Slovenija

FOTO: Sindikati zavrnili še zadnji vladni predlog

Ljubljana, 04. 05. 2012 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pogajanja o varčevalnih ukrepih vlade so končana. Sindikati, ki niso pristali na 9-odstotno znižanje plač, so rekli ne še zadnjemu vladnemu predlogu. Minister Vizjak meni, da so se sindikati pogajali s figo v žepu.

Še zadnjič je za pogajalsko mizo sedla pogajalska skupina o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja, ki jo na vladni strani vodi minister Andrej Vizjak. Na pogajanjih je bila prisotna okrepljena vladna zasedba. Poleg Vizjaka so prišli še finančni minister Janez Šušteršič, notranji minister Vinko Gorenak, minister za javno upravo Senko Pličanič, gospodarski minister Radovan Žerjav, minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za izobraževanje Žiga Turk.

Potem ko sindikati niso pristali na 9-odstotno znižanje plač, je vlada oblikovala še pisni predlog, ki pa ga je koordinacija stavkovnega odbora javnega sektorja prav tako soglasno zavrnila.

Predlog je predober, da bi ga lahko zavrnili. Žiga Turk

V predlogu je poleg 9-odstotnega znižanja plač v javnem sektorju pisalo tudi, da se s 1. junijem znižajo premije dodatnega pokojninskega zavarovanja za 50 odstotkov, izločili pa bi se predlogi o standardih in normativih iz zakona o uravnoteženju javnih financ. "Predlog je predober, da bi ga lahko zavrnili," je v oddaji SVET pojasnil Turk, ki meni, da je vlada naredila velik korak proti sindikatom, še posebej, ker je iz prvotnega 15-odstotnega znižanja plač pristala na 9-odstotno znižanje.

Na vladni strani je prišlo do nekaterih sprememb, tudi glede normativov, vendar v odgovoru kaže, da je šlo bolj za navidezno potezo, pa je ostal neomajen vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj.

Stavkovni odbor je tako preučil odgovor vlade, ki so ga prejeli  in predlog zavrnil soglasno, saj je bil zanje po Štrukljevih besedah razočaranje. Vladi v odgovoru sindikati pojasnjujejo, da se sicer z umikom standardov in normativov strinjajo, vendar jih je treba dogovoriti s socialnimi partnerji.

Vlado so tako sindikati pozvali, naj sprejme njihov zadnji predlog, v katerem pristajajo na 8-odstotno znižanje plač. V nasprotnem primeru nameravajo zaostriti stavko oziroma zbirati podpise za referendum.

Minister Pličanič je v oddaji 24UR ZVEČER izjavil, da "mu ni jasno, kakšne cilje zasledujejo sindikati." Stanje v državi je po njegovem že zdaj kritično. "Izgubljamo čas za druge ukrepe. Cilj države namreč ni zgolj varčevanje, ampak zagon gospodarstva," je še dodal Pličanič, ki meni, da bi se ob morebitnem referendumu znašli še v bistveno večjih težavah."

Kdo je držal figo v žepu?
Kdo je držal figo v žepu? FOTO: B.G.

Vizjak: Sindikati so se pogajali s figo v žepu

Vizjak je dejal, da so za približno 20 pogajalskih sestankov porabili več kot 150 ur, iz česar je razvidno, da so vlada in sindikati vložili v to veliko napora. Po njegovem mnenju je bil ključen zadnji približevalni predlog. Vladna stran je sindikalni predlagala, naj popusti pri plačah na račun umika določb o normativih in standardih v šolstvu. "Sindikati so tudi to vehementno zavrnili, kar pomeni, da so se dejansko vseskozi pogajali s figo v žepu," ocenjuje Vizjak, ki meni, da so se sindikati pogajali bolj ali manj zaradi pogajanj samih, ne pa zato, da bi na koncu res prišli do nekaterih javnofinančnih učinkov.

Vizjak je še poudaril, da je bil zadnji sindikalni predlog v primerjavi s prvotnim vladnim v razmerju 1:20. Če bi torej vlada nanj pristala, to pravzaprav ne bi bistveno prispevalo k uravnoteženju javnih financ. To pa za vlado ni sprejemljivo, je dodal. Glede predvidevanja sindikatov, da bi se v soboto lahko še srečali z vladnimi predstavniki, pa Vizjak pravi, da v tem ne vidi smisla.

Znova se lahko srečajo v soboto

Je pa vlada v približevalnem predlogu sindikatom obenem predlagala, da se usklajevanja o standardih in normativih med predstavniki reprezentativnih sindikatov in pristojnega ministrstva nadaljujejo s ciljem, da se zaključijo v roku treh tednov.

Sindikati pa opozarjajo tudi, da se vlada ni opredelila do zahtev na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti, ki so bile opredeljene v sklopu podskupine, ki jo je vodil minister Turk. Prav tako opozarjajo, da se vlada ni opredelila do zahteve po plačilu stavke.

Rožljanje z referendumom

Protest
Protest FOTO: Reuters

Zadnja pogajanja, ki so bila za zaprtimi vrati, so potekala pod pritiskom napovedanega referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Rožljanje z referendumom ne pelje nikamor, je pred pogajanji dejal minister za gospodarstvo Žerjav. Po ministrovih besedah se vsi zavedamo, da je nekaj treba spremeniti. "Tega referenduma se moramo bati vsi v tej državi, ne samo vlada," je dejal minister. Vlada namreč ukrepov, zapisanih v tem zakonu, v primeru padca zakona na referendumu ne bo mogla uporabiti leto dni, je pojasnil in opozoril, da drugih ukrepov, razen dviga DDV, ne bo. To pa je po ministrovi oceni pogubno za gospodarstvo in tudi tiste najšibkejše.

Toda po neuspelih pogajanjih so sindikati vlado pozvali, naj sprejme njihov zadnji predlog, v katerem pristajajo na 8-odstotno znižanje plač. V nasprotnem primeru nameravajo zaostriti stavko oziroma zbirati podpise za referendum.

Na pogajanjih so bili tudi predstavniki policistov

Današnjih pogajanj so se udeležili tudi predstavniki policijskih sindikatov, je povedal predsednik Policijskega sindikata Radivoj Uroševič.

Policisti zbirajo podpise za referendum - 18
Policisti zbirajo podpise za referendum - 18 FOTO: Blaž Garbajs

Kot je znano, policijska sindikata še vedno stavkata. Kot so včeraj zapisali na spletni strani Policijskega sindikata, pričakujejo, da se ''bodo pogajanja na vseh nivojih nadaljevala in bodo tudi vladni predstavniki približali stališča našim zahtevam. Policijski stavkovni odbor od svojih zahtev ne bo odstopil, pričakuje pa konstruktivna pogajanja in predloge z vladne strani, ki se bodo našim zahtevam približala.'' Zapisali so še, da so pripravljeni tudi na morebitno zaostrovanje stavke, če se predstavniki vlade ne začnejo pogajati s predstavniki policijskega stavkovnega odbora. Policisti vseskozi zahtevajo ločena pogajanja, saj menijo, da jih ni mogoče metati v isti koš z drugimi javnimi uslužbenci.

Ukrepi v interventnem zakonu lahko ohromijo zdravstvo

Na interventni zakon o uravnoteženju proračuna, ki posega tudi v zdravstvo, se je odzvala tudi predsednica Zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec. Sporočila je, da v zbornici sicer podpirajo ukrepe, ki pripomorejo k racionalni rabi javnih sredstev, vendar pa tega ni mogoče doseči zgolj z interventnim zmanjševanjem obsega dela zdravnikov, ki poleg tega nima nobenega pozitivnega vpliva na javne finance.

Predlagani zakon govori tudi o tem, da se istovrstno delo, ki bi ga zdravnik opravljal zunaj matičnega delodajalca, šteje za konkurenčno dejavnost. To pomeni, da bo država morala zaposlenim za uveljavljanje konkurenčne klavzule izplačevati odškodnino, to pa za proračun pomeni samo dodatne stroške in ne varčevanja. Vladi predlagajo, da omenjene ukrepe izvzame iz interventnega zakona, saj ne prinašajo nobene operativne ali finančne koristi, prej dodatno administrativno delo in dodatne stroške, so sporočili iz Zdravniške zbornice. Vlado so še pozvali, da aktivno pristopi k prenovi zakona o zdravniški službi ter zakona o zdravstveni dejavnosti.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ian00
05. 05. 2012 07.20
+5
plače 20% dol za začetek, dopust kot v gospodarstvu, pol pa se lahko začnejo pogajanja szi štruklem & co.
zoobkozob
05. 05. 2012 06.59
+5
verjetno ima štrukelj slabe izkušnje z normativi v šolstvu,on je generacija ko jih je bilo 30 v razredu,in si je bolj malo zapolnil,drugače pa 2 učenca več nebodo nič slabši rezultati
ian00
05. 05. 2012 07.21
-3
ma kam je hodu v šolo,da jih je cblo 30? kaj je štel še paralelko zraven?
zoobkozob
05. 05. 2012 06.47
+3
sploh ne vem kaj bi še radi tile sindikati,štruklju in ostalim,ki ne morejo delat v ju, kramp v roke in gremo delat karkoli jim je in jim bo predlagala vlada ni sprejemljivo za njih,počutijo se grožene s tako plačo,uslužbenci in štrukelj,takoj dajte odpoved in za tako plačo druge ljudi na vaše delavno mesto,saj niste nezamenljivi
Darko32
05. 05. 2012 06.27
+2
Do sedaj se lepo vidi, da najbolj zavajajo prav POLICISTI. Vlečejo plačo 2100€ in govorijo, da so socialni problemi. Ljudje, ko delajo v podjetjih pa imajo osnovno plačo in nimajo nobenih dodatkov pa dobijo 600€ in to je seveda bruto. TAko jim za življenje ostane za en mesec samo do 150€ in z tem denarjem morajo preživeti in imeti za hrano in vse ostale potrebščine. No potem pa govorimo, kako so pošteni Policsiti. Sram me je.
kajpak
05. 05. 2012 07.31
+2
zakaj ne greš v policijo, pa boš videl kako je v resnici.... Ne vem, če bo potem tvoj komentar še tak kot je sedaj
irhaela
05. 05. 2012 01.45
+0
Hej sindikati, zakaj ne poveste naravnost vladi v obraz, da na ukinejo financiranje RKC in pa jih še dodatno obdavčiti na vse cerkvene nepremičnine in nepremičnine v naravi, ko jim je radodarno vrnila po osamosvojitvi preko denacionalizacije, takoj vrniti od cerkve 800.000 eur! AAA pa ja da ne, da bi vi na račun policajev, učiteljev, zdravnikov, gasilcev radi odtegnili ta denar!!!!
irhaela
05. 05. 2012 01.49
-2
pa se sklicujte na navadne delavce in delavce privatnega sektorja, da so izgubili službe....barabe pokvarjene tako leve in desne, če desne predvsem...zakaj pa oni ne štrajkajo opominjate, predvsem pa policaje in učitelje, ne morejo več, ker so že propadli, ali so postali pijanci, ali pa zaprti norci!
iiiiiiiiiiiiiiiii
05. 05. 2012 07.29
+3
HooplaToopla
05. 05. 2012 01.43
+6
Zakaj Janša že enkrat ne odstopi, kot nam je javno obljubljal pred nekaj tedni. Naj končno vajeti v roke vzamejo Evropski uradniki. Daleč od tega, da bi bilo to optimalno, vendar nikakor ne more biti slabše, kot če nas vodi katerakoli trenutno aktualna politična tolpa. Povsem vseeno je, ali je CapodiCapo Janša, Zoki, Pahor, Kučan ..... Stvar drvi navzdol. In se ne bo ustavila, dokler ne bo Janša v zaporu, Zoki pa vsaj razlaščen in na begu v tujini.
Mohandas
05. 05. 2012 04.14
+4
V večjem delu se strinjam. Samo po moje bo Bruselj še več kradel. Jaz za Slovenijo ne vidim druge opcije kot uvedba neposredne e-demokracije. Samo potem bi se morali znebiti tudi kapitalizma, ker v njem s tako ureditvijo ne bi preživeli. Kapitalizem in prava demokracija nista kompatibilna.
hanzz
05. 05. 2012 01.20
+5
vse ki štrajkajo na zavod pa naj tam jebbbejo ježa sa 150 evriča, mamo dost brezposelnih bojo že delal!!!!
AS12
05. 05. 2012 05.36
+1
če ne veš zakaj se gre se vzdrži takih komentarjev
ekskluziv.scena
05. 05. 2012 00.47
+5
Situacija je skrajno patetična. Lastniki kapitala nas spreminjajo v sužnje (sužnju lahko konkurira le suženj), mi pa tu o nekih brezpredmetnežih iz Doline Šentflorjanske. Da pa je vse skupaj že naravnost smešno, pa gledam še nekega razkuštranega profesorčka, ki se trese za svojo nadstandardno plačo.... EDINA rešitev je, da se združijo sindikati vseh evropskih držav (razen Nemčije, ki ji situacija bajno ustreza) in se uprejo neoliberalizmu. Prosto po Islandiji.
Erin Straus
05. 05. 2012 00.36
+3
naj gredo na referendum , 4mio €ur in 3% šansa za uspeh! lol policaj začetnik torej z nekaj nedeljskimi, žanje 880€, masno a ne!!!
Peter Kralj 1
05. 05. 2012 06.44
-2
Takšno plačo imajo nekateri inženirji v realnem sektorju z 15 in več let delovnih izkušenj ali pa asistenti z diplomo na univerzah. Hudo, res.
kajpak
05. 05. 2012 07.33
+2
nekateri v javnem sektorju pa z 17 let dela 640 evrov
Tonček Balonček
05. 05. 2012 00.34
+3
Rdeči so bili do leta 88/90, to razpada ZKJ ali kakšno leto manj, Goprenak do zadnjega. Potem so se pa vsi konvertirali v rumene, črne, modre itd., komunistov ni že 20 let in nehajte se smešiti s temi omenjanjem rdečkarjev, ker jih ni!!!Pahor, JAnša, Horenak, PLičanič, Kučan itd. so vsi bivši rdečkarji!!! In eč že, gre za medpartijski obračun bivših komunistov, ne več ne manj!
tali?ni tom
05. 05. 2012 00.24
+4
in sedaj ??? bo treba jt na ulice,v tujino,delat al lenarit ?? janez je že dolgo pred tem zavozil prihodnost države in noben ukrep jo ne reši le če al najdemo nafto nekje tle pr ns al rudnik zlata al pa dijamantov ! al pa če "učene " glave delajo tako kot hrčki ki so dobl kitajce v reko ki bojo mel tam svoj center in še železnico posodobl do zagreba naši so pa še za drugi tir do divače zgubl evropska sredstva ! dohtarji bi se moral mal zresnit , ogromno pa učitelji da o polcajih ne govorimo ! je pa dejstvo da ma generalno Štrukelj prav ker če bojo olupil javno upravo regresov,potnih stroškov,dopusta,malice bojo 1000000 % tut nas v zasebnem sektorju in potem smo na stopnji kitajcev , PEST RIŽA PR NS KROMPIR AL DVA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! in to je strategija teh malarjev na oblasti ! dober zgled je vizjak ki je pohodil voljo ljudstva o referendumu o nedeljskem delu trgovin s čimer je dokazal da se je brezpogojno prodal tajkunom ne glede na voljo ljudstva !
TheWitch
05. 05. 2012 00.16
-1
Psihopat se v Ljubljano vrne šele v nedeljo, za ostale tukaj, ki še ne veste kam spadate pa tale test-(če ga rešiš pravilno si psihopat) Ženska na pogrebu spozna moškega in se vanj zaljubi. A o njem ne ve prav ničesar- ne imena, ne telefonske, prav nič. Čez nekaj dni ženska ubije svojo sestro. Zakaj je ubila sestro? Rešitev:
discobik
05. 05. 2012 01.08
-3
v upanju, da bo prišel še na pogreb njene sestre, in ga bo tako mogoče videla še 1x
TheWitch
05. 05. 2012 03.17
-4
discobik- pravilna rešitev! Obžalujem! to pomeni, da si psiho- po ameriških standardih
TheWitch
05. 05. 2012 03.33
-1
Bravo discobik, Slovenci bi morali razmišljati zgodovinsko in strateško! Ne smemo biti narod posnemovalcev (Nemčije ali katerekoli druge dežele), ker IMA NAŠ NAROD VIŠJI IQ, KOT OSTALI NARODI! Nima pa seveda jajc (samozavesti)- žalostno dežela moja!
ANTI SFRJ
05. 05. 2012 00.06
+2
Ja volim samo sebe svog jedinog sebe ja volim samo sebe svog predivnog sebe to si pojejo sindikati in vlada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
xeroox999
04. 05. 2012 23.54
+12
Pobruham se na vas sindikati...
hanoveranec
05. 05. 2012 00.01
+2
HAJDUK-1911
05. 05. 2012 00.05
+5
Banda brezdelna, delat naj gre ta Štrukelj, ne pa da tera frizuro. 80 ta so že mimo....
Tonček Balonček
05. 05. 2012 00.06
+0
Povezal s e je z velekapitalom in Cerkvijo, zato mu je pa uspelo!
Erin Straus
05. 05. 2012 00.39
+2
Scopy
04. 05. 2012 23.53
+0
Na začasno znižanje plač bi pristal, zdaj pa vidim da gre to za trajno znižanje plač, a kriza bo pol tut kr trajna?? Vse nam poberite, pot v službo in malco si bomo morali sam plačevati, iz že tako znižane plače kaj nam bo pa ostalo, od česa bomo pa živeli??? Upam da bo referendum, pa da gre skozi, sam nebo šel, ker ljudstvo misli da se gre sam za naše plače in so privoščljivi, na socialne transferje, plačevanje vrtcov, nadomstila plač, starndardi v šolstvu, na to pa pozabljajo.... Bi pa tako privoščil sedanji vladni garnituri da bi padel njihov predlog na referendumu, ker bo potem tako hitro odletela....
HAJDUK-1911
05. 05. 2012 00.04
+4
Ekonomska kriza se v marsikateri evropski državi še poglablja, tako da je ne bo konec kar tako. če jo sploh seveda bo
Scopy
05. 05. 2012 00.13
+3
Če je to tako pa naj iščejo rešitev drugje, ne pa da nič krive osebe rine v revščino!!! Če tega vlada ni sposobna potem nima kaj tam iskati!!
antiXfashizmXeuXgso
05. 05. 2012 01.04
-2
No, če se pa ne zgleda da bo kdaj kaj bolje, potem je pa itaq vseeno kaj zdej naredimo in kaj ne.
Mirsad Miro Muharemovi?
04. 05. 2012 23.19
+0
zamislite se,to se lako vsakemu zgodi če bomo dopustili da nam Janševa vlada ukrade socijalno državo..to je to za kar se tudi Štrukelj in ostali borijo..jasno belčki,to velja tudi za vas.“Sem povsem obupana; prišla sem do roba, ko res nimam več kam. Po ne ravno lepi ločitvi sem ostala sama s kupom dolgov in dvema šoloobveznima otrokoma. Nekdanji mož ne glede na sklep piranskega sodišča ne plačuje preživnine in vrtim se v začaranem krogu. S svojo plačo preprosto ne morem poravnati dolgov, položnice pa še kar prihajajo, del prihodkov imam blokiran zaradi izvršbe,” razlaga E. B., 32-letna Izolanka.
Igor Novel
04. 05. 2012 23.18
+3
draga vlada full si fajn, lepa in dobra da boš znižala plače samo za 9%, rad te imam za potne stroške za zaposlene pa predlagam da raje ne daš nič saj to je tudi kar bi dala in tako ne slepiš nobenega Če malček razčlenimo da od litra bencina ki stane 1,488 eur dobi vlada od trošarin in ddv čistih 73 centov. Če upoštevamo, da avto troši 6 litrov na sto se prevozi z enim litrom cca 16 kilometrov, bi to pomenilo da plačamo davka na en kilometer 4,5 centa Torej na prevoženi kilometer bi nam dala 5,9 centa mi pa tzebi takoj vrnili 4,5. V bistvu bi nam povrnila od potnih stroškov borih 1,4 centa. Le strošek porabe bencina bi znesel pri porabi 6 na 100 cca 9 centov kaj šele obraba avtomobila.
Angela Franko
05. 05. 2012 06.47
Mirsad Miro Muharemovi?
04. 05. 2012 23.13
-2
hikk,živel refošk,ta vlada mora zalegant,mislim legant..čem reč past..dol z nesposobnimi prevaranti ki talajo naivcem same floskule..men ji ne bodo.ok,pa pa,grem v carstvo snova..hikk
esq1
04. 05. 2012 23.11
+5
v JU še čistilka ne ve kaj je to minimalc...
Scopy
04. 05. 2012 23.58
+2
Kakšne bedastoče... minimalce ima v JU zelo veliko uslužbencov, razni informatorji, telefonisti, strežnice, vzdrževalci, kurirji itd, vsaj v našem zavodu je tako, zdaj bodo le ti pod minimalcem, na minimlacu bodo pa sestre, tehniki in ostali srednji kader....
fobija
05. 05. 2012 00.10
+4
če je minimalec določen z zakonom, pol ne gre pod njega, ve pa se, da imajo eni nadpovprečne plače, tistim mora iti dulta, ker zgornje meje niso določene z zakonom, so pa kolektivne pogodbe JU totalna zmeda in pravilniki, za gospodarstvo je že 2005 razveljavljena, so samo panožne
MERDE-AVE-MERDE
04. 05. 2012 23.06
+3
Možakar vstopi v bife, kjer zaradi racionalizacije streže robot. »Kaj želite?« ga vpraša robot. »En vinjak,« odgovori mož. »Kolikšen je vaš IQ?« ga vpraša robot, ko se vrne z naročeno pijačo. »Okoli 150,« odgovori mož. Robot načne nato pogovor o najnovejših dognanjih v fiziki, astronomiji, medicinski znanosti ... Možakar nato zapusti bife, vendar mu radovednost ne da miru in se vrne. »Kaj želite?« ga vpraša robot. »En vinjak,« odgovori mož. »Kolikšen je vaš IQ?« ga vpraša robot, ko se vrne z naročeno pijačo. »Okoli 100,« odgovori mož. Robot načne nato pogovor o formuli 1, stanju v prvi nogometni ligi in o kvaliteti zadnje trgatve. Mož spet zapusti bife vendar postaja vedno bolj radoveden in se še enkrat vrne. »Kaj želite?«, ga vpraša robot. »En vinjak,« odgovori mož. »Kolikšen je vaš IQ?« ga vpraša robot, ko se vrne z naročeno pijačo. »Okoli 50,« odgovori mož. Robot se nagne k njemu in ga vpraša: »No, ste še vedno zadovoljni, da je Janez Janša predsednik vlade.« (neznani avtor)
uh...ja
04. 05. 2012 23.10
+2
ne.teh.volov.... pa teb se je čisto zjanšalo... grafit blizu ukc... -:) dost mam lahko noč...celotni barvni lestvici
MERDE-AVE-MERDE
04. 05. 2012 23.11
-1
pupa_od_anbot
04. 05. 2012 23.17
+2