Slovenija

Bo prihodnji teden mogoče spet plačevati s karticami Diners?

Ljubljana, 24. 05. 2013 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./M.M.
Komentarji
8

Po prejemu kupnine iz Italije na Dinersu upajo na izdajo začasne odločbe Banke Slovenije, po kateri bi se kartice lahko znova uporabljale naslednji teden. Objavili so tudi odločbo, po kateri so bile kartice neuporabne.

Na Dinersu so potrdili prejem kupnine iz Italije, pridobljene s prodajo Diners Cluba Italije in njegove podružnice Dinit. V ponedeljek je predviden sestanek na Banki Slovenije. Upajo, da bo izdana začasna odločba, po kateri bi se kartice lahko znova uporabljale že naslednji teden, je povedala Brina Černetič iz Diners Cluba.

Obvestilo o poslovanju s kartico Diners
Obvestilo o poslovanju s kartico Diners FOTO: Neda Došenović
Upamo, da bo tudi Banka Slovenije prepoznala naše ukrepe v smeri izpolnitve zahtev odločb ter nam še pravočasno sprostila poslovanje z odgovorom na našo vlogo za pridobitev nove licence oziroma ustrezno dopolnitev odločbe. Podjetje je prejelo svež denar na svoje račune, polno sodeluje s poslovnimi bankami upnicami ter se pripravlja na prodajo novemu lastniku, v kolikor to zahteva Banka Slovenije . Bojimo se pa, da nam bi zmanjkalo časa, saj je vsak nadaljni dan brez celovitega poslovanja kritičen. Diners Club

Sledili so še pozivu Banke Slovenije in na spletni strani objavili celotno odločbo, po kateri so izgubili dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev.

Dopis za plačilo na nov račun

Imetniki kartic so pred tem prejeli dopis Diners Cluba, ki jim narekuje, naj plačajo zadnje račune na nov račun, ki ni v lasti Diners Cluba, ampak kar neposredno na banko Unicredit.

Na spletni strani Dinersa so objavili nadaljnja navodila, v katerih zatrjujejo uporabnikom trajnika ali direktne bremenitve, da bo banka prejemnica vsa plačila ustrezno preusmerila na novo številko računa. Obstoječega načina poravnavanja obveznosti vam ni treba spreminjati.

Odprtje novega računa so utemeljili z besedami, da imajo zaradi nastalega položaja poslovne banke prednostno pravico pri zagotavljanju sredstev za financiranje nadaljnjih plačil trgovcem in pri odstopu terjatev v zavarovanje. V skladu s pogodbenimi obveznostmi do bank se vsa nadaljnja plačila opravljajo na novo številko računa in prek novega sklica, so dodali.

Po pojasnilih iz Unicredit banke je na dopisu naveden račun, ki ga je v odprla Unicredit banka Slovenija. ''Obveznosti z naslova porabe po kartici, ki ga lastniki Diners Club kartic nakažejo na navedeni račun, SI56 0100 0000 2900 092, s pripadajočim sklicem, najpozneje do roka zapadlosti, so tako pravilno poravnane. Zgolj takšno plačilo šteje za imetnike Diners Club kartice kot pravilna izpolnitev in jih nihče ne more vnovič bremeniti za isto obveznost,'' so sporočili.

Zatrdili so, da v nasprotnem primeru velja obveznost porabe po kartici za neporavnano ''in s stranko začnemo postopke, ki jih imamo vzpostavljene za neplačnike''. Dodali so, da bo morebitni preveč plačani znesek povrnjen na račun stranke, če je bila obremenjena preko direktne obremenitve in je tudi poravnala obveznosti po položnici.

Na dopis in nastalo situacijo so se odzvali na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer potrošnikom svetujejo, naj podrobno spremljajo situacijo. Dinersu so poslali dopis za dodatna pojasnila, saj med drugim ugotavljajo, da imetniki nimajo vseh informacij za plačilo položnice. Na Dinersu so odgovorili, da so dodatne podatke objavili na spletni strani, obljubili pa so tudi odgovor na dopis ZPS.

Odločba Banke Slovenije
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NESDSU
24. 05. 2013 17.55
+7
Diners je bil OK, ker si lahko kupil na obroke. 1200 € = 12 obrokov po 100 €
Chad Reed
24. 05. 2013 15.13
-30
Itak so te k majo te kartice bogatuni..ne jih podpirat!!!
honey7
24. 05. 2013 15.17
+24
Zakaj že? .. Sam imam tudi Diners pa nikakor nisem bogataš ampak povprečen Slovenec.. res, da je ne uporabljam kaj dosti samo vseeno.. ne govori neumnost!
Thor-1st
24. 05. 2013 18.15
+8
panda 22! Pri tvojih 22 letih in brezposelnosti ti kar verjamem, da razmišljaš tako s svojo puhlo glavo. Tudi jaz imam povprečno plačo in si z Diners kartico in obroki podaljšujem rok plačila blaga. Zato ne nabijaj s temi svojimi bogatuni.....
inside1
24. 05. 2013 14.28
+5
v financah je pisalo, je bo za novo dovoljenje potrebna nova vloga, to pomeni 3 mesece
antayla
24. 05. 2013 16.01
+5
macek_garfield
24. 05. 2013 14.24
+0
... odgovor je ne ....