Slovenija

Bo treba na zdravstvene storitve po novem čakati še dlje?

Ljubljana, 17. 04. 2024 19.18 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
17

V začetku maja naj bi v veljavo stopil nov pravilnik, ki med drugim prinaša spremembe pri napotnicah. Če je ministrstvo nedavno sprva napovedovalo ukinitev stopnje zelo hitro, pa so se zdaj odločili, da bodo pacienti z napotnico zelo hitro namesto v dveh tednih obravnavani v enem mesecu. Zdravniki pa so na nogah zaradi novega predloga zakona o digitalizaciji zdravstva, ki ga je ministrstvo poslalo v enomesečno javno razpravo. Če zdravniki ne bi vnašali podatkov pacientov v tako imenovani e-karton, bi namreč lahko bili tudi začasno ob licenco.

V pravilniku ministrstva o naročanju, čakalnih seznamih in dobah je še precej nejasnosti, pravi zastopnik pacientovih pravic Marjan Sušelj. "Prvo kot prvo bi povedal, da je pravilnik v obravnavi do 19., to pomeni še dva dni, zastopniki smo ga dobili danes v pregled," je povedal. 

Zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel  je s pojasnili vsebine precej skopa. "Namen je urediti naročanje, urejanje čakalnih seznamov, da bomo imeli bolj jasno sliko, urediti dostopnost, da tisti, ki čakajo najdlje, pridejo prvi na vrsto," je dejala.

Sušelj pa med drugim svari, da so bile stopnje napotnic določene z razlogom, glede na zdravstveno stanje pacienta. S podaljšanjem najdaljše dopustne čakalne dobe pri stopnji zelo hitro s 14 na 30 dni spuščamo standard obravnave pacientov, pravi. 

"Če bodo na nek način prišli vsi prej na vrsto ali pa večje število pacientov v tem obdobju, seveda bi bil tudi ta standard sprejemljiv. Če bo pa ostalo enako kot zdaj, se seveda človek sprašuje, ali je tu kakšna korist, ali pa navidezno krajšanje čakalnih vrst," je razmišljal.

Eden od temeljev obljubljene zdravstvene reforme aktualne vlade pa naj bi bil zakon o digitalizaciji zdravstva. Spomnimo na izjavo takratnega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pred skoraj dvema letoma: "E-hrbtenica bo e-karton, e-sistem, na temu bomo intenzivno delali."

Prvi poskus pod ministrom Loredanom je po številnih pripombah, tudi o neustavnosti, klavrno propadel. Zato je ministrstvo v javno obravnavo minuli konec tedna poslalo nov predlog. Zakon zdravstvenim delavcem nalaga vnašanje zdravstvene dokumentacije v centralni elektronski zdravstveni sistem, kar naj bi olajšalo obravnavo pacientov. 

"Pomeni samo večjo varnost, sistematiko na tem področju. Zdravstvenih storitev ni dopustno izvajati, v kolikor vse te zdravstvene storitve niso ustrezno evidentirane," je dejal državni sekretar na ministrstvu Marjan Pintar.

Če zdravstveni izvajalci pri tem ne bodo dosledni, jim zdravstvena zavarovalnica storitev ne bo plačala, pravi zakon. Predvidene so tudi finančne globe. Če zdravniki podatkov in dokumentacije ne bodo vnesli ali potrdili, pa lahko celo do pet let ostanejo brez licence. V Zdravniški zbornici so nad idejo ogorčeni.

"Sploh ne vem, če si oseba, ki je to predlagala, predstavljala, kaj to pomeni. To pomeni, da naslednji dan tega zdravnika ne bo več v družinski ambulanti," je bila jasna predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović.

Sicer pa tudi nova različica zakona predvideva ustanovitev državnega podjetja za razvoj in vzdrževanje omenjenega elektronskega sistema, kar je v preteklosti že sprožalo pomisleke o varnosti podatkov. Kot nam je danes sporočila informacijska pooblaščenka, z zadnjo verzijo zakona še ni bila seznanjena, zato je še ne more komentirati. Da pa se na prvi pogled zdi, da številne skrbi, na katere je že opozarjala, ostajajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petka5
18. 04. 2024 11.01
in tudi ne razumem zakaj ta pooblaščenka tako komplicira s tem e zdr. kartonom - ko bo v njem vse veliko bolj jasno zabeleženo kdo je kaj vpogledoval, medtem ko zdaj si lahko vsak bere zdravstvene kartone posameznika, pa človek sploh ve ne in ne more dokazati, samo čenče pa lahko nosijo okoli - in iz tega izveš,da očitno nekdo počne nedovoljena dejanja... medtem ko pri e zdr. kartonu bi bilo vse jasno zabeleženo, kdo je točno kdaj kaj vpogledal in potem ga lahko prijaviš, če vidiš,da nima pravice...
Ravenstein
18. 04. 2024 09.21
+2
Naj bi bile zavarovalnice krive za čakalne vrste. Če sem prav razumel sploh ni tako velika težava v zasedenosti zdravnikov, pač pa zavarovalnica taktizira koliko pacientov lahko na mesec "koristi zavarovanje". Pozanimajte se sicer sami. V glavnem v ozadju se vse vrti o denarju...
petka5
18. 04. 2024 10.58
+1
zakaj tako nasedate tem lažem??? zakaj??? kdaj boste dojeli, da je zdravnikom v interesu,da čakalne vrste obstajajo - naj te vprašam a vidiš ti čakalni seznam - ne ne vidiš ga, on gladko reče imam vse polno boš čakal... zakaj,da ti obupan potem prideš v ordinacijo ali h koncesionarju, ki ima krajše čakalne dobe in kjer je ta isti dohtar plačan dodatno na pogodbo ali pa k privatniku samoplačniško... kdaj boste dojeli,da je to razlog čakalnih dob, da lahko gospod poleg redne plače v bolnici, kjer ga nihče ne preverja koliko naredi, dodatno lepo še služi popoldan na pogodbo.
fv1
18. 04. 2024 09.07
+3
Ukinit zdravstvo in zdavnike poslat na borzo, itak nihče nič ne dela, samo denar bi imeli, tudi večje plače nebodo pomagale, ker ko si enkrat lenuh, si vedno lenuh, bo pa jih vse po vrsti karma zrihtala
petka5
18. 04. 2024 09.05
+1
Ne vem kaj je tem zdravnikom, jasno da mora biti odgovornost, če ne vpisujejo dokumentacije pacientu, vsak poklic ima odgovornost in posledice, samo oni spet se pritožujejo... Za izdajanje izvidov, ki so njihova obveza jih moramo malodane moledovat... Na paciente bi se oni sami s kazenskim zakonikom spravljali, medtem pa vse kar omenja njihovo odgovornost, tega pa revceki ne bi... Edino pravilno da so kazni, ker žal še ne držijo nobenih svojih obvez do pacientov... In naj že enkrat bo ta e zdr. Karton
vvvilice
18. 04. 2024 09.00
+3
zanašati se na zdravstvo pri nas? hm.
vvvilice
18. 04. 2024 09.00
+4
ni ideja, da bi imeli zdrave prebivalce, to se več kot evidentno kaže i
HardKore
18. 04. 2024 08.59
+3
Legalizirat nesposobnost, this is the way
123soba
18. 04. 2024 08.36
+1
Dokler bo zdravnikom padal denar v žepe, ne glede na to ali delajo ali nič ne delajo ne bo nobene spremembe. A se še niso odločili a bodo privat ali v javnem zdravstvu?
-MARIBOR-
18. 04. 2024 08.25
+4
Če pa slučajno nekoga poznaš, ki dela slučajno na tem določenem oddelku imaš pa velike šanse priti na vrsto pač malo prej kot oni, ki nimajo VIP (veze in poznanstva).
Julijann
18. 04. 2024 08.23
+8
A to je sedaj ta debirokratizacija javnega zdravstva, ki je bila zaveza vlade? Prvič so sicer v predvidenem roku pripravili en predlog zakona, a ga ni izglasovala niti koalicija oktobra 2023. Ko ne znajo pač nekaj tiščijo brez repa in glave. Sicer pa, čakalne vrste niso nič daljše, le ljudi je več v njih. Po Golobovo. Popolna ignoranca tako do tistih, ki opravljajo storitve kot tistih, ki storitve prejemajo.
kr--en
18. 04. 2024 08.13
+2
Odgovor na naslovno vprašanje je seveda - da. Samo naivci lahko verjamejo, da se bo stanje ob enakih sredstvih in medijsko/politični gonji proti zdravnikom izboljšalo.
kokoskakokodaka
17. 04. 2024 21.02
+9
Sedaj bo treba poleg vnosa v že obstoječi informacijski sistem vnašati dodatno še v tega, torej dvojno delo s še dodatnim kaznovanjem za napake in diskrepance. Namesto da gospoda naredijo nek program/sistem, ki črpa podatke iz že obstoječe baze. Saj to je verjetno dosti težje narediti kot napisati ampak dvojno delo že tako zbirokratiziranega sistema je pa nova norost.
Borka76
18. 04. 2024 08.35
-1
To samo sklepate, da je tako? Jaz pa sklepam, da bodo sistema ustrezno povezali. Bodo pa koncno prisilili zdravnike (predvsem na primarni ravni), da bodo digitalizirali nase zdravstvene kartone. Le tako bo recimo v primeru, da imate prometno nesreco in ne morete govorit tudi na urgenci zdravnik videl vase zdravstveno stanje. Morebitne alergije ipd. Tega sedaj ni. Jaz komaj cakam, da se to digitalizira – v tujini je to normalno!
Windlass
17. 04. 2024 20.42
+13
Hahahaha tako vrtijo gobce okoli razbremenitve in de-birokratizacije dela zdravnika, no potem ti pa s takimi idejami pridejo.. in to pod grožnjo represije. Te ljudje bodo res pokopali naše zdravstvo. A nič bat, takrat jih nihče ne bo mogel poklicat na zagovor..