevanje na roke". Poudaril je, da njegov dedek ni prejel nobene pokojnine, ker ni bilo socialne varnosti. Danes so kmetje in drugi vključeni v sistem socialne varnosti, zato pričakujemo, da bodo zanjo tudi plačevali davke, je dejal. Po njegovem mnenju niso šli predaleč. Poudaril je, da novela ne bo sama preprečevala delo na črno, bodo pa z njenim sprejetjem storili pomemben korak naprej.

Globe od 500 do 1200 evrov

Novela, ki jo je vlada pripravila na predlog Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), predvideva, da bo mogoče v lastni režiji graditi le enostavne in nezahtevne objekte, za katere ni potrebno gradbeno dovoljenje. V lastni režiji bo dovoljeno graditi objekte do 30 kvadratnih metrov. Ker bo šlo za manj zahtevno gradnjo, ne bo treba zagotoviti gradbenega nadzora. Še vedno bo mogoče v lastni režiji opravljati obnovitvena in vzdrževalna dela. Zakon bo tudi še vedno omogočal gradnjo gasilskih in planinskih domov v lastni režiji, vendar do velikosti 250 kvadratnih metrov. Vlada je ohranila izjemo, ker gre za majhen obseg tovrstnih del, poleg tega se veliko teh del opravi v okviru dobrodelnega dela.

Z uveljavitvijo novele zakona o graditvi objektov se bo ukinila možnost gradnje objektov za lastne potrebe velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji. V lastni režiji bo mogoče graditi le enostavne in nezahtevne objekte.
Z uveljavitvijo novele zakona o graditvi objektov se bo ukinila možnost gradnje objektov za lastne potrebe velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji. V lastni režiji bo mogoče graditi le enostavne in nezahtevne objekte. FOTO: Reuters
O kršitvah zakonodaje bodo lahko inšpektorje po novem obveščale zbornice gospodarskih subjektov.

Globa za posameznika, ki bo v lastni režiji gradil večji objekt, kot je predpisano, bo od 500 do 1200 evrov. Drugi ukrepi, kot bi bilo rušenje tako zgrajenega objekta, niso predvideni, zaradi novele tudi ni predvideno povečanje števila inšpektorjev. Po navedbah ministrstva gre za enega od ukrepov za sanacijo gradbeništva v Sloveniji. Sedanja ureditev namreč posredno omogoča delo na črno in odpira možnosti za sivo ekonomijo, je ministrstvo zapisalo med razlogi za spremembo zakona.

Kazni za delodajalca, ki zaposli delavca, ne da bi z njim sklenil pogodbo o zaposlitvi, bodo lahko po novem znašale tudi 15.000 evrov. Obenem bo moral osebo zaposliti za nedoločen čas in ji za obdobje celotne zaposlitve pred razkritjem poravnati vse obveznosti iz naslova delovnega razmerja najmanj v višini minimalne plače za vsak mesec opravljenega dela. Posameznika lahko doleti kazen v višini 2000 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (435)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jokal
30. 03. 2011 11.37
take zadeva prinaša evropa v naš prostor. naši poslanci ji pa klonejo. ravno so v tujini sprejeli zakon, da mora vsak, ki kupi v trgovini več kot dva zaboja pijače, pokazati izkaznico in ga registrirajo. to je evropa in kapitalizem, na žalost,v tujini nič boljše kot pri nas. vse vlade so isto požrešne, in bi zadnji denar pobrale malemu človeku.
koala_pleza_plazi
30. 03. 2011 07.48
geronemo Niso poslanci bedaki.Bedako smo mi,ki to dopuščamo. To je čista resnica.Mislim,da je čas.da se mi Slovenci že enkrat postavimo zase in končno pokažemo vladi kar ji gre.GREMO NA CESTE!!!!!!!
Dejan Povše Free
30. 03. 2011 01.04
TO NI NIC DRUGEGA KOT OMEJEVANJE CLOVEKOVIH PRAVIC POSLEDICA TEGA... SUZENSTVO !!!
ciceroXXX
29. 03. 2011 22.03
Naši poslanci ne živijo več med nami. So v oblakih tako in drugače. Ker sem in bom še veliko delal na svoji novogradnji, bom ponosen, če bom plačal kazen zato ker bom delal. Pozabili so kako so se gradile hiše naših staršev in se je postavila osnova veliko današnjih ljudi. Potrebno je zapolniti žepe gradbinskega lobija na račun ljudi, ki se trudimo zase in svoje bližnje ustvariti čimveč s tistimi fičniki, ki jih imamo na razpolago. Dragi Svetlik in poslanci ! Gradili bomo še naprej, tudi ko tebe in tebi podobnih več ne bo. In vsakemu sosedu bom še naprej pomagal. Sedaj še z večjim veseljem, ker vem, da bom "nategnil" državo in njihove tajkune za dober zaslužek.
conkord
29. 03. 2011 21.30
Fantje tudi v postelji ne bo več zastonj, Na ta malega bomo dobli števce pa bo vsak "posel v nočni izmeni " krepko zaračunan. Sedaj pa resno ! A smo si res zaslužili tako vlado...? kaj smo v SLO sami cepci da ne znamo reči ne- hvala takemu diktatorskemu režimu.. to ni balkan še manj pa jeb... Evropa. naj sosedjeb Hrvati krepko premislijo če bi šli v ta lonec. Nas so v 3 letih požrli do kosti. DEJANSKO ŽIVIMO DOSTI SLABŠE KOT SMO V YUGI.. Upam , da te VLADE ne bo v naslednjem mandatu .. pa pred svojim pragom naj prvo počistijo.
prezir
29. 03. 2011 15.02
V primeru sprejetja zakona v DZ . Naj zadeve pregleda protikorupcijska komisija , saj v tem primeru DZ, namerno deluje proti državljanom RS. S potrditvijo takšnega predloga, se krši določeni del ustave RS. Apel novinarstvu: Na iterentni strani " predlog vladi" je objavljen predlog, kateri kaže na nepodporo takšnega dejanja.
nekdo17
29. 03. 2011 15.02
Sprašujem se samo: KDAJ NAM BO VSEGA ENOSTAVNO "DOST"?
tiptronic
29. 03. 2011 14.07
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je kot poglavitni cilj predloga novega zakona izpostavil povečevanje učinkovitosti nadzornih organov pri odkrivanju kršitev ter zaostritev sankcij in zvišanje glob, "da bodo delovale vzgojno in predvsem tudi preventivno". ZA BRUHAT,CINIZEM NA VIŠKU!!!
bukefal
29. 03. 2011 14.04
A sanjska Pahorjeva ekipa nima drugega dela, kot da si izmišlja tako bedaste zakone???
tiptronic
29. 03. 2011 13.38
Ljudje,res vas ne razumem,bol ko gazijo po vas in večjo represijo ko zganja država nad vami bol se samo smilite sami sebi,strnite vrste,zažgite par vladnih ustanov pa se vas bo slišalo!!! Ta vlada ne dela totalno nič drugega kot vsak dan sprejema zakone,ki zvišujejo kazni in tolčejo po revežu!!! KAZEN NA KAZEN,PALAČA-moto naše preljube vlade!!! Zakoni za naše vrle izbrance ne velajo,lep primer je Katarinca,nam pa za vsak evro,ki ga ne moremo plačati grozijo z raznimi rubeži in uklonilnimi zapori!!! SRAMOTA!!!
Danijel Fric
29. 03. 2011 12.53
Posameznika lahko doleti kazen v višini 2000 evrov. Dela na črno zato da se preživi, od kje bo pa vzel 2000E, če nima nič, aja mogoče bo svetlik odpru svojo izposojevalnico za reveže
nato555
29. 03. 2011 12.51
Pa to je depresivno v rit si vtaknite ta vaš zakon! Na tak način boste razklali Slovence, ker bo sosed soseda prijavil zaradi foušije! Prvo sebe preglejte banda kapitalistična ko ste spokradli v teh 20 letih kaj se je dalo. Sicer pa vaši inšpektorji nimajo kaj iskat na privatni zemlji ker ko bom motorko zakurblo bodo vsi leteli!
santamaura
29. 03. 2011 12.45
Hehe sem poklicni fant na uslugo in sedaj bom še pri ženi nekaj zaslužil. Bravo minister
alen83
29. 03. 2011 12.35
@Alen83 JA , se popolnoma strinjam s tabo. Malo prej so mi še zbrisal odgovor na tvoj komentar. Kam gre ta svet... zadn cajt da nekomu film poči pa da začne streljat po teh ki nam nasedajo že vrsto let
skatefigure
29. 03. 2011 12.26
@Alen83 JA , se popolnoma strinjam s tabo. Malo prej so mi še zbrisal odgovor na tvoj komentar. Kam gre ta svet...
alen83
29. 03. 2011 12.25
v sloveniji še sam romom gre najbolš zaščiteni so ko medvedi, pa še socialno podporo dobivajo
skatefigure
29. 03. 2011 12.20
@Alen83 Ja, vidim, da se v svojih šolah niso učili etike. Svoboda govora zgleda na 24ur.com ne obstaja...
skatefigure
29. 03. 2011 12.14
Hvala lepa ker ste mi zbrisal komentarje!!!!!!!
alen83
29. 03. 2011 12.11
skatefigure 29.03.2011, 12:10 sma že dva ko je kratena svoboda govora
skatefigure
29. 03. 2011 12.10
Treba bi blo protestirat, pa če treba tk cajta kukr bi blo..gospodarstvo bi po parih dneh šlo k vragu....pahorćka bi pa odpihnla tja dol h gadafiju. Po moje nam je dost ljudem tle prekipelo...treba je sam najdt enga, ki zna vodit, ki bi lahko ta protest vodu..pa še kakšnga uglednega pametnega slovenca dobit (kukr recimo k je Tone Pavček govoru takrat ob plebiscitu za odcepitev SLovenije), ki ga vlada ne bi mogla označit za malega nevednega slovenca, ker dokler ne bomo mel podpore tut v akademskem krogu in dlje, nas lahko označujejo kot rajo, ki nič ne dela itd. ...kot pri študentskih protestih. Treba met organizacijo in do vlado sesut ter na novo sestavt. Predvsem je pa treba nehat govort pa nekaj ukrenit. Jaz naredim karkoli, samo naj se najdejo/mo ljudje, organiziramo in zberemo ljudstvo. Ker kolkr po pisanju vidm nas je zihr četrtina ali pa še več slovencev sita te vlade. LJUDJE, DAJMO SE ZBUDIT IN POKAZAT DA NAM NI MAR LE ZASE, DA NISMO SLEPE OVCE, KI DELAJO KAKOR ŽVIŽGAJO V VLADI. POKAŽMO NAŠ BORBENI DUH!!! A SMO SE ZATO BORILI ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO, DA POSTANEMO HLAPCI 90 LJUDEM V PARLAMENTU IN ŠE VEČIM V EU. REČIMO TEMU KONEC!!! p.s. ADMINISTRATOR, DA MI SLUČAJNO NE BRIŠEŠ KOMENTARJEV, KER TI BOM TK SPAMOV PO VSEH STRANEH DALA , DA JIH ŠE VE 1 MESCU NE BOŠ MOGU ZBRISAT!!!!!! Hvala lepa ker ste mi zbrisal komentarje!!!!!!!