Slovenija

Pritožba zavrnjena, Radan bo moral iz bolnišnice nazaj v pripor

Ljubljana, 22. 05. 2015 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Zunajobravnavni senat je zavrnil pritožbo zagovornika Ivana Radana, kar pomeni, da bo Radan, ko bo zapustil bolnišnico, moral nazaj v pripor. Kdaj se bo to zgodilo, še ni jasno. Medtem pa naj bi kazenska ovadba grozila tudi Radanovemu odvetniku, in sicer zaradi razžalitve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pravijo Vodušek, Vrhunec in Celarčeva?
    04:43
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pravijo Vodušek, Vrhunec in Celarčeva?
  • Iz 24UR ZVEČER: Korespondenca o razmerah na kliniki
    02:16
    Iz 24UR ZVEČER: Korespondenca o razmerah na kliniki
  • Iz 24UR ZVEČER: Prevzem odgovornosti?
    07:17
    Iz 24UR ZVEČER: Prevzem odgovornosti?
  • Iz 24UR: Radan iz bolnišnice v pripor
    01:16
    Iz 24UR: Radan iz bolnišnice v pripor
  • Iz 24UR: Prijavi o verbalnem nasilju
    01:42
    Iz 24UR: Prijavi o verbalnem nasilju
  • Iz 24UR ZVEČER: Sindikalist o razmerah na UKC
    05:40
    Iz 24UR ZVEČER: Sindikalist o razmerah na UKC

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je zavrnil pritožbo na sklep o priporu zdravnika Ivana Radana, ki ga sumijo sedmih umorov, so sporočili s sodišča. Sodišče je pripor odredilo v torek, njegov zagovornik Milan Krstić pa se je na sklep pritožil v sredo.

Krstić je v odzivu na odločitev senata povedal, da ta očitno ni upošteval niti enega njegovega argumenta, niti pojasnil Radana iz 7-urnega zaslišanja. Še vedno je prepričan, da bi Radana morali spustiti na prostost, saj ponovitvena nevarnost, ki mu jo očitajo, ne obstaja, ker ne dela več kot zdravnik, so poročali v oddaji 24UR.

Radan se je kmalu po prihodu v pripor na Povšetovi v Ljubljani samopoškodoval. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer še vedno leži, varujejo pa ga pravosodni policisti. Ko bo lahko zapustil bolnišnico, bo torej mesec dni v priporu. Kdaj se bo to zgodilo, še ni jasno.

Tako so Radana prepeljali pred preiskovalno sodnico.
Tako so Radana prepeljali pred preiskovalno sodnico. FOTO: POP TV

Sicer pa kazenska ovadba in prijava Odvetniški zbornici grozita tudi odvetniku Krstiču. Ker je pred dnevi dejal, da je policijska ovadba zoper njegovega klienta "svetovna neumnost bolnih kriminalistov," naj bi ga ti ovadili zaradi razžalitve, so še poročali v oddaji 24UR.

Cerar: Nad zdravstvom bi lahko obvisela zelo temna lisa

Danes se je na Radanov primer odzval tudi premier Miro Cerar. Če se bodo obtožbe izkazale za utemeljene, bo po njegovem mnenju nad zdravstvom obvisela "zelo temna lisa, za katero bodo morali tudi sami zdravniki in drugi zaposleni v zdravstvu storiti nekaj, da se počasi izbriše".

Dokaz, da na nevrološki kliniki ni vse tako rožnato, kot je včeraj zatrjevalo 14 predstavnikov kliničnega centra, sta dve prijavi zdravstvenih delavcev zoper verbalno nasilje na oddelku. Ena je bila vložena januarja, druga pa ta mesec. Nekaj zaskrbljujočih dopisov so prejeli tudi v pisarni sindikata kliničnega centra.

Prav zato je po oceni premierja še posebej pomembno, da se v zdravniški zbornici in zdravstvenih organizacijah čim prej ugotovi dejansko stanje in sprejmejo odločitve. V tem smislu je tudi poziv ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc vodstvu UKC Ljubljana k odstopu, je še dodal.

Premier zdravnike svari, da "če bodo prepočasni ali lažno stanovsko solidarni, kar se včasih dogaja v slovenskih poklicnih skupinah, bo to škodovalo tako njim samim kot seveda tudi posledično vsem nam".

Možina: Serijska kazniva dejanja brez vednosti okolice niso možna

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina ugotavlja, da ni mogoče, da en človek serijsko počne taka dejanja, ne da bi za to vedela okolica. Kot pravi, ne razume poslušnosti, lojalnosti in skrivanja.

Zgodba Možine sicer ni presenetila, saj so vseskozi sumili, da so odnosi tu zapleteni. Je pa presenečen nad obsegom zgodbe, saj je Radana doletelo več kot za 20 kazenskih ovadb. Možina poudarja, da celotna zgodba predvsem ne sme pripeljati do panike in obtoževanj ter prelaganja odgovornosti enega na drugega, saj je, kot pravi, najbolj odgovoren Radan. Dodal je, da so tudi sestre zelo dobro izobražene in se morajo zavedati, da ne smejo slepo slediti ukazom ali navodilom zdravnika, o vseh sumih pa morajo poročati predstojniku oddelka.

Ob kaznivih dejanjih, ki jih policija očita Radanu, lahko zbornično razsodišče druge stopnje po oceni Možine Radanu tudi odvzame licenco. Možina meni, da bo razsodišče podalo pobudo o ugotavljanju večje strokovne napake, na podlagi teh ugotovitev pa bi torej lahko prišlo do odvzema.

Zdravniško društvo svari pred posploševanjem

Dogajanje na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana so obsodili tudi v zdravniškem društvu. Ocenjujejo ga kot tragično in obžalovanja vredno. Ob tem je predsednik društva Pavel Poredoš pozval javnost in medije, naj ne aplicirajo napak posameznika na vse slovenske zdravnike.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v oddaji 24UR ZVEČER dejala, da bo vodstvu UKC Ljubljana in nevrološke klinike dala čas do ponedeljka, da ponudita odstop. V nasprotnem primeru bo od članov sveta zavoda, predstavnikov vlade kot ustanovitelja, zahtevala, naj začnejo postopek ugotavljanja odgovornih vodilnih v UKC Ljubljana, ki so tako ali drugače vpleteni v primer Radan na nevrološki kliniki.

Po njihovem prepričanju je treba vzpostaviti nadzorne in varnostne mehanizme, da se taka dejanja ne bodo več ponovila. "Nerazumljivo je namreč, da so se dejanja, ki jih očitajo zdravniku Radanu, dogajala več kot eno leto in niso bila prepoznana ali pa spregledana," poudarjajo. "Obsojamo vsakršno dejanje, ki ni namenjeno pomoči bolnikom, zlasti kritično bolnim," dodajajo.

Opozarjajo, da je temeljno poslanstvo zdravnika, da skrbi za ohranjanje življenja od spočetja do naravne smrti in nima nič skupnega z evtanazijo, še manj z naklepnim umorom. Zagotavljajo, da bodo storili vse v njihovi moči in pristojnosti, da se takšna dejanja v bodoče ne bodo dogajala. Kolege in vodstva zdravstvenih zavodov bodo spodbujali k odgovornosti in da se vzpostavijo ustrezni kriteriji in mehanizmi.

Varuhinja pacientovih pravic dobila več prijav svojcev o nepravilnem zdravljenju

Varuhinja pacientovih pravic v Ljubljani Duša Hlade Zore pravi, da kakršnih koli prijav bolnikov ali njihovih svojcev glede neustreznih razmer na nevrološki kliniki UKC Ljubljana ni dobila. Priznava pa, da po informaciji glede primera Radan prejema več prijav svojcev bolnikov o nepravilni oskrbi, zaradi česar naj bi bolniki umrli. Te pritožbe so se nanašale na UKC Ljubljana in na Onkološki inštitut Ljubljana, ne pa konkretno na nevrološko kliniko UKC, je pojasnila. Povečanje števila prijav svojcev, da bolniki niso dobili zadostne pomoči in so zato umrli, pripisuje medijskemu poročanju o Radanovem primeru. "Na to temo prej v moji delovni praksi ni bilo govora," je dejala.

Varuh se po takšni prijavi najprej pozanima pri zdravstveni ustanovi o konkretnem primeru in nato skušajo primer pojasniti svojcem, po potrebi tudi organizirati sestanek med svojci in predstavniki bolnišnice. Če s tem ne uspejo razrešiti zadeve, pa gre pritožba na nacionalno komisijo za varstvo pacientovih pravic. Če pa posumijo, da je bila pri zdravljenju storjena strokovna napaka, primer odstopijo zdravniški zbornici. V konkretnih prijavah jim ni bilo treba posredovati zadev ali na zbornico ali nacionalno komisijo, saj "so se zadeve umirile", ko so svojci dobili pojasnila zdravstvene ustanove.

Sindikat opozarja na slabe poklicne odnose med zdravniki in medicinskimi sestrami

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije ob primeru Radan opozarja, da so poklicni odnosi in komunikacija med zdravniki in zaposlenimi v zdravstveni negi marsikje neprofesionalni, konflikti in mobing pa so vsakodnevna praksa. Veliko težavo vidi tudi v nejasni delitvi dela in odgovornosti med zdravniki in medicinskimi sestrami.

Zato sindikat Ministrstvo za zdravje in strokovne institucije na področju zdravstva poziva, naj resno pristopijo k uveljavitvi kadrovskih in drugih standardov za zaposlene v zdravstveni negi ter razrešijo dileme glede odgovornosti in pristojnosti medicinskih sester. "Pomembno je tudi, da se s pomočjo vseh pristojnih vzpostavita delovanje zdravstvenega tima in profesionalna komunikacija povsod tam, kjer je ta nezadostna ali neprimerna," poudarja sindikat. Po njegovem mnenju oviro predstavljajo tudi slaba profesionalna avtoriteta, slabo medpoklicno sodelovanje v zdravstvenem timu, relativno nizek družbeni vpliv in plače.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi tudi pojasnjuje, da se medicinske sestre na ljubljanski nevrološki kliniki v zvezi s primerom Radan niso obrnile nanje. Ob tem še dodaja, da zaradi pomanjkanja medicinskih sester in njihove preobremenjenosti ni mogoče v celoti zagotoviti kakovostnega in varnega dela.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Zaskrbljeni tudi v poslanskih skupinah

Poslanka SDS Jelka Godec je spomnila, da so v stranki že na nedavni seji odbora za zdravstvo, na kateri so opozarjali na nepravilnost na nevrološki kliniki, pristojne pozivali k prevzemu odgovornosti. Podobno meni tudi v tem primeru. "Če UKC, kot kaže, ne reagira na poziv ministrice, je pa vprašljivo tudi njeno mesto," je pojasnila.

Tudi poslanec DeSUS Tomaž Gantar "brez kakršnega koli dvoma" podpira zahtevo ministrice po odstopu vodilnih. "Gre za primer, ki se ni zgodil čez noč in enkrat, ampak odraža izredno slabe odnose in nepravilnosti, ki so se očitno dogajale dalj časa. Odgovornosti se vodstvo UKC ne more izogniti," je poudaril.

Za poslance SD je najpomembnejše, da UKC "ne glede na trenutne okoliščine zagotavlja najvišjo kakovost oskrbe bolnikov ter pogojev dela za zaposlene". Obenem delijo skrb zaradi ravnanj omenjenega zdravnika in dogajanj na intenzivnem oddelku nevrološke klinike, zato je pomembno, da pristojni organi čim prej končajo preiskave in na podlagi ugotovljenega ukrepajo.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije zaskrbljeni spremljajo dogajanje v UKC Ljubljana in vodstvo pozivajo, da prisluhne Kolar Celarčevi in v sodelovanju z njo reši problem v zadovoljstvo zaposlenih in bolnikov. Ob tem dodajajo, da je težko oceniti, kaj se je res dogajalo v primeru Radan, je pa treba računati tudi na to, da je primer odkril veliko stisk mnogokrat preobremenjenih delavcev UKC, ki so dolgo tlele pod površjem.

Po oceni Mateja T. Vatovca iz ZL pa je primer Radan simptom tega, da se zdravstvo nahaja v krču - tako v smislu ločevanja med javnim in zasebnim kot tudi v smislu pomanjkanja sredstev za zdravstveno oskrbo. Radan je gotovo presegel zakonske okvire, je pa treba po besedah Vatovca razmišljati tudi o morebitnih etičnih vzgibih za takšna dejanja. Zato primer kaže tudi na potrebo po razvoju paliativne oskrbe in "razmisleku o legalizaciji evtanazije", je dejal.

Po mnenju poslanca NSi Jerneja Vrtovca je primer Radan "dokaz več, da je slovenski zdravstveni sistem na psu". Treba bi ga bilo temeljito reformirati, v nasprotnem primeru se v NSi bojijo, da bo takšnih dogodkov še več.

Poziv k odstopu

Kot je znano, je Kolar Celarčeva po tem, ko so v oddaji 24UR ZVEČER pridobili dopisovanje med Radanom in nekaterimi njegovimi sodelavci, ki razkriva številne nepravilnosti, vodstvo UKC Ljubljana in nevrološke klinike javno pozvala, naj zaradi objektivne odgovornosti v tem primeru nepreklicno in takoj odstopita. Zaradi novih dejstev je uvedla tudi izredni strokovni nadzor nad dejavnostjo zdravstvene nege v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike.

V UKC Ljubljana so ji odgovorili, da bolnišnico vodijo dobro, kar – kot pravijo – dokazujejo številni kazalci kakovosti in mednarodna priznanja. "Zato ne vidimo prav nikakršnega razloga za odstop," so dejali. "Skrbi nas vmešavanje politike v vodenje naše največje in najpomembnejše zdravstvene inštitucije," so bili kritični do ministričinega poziva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (423)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
28. 05. 2015 19.17
LE GLEJTE BIVŠI BOLNIKI iz "napadanega oddelka" da boste lepo in spodobno govorili o tem oddelku-drugače saj veste kaj bo bilo...........
Dajana46
24. 05. 2015 16.43
+1
Osebno jaz sem ležala na nevrološki omenjeni kliniki in to velikokrat in še sedaj moram zaradi dveh možganskih kapi. Do sedaj sem bila izjemno zadovoljna, enako tako sem videvala dr. Radana zelo prijazna je bila dr. bivša predstojnica nevrološke dr. Bojana Žvan. Tako, da ni vse črno kar se vidi in piše.
janijankov
23. 05. 2015 22.03
+6
a ponovitvene nevarnosti za samomor pa se ne bojijo ob enakem pravosodnem tretmaju?
cirus
24. 05. 2015 10.06
+1
K večemu se bojijo, da tudi v drugič ne bo uspelo.
silberblack
23. 05. 2015 21.59
+0
I.) Odprite anonimno ali neanonimno stran za prijavo sumljivih smrti ali očitnih v IKC. II.) Prijateljica zdravnica mi je ob prilika rekla; Prvo pravilo, ki ga študentom dajo v prvem letniku medicine je; nikoli ne kritiziraj zfdravnika, kajti nikoli ne vep kdaj te bo kdo od kolegov potem kritizireal. Tega se strogo držijo. III.)Pravilo 2.Le čevlje sodi naj kopitar, le mrtvake zdravnik in ne javnost; kaj pa vi veste o ljudeh, mi smo za to poklicani.
asgml
23. 05. 2015 20.53
+3
Vrhunec ne bo odstopil, kaj si pa mislite?!? Bi že zdavnaj, če bi imel vest.Za javnost seveda mora reči, da "delamo dobro...", čeprav se točno ve, kako in kaj je v ukclj.6000-7000 članski ukclj je prevelika masa ljudi, da bi se lahko nadzorovalo njihovo delo.V ukclj sem delala 15 let, pa sem bila žrtev mobinga, ker sem opozarjala na strokovne napake. VSAK dan se delajo napake, vsak dan kdo umre po nepotrebnem.primeri: namesto, da bi zaposlena sestra negovala svojega bolnika, to naloži nekemu dijaku, ki dela preko ŠS (le zakaj sestre tako rade delajo popoldne in ob vikendih? KER NI KONTROLE! srednje sestre gledajo tv, jejo hrano od bolnikov, namesto njih pa tačas v sobah delajo "študennti", ki niso nikakršni študenti, samo preko študenskih napotnic so plačani.v resnici so to zadostni oz kvečjemu z dobrim uspehom, falirane osebe, ki še tole zdravstveno šolo delajo par let.brez kakršnegakoli znanja so prepuščeni sami sebi, 1 za 6 bolnikov v intenzivni negi.en od njih je šel sam od sebe odpirat centralni venski kateter, pri tem je prišlo do zračne embolije. neki pacientki se ni dalo zbiti vročine.dobila je analgin, ki lahko povzroči padec tlaka.analgin ni zbil vročine.dežurni zdravnik je naročil še analgina, kljub našemu opozoriliu, da ga je itak že veliko dobila.morali smo ji ga dati ponovno, ne le enkrat.po parih urah je res začel učinkovati-tlak je začel naglo padati, gospa je umrla.zjutraj so rekli na rapotru, da je umrla zaradi centralno visoke vročine, jaz pa vem, da ni zaradi tega V BPD smo sprejeli nekega invalida, z manjšimi ranami.ker je bil star samo 60 let ( če bi bil star 80-90, bi bil za njegovega zdravnika zanimiv, ker je delal študije, kako 90-letnikom podaljševati življenje, z vsemi mlajšimi se je na tem oddelku zelo slabo delalo..) rane, ki bi se lahko pozdravile, zacelile, so bile vsak dan hujše.gospod namreč ni dobival nobenega antibiotika...njegova hčerka me je vsak dan hodila spraševati, zakaj je z njenim očetom vsak dan slabše.Naj bi ji odgovorila, da zato, ker se ga ne zdravi??? še isti dan bi izgubila službo.lahko sem ji rekla samo. za to nisem pristojna, obrnite se na dr,Za gospoda je bilo dogovorjeno, da bo po odpustu sprejet v DSO.Zaradi nezdravljenja je šlo z njim rapidno navzdol.NIČ ni pomagalo, kar smo prosili zdravnika,Tudi nega sama je bila izredno slaba, zaradi neznanja osnovnih stvari.Gospod je umiral pred našimi očmi.Noč pred premestitvijo v DSO : sestre so klicale dohtarja, da gospod ne bo dočakal jutra, da ga naj pusti v bolnici, da v miru umre in da ga nebi premeščali.Kaj hujšega so lahko rekle?!? Dohtar je zjutraj znorel, češ da ga bo v vsakem primeru premestil in mi naročil, da takoj pokličem rešilca.Zakaj ga je zelel premestiti v umirajočem stanju? SAMO ZATO, DA JE GOSPOD V EVIDENCI PREDSTAVLJAL O D P U S T in ne smrtnega primera.Z gospodom je bilo več kot slabo, tulil je od bolečin, zaman sem proslila dohtarja, da bi mu dal kaj proti bolečinam."Niti lekadola mu ne dam" je bil odgovor.Gospod je bil moj pacient, oddelek je zapuščal s kričanjem zaradi peklenskih bolečin, bil je ves v ranah, zanj nisem morala narediti ničesar...Čez 2 meseca sem dala odpoved, ker je bilo delo tam neznosno. Mnogo jih umre pa svojci nikoli ne boo izvedeli resnice.Spomnim se, kako sem se na tistem oddelku vedno kregala s srednjimi sestrami, ker so tud sredi najhujšega mraza celo noč pustile odprta okna.da bi malo manj smrdelo, saj je bila cela soba nepokretnih starčkov pokakana.namesto, da bi jim zamenjale plenice, so odprle okna, potem pa so se svojci čudili, od kod kar naenkrat vročina Mojemu znancu je umrl oče,v ukclj.Zdravnik se je zmotil v diagnozi.Počeno glavno arterijo v trebuhu je zamenjal z--epilepsijo.Gospod je izkrvavel...Premeščen je bil na nevrologijo, kjer očitno tudi niso prepoznali, da je z diagnozo nekaj hudo narobe-če se zvijaš od hudih bolečin v trebuhu, da kar zavijaš z očmi in ti trebuh izgleda, kot da ti v nejm nekaj močno vre, to že za laika ni epilepsija.....H
chucknorris
23. 05. 2015 19.43
+2
KOT VSE KAŽE OB TEJ AFERI : ČE STE IMELI ZNANCA ALI SORODNIKA V BOLNICI, PA JE NENADOMA IN NEPRIČAKOVANO PREMINIL, JE ČISTO MOŽNO, DA SO MU POMAGALI NA ONI SVET. PA NE TRDIM, DA SO GA UBILI, MORDA SO GA PA UMRLI !
Heinke
24. 05. 2015 00.32
Prebereš ta komentar in en kasnejši, pa ti je v hipu jasno, kako črno beli vidijo eni in kako popačeno stanje prikazujejo neumni mediji.
tupatu
23. 05. 2015 19.31
+3
Otroška Pedijatrija Celje Pojdite še tja kakšen članek naredit!!!!
puspan
23. 05. 2015 19.14
+4
Vam bo prof. Robida lepo razlozil, kaj se je dogajalo v nevroloski kliniki, ki jo je zapustil zaradi idealnih delovnih razmer.
cirus
23. 05. 2015 18.56
+2
Vtipkajte v google "opustitev in odtegnitev zdravljenja".
janijankov
23. 05. 2015 19.40
+1
Zelo dobro - hvala. . Doc. dr. Božidar Voljč je bil minister za zdravstvo v prvi slovenski vladi v rs Sloveniji.
flojdi
23. 05. 2015 17.40
-2
. zanimivo. zakaj ga niso peljali u bolnico tam dol v primorju nekje. bi mu ne bilo treba v zapor. ko ko onetu.
ferencz 1
23. 05. 2015 17.14
+1
Danes veliko zdravnikiv tukaj komentira. Jim je njiihova zbornica naročila.
hillya
23. 05. 2015 18.02
+4
hillya
23. 05. 2015 15.49
+6
Zagovornik dr. Radana je napravil Pritožbo zaradi pripora, ker je prepričan, da bi dr. Radana morali spustiti na prostost, saj ponovitvena nevarnost, ki mu jo SODIŠČE OČITA NE OBSTAJA, ker ne dela več kot zdravnik........To mi je razumljivo !!!!!!..............Bolj pa me SKRBI TO, da se je dr. Radan kmalu po prihodu v pripor samopoškodoval – hotel je napraviti SAMOMOR ... Na UKC Ljubljana se še sedaj zdravi, kar pomeni, da je bila poškodba ZELO RESNA...... saj po sedem urnem ( le zakaj toliko časa??? ) zasliševanju, si je mlad človek želel celo SAM UMRETI !?!?!?. - - - - - - - - Jaz vidim ponovitveno nevarnost bolj v tem, da si bo hotel ponovno sam vzeti življenje, kot pa da je nevaren za paciente, ker ni več zaposlen. .... KDO GA BO V ZAPORU PAZIL, DA DO PONOVNEGA POIZKUSA SAMOMORA NE BO PRIŠLO ?????? Bo kdo odgovarjal za to, če bi do tega prišlo???????
chucknorris
23. 05. 2015 19.45
+2
Nanj nihče ne bo kaj posebej pazil. V interesu zdravniškega ceha zagotovo je, da bi čimprej utihnil !
alenka8
23. 05. 2015 21.56
+1
Važno da je plačeval članarini zdravniški zbornici.
biggbrader
23. 05. 2015 15.28
+6
Z zdravniki je tako kot v realnem življenju na splošno. V vsaki stroki so v nekaj procentih strokovnjaki, ki s srcem delajo za stvar. Če naletiš na takega zdravnika, pa naj bo družinski ali specialist, imaš veliko srečo in lahko tudi precej daljše življenje.
hillya
23. 05. 2015 15.12
-2
BEEF-TECH 23.05.2015 14:32:57 Lahko se 100x strinjate z Radanom in vsak od nas ima kako izkušnjo ko je gledal na smrt trpečega, a vseeno... *********************************************Hipokratova prisega tudi ne dovoljuje splava pa ga je naša država kljub temu UZAKONILA.......Je to pošteno in predvsem PRAVIČNO tako do zdravnikov, ki so zavezani prisegi, kot tudi proti nam, navadnim smrtnikom........ HIPOKRAT NE DOVOLJUJE NITI SPLAVA in NITI EVTANAZIJE, ampak naša država se požvižga na vse to in zdravnikom dopušča ugovor vesti, da jih potem nekateri kolegi gledajo med seboj, kot črne ovce.........
BEEF-TECH
23. 05. 2015 15.18
+2
Splav je specifičen poseg, predviden za mamice, ki bi se jim zaradi plodu utegnilo kaj zakomplicirat in bi bilo ogroženo njihovo zdravje, torej... je namenjen reševanju in ne morjenju nekoga ki ga še ni (o čemer bi se spet dalo debatirat) - ponavadi ker so še premlade. To, da pa splavi vsaka ki je po neumnem zanosila in otroka pač noče... to je pa zloraba in bi se dalo o tem govoriti! Sej... tudi splava ne naredijo kar tako na ho ruk, ko deklina pride v zdravstveni dom in reče.. js bi pa splavila.
BEEF-TECH
23. 05. 2015 15.24
Hipokratova prisega nima X+n členov in odstavkov, ki bi točno kaj dovoljevali, ampak z njo zdravnik pri bogovih zdravja priseže, da bo branil številne etične standarde svojega poklica in da bo vedno pomagal ko bo prisoten v kaki nesreči........
hillya
23. 05. 2015 15.24
+2
poznaš kakšen primer, ki so ga zavrnili, če je ženska to želela ? Ne le dekline, tudi mnoge mamice se odločajo. Še posebej pogost primer je, ker se bojijo nosečnosti, da ne bi izgubile službe, ali da službe sploh ne bodo dobile. NE jemati to tako lahkotno. Splav vpliva na žensko tudi psihično, ne le fizično, ampak, če je pri nas že vse lahko postavljeno na glavo, zakaj ne bi bilo lahko tudi to.
hillya
23. 05. 2015 15.25
+2
BEEF-TECH 23.05.2015 15:24:12 Hipokratova prisega nima X+n členov in odstavkov, ki bi točno kaj dovoljevali, ampak pravi, da je nekdo, ki se je odločil da bo zdravnik, vedno pomagal************************** si v veliki zmoti. Naj ti bo oproščeno.
BEEF-TECH
23. 05. 2015 15.26
Ja, poznam! In danes jim je ta ženska hvaležna! Kasneje je splavila drugega otroka.... ko je želela imeti tretjega z nekom ki ga je končno ljubila pa ni bilo več možnosti. Zdaj ima vsaj enega.
BEEF-TECH
23. 05. 2015 15.26
+3
Preberi si hipokratovo prisego.. je javno dostopna!
BEEF-TECH
23. 05. 2015 14.32
+0
Lahko se 100x strinjate z Radanom in vsak od nas ima kako izkušnjo ko je gledal na smrt trpečega, a vseeno... Tudi če se pacient dejansko strinja in to pred pričami napiše (še vedno težko govorimo o popolni prisebnosti), je tako dejanje ki ga tu omenjate kot nekaj najbolj usmiljenega in lepega kar lahko nekdo stori... no kljub morebitnem strinjanju je to pomoč pri samomoru, kar je prav tako kaznivo, če ne pa je navaden umor. V vsakem primeru je pa v nasprotju s Hipokratovo prisego. Zdravnik po tej prisegi nebi smel delati evtanazije, če bi bila ta legalna. PA NI! in s tem se je treba sprijaznit in to razumet. Karkoli izven tega je kaznivo dejanje pa kakorkoli to opravičujete! Ko pa kdaj slučajno bo, bomo pa tudi meni podobni morali sprejeti to razmišljanje in ga vzeti za pravilno, kljub temu, da bi možnost evtanazije hkrati dopuščala zlorabe. Iz prve se spomnim vsaj 10 načinov zlorabe. Zdravnik ni nekdo ki bi lahko sodil o tem kdo naj živi in kdo ne, mi pa še manj! Odkar smo ukinili smrtno kazen, še sodnik nima te pravice. Če si kdo res tako zelo želi umret kot pravi v svojem komentarju... zakaj se ne ubije sam? Zakaj mu mora biti kriv en dr.. npr Radan. A je tako težko potegnit kabel ven, pogoltnit nekaj tablet....
kmg
23. 05. 2015 13.51
+0
Moje zaupanje v slovensko zdravstvo = NULA, ZERO, NIENTE Še dobro da obstaja TKM, ker slovenski dohtarji me ne bodo videli NIKOLI več! Je pa svinjarija, da moram prisilno plačevat v slovensko kradljivo lopovsko blagajno!
BEEF-TECH
23. 05. 2015 14.56
+2
ampak... plačeval jim boš pa vseeno, ne?! :) Ne verjamem ti da veš! Ko boš prvič rabil zdravnika, zobarja... ne mi rečt da boš cel svet sklical da te pelje v TKM ker sam ne boš mogel tja.
hillya
23. 05. 2015 15.01
+3
Če si človek, ki nasedaš tem sedanjim manipulacijam v zdravstvu in, če imaš dovolj denarja potem si lahko privoščiš tudi zdravljenje v Heart Institutu v Houstonu - ZDA, ali Švici, ali kjerkoli ti srce poželi ...... jaz našim zdravnikom popolnoma zaupam pa tudi denarja nimam za proč metat, ker mi ga država preveč "postrga"........ samo BREZ PANIKE !!!
kmg
23. 05. 2015 15.07
+3
Ok glede zobozdravnika je izjema, ker lahko rečem, da imam res takšnega, da ga ne želim menjat, se mi zdi kar fajn dečko, strokoven, profesionalen in sposoben. Med tem, ko če zbolim za kakšno drugo bolezen, se v vsakem primeru obrnem raje na TKM, raje plačam, kot da mi ti slovenski dohtarji totalno zafušajo zdravje, ni bilo redko, da so celo pacientom postavljali napačne diagnoze in predpisovali napačna zdravila- kemične substance, ki jih naiven folk golta kot bonbončeke...ker pa ja seveda, jim je to priporočil njihov zdravnik! O tem kdo služi na račun zdravja ljudi je pa itaq jasno - farmacevtska podjetja, ki lobirajo z "zdravniško stroko". Hvala lepa za takšno zdravstvo, definitivno raje plačam za zdravljenje preko TKM, kot da me nazadnje kdo od slovenskih dohtarjev še celo ubije. Sicer zaenkrat nimam nobenih zdravstvenih težav, hvala bogu, a verjamem, ko začne človek obiskovati zdravnika, jih prej ali slej dobi...Pa lep dan!
BEEF-TECH
23. 05. 2015 15.12
+1
Dopovej to reševalcu, ko te bo (bog ne daj!) po kaki nesreči želel peljati na oskrbo v prvo bolnico! Verjemi da bi te reševalec najraje kar na licu mesta pustil pa se znajdi sam, če si že tako pameten, pa te ne bo, ker je njegova služba da ti pomaga!
kmg
23. 05. 2015 15.22
+2
Glede na to, da moram prisilno vplačevat vsak mesec v zdravstveno blagajno, me bodo pa do prve urgence menda le pripeljali...če pa jim je tudi to pretežko, lahko pa tudi naročim taksi! Od slo. zdravstva ne pričakujem in tudi nočem popolnoma nič, ampak človeku njihove zdravstvene storitve dobesedno vsilijo. Če ta afera, ki se je pripetila sedaj ni zadosti velik razlog, da je potrebno področje slovenskega zdravstva nujno prestrukturirat, potem ga ne bodo nikoli. Važno, da bodo zdravniki 28. maja imeli celodnevno stavko, ter zahtevali povišanje plač, ne vem sicer na osnovih kakšnih argumentov..saj je tako kakovost, čakalna doba kot tudi pristop do pacientov skrajno pod nivojem doseganja nekih standardov kakovosti...če jih na UKC seveda sploh imajo...
BEEF-TECH
24. 05. 2015 08.53
+0
a zdej pa ja.. te bojo pa ja peljali... če si rekel da nočeš :D zjasni se. Dopovej jim naj te peljejo h Kitajcu, če tako črtiš slovensko zdravstvo in si ga prisiljen plačevat.
Heinke
23. 05. 2015 13.45
+1
Kolikor vem, jih sploh ni zastupljal, ampak samo pravociral, sam od sebe, ker je opozarjal na nevzdržne razmere. In danes vsaka kura že kokodaka, da jih je. Dokazov ni, ker ljudi več ni, to se ve.... Kje so kriminalisti dobili dokaze, glede na to, da ni niti ostankov od ljudi več, torej imajo nič od nič,. NiČ. A mislite, da je zapisano v kartoteki, da jih je ubijal ali kaj? Torej? Če imaš IQ 60, ja potem pa res verjameš kriminalistom ali če si iz posebne šole.
Heinke
23. 05. 2015 13.46
+1
In če torej mislite, da je zapisano v kartoteki, da jih je ubijal, zakaj ga ne pošljejo v umobolnico?
Heinke
23. 05. 2015 14.15
+1
Sem prebrala, kaj je rekel njegov brat. In če je to res, da je že leta opozarjal na nevzdržne razmere, potem s tem, ko pljuvate po njem, pljuvate sami sebe. Upam, da ste vsaj tako bogati, da si lahko privoščite zdravljenje v Avstriji, ker razmere pri nas so pa bile (ne vem, če so še), kot rečeno, nevzdržne? Kje imajo ljudje pamet? Sami po sebi pljuvajo.... pa še dojamejo ne....
biggbrader
23. 05. 2015 15.21
+1
Zaradi 9 slik umirajočih v datoteki so ga "na smrt obsodili".
ferencz 1
23. 05. 2015 12.44
+2
Ti bogovi v belih haljah mislijo, da jim nih;e ni; ne more in da so povsem nedotakljivi. Spomnimo se samo tiste zdravnice, ki je morala pred dobrim letom iti na Ig in kakšne cirkuse so ob tem delali njeni kolegi! Čas je, da jih par spravite v arest!
Majda Juvan
23. 05. 2015 13.21
-1
Kaj pa na to zalostjo pravi dr.bojana zvan (bivsa predstojnica,hvala bogu,ki je bila opozorjena za radanovo cudno obnasanje s strani Dr.Noca,vodilnega zdravnika CIM- UKC
rajc76
23. 05. 2015 11.19
+12
Radan jaz te podpiram. Zgleda da si jim bil trn v peti in so te hoteli na grd način odpustit iz službe.
hillya
23. 05. 2015 11.31
+12
men se sploh ne zdi problematičen - glih nasprotno, zelo priljubljen doktor
hillya
23. 05. 2015 11.34
+11
dobro strokovno izobražen, etičen, ..... . Hipokratova prisega mu je sveta stvar.... itd..
puspan
23. 05. 2015 12.59
+3
Vsi trije nad menoj.++++++++++++++++++++++++++++++++++++
puspan
23. 05. 2015 13.05
+3
Drzava Slovenija se sestoji iz samih lobijev, zato so spremembe, ki bi vodile v resnicno izboljsanje v vseh pogledih skoraj nemogoce. Vsakdo, ki se je tega iskreno lotil, si je pri tem polomil zobe in tako bo zal tudi v bodoce.
LLLEPI
23. 05. 2015 13.53
+4
So ga napadli dohtarji ki si pisejo sihte 30 ur na dan
biggbrader
23. 05. 2015 15.23
+1
Ja res, ne vem, ali je Hipokrat tudi toliko fušal naokoli in čez praznike ?!
Adolph
23. 05. 2015 11.09
+3
Izgleda,da ta Radan nima tolko dnarja,kot Bavcar . . . . . .
hillya
23. 05. 2015 11.36
+5
kaj ima tole veze. pri dobrih dohtarjih denar in porabljen čas za človeku pomagat, ne igra nobene vloge.