Slovenija

SD: Mi smo v tem trenutku del koalicije, še vedno imamo ministra za obrambo

Ljubljana, 01. 04. 2015 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsedstvo SD je podprlo ministra Janka Vebra. Menijo, da je Cerarjev predlog za njegovo razrešitev pomanjkljiv in ni strokovno utemeljen. Židan je poudaril, da je SD še vedno del vladne koalicije in da ni ona tista, ki povzroča napetost in nestabilnost.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nov dan, nova stališča upokojenske stranke do ministra Vebra
    01:44
    Iz SVETA: Nov dan, nova stališča upokojenske stranke do ministra Vebra
  • Iz SVETA: V enem dnevu bosta šla dva ministra
    00:41
    Iz SVETA: V enem dnevu bosta šla dva ministra
  • Iz 24UR: Kaj odstop Markeževe pomeni za koalicijo?
    03:39
    Iz 24UR: Kaj odstop Markeževe pomeni za koalicijo?
  • Iz 24UR: Nemški investitorji vse bolj naklonjeni Sloveniji
    03:20
    Iz 24UR: Nemški investitorji vse bolj naklonjeni Sloveniji
  • Iz 24UR ZVEČER: DeSUS vse manj kritičen do Vebra
    03:05
    Iz 24UR ZVEČER: DeSUS vse manj kritičen do Vebra
  • Iz 24UR ZVEČER: V SD preložili dokončno odločitev
    03:06
    Iz 24UR ZVEČER: V SD preložili dokončno odločitev

Predsedstvo SD je po besedah strankinega predsednika Dejana Židana soglasno ugotovilo, da je njihov minister Janko Veber delal zakonito. Zato ga podpirajo tudi v tem, da na poziv predsednika vlade Mira Cerarja ne odstopi.

Po mnenju predsedstva SD je Cerarjev predlog za razrešitev Vebra pomanjkljiv in ni strokovno utemeljen. Cerar se po Židanovih besedah v nobenem primeru ne more sklicevati na nezakonitost, saj je Veber s svojimi argumenti dokazal, da je deloval zakonito.

Po Židanovih besedah danes niso odločali, ali želijo biti del koalicije ali ne. "Mi smo v tem trenutku del koalicije, še vedno imamo ministra za obrambo. Drug teden bodo lahko drugačne okoliščine ali pa tudi ne," je dejal po seji predsedstva SD.

V SD tako pričakujejo razpravo v DZ o predlogu za Vebrovo razrešitev in Vebra podpirajo tudi v tem, da v DZ zagovarja svoje stališče. "Po tej razpravi pa bomo morali ugotoviti, kakšno je stanje stvari, in potem nadaljevati pogovore znotraj stranke in s koalicijskimi partnerji," je pojasnil prvak SD.

Dejan Židan
Dejan Židan FOTO: Miro Majcen

Židan: Nismo mi tisti, ki povzročamo napetosti v koaliciji

Kot meni Židan, je napačno imeti volitve vsaki dve leti, saj tega država ne more dobro prenesti. "Potrebujemo stabilno vlado. Vendar ni prav, da stabilnost koalicije branimo samo socialni demokrati, povsem enako upravičeno pričakujemo tudi od ostalih dveh partneric," je poudaril. Pričakuje tudi, da se v celoti izvršuje koalicijski sporazum, ki so ga "podpisali pri polni zavesti".

"Nismo mi tisti, ki povzročamo napetosti v koaliciji, nismo mi tisti, ki vsak dan znova ugotavljamo, kakšni so kadri, ki jih predlagamo in so potem imenovani," je dejal Židan in tako, sodeč po današnjem odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež, namignil na največjo vladno stranko.

Kot je poudaril predsednik SD, je vseh šest njihovih poslancev v petek, ko so odločali o Markeževi, dvignilo roke, ker so zaupali kandidatki, ki jo je predlagala SMC. "Izkazalo se je, da zaupanje ni upravičeno," je dodal.

Vladna koalicija v DZ bi v primeru, če SD izstopi iz koalicije, Markeževa pa se v DZ vrne kot nepovezana poslanka, imela le še 45 glasov. "Imeti 45 ali 46 glasov je v teh težkih časih v vsakem primeru premalo. Mi nikoli nismo razumeli te razprave, ali lahko mi odrinemo iz koalicije in se nas ne pogreša in koalicija potem deluje normalno naprej. Tovrstna pričakovanja so preveč optimistična," je ocenil Židan.

Ministrstvo za obrambo je na Generalno policijsko upravo podal naznanilo suma kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov zaradi uhajanja informacij iz obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. Gre za naznanilo zoper konkretno osebo, so povedali na ministrstvu, vendar ne razkrivajo, za koga gre.

Cerar verjame v obstoj SD v koaliciji

Predsednik vlade Miro Cerar je v luči možnosti, da bi SD zaradi njegovega predloga za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra izstopila iz koalicije, danes dejal, da je zanj obstoj koalicije dejstvo. Dodal je, da je na današnjem srečanju prvaku Židanu dejal, da od njih pričakuje predlog kandidata za novega obrambnega ministra.

"Zame je dejstvo, da koalicija obstaja. Razrešitev Vebra sem glede na ugotovljeno stanje moral predlagati. Židanu sem povedal, da pričakujem, da bodo kot koalicijska partnerka predlagali novega kandidata za to mesto," je povedal Cerar.

Cerar je še zatrdil, da se z Židanom ni pogovarjal o morebitni menjavi resorjev in da o njej trenutno ne razmišljajo. Po njegovih besedah je zanj pomembno, da vlada deluje in nadaljuje z izvajanjem projektov.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Bo DeSUS glasoval za razrešitev?

Prvak DeSUS Karl Erjavec verjame, da je imel Veber dober namen, ko je OVS naročil analizo učinkov prodaje Telekoma Slovenije, saj "je želel zaščititi obrambni sistem". Obenem pa Erjavec poudarja, da je Veber pri tem ubral povsem napačno pot, zato pričakuje njegov odstop. Židan se je na to odzval z besedami, da "DeSUS ne spreminja svojih izjav dnevno, ampak vsako uro". Zato tudi težko ve, kakšno bo njegovo stališče v četrtek.

V DeSUS bodo pred dokončno odločitvijo o podpori ministru še počakali na razvoj dogodkov. Prav tako bodo prisluhnili argumentom ministra, ki jih bo ta podal na seji DZ, če bo do nje seveda prišlo. Na podlagi tega pa bo stranka in poslanska skupina DeSUS sprejela odločitev, je napovedal Erjavec.

Na vprašanje, ali bo DeSUS prispevala glasove za razrešitev, je Erjavec odvrnil, da "je ta možnost še najmanj verjetna". Meni pa, da bi bilo prav, da v SD zadeve razčistijo do te mere, da do izredne seje DZ in do glasovanja sploh ne bi prišlo.

Po besedah Erjavca ni razloga, da bi SD zaradi tega zapustila koalicijo, saj imajo po njegovi oceni dober kader, ki bi lahko zapolnil to mesto. Tudi če bi se to zgodilo, pa bi vlada po mnenju Erjavca ostala stabilna. Koalicija bi namreč ohranila 46 glasov, tudi v opoziciji pa so po njegovih besedah določene stranke, ki bi nekatere projekte vlade podprle. "Izhod SD iz koalicije ne bi pomenil kakšne posebne politične krize. Mislim, da bi vlada lahko mirno nadaljevala z delom in tudi uresničevala svoj program," je poudaril.

Cerar verjame v obstoj SD v koaliciji.
Cerar verjame v obstoj SD v koaliciji. FOTO: Miro Majcen

Izredna seja za odločanje o razrešitvi Vebra

Poslanci SMC so zagotovili podpise za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o Cerarjevem predlogu za razrešitev Janka Vebra. Kot je dejala namestnica vodje poslanske skupine Lilijana Kozlovič, še ni znano, kdaj jih bodo vložili, se bo pa predsednik DZ Milan Brglez odločil, na kateri dan bo sklical sejo.

Glede današnje odločitve vodstva DeSUS, da najverjetneje ne bodo prispevali svojih glasov za razrešitev Vebra, je Kozlovičeva dejala, da je bilo njihovo prvo stališče drugačno, če so ga spremenili, bodo pa to sami pojasnili. "Mi ostajamo pri tem, kar se je predsednik odločil, in zaupamo, da je v tem primeru prav ravnal," je pojasnila po seji poslanske skupine SMC.

V SMC sicer še čakajo odločitev SD, ali bodo kljub Cerarjevemu predlogu za razrešitev Vebra ostali v koaliciji ali ne. "Upam, da bo vseeno ostala ta državotvornost tako s strani DeSUS kot SD in da se bomo vsi skupaj zavedali, da mora ta trenutek država preprosto naprej z vsemi temi spodrsljaji, ki se morda dogajajo," je dejala Kozlovičeva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (446)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gangsterist
02. 04. 2015 12.24
-1
vsi se poberte od prvega do zadnjega in s tem dejanjem rešite v slo, kar se še rešiti da. nesposobneži
korintos23
02. 04. 2015 12.07
+4
Je pa čudno da ti šefi raznih varnostnih služb katerim je Veber naročil-ne vem kaj, molčijo! Oni bi nam najbolj natančno obrazložili Vebrovo naročilo!
cirus
02. 04. 2015 12.02
-2
Naj imajo ministra za obrambo, le naj ponudijo kogar drugega namesto Vebra.
Polly ß
02. 04. 2015 10.50
+0
Židan! Ali ne bi bilo lepo in etično, da priznate vsem ljudem, da ga lomite. VZTRAJATE PRI TEM, KO SAMI DOBRO VESTE, DA NI PRRRRRRAAAAAAAAVVVVVVVVVVVVVV! Ne razumem kako mora biti ta SD tako trmasta? JE SPLOH TO MOGOČE? Ali ne veste, da tudi midržavljani nismo tako zabiti, da ne vidimo, da je VEBER OBVEZNO ZA ODSTOP in to TAKOJŠENJ! Spustite se na realna, poštena in etična tla!
jg57
02. 04. 2015 10.57
-1
korintos23
02. 04. 2015 12.08
+4
Malo se umiri, 14 dni in bo rešeno, veliki je sam dva meseca vladal in ni odstopol.
wizeman
03. 04. 2015 12.03
+1
Polly, zakaj nabijaš nekaj v prazno. Še vedno ni nihče povedal, kaj je Veber sploh naredil napak. Verjetno je vsakemu kolikor tolikor razgledanemu osebku jasno, da se Telekomova infrastruktura uporablje tudi za vojaške telekomunikacije. S predajo komunikacijske infrastrukture tujemu podjetju, ki je za povrh še v državni lasti, bo naša vojska komunicirala preko omrežja v lasti tuje države. Se res nikomur ne zdi, da to utegne predstavljati varnostno grožnjo za našo državo? Hrvati so isto ugotovili z nekajletno zamudo.....
B?AN
02. 04. 2015 10.11
+2
Točno tako Židan vi ste del koalicije katera odhaja.Konec koncev še sreča ,da se vlada ukvarja sama s sabo tu tiči vzrok zakaj gospodarstvo raste.
ROMELS
02. 04. 2015 09.26
+3
Kmalu bo , zaradi subvencij samo bogatim kmetom, odletel tudi "socialni" kmetijski minister.
korintos23
02. 04. 2015 09.35
-1
virgo3
02. 04. 2015 08.33
+2
židan -stranka z 100l. tradicijo. nastala pa je dejansko iz jugonostal....ter ostankov JLA V sloveniji-jeto 100let haaaaaaaaaaaaa
korintos23
02. 04. 2015 08.53
+3
Rocky16
02. 04. 2015 08.18
+3
Otroški vrtec v parlamentu, saj ne vedo kaj delajo !!!!!!!
TheMafiaDon
02. 04. 2015 07.44
+2
tako je prav. recite NE murglam :)
andisej1
02. 04. 2015 07.04
-2
ia kako naprej
bakiras
02. 04. 2015 07.04
+8
sem imel dober namen, da bi pomagal revežem. Pa sem oropal banko in še po nesreči ustrelil dva varnostnika. Pa kaj, saj sem imel dober namen.
wizeman
03. 04. 2015 12.04
andisej1
02. 04. 2015 07.04
-3
Cerar raje počisti med svojimi ministri , vidi se da ste vlada prevarantov . Veber pa je delal zakonito in zato bo sedaj plačal . . Seveda ni hotel tuliti z volkovi . To kar se sedaj dogaja se je dogajalo že veliko let v preteklosti , eni so bili za bele in nacizem , drugi pa za svobodo brez tiranije.
?enka
02. 04. 2015 07.26
-1
No ja, volk dlako menja ali kako že to gre ... Nihče ni popoln in cilj opravičuje sredstvo.
Angela Franko
02. 04. 2015 06.52
+4
KDO JE SPET NA VRSTI ????? KOMU SO SEDAJ NASTAVILI PAST ????? SDS STRANKA RAZISKOVALCEV !!!!!IN ZAVIRALCEV VLADE !!!!
1xy
02. 04. 2015 06.29
+2
Karl naj raje pospravi stvari, ki ovirajo ŠP do dostopa njenega stanovanja.........mater, da na hodnik postaviš pralni stroj za žlehtnobo pa še omaro, pa res moraš bit.........nimam besed.......in to so politiki, ki se gredo vodenja države in še več, diplomatskih odnosov v svetu..........adijo pamet!.......še en dokaz več, da sta politika in človeška kultura daleč narazen, vsaka na svojem bregu......
belaovca
02. 04. 2015 07.44
-2
Bolfenk2
02. 04. 2015 06.29
-2
Veber je samo branil Slovenijo pred nemškimi okupatorji in zato bo zamenjan ker je tak befel izdala Cmerarjeva šefica Merklova.
felix59 drugič
02. 04. 2015 01.34
+8
Dobiti in imeti vlado v Sloveniji , ki bi bila brez madeža in greha je isto kot da bi slep spregledal !!
felix59 drugič
02. 04. 2015 01.28
+6
Kako vsi praskajo , ko je treba oditi od korita, kako se išče še tako majhno bilko, ki bi jih obdržala pri vimenu, da lahko sesajo in izsesavajo kar predhodniki še niso uspeli. Morali bi imeti ene velike škarje , ki bi jih odrezale in bi brezkompromisno pri takih fijaskih odpadli kot knof od gat brez najmanjše možnosti vrnitve !!!!
Peter Kralj 1
02. 04. 2015 00.34
+12
Vsi so isti. Ko se jim nekaj dokaže, vpijejo kot jesiharji......
puspan
01. 04. 2015 23.05
+8
Zidan, bo treba pohiteti. Vsakomur se lahko zgodi, da ni primeren za delo, ki ga opravlja in nisi prvi primer. Pohiti cimprej, kajti stoletna tradicija tega prav dolgo ne bo trpela.
Peter Kralj 1
02. 04. 2015 00.37
+5
Počakaj, ko bo pričela kazati zobe malim kmetom sedanja perspektiva, ki jo je on izpogajal.
zulj001
01. 04. 2015 22.46
+10
Pri odmevih se je Židan pohvalil,da ima stranka SD stoletno tradicijo,zato mene ne čudi dejstvo,da smo sedemdeset let za zahodom............
morituri
01. 04. 2015 22.47
+6
piu
01. 04. 2015 22.49
+2
piu
01. 04. 2015 23.08
+1