Slovenija

Bo na cestah le manj žrtev?

Ljubljana, 13. 10. 2009 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kresalova zagotavlja, da je prometna varnost ena od njenih prioritet. Zato napoveduje ustanovitev agencije za varnost v cestnem prometu in prenovo zakonodaje.

Nesreča pri Arji vasi-12
Nesreča pri Arji vasi-12 FOTO: POP TV

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je pred kolegijem predsednika vlade odgovarjala tudi na vprašanje glede možnosti za preprečitev smrtnih žrtev na slovenskih cestah.

Tako je za prihodnje leto napovedala ustanovitev nove agencije za varnost v cestnem prometu ter prenovo zakonodaje s tega področja. Kot je zagotovila Kresalova, je prometna varnost ena od prioritet.

Ministrica je še dodala, da so se prometne nesreče s smrtnim izidom v zadnjem letu zmanjšale za več kot deset odstotkov, vendar to ne more biti dovolj. Cilj je, da prometnih nesreč s smrtnim izidom ne bi bilo. Skupaj s kolegom s prometnega ministrstva Patrickom Vlačičem zato pripravljajo novo agencijo za varnost v cestnem prometu, ki se bo celostno ukvarjala tako s preventivo kot z analizo konkretnih nesreč.

Ustanovitev agencije je predvidena za naslednje leto, prav tako naj bi enkrat takrat ugledali luč sveta zakoni, na katere naj bi "razbili" trenutni zakon o cestnoprometnih predpisih. Gre za resne spremembe, pravi Kresalova, in s hitenjem bi lahko naredili več škode kot koristi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443692
14. 10. 2009 08.30
ma če bo res pomagalo in bojo preučili kritične cestne odseke, jih ''popravili'' in tako izboljšali varnost na cestah.....bo ok, ma se ne morem znebit občutka, da bo ta komisija sama sebi namen in da bo nekdo plačan da sestankuje ..... in da jo bo opozicija poskušala apriori diskreditirat....
heldam
14. 10. 2009 08.05
kaj še kakšna komisija nam manjka?? Al kresnica nima kam dat nekaterih svojih prijateljev da bi molzli denar in zato ustanavlja spet še eno komisijo??? Mislim da jih imamo že sedaj preveč, ne rabimo še ene
mastablasta
14. 10. 2009 08.01
potem bodo pa ti na agenciji stavkali za višje plače, ker imajo začetniki le 1000 EUR neto.... Pa rabili bi še agencijo za luknje na cesti, ki bi preučevala vpliv podneblja na luknje in potem agencijo za nesreče na cesti, ki bi se ukvarjala zgolj z nesrečami, pa agencijo za označevanje del na cesti, agencijo za motoriste, agencijo za tovorni promet na cestah, agencijo za tovorni promet na železnicah, agencijo za Kmetijo.... seveda tam bi zaposlili srodnike funkcionarjev in pa seveda da se opozicija ne bi preveč bunila bi v nekaj agencijah obvezno morali sedeti člani opozicije. SRAM jih je lahko. pa govorijo o varčevanju državnega aparata. potem bodo pa na zdravstvu šparali!!!
gospakatja
14. 10. 2009 07.55
ko ne veš, kaj bi naredil, ustanoviš agencijo ali komisijo. po številu komisij se ocenjuje delo vlade.
SherlockH
14. 10. 2009 07.50
Natanko tako, kot bi z bacilom zdravil bolezen-adijo pamet! Koliko agencij, inštruktorjev, predavanj je na temo cestnega prometa in nič. A sedaj pa naj bi neka agencija še s par sto ljudi rešila problematiko!? Reševala in urejala bi problematiko nevarnih odsekov itd!? Ja bejž no bejž. A ni za to zaslužen že Dars s svojimi strokovnimi kadri, ki naj bi bdeli na pravilno postavitvijo z varnostno noto? Bomo zopet podvajali funkcije in tako še bolj molzli državno malho?? 100% preventive ni je ne bo! Gre za socilološko psihični faktor oz. človeški faktor, ki ga nobena prepoved ali predpis ne bo odpravil. Sory, te rdečkarji vedno znova skreirajo svete krave. Če mene vprašate, bi vse trenutno sodelujoče pri tej problematiki za vse veke vekov umaknil od korita. Povzorčena škoda bi bila vsekakor manjša! Kresalova pa na že neha stokovne teme mešati s svojimi sexualnimi fobijami! Pa kje so levaki našli to baburo!?
ivo55
14. 10. 2009 07.40
Za začetek je treba zamenjati prometnega ministra ker je že zlorabil zakon, ne pa delati neke nove agencije na breme preobremenjenih davkoplačevalcev. Manekeni in boemi si pač naj služijo denar na drugih stezah.
dejkometod
14. 10. 2009 07.32
Dokler bo alkohol cenejši kot sok , bo vsak rad pritisnil na plin pod vplivom stresa in alkohola, z dobrimi avtomobili in ne vem če se bo kdaj to kaj uredilo. Bom pa zelo vesel če bomo imeli kako novo cestno zakonodajo in vsaka čast ministrici da bo ukrepala. Sam sem zaradi vinjenega voznika zelo nastradal , pred leti pa nisem bil jaz kriv in sem na novo rojen človek in se nič kaj rad ne vozim. Jaz imam posledice ker hodim na rehabilitacije, povzročitelj nesreče pa se še veedno prevaža po naših cestah in mu nihče nič ne more. Pa tudi zavarovalnice so preveč popustljive in takim butcem omogočijo nov avto , ki te hočejo "fentat". Tudi alkoholni zakon bo treba spremenit s strani ministrstva za zdravje , ker to ni noben zakon to je zavajajoč zakon ki mladini omogoča da vedno bolj pijejo , pa nočem slabo gostincem da bi zgubili promet, če ne dobi viskija do desete ure, se ga pa nažge ker ima viski v avtu,... ker si ga je nabavil zvečer. Biti bodo morale stroke kazni, denarne in trajen odvzem vozniškega dovoljenja .Ponovni izpit privede do ponovne nezgode ali pa se vozi brez dovoljenja, plača milo kazen in zgodba se ponovi,....Nimam nič proti če kdo popije kak kozarec vina samo naj ne gre tak na cesto in povzroči nesrečo , smrt nedolžnim voznikom. Z leti pešajo psihofizične sposobnosti ,zato bi morali vsi pogosto opraviti pregled pri zdravniku ali psihologu, ker tak res ni za volan kot nekdo na primer pri 8o letih ker tako piše v vozniškem dovoljenju in so taki nevarni vozniki , ne vsi.Upam da bo prišlo do sprememb v cestnem prometu, da bo zmagala pamet .Srečno!
comment123
14. 10. 2009 07.27
V AVSTRIJI NA NASPROTNO STRAN SPLOH NE MOREŠ, KER TI VSE GUME PRELUKNJA IN SE AVTOMATIČNO AVTO USTAVI.PRI NAS JE TOLIKO TEGA, DA BI MORALO BITI ISTO. KER SO PRI DARSU GRADILI NAJDRAŽJE CESTE IN TO NEVARNE, SO ODGOVORNI ZA VSE TE NESREČE. NAJ ODGOVARJAJO TUDI ONI, PA ŠE ODGOVORNE OSEBE POSEBEJ....
franc5e
14. 10. 2009 07.18
ma nimate pojma, agencija bi bila zelo dobra poteza, več stvari lahko združijo v tej agenciji, napr. izpitne komisije za vozniške, ki so privesek upravnih enot in delajo z njimi kot z priveskom, spv-je, privesek občin in so totalno brez denarja, itd. Zato ne pišite stvari o katerih ne veste nič.
hotchilipoper
14. 10. 2009 06.20
CESTE NAJ ORNK ZRIHTAJO-DELAVCEM NAJ DAJO NORMALNE PLAČE,DA NE BODO ŽIVČEN NA CEST,PA BO ZIHER BOLJŠ
Francek62
14. 10. 2009 06.17
Kot je napisal Animax; vozniška kultura v Sloveniji je na podnu: po avtocestah se vozijo kar po levem pasu namesto, da bi šli po prehitevanju na vozni pas, v krožiščih folk pojma nima o pravilnem razvrščanju, izsiljevanje in vožnja čez rdečo je nacionalni šport, policaji pa grdi rački, ker pišejo kazni. Za bruhat, saj to je razvidno tudi po tukajšnjih komentarjih.
hubertfast
14. 10. 2009 06.07
Z ustanovitvijo agencije samo priznajo, da zdaj nimajo pojma, potem ga pa bodo imeli še manj. Le koga bodo tam zaposlili, kje je bil ta človek do zdaj?
hubertfast
14. 10. 2009 06.05
Policaji ga tankajo še bolj kot navadni ljudje, glih zaradi tega, ker se počutijo nedotalkljive. Sam sem jih že večkrat ujel v uniformi na hladnem pivcu in to sredi belega dne. Kaj je šele ponoči...
eye1
14. 10. 2009 01.30
Največji problem je da slovenska mentaliteta vožnje ni ne tč pa ne mš... nekateri bi radi bili švicarji na avtocestah drugi pa turki, če že ne arabci... potem prihaja hitro do nesporazumov.. dokler pa gledam policaje ki bi nam mogli biti za vzgled kako vozijo okrog pijani in si ščitijo hrbet med seboj ne vidim nič svetlega na koncu tega tunela...
eye1
14. 10. 2009 01.19
aha.. še bol bodo nabili kazni.. to je edin kar znajo.. in tako bodo lahko plačeval še več administracije v javni upravi... agencija za varnost v cestnem prometu... bruh.. očitno je treba še par sorodnikov zaposlit
hule
14. 10. 2009 00.49
nej naredijo utripajoce znake za napacno smerNaj na vstopne in izstopne pasove na dovozih na avtoceste menda je to naj cenejse.in bo 99%manj nezgod
bostjan@kocevje.com
14. 10. 2009 00.30
. Cilj je, da prometnih nesreč s smrtnim izidom ne bi bilo. tipično komunistično.....ZLSD je enkat tut obljubljal 100 000 delovnih mest.... če ji uspe da ne bo nesreč s smrtnim izidom, bojo njeno formulo skopiral po celem svetu, in bo mega bogata... razen če ne misli to tok uvest, da bo ceno bencina dviglna na 10€ za litr, pa se ne bomo več mogli vozit in bomo vsi pešačli.....
muri1
14. 10. 2009 00.18
Žlender in Zajc naj spokata iz prometne dejavnosti,pa bo hitri bolje.Sami požeruhi davkoplačevalskega denarja.
HellWolf
13. 10. 2009 23.48
Ka je kresalova? A boš spet štrafe nabijala al kaj?
AlternativeFacts
13. 10. 2009 23.45
Prvo naj narod naučijo bontona, vse ostalo bo prišlo samo od sebe.