Slovenija

Bo subvencij za samozaposlitev dovolj za vse prosilce?

Ljubljana, 19. 01. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Šabanovič Grmšek
Komentarji
49

Program Subvencij za samozaposlitev se je, sodeč po povpraševanju, dobro prijel in vsako leto je prosilcev več. V letu 2010 so za subvencije porabili 11,5 milijona evrov, trenutno pa je na razpolago dobrih 11 milijonov.

Zanimanja za samozaposlitvene subvencije je veliko.
Zanimanja za samozaposlitvene subvencije je veliko. FOTO: POP TV

Tanja Podobnik Zec z Zavoda za zaposlovanje RS nam je pojasnila, da je trenutno še dovolj sredstev za samozaposlitvene subvencije. "Če bi začelo primanjkovati sredstev, se bo zavod dogovarjal z ministrstvom za delo o morebitnem potrebnem povečanju sredstev v okviru že sprejetih pravnih podlag," še dodaja Podobnik Zecova.

Denar za subvencije zagotavlja Evropski sklad, nekaj malega pa tudi država iz svojega integralnega proračuna. V letu 2010 je bilo za vključitev v program subvencioniranega samozaposlovanje podpisanih 5148 pogodb, od tega je bilo 1350 pogodb na podlagi samozaposlovanja v letu 2009.

Država naj bi s samozaposlitvami zmanjšala brezposelnost, obenem pa bo s plačilom prispevkov, ki jih plačujejo podjetniki, dobila subvencijo tako rekoč vrnjeno. Samostojni podjetnik mora, ne glede na to, ali je kaj zaslužil ali ne, vsak mesec državi v obliki prispevkov plačati najmanj 280 evrov. Kar pa za malega podjetnika, ki se šele prebija na trg, seveda ni malo. Subvencija za samozaposlitev znaša 4500 evrov, pogodba pa obvezuje prosilca, da ima odprto dejavnost vsaj eno leto.

Kakšne pogoje morajo izpolnjevati prosilci za subvencije? Podatka, koliko prosilcev na zavodu zavrnejo zaradi neustreznega poslovnega načrta ali neizpolnjevanja pogojev, ni. Je pa presenetljivo število tistih, ki opravijo vse obveznosti in se tik pred podpisom pogodbe premislijo o samozaposlitvi.

Vas mika 4500 evrov?
Vas mika 4500 evrov? FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Garfield7497
19. 01. 2011 15.08
Kdaj pa boste naučil ljudi,da se bodo znal it podjetništvo?Za začetek bi bilo fajn,da naučite ribiča lovit ribo,ne pa da mu jo daste v roke za 1 let. To je spet samo eno načrtno znižanje aktivnih iskalcev zaposlitve,da se jih lažje znebijo.Pol pa Svetlik naklada,da se jih je tolk pa tolk zaposlil.Čez leto so pa ti isti ljudje še bolj socialno ogroženi,ker niso zmožni plačat davkov,kaj šele da bi kaj zaslužil.Jaoooo,čist narobe svet.
major1
19. 01. 2011 13.43
Rezultata ni za pričakovati, ker za zgrešene projekte v Sloveniji nihče ne odgovarja.
korintos1
19. 01. 2011 12.48
Kateri odpira podjetje da bo delal, in od tega živel, ta še ni nobeden zaprl. Eni pa samo zaradi tega, da bi hitro obogateli. Pa se jim včasih ne razide. Davek pa moramo vsi plačati.
ochi
19. 01. 2011 12.03
in ja res je, če bi bila zadeva vredu, zagotovo ne bi bilo več razpoložljivih sredstev.
ochi
19. 01. 2011 11.46
samozaposlitev. recimo, da si delal v skladišču neke firme kot skladiščnik in sedaj presedlaš na samostojnega podjetnika in si podizvajalec te firme na istem delovnem mestu. jaka muda.
snifff
19. 01. 2011 11.39
Heh, se samozaposliš, država se napaja iz davkov, ko pa ne dobiš plačil za izvedena dela pa bi se še kar napajali iz davkov, prispevkov itd. Če ste pametni ne delajte s.p. - jev, ker je to velik catch naše mačehovske države, ki samo čaka da vas oropa do podna, saj odgovarjate z vsem lastnim premoženjem in do konca, dokler ne boste naredili osebni stečaj, pa še takrat nebo mira. Edina opcija je da odprete d.o.o., tukaj še danes ni reda in jih lahko odpirate kar drugega za drugim s tem da prvega zaprete s stečajem, država že ve zakaj tako, kar poglejte si Zidarje, Tovšake in lahko bi našteval da bi placa zmanjkalo na tem forumu.
hrcekmuri
19. 01. 2011 11.20
KAKŠNA MISELNOST-ODPREŠ FIRMO POTEM PA POSLI IN DENAR LETIJO SKUP SAMI OD SEBE.ČE BILO TAKO BI BILI VSI USLUŽBENCI ZZP SAMOZAPOSLENI.-PRODAJANJE PRAZNIH BUČ
jurimuri1
19. 01. 2011 11.16
vsem komentatorjem-gobcačem želim, da bi šli v samozaposlitev, de bi vidli kako je ti super !?
hrcekmuri
19. 01. 2011 11.15
Realist_
19. 01. 2011 10.32
najbolj preprost pristop do vsega biznisa je, da karkoli ti nudi država narediš kontra...ker vse kar je s strani države je nateguni d.o.o. ali nateguni s.p.. to je enako, kot bi črnogorski mafiji zaupal, ki ti puli denar...pa konec koncev je to boljša varianta, ker jim bo v interesu da dolgo in dobro delaš. Pri državi je pa samo igra na karto 1x zaslužka...scufajo vse kar se da...pol jih pa boli, če propadeš...samo, da vse poberejo kar se da....zato pa je gospodarstvo kakršnokoli že je!
tomam
19. 01. 2011 10.27
vetlan19.01.2011, 09:07 žal nisem mel to možnosti, ker sem odpiral v letu, ko ni blo subvencij. sem pa pač vztrajal, prebedel noči in študiral na kvaliteti storitev, v začetku marsikaj delal le za reference, prišel sem do zdravih podjetij, s katerimi sodelujem in tako se odpirajo nove poti. vsak ima možnost, sam tle ni bluzenja ampak, kdor hoče delat, potem se da.
pinek
19. 01. 2011 10.22
eno vprašanje se mi je porodilo: a je 24ur tudi subvencioniran s strani Zavoda za zaposlovanje da objavlja takšna oglasna sporočila kot s.p. se želim na zavodu prijaviti kot iskalec zaposlitve pa sem ugotovil da imajo na Zavodu za zaposlovanje dobro domišljijo kako z raznimi dokazili, potrdili in podobnimi fintami preprečiti ljudem vpis v seznam
bonyyy
19. 01. 2011 10.18
keshayaselenna 19.01.2011, 09:21 Ta subvencija je čista bedarija. Lahko povem kako približno zgleda zadeva z s.p. - iz prve roke. Delodajalec te noče zaposliti in te prisili, da odpreš s.p. Prvo leto maš subvencijo in je vse OK. Če si pameten ne presežeš zaslužka, ki ti nabije stroške za zdravstvo in pokojnino v nebo. Drugo leto. Delaš, ko zmešan, da pokriješ stroške, ki jih moraš plačat državi. Davčna tvoj zaslužek ocenjuje ne, da bi upoštevala ta odhodek. Banka v kateri bi rad najel kredit tvoje premoženje računa minus ta odhodek. Na kratko: plačaš obilno dohodnino, ne dobiš pa kredita. Tretje leto. Ker si prejšnje leto tako pridno delal ti država zviša stroške zavarovanja in zdravstva (cca. 500 evrov). Hkrati je tvoj delodajalec v krizi - pove ti, da bo dela manj, denarja manj. Ko to sporočiš državnim organom in želiš nižje prispevke ti rečejo, da se to ne da. Oni zadevo računajo za leto nazaj - sam si kriv zakaj si pa toliko delal? Ne gre več, obupaš. Greš na Zavod za zaposlovanje. Ugotoviš, da tebi ne bodo dali nobenega nadomestila - kako le, saj si vendar samostojni podjetnik, tako rekoč mali tajkun. Da si zadnje dve leti delal trikrat toliko kot kdorkoli, ki je redno zaposlen pa itak nikogar ne zanima. To je čisto res... Delodajalci nočejo zaposlovati... Poleg tega pa... dobiš 4500 EUR subvencije, ki jo moraš dati v dohodnino... kar pomeni, da si dejansko dobil 3700 EUR. In če si ne plačuješ zavarovanja 2 leti... Moraš subvencijo vrniti...in minimalni prispevek ni 280 eur ampak 330
Realist_
19. 01. 2011 10.10
da še razmišljanje malo drugače povem...delajte za sebe "država pravi temu delo na črno" in mutite kolikor se da, ker drugače itak greste u tri krasne z vsemi neplačniki, davki, prispevki, itd.. ki vam jih država obesi na vrat... skratka...imejte sebe radi! sej pravijo...pomagaj si sam in bog ti bo pomagal :)))
Robert Ma
19. 01. 2011 10.08
kaj pa prostitucija????
Realist_
19. 01. 2011 09.59
vsa fora tega s.p.-ja je da ko ugotoviš da ne boš preživel in ga zapreš...ne moreš na zavod "ker si si sam prekinil delovno razmerje" in dobiti nadomestila za plačo ;) ljudje, ne bodite naivni!!
noone00
19. 01. 2011 09.59
lopovi in lažnivci živijo enkratno v tej sloveniji folk ni več naiven da bo delal za državo ki te ožira do zadnjega centa pravjo da je nekaj čez 100.000 brezposelnih še enkrat toliko jih dela na črno ker so spoznali da je država največji lopov vsaj 100.000 ljudi živi od raznih kraj, goljufij in ilegalnih poslih tako da državi primankuje delovne sile da od njih pobere čim več davkov zato pa ponujajo take subvencije. država bo tako ali tako propadla ker je iz meseca v mesec več brezposelnih kot pa št. ki se zaposlijo in ko bo ta številka blizu 200.000 državni aparat ne deluje več.
pinek
19. 01. 2011 09.35
bolj koristno kot deljenje subvencij bi bilo zmanjšanje dajatev par azitski državi ne vem zakaj vsak državni aparat misli da je bolj pameten od državljanov in jim mora on pobrati denar in ga nato razdeljevati po svojih merilih (pri tem pa poskrbi da gre večji del pobranega denarja v njegov žep)
Jimi1
19. 01. 2011 09.34
V bistvu imajo od teh subvencij korist le lopovski delodajalci. NPR. podjetje odpre hčerinsko firmo. Nanjo "prenese" svoje zaposlene ali del le-teh. Za vsakega dobi 4,5KEUR. Če kolicina dela na trgu pade gre hčerinsko podjetje z zaposlenimi v stečaj... Podjetje lahko nato ustanovi novo hčerinsko podjetje......
Jimi1
19. 01. 2011 09.24
Barvanje oči.... V mojem primeru sem delal na samozaposlitvi pa..... Da sem si pripravil in opremil prostor 12m2 računalnik ostala najnujneša oprema....6000EUR. Po 2 mesecih zagona sem spoznal sledeče...kot konstruktor v času krize nimam praktično nikakršnih šans da bi se "vrinil" v obstoječe povezave, ki že 15 let obstajajo na trgu, v verigo proizvajalcev industrijske opreme in podkupljivih komercialistov po podjetjih. Še več, s tem denarjem ne bi niti programske opreme mogel plačevati 1 leto. Sploh pa, da bi dobil delo bi moral za izdelke kot "začetnik" moral vložiti svoj denar, katerega najverjetneje ne bi nikoli več dobil povrnjenega zaradi super plačilne discipline v državi in propadanja podjetij. No sklep; sedaj še imam kje živeti, če pa bi to neumnost storil, pa bi v zelo kratkem času izgubil še stanovanjsko hišo.... Je boljše "šušmariti" če že dobiš kakšen posel, kot pa se iti v tem sistemu S.P. ali pa d.o.o.-začetnika, ker te lumpi in država "pomalicajo" v nekaj mesecih......