Slovenija

Bo noč brez nezgod?

Ljubljana, 17. 10. 2009 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na slovenskih cestah bo več policistov, ki si želijo vsaj eno noč brez nesreč. Statistika je neizprosna: vsak četrti umrli voznik na slovenskih cestah je star od 18 do 24 let. Povzročitelji so največkrat moški.

Prometna nesreča-2
Prometna nesreča-2 FOTO: PGE Celje
Letos se je na slovenskih cestah zgodilo več kot 15.000 prometnih nesreč, v katerih se je 140 udeležencev smrtno ponesrečilo. Povzročitelji so največkrat vozniki osebnih avtomobilov, kar v 78 odstotkih. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pa so moški, saj povzročijo 76,5 odstotkov nesreč.

Policisti bodo po vsej Evropi poostrili nadzor, saj skušajo v okviru akcije Evropska noč brez prometnih nesreč doseči, da bi bila vsaj sobotna noč brez nezgod. Tudi slovenski policisti bodo na cestah, kjer bodo preverjali predvsem psihofizično stanje voznikov, saj si želijo čim manj voznikov pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil.

Preventivnim aktivnostim se bodo tudi v Sloveniji pridružile številne vladne in nevladne organizacije. Glavni cilj mednarodnega projekta Evropska noč brez prometnih nesreč je namreč opozoriti na problematiko alkohola v prometu, še posebej med mladimi. Študenti, ki sodelujejo v projektu, bodo osveščali mlade voznike o pomenu odgovornega ravnanja v prometu. V gostinskih lokalih bodo spodbujali mlade, naj ne pijejo alkohola, jih ob odhodu iz lokala povabili k preskusu alkoholiziranosti, osebe, ki bodo držale obljubo in ostale trezne, pa nagradili.

Mladi med 15 in 24 letom starosti so ena najbolj rizičnih skupin v prometu, zlasti zaradi neizkušenosti, življenjskega stila, iskanja tveganj, izzivov in lastnih poti ter ne nazadnje uporništva, ki se kaže tudi v nespoštovanju prometnih pravil in predpisov. Mladi vozniki želijo uživati v življenju, vozijo nevarno ter precenjujejo sebe in svoje vozniške sposobnosti. Najbolj tvegano obdobje je prvo leto po opravljenem izpitu za različne kategorije motornih vozil, opozarjajo policisti.

Prometna nesreča-3
Prometna nesreča-3 FOTO: PGE Celje
Kako alkohol vpliva na tiste sposobnosti, ki so za vožnjo najpomembnejše?

- poslabša se sposobnost zaznavanja,
- prihaja do napačnih ocen razdalje in do nepravilnih ter počasnejših reakcij glede na prometne razmere,
- poslabša se zaznavanje rdeče barve,
- slabša se prilagodljivost na svetlobne spremembe,
- zmanjša se pazljivost in podaljša reakcijski čas,
- pojavijo se motnje pri ravnotežju in
- zoži se zorni kot.

In kakšne so posledice vožnje v takšnem stanju:

- neustrezen način vožnje,
- nenadne spremembe smeri vožnje,
- neupoštevanje cestnoprometne signalizacije in
- povzročitev prometne nesreče.

Statistika o prometnih nesrečah je neizprosna: vsak četrti umrli voznik osebnega avtomobila je star od 18 do 24 let. Vozniki iz te starostne skupine povzročijo skoraj petino vseh nesreč, med alkoholiziranimi povzročitelji pa predstavljajo 19-odstotni delež. Mladi so pogosto udeleženi v nesrečah ponoči, saj za volan večkrat sedejo preutrujeni, praviloma po obisku diskotek in drugih lokalov, kjer se veliko pije ali celo uživa droge. ''Slabša vidljivost ponoči, neustrezna ocena ovinka ali prepozno reagiranje imajo hude posledice. K temu lahko prištejemo še agresivno vožnjo, spodbujanje s strani sopotnikov in pretirano samozavest,'' poudarjajo policisti.

Več napak in večja samozavest – smrtonosna kombinacija

Alkohol vpliva na delovanje vseh človekovih funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu. Zmanjšuje zbranost, zmožnost zaznavanja dražljajev in odzivanja nanje, povečuje število napak, ki jih voznik naredi med vožnjo, predvsem pa vpliva na delovanje človekove "osebnostne zavore", ki zagotavlja socialno prilagojeno vedenje. Hkrati povečuje zaupanje v lastne sposobnosti in zmožnost obvladovanja situacije. Posledica je vožnja prek zmožnosti voznika ali vozila, pri čemer voznik ne upošteva prometnih razmer in drugih udeležencev v cestnem prometu.

Voznik, ki vozi pod vplivom alkohola, je nevaren za vse udeležence v cestnem prometu, tudi zase. Pijani povzročitelji največkrat vozijo prehitro ali v nepravilni smeri. Najpogostejši alkoholizirani povzročitelji so vozniki z vozniškim stažem nad 20 let, sledijo vozniki, ki vozijo od pet do 10 let, in vozniki, ki imajo vozniško dovoljenje od dveh do petih let.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jr123
17. 10. 2009 22.09
In je spet avtocesta proti Mariboru zaprta zaradi nesreče
komarec
17. 10. 2009 20.13
Ni treba vojne, na cestah jih umre mnogo preveč. Glede na to,da se je promet v zadnjih 30. letih povečal lahko za 30 krat ali pa več, ceste so ostale iste razen avto cest. Nekatere ceste so dobesedno preozke za ta promet, ki se po njih odvija. Skozi marsi kateri ovinek se vozi tako kot da bi igrali rusko ruleto. Kar se pa avto cest, in hitrih cest tiče to je poglavje zase. Ni je večje neumnosti kot je izgradnja hitrih cest. Navidez je kot avto cesta le da nima odstavnega pasu. Na teh cestah se vozi ravno tako hitro kot na avtocestah, nimaš pa nobene možnosti umika če se kaj zgodi. Temu se reče samoumor iz zasede. Prv za vse tudi nismo šoferji krivi. Ker smo vsaki dan v prometu, vozimo rutinsko, in to je napaka.
6-5
17. 10. 2009 19.02
Pravilno. V tujini so ljudje iz slovenije pravi vzorni vozniki. Na domačih tleh pa morilci. Še povečati nadzor in kazni. Odstraniti prave telebanslovence s prometa. Pravilno
jamajaka
17. 10. 2009 16.34
dejte no sej kresalovo je jokat primlo na tiskovni konferenci minister za promet pa krepko po prekrškarjih ne vem kdo tukaj ukaže oziroma bedarija sam da se dnar okol vrti pa zakoni nedodelani
8JASMIN
17. 10. 2009 16.12
SE PELJEM 120KMH PO AVTO CESTI KOPER-LJUBLJANA, PA ME PO DESNI PREHITI SIGURNO Z 200KMH Z BMW ENA BLOND ŽENSKA, POKLIČEM POLICIJO IN OPIŠEM AVTO IN VOZNICO, PA MI REČE POLICAJ: JA DOKAŽITE MI TO... TAKO SE DELA NIMAŠ BESEDE, NIKDAR VEČ NEPOKLIČEM POLICIJE, KER SAJ NIČ NEDOSEŽEŠ. ZAKAJ JE TAKO ODREAGIRAL SE PA LAHKO SAMO UPRAŠAMO, ZATO NI ČUDA, DA JE TOLIKO NESREČ, PA ŠE PROMETNI MINISTER DIVJA IN PREHITEVA PO DESNI. KAKO NAJ BO V SLOVENIJI NA CESTI RED ???????????????????????
VZ
17. 10. 2009 14.08
Kako ga je lahko prisilil v prekršek? Je torej že pod prisilo sedel za volan? S sopotnikovim nožem na vratu?
BERT
17. 10. 2009 12.52
uh kresalki spet manka denar...treba nafilat proračun
Oboa
17. 10. 2009 12.07
En primer: Nemčija, avtocesta. Voznik vozi po prehitevalnem pasu 100 (omejitev na tem delu 120, vozni pas skoraj prazen), drugi voznik ga prehiti po desni, policista v civilnem vozilu vse posnameta in kaj mislite koga ustaviti? Voznika, ki vozi 100 po prehitevalnem pasu! Zakaj? S svojo vožnjo je prisilil drugega voznika, da je naredil prekršek! Kdaj bo pri nas to in podobno kaznovano?
Audy
17. 10. 2009 12.02
Sobotna noč brez nesreč??? hahahaha, a sem se prebudil v kakšni drugi dimenziji ali času?? Nesreč je VSAKO noč okoli 50-70, pa ni važno kaj je. Dolker bodo ljudje vozil avte bo tako. Če hočejo manj nesreč je treba ljudem vzeti kontrolo avtomobilov in jo prepustiti AI in GPS. Druge ni. Zapomnite si: človeška neumnost ne pozna meja. Vseeno pa želim vso srečo policajem in voznikom.
NeverJemi
17. 10. 2009 11.44
Glede mladih šoferjev....smo bili vsi nekoč mladi šoferji in nismo vozili ravno zgledno....malo nerodno je napisano. Govora je o mladih šoferjih, ki nimajo izkušenj. Med njimi so tudi objestneži. Sicer ima statistika vedno drugačno sporočilo kot želimo slišati.
Miki_Piki
17. 10. 2009 11.40
kaj se vse dgaja na svetu ravno dons sm tud zvedla da je sinoči dosmrtno vlak povozil mojo bivšo najbolšo prjatlco saro
NeverJemi
17. 10. 2009 11.39
OBOA...kje si pa to našel....do sedaj so bili v večini pijanci
NeverJemi
17. 10. 2009 11.37
Silverwolf....pretiravaš...teh praktično ni
Oboa
17. 10. 2009 11.35
Statistika je pač odvisna od tega, kdo je naročnik študije! Dokler bodo pristojne službe tako ozkoglede bo ostalo tako - mrtvi na cesti. Zamolčan a zelo pogost razlog vožnje v nasprotno smer (prehitevanje) so "nedeljski" nesposobni vozniki, ki hodijo z avtom na izlete, ker psihofizično niso sposobni hodit, vozniško pa še vedno imajo. In še nekaj, dejstvo, da je vsako leto manj mrtvih na cesti gre pripisati varnejšim avtomobilom in ne našim "strokovnjakom". Če bi bil vozni park isti kot je bil 20l nazaj bi imeli vsako leto 800mrtvih.
HellWolf
17. 10. 2009 11.30
A je potrebno da se ven izpostavlja samo skupina mladih šoferjev od 18-24 let? Kje so pa tej nedelski šoferji ki jih vidiš vsako nedelo ko grejo v trgovino in cuzajo čez naselje 30 al pa še manj pa sploh ne poznajo žmigavcev al pa CPP? Tut tej naredijo dost nesreč...
NeverJemi
17. 10. 2009 11.30
simonax.....vsaj ne divja...je pa tudi nevaren....bi moral biti samokritičen in odnehati z vožnjo
NeverJemi
17. 10. 2009 11.27
race_boy....pa še napiti bi jih bilo treba, da bi spoznali kako nesposobni za vožnjo so
Alijen
17. 10. 2009 10.04
18-24 let. Poleg vsega naštetega zakaj smo rizični še je ena stvar. Daleč največ ljudi iz te skupine je na cestah. Sploh ob vikendih. Včasih nekdo iz te skupine naredi kako usodno napako na cesti pa je takoj ožigosan kot upornik. Nekateri so, nekaterim pa se zgodi.
m12
17. 10. 2009 10.02
slowenija delno se s tabo strinjam. taka razlika v % povzročitve nesreč je pa zato, ker navadno, če gre par kam skupaj, vozi moški... sicer pa sam poglejte, kak ženske parkirajo, vozijo, menjavajo pasove. saj en rečem, da so to izključno ženske, sam je pa večji % žensk kot moških. drugače pa bi po 60 letu mogli zahtevat opravljen zdravstveni pregled za vožnjo vsako leto. ker to, ko vidiš nekoga, kak rabi 5 min, da se na sedež avta vsede, pa pol vozi naokoli.......z zapoznelimi refleksi....ki komaj premika noge-kak naj potem pravočasno premakne nogo iz stopalke za plin na zavoro?
FCL
17. 10. 2009 09.59
Policiji predagam, da grejo v Komendo in počakajo do 2. ure zjutraj, ko se kolona mrtvo pijanih vozniko odpravlja z oktoberfesta...videno včeraj, pa sem že mislil da bom danes prebral kakšne članek v črni kroniki pa zgleda da so očitno vsi zvozili do doma..