Slovenija

Bo to, da niste cepili otroka, vplivalo na otroški dodatek? Vlada išče 'mehkejše' rešitve

Ljubljana, 21. 04. 2017 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za zdravje iz predloga zakona o zdravstvenem varstvu umika določbo, da bi zdravljenje zapletov za bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti z obveznim cepljenjem, kril posameznik. Namesto tega bodo pripravili mehkejše ukrepe, s katerimi bodo nagovarjali starše, naj cepijo otroke.

Ministrstvo za zdravje bo iz predloga zakona o zdravstvenem varstvu umaknilo določbo, da bi bilo zdravljenje zapletov za bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti z obveznim cepljenjem, na plečih posameznika, je povedala Mojca Gobec z ministrstva. Namesto tega bodo pripravili mehkejše ukrepe, s katerimi bodo nagovarjali starše, naj cepijo otroke.

Za umik določbe so se odločili po odzivih iz javne razprave, pa tudi stroka je ocenila, da je tak ukrep prekomeren in nesorazmeren, je na današnji okrogli mizi spomnila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Gobčeva.

Namesto samoplačniškega zdravljenja za primer necepljenja raje mehkejši ukrepi za dvig precepljenosti

Na mizi imajo tako več ukrepov za povečanje precepljenosti, ki jih poznajo po drugih državah, denimo vpliv cepljenja na višino otroškega dodatka, omejitev za vstop v vrtec oz. izobraževalni sistem itd. Katere ukrepe bodo izbrali, še ni znano, bo pa treba izbrati pravo kombinacijo ukrepov, ki bodo učinkovali tudi v Sloveniji.

Eden od predlogov, da bi povečali precepljenost v Sloveniji, je bil ukrep samoplačniškega zdravljenja, a ga ministrstvo umika.
Eden od predlogov, da bi povečali precepljenost v Sloveniji, je bil ukrep samoplačniškega zdravljenja, a ga ministrstvo umika. FOTO: Thinkstock

Cepljenje tudi z obveznimi cepivi namreč pri nas upada, približno za odstotek vsako leto, je opozorila epidemiologinja Alenka Trop Skaza z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodala, da so razlike tudi po območjih. Najnižja precepljenost z obveznimi cepivi je v Ljubljani. Leta 2015 je bila precepljenost s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam na ljubljanskem območju manj kot 90-odstotna, s čimer več ni zagotovljena kolektivna imunost.

Več o pomenu cepljenja na naslednji povezavi.

Tako lahko tudi pri nas pride do izbruha epidemije ošpic, s kakršno se trenutno soočajo v Italiji. Z epidemijo ošpic se že pol leta soočajo tudi v Romuniji, kjer so v tem času zabeležili že 4.000 primerov bolezni, 19 oseb je zaradi ošpic tudi umrlo, je ob tem opozorila Trop Skaza. Zaradi ošpic vsako leto umre 130.000 bolnikov, večinoma otroci, kar se Trop Skazi zdi izjemno žalostno glede na to, da cepivo proti tej bolezni obstaja že 50 let.

Znan tekač o svoji izkušnji

Med starši, ki niso cepili svojih otrok z obveznimi cepivi, je bil tudi znan tekaški trener Urban Praprotnik. Kot je pojasnil, sta s soprogo oklevala glede cepljenja, ker sta imela zdrave otroke, srečevala sta se z zelo nasprotujočimi informacijami o cepljenju, na primer tudi, da je cepljenje škodljivo, sama pa o cepljenju nista dovolj vedela. "Težko se človek znajde med temi mnenji, zato si hitro lahko plen," je dejal in dodal, da bi v tistem trenutku potreboval predvsem to, da bi mu strokovnjaki dobro in preprosto predstavili dejstva o cepljenju. Njuna otroka sta zbolela za oslovskim kašljem in po tej izkušnji sta s soprogo otroka dala cepiti.

Infektolog ter pediater z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Pokorn meni, da strašenje staršev pred tem, kaj se otroku lahko zgodi, če ga ne bodo cepili, ne pomaga, pač pa najpogosteje žal pomaga le izkušnja z boleznijo. Opozoril je, da je oslovski kašelj lahko zelo težka bolezen, nevarna je zlasti za majhne otroke, ki lahko nehajo dihati. Pri nas je zaradi oslovskega kašlja nazadnje umrl otrok leta 2005.

Pediatrinja prepričuje s svojim zgledom

Pediatrinja Helena Mole pa je ob izkušnjah s starši, ki imajo pomisleke glede cepljenja, dejala, da velikokrat prepriča že zgled zdravstvenih delavcev. Tako ko se nanjo obračajo starši z dvomom, ali svoje hčere cepiti proti okužbam s HPV, odgovori, da je tudi sama dala cepiti svoji hčeri, pa še svojega sina bo, ko bo dovolj star.

Med boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem, so bile izkoreninjene samo črne koze, ostale pa še obstajajo. Zato so ob dejstvu, da je svet postal globalna vas, potencialna tarča vse necepljene osebe. Po besedah Gobčeve bi bilo najbolje, da bi starši prepoznali cepljenje kot prednost za posameznika in tudi skupnost. Tako bo treba kritične skupine bolje nasloviti, jih bolje informirati in pediatre opolnomočiti s komunikacijskimi veščinami, da bodo še boljši v prepričevanju, meni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MoreLife
22. 04. 2017 08.31
+3
Ste vsi, ki tukaj lajate o strožjih ukrepih, obnovili svoje cepljenje? Če ga niste, ravno tako ogrožate necepljene! Se boste šli cepit?
MoreLife
22. 04. 2017 08.57
+0
Raje odgovori kot pa da minuse daješ. Očitno nisi oziroma te to ne zanima.
1984-
22. 04. 2017 01.58
+2
Propagandni stroj že deluje s vso svojo močjo.
vrtojb
21. 04. 2017 22.54
+5
Obvezno cepljenje, razen če zdravstveno ne gre.
Apostol1
22. 04. 2017 15.28
+1
BojoJojoSlo
21. 04. 2017 22.51
-3
Keri telički so na vladi....
akmt
21. 04. 2017 22.24
-1
Samo denarne sankcije nas lahko resijo.Razsuta drzava je krepko dvignila samozavest posamezniku, sedaj ze vsak vec ve od zdravnikov? Slovenija je res podivjala v nulo.Zdaj se ze vlake izsiljuje, ne samo avtomobilov.Ker je ego premocan....Jaz sem.za NAJOSTREJSE SANKCIJE!!!!!
MoreLife
22. 04. 2017 08.40
+6
Ne bluzi. Če ti je všeč represija, predlagam, da skočiš do severne koreje ali pa v ameriko. Tam te bojo dobro obdelali. Ti očitno veš več od vseh nas, si dobro podkovan v vsiljenih informacijah, ki delujejo na podlagi strahu, nimaš pa pojma o alternativah in drugi plati medalje. Torej....preberi si obe plati, pol pa blejaj o strožjih ukrepih. Aja si drugače obnovil cepljenje? Ker če ga nisi, se lahko hitro znajdeš na strani, katero obtožuješ! ;)
Zentrum
21. 04. 2017 21.42
+5
Kakšni mehki ukrepi? Takemu se naj brez debate ukine celotni otroški dodatek, v primeru, ko pa otrok zboli za boleznijo, ki bi se jo dalo preprečiti s cepljenjem, pa naj namesto ZZZS stroške zdravljenja plača kar sam. To, da se zaradi takih internet strokovnjakov vračajo bolezni, ki so zaradi cepljenja bile na naših tleh že skoraj eksotika, je sramotno.
MoreLife
22. 04. 2017 08.43
+7
Le živi v strahu. Največja bolezen današnjega časa so oprani posamezniki, ki tulijo tisto, kar jim pastirček reče! Kaj pa če bi vse te bolezni, če jih nebi gojili v laboratorijih, že zdavnaj izvenele?
Zentrum
22. 04. 2017 12.02
-3
Največja bolezen današnjega časa so ignorantski bedaki, ki, čeprav nimajo najmanjšega pojma o stroki, se vedejo, kot da so doktorirali iz tega področja. Ti so rak naše družbe, ker ne le, da nevede ogrožajo sebe, ampak s svojo ignoranco manipulirajo še z drugimi. Kaj pa, če bi vse te bolezni, če bi vi bedaki cepili tako, kot je treba, ostale izkoreninjene, kot je to že bilo pred 10 leti? Bi bilo prelepo, a?
draghci
21. 04. 2017 21.41
+10
Alkoholikom zdravljenje plačamo vsi, torej vsak naj se odloči, kaj bo s svojim življenjem. Uni, ki rad je sladkarije in je debel, pa mu pritisk zraste, in dobi sladkorno, pa koronarne bolezni mu tudi mi plačamo zdravljenje. oni, ki se ne giblje, ker je len in zboli mu tudi mi plačamo ... Ampak tu ni dvoma, tu si človek ne more pomagati. pri cepljenju in zdravljenju otrok bi pa uvedli sankcije. ko otrok zboli zaradi cepljenja, se pa vsi delajo švede.
Zentrum
21. 04. 2017 21.48
+2
Tisti, ki je debel, ne vpliva na mojega otroka. Tisti, ki dobi sladkorno, ne vpliva na mojega otroka. Tisti, ki ima koronarne bolezni, ne vpliva na mojega otroka. In tudi lenoba ne vpliva na mojega otroka. Tisti, ki pa zboli zaradi ošpic, pa predstavlja grožnjo vsem. Če se vam ne da dopovedati z medicinskimi fakti, pa se vam bo očitno dalo dopovedati, če vas ornk udarijo po denarnici.
draghci
21. 04. 2017 21.53
+7
Le kako, če je tvoj otrok cepljen????? Saj ga cepiš zato, da ne zboli, kajne?
draghci
21. 04. 2017 21.57
+3
Ko zdravijo alkoholika, debeluha, žrtca, lenuha zelo škodujejo mojemu, tvojemu in vsakemu otroku, ker po nepotrebnem trošijo denar, ki bi ga lahko uporabili za zdravljenje otrok. Ampak dragi Zentrum
draghci
21. 04. 2017 22.00
+1
ti imaš svoje prepričanje, ki ga jaz spoštujem, zato cepi svojega otroka proti vsem boleznim, ki jih priporoča medicina.
Zentrum
21. 04. 2017 22.07
+4
Ah ljubica moja, tebi se očitno sploh ne sanja, kako cepiva delujejo, kaj? Pa princip verjetnosti ti tudi ni lih jasen. Tukaj se ne gre za spoštovanje mnenj, ampak za naraščajočo grožnjo epidemije, kar se že dogaja pri naših zahodnih sosedih. Bi ti pa priporočal, da se o takih zadevah dejansko pogovoriš s strokovnjaki, internet in kolegice pa lepo pusti pri miru.
draghci
21. 04. 2017 22.13
+3
Hvala za tako laskav naziv, a kljub temu, kako se lahko nekdo, ki je cepljen boji tistega, ki ni cepljen. Prosim pojasni mi to logiko, pa ti bom tudi jaz rekla, ljubi moj :)
Zentrum
21. 04. 2017 22.16
+2
Ponavljam: o takih zadevah se pogovori s strokovnjaki, torej zdravniki, internet, kolegice in raznorazne teorije zarote pa lepo pusti pri miru. Ti bodo zelo lepo razložili, kako cepiva delujejo in zakaj se cepljen otrok dejansko mora bati necepljenega otroka, sploh, če je teh necepljenih otrok čedalje več in več.
akmt
21. 04. 2017 22.31
+1
Drahci.ti bom.jaz razlozila.S precepljenostjo se mocno zmanjsa pojav dolocene bolezni.lahko tudi na nulo.Vsak, ki pa se ne cepi, povecuje moznost ponovnega izbruha.Ce bi prislo do epidemije npr.ospic, tudi cepljeni niso vec tako varni! Kar preberi si malo statistike, ki jo je objavil dr.Pokorn: okoli leta 1900 je samo na Kranjskem zaradi ospic umrlo 400.000 ljudi.Od tega polovica otrok.400.000 ljudi na nekem podrocju je leta 1900 predstavljalo polovico prebivalstva Torej bi leta 2017 umrlo 1 000 000 Slovencev.....
draghci
21. 04. 2017 22.39
+1
To pa so strokovne razlage. Tudi za kugo je nekega davnega leta umrlo milijon ljudi, pa za tifusom tudi, tako, da ta vaša logika me ne prepriča. Če cepivo deluje tako, da bolezen prepreči potem je človek, ki je cepljen varen pred boleznijo. vse vaše drugačne strokovne razlage so nelogične. Se oprvičujem.
draghci
21. 04. 2017 22.46
+2
draghci
21. 04. 2017 22.49
+3
pošiljaj k strokovnjakom. Tem namreč čisto nič ne verjamem. So mnogo let zavajali, lagali in prepričevali, da je azbest neškodljiv. Danes umre v Sloveniji za posledicami azbestnih bolezni več ljudi, kot jih bo kdajkoli za ošpicami, oslovskim kašljem in tetanusom skupaj. In epidemija šele bo. Ampak o tem ni iz ust medicine in strokovnjakov nobenih zastrašujočih in zaskrbljenih poročil. Pravzaprav me boli za vaše cepljenje, moji otroc so že odrasli.
Zentrum
21. 04. 2017 22.55
+0
Draghci, po vsem tvojem zapisanem ti že močno priporočam, da se pogovoriš s strokovnjaki in da se o zadevi izobraziš. Kot je že akam razložil/a, cepiva ne preprečijo bolezni 100%, ampak zmanjšajo možnost izbruha epidemije. To je nekako tako, kot da na vodi zgradiš jez zaradi preprečitve poplave doline. Vse lepo in prav, ampak če imaš recimo 14-dnevne konstantne padavine, ti bo ta jez popustil ne glede na material, iz katerega je zgrajen, ker je pritisk vode enostavno prevelik. S cepivi je isti princip - več kot je necepljenih otrok (torej večji pritisk), večja je verjetnost, da bodo drugi, cepljeni, otroci tudi zboleli (jez popušča). Še enkrat - pogovori se z zdravnikom in ne nasedaj manipulacijam slabo izobraženih ljudi, ki se na take zadeve ne spoznajo.
MoreLife
22. 04. 2017 08.29
+3
Deluješ zelo podučeno, ampak s prvim stavkom daš vedet, da niumaš v bistvu veliko pojma. Si seznanjen samo z eno platjo medalje, ne pa z drugo. Ko boš prebral še drugo stran se pa oglašaj. Do takrat imaš pa žal vsiljene informacije v glavi, katere delujejo na podlagi strahu. Ko se strahu rešiš in pogledaš na stvar dejansko tako kot je, ti je lahko hitro jasno, da je cepljenje v zgodovini Zemlje in človeštva zgolj kapljica v morje. Govoriti o zgodovini nima smisla, ker je ne poznamo. Vemo samo to ,kar
draghci
22. 04. 2017 09.29
+3
Mogoče pri zentrumu že delujejo cepiva :)
draghci
22. 04. 2017 09.30
+2
acam je pa res podala strokovno in logično razlago. A misliš, da živimo v letu 1900, ko je obstajala ena knjiga na 1000 ljudi.
Zentrum
22. 04. 2017 11.59
+3
MoreLife, nakladačem tudi ne nasedam, mi je zelo žal. Pri draghci se pa vidi, da spada v skupino tistih posebnih cvetk, ki strokovni razlagi ne zaupa, ji očita zavajanje in laži, ima pa 100% zaupanje v kolegice/sodelavke/revije Jane. Pa se vprašaj, kdo je tukaj nor.
Skalinada
21. 04. 2017 20.39
-2
Necepljen sošolec letos zbolel za oslovskim kašljem. Grozno je bilo in manjkal je več kot 1 mesec. Ne vem, kdo to lahko naredi svojemu otroku.
brezveze13
21. 04. 2017 20.27
+3
OČITNO ŠE TATO DRŽAVO DRŽIJO POKONCI SAMO FARMACEVTI ne vem zakaj bi nekdo moral sprejeti cepljenje če v to ne verjame to kar pa tukaj omenjajo je vsiljevanje nekih pravil ali pa samo test koliko smo poslušni da vedo kako lahko manipulirajo z ljudstvom
akmt
21. 04. 2017 22.21
+1
No lejte, tale Brezveze je en tipicen, ki nima pojma o pojmu.
Morana7
21. 04. 2017 19.56
-2
Vlada prosim vas nehajte z mehkim opeltat...ker od tega ni NIČ.
Fifi 24
21. 04. 2017 19.12
-2
Sicializem še vedno prevladuje pijan se zaletiš zdravljenje plačaji drugi, ne cepiš zdravljenje plačajo drugi
Antropozofija
21. 04. 2017 18.43
+2
V demokratičnih državah zahodne Evrope je svoboda odločanja o cepljenju.. To slovenski vladi in še mnogim Slovencem težko gre v glavo. Zakaj že enkrat ne vzpostavimo demokracije ne pa represije.. Seveda je pa res, da marsikdo ni še prebolel socialisma, kjer sio bili še homoseksualci prepovedani....
tedoVV2HCmedo
21. 04. 2017 18.48
+0
Slovenska oblast je diktatura. Volitve so samo farsa, vsaka vlada (leva ali desna) dela enako. Vlada skoraj vsake druge države v EU naredi več za ljudi kot naša vlada.
Against
21. 04. 2017 18.55
+8
Italijani imajo svobodo, pa so fasali epidemijo ošpic. Živela svoboda! ŽIVELA!!
Fifi 24
21. 04. 2017 19.11
+2
Saj imaš svobodo upam da bo svoboda tudi v plačanju!! računov za zdravljenje...tukaj bi se pa šli socializem kaj ??
akmt
21. 04. 2017 22.33
+2
Antropozofija....ravno tale " svoboda" je unicila drzavo.
nikhrast
21. 04. 2017 18.43
+2
Poglejte kako hrana zastruplja otroke, prepovedat jo je treba! Ubogi otrok, v usta da arišid, pa umre. V šoli blizu mene so rezali torte, ena je imela arišide notri, samo isti nož za rezanje so uporabili. Vsepovsod so stranski učinki, samo cepljenje še vedno prinaša več pozitivnega kot slabega.
tedoVV2HCmedo
21. 04. 2017 18.45
+3
Zagotovo je več slabega, otroke se v zadnjih letih cepi zato, da se jim vsadi neozdravljive bolezni, da tako farmacija proda več zdravil.
Against
21. 04. 2017 18.56
-4
Res hudo, da je še dodaten okus otrok fasal. Alergijo seveda dobi, ker se ga ima v klinično čistem okolju.
tedoVV2HCmedo
21. 04. 2017 19.03
+1
Ja, ene preveč zaščitniške matere imajo dojenčka kot v inkubatorju, ne dajo ga ven iz hiše v hladen zrak. Tako možgani in pljuča ne vedo, da obstaja kaj slabega in se ne gradi dobro imunski sistem. Ko potem enkrat otrok pride ven pozimi, začne takoj kašljati.
Shadow0426
21. 04. 2017 18.36
+5
Res me zanima od kod ves ta strah o cepivih. Vsi ki smo stari 40 ali več ali manj smo bili vsi cepljeni po programu in to v časih ko skoraj ni bilo nadzora nad farmacevti. Pa glej ga zlomka vsi smo preživeli... Sedaj pa morajo nekateri otroci živeti skoraj sterilno je pa možno da zaradi tega nimajo odpornosti za nobeno stvar.
AkenBosch
21. 04. 2017 18.35
+1
Evo, pa je spet vlada pokleknila pred neumnostjo množic. In pol se čudimo, da smo tam kjer smo... še dobro, da bom s svojim zdravstvenim prispevkom plačeval za neumnost mame, ki se je o cepivih izobrazila na internetu. Ker za to namreč plačujem zdravstveno zavarovanje, a ne.
tomi.passion@gmail.com
21. 04. 2017 18.06
-10
JASNO, CEPITI JE TREBA OTROKE, DA LAHKO FARMACIJA ŽIVI IN DA NAS NAČRTNO ZASTRUPLJAJO. A PRI CEPIVIH JE DRUGI HEC, KI GA VEČINA SPREGLEDA. DRŽI, CEPIVA MARSIKATERO BOLEZEN PREPREČUJEJO, TO NI VPRAŠANJE, TEŽAVA JE V TEM, DA HKRATI CEPIVA POVZROČAJO KOPICO NOVIH, MORDA ŠE HUJŠIH BOLEZNI, KAR SE VEDNO BOLJ POTRJUJE. AMPAK JA, LEPO JE BITI NAIVEN IN VERJETI POLITIKI IN FARMACIJI.
Against
21. 04. 2017 18.22
+9
Bedarija.... namesto farmacije bodo služili izdelovalc krstic.
dr.dare
21. 04. 2017 18.32
-1
lol ne poznam nobenega ki je po cepljenju zbolel pa mi sedaj povej s čim smo zastrupljeni?
nikhrast
21. 04. 2017 18.32
+1
nikhrast
21. 04. 2017 18.33
+1
dr.dare
21. 04. 2017 18.34
+6
in kje je večji biznis pri zdravljenju bolezni ali ob cepljenju? še lahko potem večje neumnosti govoriš?
akmt
21. 04. 2017 22.38
+1
Tomi Tomi verjetno si koncal farmacijo in medicino kje v tujini, da si upas komentirat nase strokovnjake?
nnnnnnnnnnn
21. 04. 2017 18.04
+12
Pa spet ne razumem od kje podatek o 90% precepljenosti, če "najdaljše" cepivo drži cca 7let. Nazadnje smo cepljeni v srednji šoli kar pomeni da od cca. 24. leta dalje ni nihče zaščiten. Od kje torej 90%??
nnnnnnnnnnn
21. 04. 2017 18.23
-2
Sem prav čakal da nekdo ni lajkal. Mogoče bi blo bolše, da bi matematično pokazal od kje 90%?
Shadow0426
21. 04. 2017 18.27
+1
Ko si enkrat cepljen si več ali manj imun za to bolezen ali pa jo dobiš v veliko blažji obliki. Od tukaj 90%...
nnnnnnnnnnn
21. 04. 2017 18.55
+1
No pa si se malo zmotil. Preberi navodila od cepiv pa boš videl kaj piše na njih. Zakaj pa misliš, da so poživitveni odmerki
Grremlin
21. 04. 2017 18.04
-3
Ja seveda, vse precepit in čimbolj zagiftat.
Grremlin
21. 04. 2017 18.08
+2
Samo da farmacija dela biznis. S takim članki pa samo zavajajo ljudi, da se hodijo cepit kot ovce.
dr.dare
21. 04. 2017 18.33
+3
aja? kje je večji biznis cepljenje ali zdravljenje za ošpicami ipd? zdaj vidiš kakšno neumnost pišeš?
Zentrum
21. 04. 2017 20.22
+2
Pusti, internet strokovnjaki najbolje vedo...
Ka pa mislis
21. 04. 2017 17.48
+1
Tisti ki se ne cepijo in zbolijo, sami krijejo stroske zdravljenja iz kazensko odgovarjajo za morebitno smrt iz naslova necepljenja.
Grremlin
21. 04. 2017 18.05
+8
To je tako kot bi rekel, da naj vsi debeli plačajo zdravljenje za zdravljenje srčnožilnih bolezni...
akmt
21. 04. 2017 22.41
+0
Ne to ni primerljivo! Necepleni ogroza NEDOLZNE.Ce pa en debeluh umre zaradi speha, name to nic ne vpliva
Metulj?ica1304
21. 04. 2017 17.45
+5
Kaki cepci so v tej vladi. Ali bodo necepljenim onemogočili tudi vstop v šole, službe?
akmt
21. 04. 2017 22.42
+2
Itak bi morali.oz bodo morali.Tqko kot zdravnica, ki je odklonila necepljenega pacienta.