Slovenija

Vlada 'prepoznala' Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele

Ljubljana, 14. 02. 2019 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je 'prepoznala' Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele z izključnim namenom, da razpiše in izvede poštene ter demokratične predsedniške volitve, je poudaril zunanji minister Miro Cerar. Levica, ki priznanju Guaidoja nasprotuje, bo zahtevala sklic izredne seje odbora za zunanje zadeve.

Zunanji minister Miro Cerar je v izjavi za javnost po današnji seji vlade potrdil, da je vlada sprejela njegov predlog ter priznala Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, s tem pa se je Slovenija pridružila ZDA in 23 državam Evropske unije, ki so vodjo opozicije že priznale z namenom izvedbe novih volitev. 

Pri tem je Cerar poudaril, da je 19 članic to odločitev sprejelo v enem dnevu, Slovenija pa je o tem razpravljala dva tedna. To je po njegovih besedah načelo kredibilnost države glede učinkovitosti sprejemanja tovrstnih pomembnih odločitev. 

Madurova vlada izvaja "sistematično politično represijo" 

Ne gre za priznanje alternativne oblasti, ampak za "prepoznanje vloge začasnega predsednika" za izvedbo demokratičnih volitev, na katerih naj bi se znova vzpostavila legitimna oblast. "In nič več kot to," je poudaril Cerar. "Zasledujemo le nove volitve. To je edini cilj," je dodal in izpostavil, da so vlado k tovrstnemu dejanju pozvali tudi v Venezueli živeči Slovenci.

Zunanji minister Cerar je v izjavi za javnost potrdil, da je vlada podprla njegov predlog.
Zunanji minister Cerar je v izjavi za javnost potrdil, da je vlada podprla njegov predlog. FOTO: POP TV

To je odločitev za demokracijo, za človekove pravice in za vladavino prava, pravi Cerar.  V Venezueli se že leta soočajo z gospodarsko, socialno in humanitarno krizo, vlada Nicolasa Madure pa "izvaja sistematično politično represijo in si je uzurpirala oblast", je še dejal Cerar. Odločitev vlade je po njegovih besedah tako namenjena  predvsem podpori Venezuelcem, 85 odstotkov jih namreč živi pod pragom revščine, približno tri milijone jih je že zapustilo državo. 

Slovenija s tem ne posega v notranje zadeve Venezuele

Slovenija, tako kot večina zahodnih držav, ne priznava lanskoletnih volitev, na katerih je zmago slavil Maduro,  "ker niso bile ne svobodne ne poštene, torej nedemokratične, netransparentne in zato tudi nelegitimne", na kar so zunanji ministri članic EU na to opozorili že osem dni po teh volitvah. 

Ta trenutek je tako edini legitimno izvoljeni "in kot takšen tudi mednarodno priznan" organ narodna skupščina. Ko je Maduru potekel prejšnji mandat in ko se je predsednik skupščine Guaido potem razglasil za začasnega predsednika države, ga je zdaj kot takega prepoznala tudi Slovenija. Kot je še pojasnil Cerar, gre za "deklarativni akt in ne konstitutivni akt", s katerim je Slovenija "prepoznala dejstvo" v Venezueli. "S tem ne posegamo v notranje zadeve države," je še poudaril.

Nicolas Maduro je nedavno oznanil, da ne bo dovolil, da v državo prispe humanitarna pomoč iz ZDA, klljub temu, da v Venezueli vlada hudo pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin, zaradi česar je že tri milijone Venezuelcev zapustilo državo.
Nicolas Maduro je nedavno oznanil, da ne bo dovolil, da v državo prispe humanitarna pomoč iz ZDA, klljub temu, da v Venezueli vlada hudo pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin, zaradi česar je že tri milijone Venezuelcev zapustilo državo. FOTO: AP

Nasprotovanje odločitvi vlade je 'nasprotovanje demokraciji in človekovim pravicam'

Predlogu je že pretekli teden nasprotovala Levica, saj naj bi bilo priznanje Guaidoja priznanje ameriškega imperializma in intervencionizma, ter zagrozila, da je pod vprašajem nadaljnja podpora vladi Marjana Šarca, če slednja prizna Guaidoja. 

Cerar je tako danes izrazil pričakovanje, da današnja odločitev vlade ne bo načela sodelovanja z Levico. V opozorilu, da se raven razprave v DZ vse bolj niža in da postaja vse bolj žaljiva, je Cerar ocenil, da je nasprotovanje današnji odločitvi vlade "nasprotovanje demokraciji in človekovim pravicam" v Venezueli. Zagotovil pa je, da če bo prišlo do kakšnih novih zasukov glede položaja v Venezueli, "kakšnih intervencij", pa bo vlada "morala razmišljati na novo".

Levica bo zahtevala sklic izredne seje odbora za zunanje zadeve

"Ta odločitev vlade je za nas nedopustna," pa je v odzivu dejala poslanka Levice Violeta Tomić. Stališče stranke je pojasnila, da je s tem ogrožena Venezuela in se lahko tam zgodi državljanska vojna.

Dodala je, da bodo zahtevali sklic izredne seje odbora DZ za zunanje zadeve, na kateri bodo zahtevali preklic sklepa vlade. Ob tem ni navedla časovnega okvirja, kdaj bi se to lahko zgodilo. Glede sodelovanja s koalicijo pa je ocenila, da današnja odločitev vlade ne prispeva k boljšem sodelovanju, o morebitnih drugih posledicah pa ni govorila.

V SD odločitve niso podprli, saj "ni v skladu s slovensko ustavo"

Pomislek proti predlogu je na seji vlade, po pričakovanjih, izrekel "zgolj minister iz vrst SD", saj v stranki nasprotujejo načinu odločanja, menijo namreč, da bi moral o tem prej odločati odbor za zunanjo politiko. 

Neposredno po Cerarjevem nastopu se je v imenu SD že odzval poslanec Milan Brglez in ocenil, da je vlada zdaj priznala le eno stran v sporu in si sama naložila mednarodnopravne obveznosti. Odločitev je ocenil kot napačno, ker bi lahko vodila v državljansko vojno v Venezueli. Slovenija pa bo soodgovorna za vse, kar bo storil Guaido oz. "koalicija voljnih", je menil.

"Naša politika pa ni v priklanjanju koaliciji voljnih, ampak spoštovanje ustave," je še poudaril Brglez in napovedal poglobljeno razpravo v DZ o tem vprašanju, ker da današnja odločitev vlade ni bila v skladu s slovensko ustavo. Zatrdil je še, da zato ministri SD te odločitve tudi niso podprli.

Guaido se je na množičnih protestih razglasil za začasnega predsednika, od takrat so ga priznale številne evropske države ter ZDA.
Guaido se je na množičnih protestih razglasil za začasnega predsednika, od takrat so ga priznale številne evropske države ter ZDA. FOTO: AP

Vlada prejšnji teden ni odločala o Cerarjevem predlogu, da naj Slovenija prizna Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika z namenom razpisa demokratičnih predsedniških volitev. "Obžalujem, da je venezuelska kriza postala predmet notranjepolitičnih obračunavanj v Sloveniji, kar zavira sprejetje mednarodno gledano pomembnih odločitev," je takrat poudaril Cerar, ki ga sicer na seji vlade zaradi obiska v ZDA ni bilo. Opozoril je, da je odločitev o priznanju Guaidoja praktično v enem dnevu sprejelo 22 držav članic EU.

Predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guaido se je 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele, saj ne priznava novega spornega mandata predsednika Nicolasa Madura. Guaidoja za začasnega predsednika priznavajo ZDA, več držav v regiji in večina članic Evropske unije. Maduro po drugi strani uživa podporo Rusije, Kitajske in Turčije, v regiji pa Mehike, Kube in Bolivije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dacer
15. 02. 2019 10.38
+0
Cerarjevo vodenje zunanjega ministrtva -katastrofa sedanje vlade!
Bojan-F
15. 02. 2019 09.20
-4
Tisti, ki poznajo mednarodno politiko in so domnevno realni, zapisejo ... "Slovenija je podprla demokratično izbrani Parlament Venezuele." ... in po cem se sklepa, da je bil predsednik izbran nedemokraticno?
Nimasmisla
15. 02. 2019 08.16
-2
vlada prepoznala za kozlat kaj pa pravi mesečnik z kompanijo ki je pomagal ustoličiti to vlado
olimpija35
15. 02. 2019 07.27
-3
komunisti izumirajo...preostanek je potrebno represivno polovit in zapret
trdovrat
15. 02. 2019 08.04
+0
Hvalabogu da izumirajo, se bomo končno rešili SĐS-a! SMRT FAŠIZMU
olimpija35
15. 02. 2019 07.26
-2
je pršlo iz nemčije in drugih zahodnih držav opozorilo,da bomo lohk svojo gospodarstvo začeli tržiti na rusiji in venezueli hahahzaz se je hitr cerar in šarec zbrihtu
FAUSTOS1
14. 02. 2019 22.12
+2
torej naša vojska bo sedaj pomagala posredovati v venezueli kot članica velike ameriške koalicije,ki je brez volitev zamenjala predsednika-vojaki bodo vklikali do smrti za ameriško nafto-a je morda padlo komu na pamet ,da bi politično pomagali venezueli ,da pride do demokratične zamenjave oblasti-kajti to sedaj vodi v državljansko vojno z blagoslovom slovenije
olimpija35
15. 02. 2019 08.05
-1
neb blo slabo,da bi :D treba dati doprinos!!!
D3MoN
14. 02. 2019 20.32
+7
Tako velika novica, pa sem jo kar moral iskati. Neverjetno, mediji ste postali enostranski, kakor na madžarskem, vendar seveda obsojate Orbana. Ne se...j
korintos23
14. 02. 2019 19.52
+9
V Venezueli bo najbrž zaropotalo, a bomo šli tja dol pomagat kot članica NATO?
puspan
14. 02. 2019 19.56
+1
Jih bodo svoji kos. Se nožev in vilic ne bodo rabili.
METKA102
14. 02. 2019 19.43
+15
Skoraj vse, česar se je Cerar lotil ni doživelo uspeha. Podobno kot Pahor.
nikhrast
14. 02. 2019 20.09
-6
TOX6
14. 02. 2019 19.38
+2
uničevalci lastnega folka -isti ptiči skupaj letijo???
za bojši jutri
14. 02. 2019 19.35
+11
Cerar je prekoračil pooblastila, zato ga odstaviti!
korintos23
14. 02. 2019 19.51
+7
puspan
14. 02. 2019 19.57
+0
nikhrast
14. 02. 2019 20.10
-3
Preveč počasi se odloča, to je problem, vedno zadnji.
korintos23
14. 02. 2019 19.32
+20
Za Jemen tega ne moremo storiti?
korintos23
14. 02. 2019 19.29
+7
Imeli smo španske borce, kako kaže bodo v kratkem tudi venezuelski.
nikhrast
14. 02. 2019 20.11
-2
Če bo kaj bo NATO šel notri, isto v Korejski vojni, po letu 1950
obožeobože
14. 02. 2019 19.17
-5
Lukija,Violeto Trčka in Kordiša poslat tja dol!
MASTERSS
14. 02. 2019 19.29
+7
Generacija56
14. 02. 2019 19.17
+16
Cerar, ustavnopravni strokovnjak, se je prava učil na jezuitski univerzi Stanford v ZDA. Tukaj imamo še samo eno sramoto Slovencev, ki je pokleknil in ob tem še zavedel vlado, ki je do sedaj delala dobro. Mene osebno je sram takšnega hlapca!
PUTINOVI?
14. 02. 2019 18.59
+25
pol ti pa še 24 nalima tam enga foca k joka.pod sliko pa napis o humanitarni pomoči tko da so vse slovenske mamce oprano skočil vzrak za ameriko.kaj vam prodajajo...dajte gor slike jemeskih otrok ki umirajo ob rojstvu ker mamice nimajo dovolj mleka da jih nahranijo pa napište da so za to krivi savdska arabija in njihov dikator s podporo in blokado cele obale s strani ameriške mornarice...al ste preveč prestrašeni novinarčki da vas nebo kdo raskosal v kaki ambasadi.pol pa jokajo v člankih da so novinarji čedalje bolj ogroženi.istočasno pa podpirate morijo in ste pridi hlapci svojim šefom.
NPC24ur
14. 02. 2019 18.59
+13
a ni Cerar pravnik? Bi moral vedet, da se v tujo drzavo po nobenem pravu nima nihce vtikat.... Venezuelci naj svoje probleme resijo sami. Kdor pa misli, da je pomoc ZDA kao dobrodelna je lolek. Za nastalo ekonomsko situacijo so si pa krivi sami. 5 letni oztrok sestavi boljsi ekonomski sistem
tali?ni tom
14. 02. 2019 18.51
+16
zanima me cmerarjevo obnašanje ko bo tam na polno užgala državljanska vojna in njegovi odzivi na to! isto foro je zahod ufural iraku,libiji,siriji ki edina ni nasedla fintam! mrtvi ne zanimajo zahoda!
Ciymbalta
14. 02. 2019 18.45
+20
Slovenija je zato priznala Guaido zato ker liže rit ameriki
fljfo
14. 02. 2019 18.36
+15
Zakaj se moramo sploh mešati? Venezuelci bi morali sami zrušiti sistem, ki jih je pahnil v lakoto in jim omejuje svobodo...
korintos23
14. 02. 2019 19.32
+5