Slovenija

Mlakarjeva: Če bomo zaznali, da se stvari premikajo v pravo smer, lahko stavko odpovemo

Ljubljana, 26. 01. 2018 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar in predsednika sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva, Jelka Mlakar in Zvonko Vukadinovič, so srečanje ocenili kot konstruktivno. Sindikalista sta za v prihodnje previdno optimistična, napoved stavke pa ostaja. Ponovno se bodo srečali čez teden dni.

Vladni pogajalci so se danes srečali s predstavniki sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva. S tem so se začela še zadnja pogajanja v nizu iskanja rešitev pred napovedanimi stavkami. V februarju naj bi poleg zaposlenih v zdravstveni negi in socialnem varstvu stavkali še v policiji in izobraževanju.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po današnjem sestanku s predstavniki zaposlenih v zdravstvu pojasnil, da so danes naredili pomemben korak naprej. "Pogledali smo vse zahteve in jih natančno razumeli z obeh strani. Mislim, da so bila pogajanja zelo konstruktivna, dogovorili pa smo se tudi, katere specifične stavkovne zahteve se bodo reševale neposredno v dogovoru z ministrstvom za zdravje in ministrstvom, pristojnim za socialo. Katere stavkovne zahteve so priporočila, pri katerih želimo spremeniti prakso, ki se nam dogaja tako na področju zdravstva kot sociale, in katere so tiste, ki jih bo treba dejansko izpogajati, spremeniti uvrstitve," je dejal.

Ponovno se bodo srečali v petek, do takrat pa bo "vladna stran pripravila konkretne predloge na tiste zahteve, ki jih sedaj bolje razumemo", je povedal Koprivnikar. Sicer pa trdi, da sploh ne razmišlja o preprečitvi stavke, ki sta jo sindikata napovedala za 13. februar, ampak o tem, "ali imam argumente, da sedanji plačni sistem in razmerja znotraj njega lahko izboljšamo".

"O številkah, koliko milijonov evrov bomo komu dali, se ne pogovarjamo, saj je to brezpredmetno. Mi se pogovarjamo o argumentih in ko bomo z vsemi pogajalskimi skupinami ugotovili, kako primerljivo v okviru enotnega plačnega sistema urediti temeljne težave, s katerimi se soočamo, bomo videli, kakšna je številka in če jo zmoremo," je dejal. Sicer pa Koprivnikar vztraja, da je stavka nepotrebna in samo jemlje čas za konstruktiven dogovor.

Mlakarjeva: Stavka mora biti plačana

Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar pa je dejala, da so danes predstavili svoje stavkovne zahteve in jih podrobno obrazložili. Tako do prihodnjega tedna pričakuje protipredlog, bi si pa želela pogostejše sestajanje glede na to, da se datum, za katerega so napovedali stavko, bliža. Je pa poudarila, da jo lahko pred tem odpovejo, če bodo zaznali, da se stvari premikajo v pravo smer.

"Če bo vladna stran pokazala pripravljenost za dogovarjanje in prihodnji teden prišla pred nas s sprejemljivim pogajalskim izhodiščem za pogajanje o vseh stavkovnih zahtevah, potem obstaja možnost, da prekličemo dvourno opozorilno stavko," je dodala.

"Kar se kadrovskih normativov tiče, imam sedaj prvič imamo občutek, da so nas dejansko vzeli resno," pravi Mlakarjeva. Že prihodnji teden naj bi se namreč sestala delovna skupina na tem področju. A je previdno optimistična, saj ne bo pristala na to, da bi delovna skupina nastala le za to, da se nič ne zgodi.

Sicer pa Mlakarjeva trdi, da stavka mora biti plačana, saj jo utemeljujejo tako na kršitvah kolektivnih pogodb in kot tudi na neizpolnjenih stavkovnih sporazumih. Po njenih besedah ne bodo odstopili od zahtevo po dvigu plač in odpravi anomalij, anomalij pri dodatkih za dementne in za delo s citostatitki.

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič pa je dodal, da tudi sam ocenjuje, da je stavka nepotrebna. "Izkušnje pa kažejo, da brez stavke nismo uspeli doseči cel kup interesnih rezultatov, ki so bili potem udejanjeni," je pripomnil.

Tudi sicer ugotavlja, da bi se strinjal s tem, kar je minister povedal v javnosti, a ob tem opozoril, da se Koprivnikar ne strinja z dvigom plač tudi v primerljivosti z zdravniki. Opozoril je, da bodo vztrajali pri zahtevah glede dodatkov za težke delovne pogoje, saj mnogi zaradi oblik dela, ki jih imajo, tudi denimo ne morejo več usklajevati družinskega in poklicnega življenja.

Na današnji začetek pogajanj o stavkovnih zahtevah sta povabila kar sindikata, ki sta za 13. februar napovedala dvourno opozorilno stavko. Zahtevata dvig plač in odpravo varčevalnih ukrepov, uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela na dan praznika, v nedeljo in ponoči ter tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Prav tako zahtevata pravico do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

V sredo je potekala prva izmed napovedanih stavk.
V sredo je potekala prva izmed napovedanih stavk. FOTO: Gregor Ravnik

V sredo je v javnem sektorju že potekala prva od napovedanih stavk. S skupino 16 sindikatov, ki je pri njej sodelovala, so se vladni pogajalci doslej sestali dvakrat, a niso bili uspešni. Dvakrat so se sestali tudi s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki je začetek stavke v vzgoji in izobraževanju napovedal za 14. februar. S policisti, ki naj bi začeli stavkati 12. februarja, pa je sestanek potekal v četrtek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
27. 01. 2018 16.28
+3
Srednje medicinske sestre so ene redkih iz javnega sektorja, ki so popolnoma upravičene od dviga plač. Delajo v treh izmenah za 680 eur na mesec.
AntiPanti
27. 01. 2018 20.09
+0
Večina njih je res upravičena ... nekatere med njimi pa tudi ne !...
devote
27. 01. 2018 16.19
+3
alo, da se ne boš spet prodala za nekaj vrtnic, kot takrat ko je bil Bandelj minister...
Opazujemvas
27. 01. 2018 12.54
+4
Še enkrat, stavka tista, ki je bila in tiste, ki še bodo, NE bodo plačane. Če ne delaš, ne moreš pričakovati plačila. Drugo, zdravstvena nega , torej medicinske sestre in podporno osebje, poleg gasilcev , so edini, ki si zaslužijo višje plače. Ampak, prvo je potrebno ovrednoti samo delo in tistim, ki več delajo in kvalitetno plačati, višje plače tudi po 1x ali 2x več, ne pa vsem. 30% dela za sebe in tistih 70%, ki se šlepa na račun tistih 30%, ki si zaslužijo res plače, kot se spodobi.
AntiPanti
26. 01. 2018 20.01
+6
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji.
skorumpiranpolitik
26. 01. 2018 18.16
+6
Mislim, da je SMC pogorela, medicinske sestre jih že ne bodo volile na volitvah. OStanjo samo še profesuri!
AntiPanti
26. 01. 2018 20.00
+7
skorumpiranpolitik
26. 01. 2018 18.15
+7
Stvari se premikajo tako, da bodo zdravnikom dali še malo več. (Ob kakšnih 500 ojrih pri dohodniski lestvici, 350 ojrov na mesec za 5 razredov),, medicinske sestre bodo dobile samo sredinec (od Koprivce et neoliberalne company.)
ONniON
26. 01. 2018 17.49
+4
vsem ki stavkajo nemudoma zmanjšat plače,kaj drugega si tak ne zaslužite !
silce
26. 01. 2018 16.02
+9
Moje osebno mnenje je,da bi morali lnudje iz javnega in gospodarskega sektorja stavkati proti birokratizaciji te države,marsikdo se v službah ne posveča več svojemu poslanstvu poklica,ampak papirjem,ki so večkrat kar neki in to ljudem povzroča stres na delavnem mestu in samo s plačami se tega poplačati nikoli ne bo dalo,vedno bomo zasuti z neumnostimi nekoga,ki ne ve,kako se sploh to v praksi izvaja.pa sprejmimo še mnogo glupih zakonov in zasujmo ljudi,a noben denar ne vrne zdravja.
Morana7
26. 01. 2018 17.17
+6
Če ne bodo skupaj odnesli iz pisarn teh, ki ne razumejo svojega resorja in delajo birokratske prepreke namesto izboljšav ne bo nič...ampak tega filma ne vidim...Ljudje so preveč pohlevni in pardon protest JS ne bo vrnil miljonov, ki jih šefi teh istih uslužbencev zmečejo skozi okno...kje so prijave in kje tudi sankcije teh ljudi? Jih ni...ker so same prpe. Pred leti je recimo en policist razkrinkal korupcijo v Avstalski policiji..sledili so odstopi, pregoni, samomori...pri nas?? Kar naprej nekaj...epiloga pa ni in ni...
ooResnicA
26. 01. 2018 14.58
+3
....a troti v čebeljnaku bodo stavkali da jim čebele ne prinesejo dovolj medu?
vdolinitihi
26. 01. 2018 14.35
+1
Batom, res si se potrudil, hvala! NESLOGA med zaposlenimi, nespoštovanje drug drugega in omejena informiranost (da o hlapčevstvu ne govorim) so razlogi za porazne in sovražne komentarje o JS na tem forumu.
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 15.17
mallonge
26. 01. 2018 14.34
+8
Kdaj bomo vrnili kredite za presežne plače javnega sektorja?
AntiPanti
26. 01. 2018 14.24
+6
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji.
kapljač1
26. 01. 2018 13.01
+1
"Če sindikatom pokažeš prst, ti hočejo iz ramena iztrgat roko". No in v Cerarjevi vladi so našli sogovornika , ki je vedno znal popustiti. Da sem Cerar zadolžim državo in izpolnim vse zahteve sindikatov. Če ne prej , ko bomo zadolženi do vratu,in se nam bo pisalo kot se piše Grčiji, bomo spoznali kje so bile napake in si lahko zaželimo samo še vojne, da bi po uničenju ponovno zagnali revolucijo in začeli znova.
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 13.08
+1
če ne bi bilo treba dat bankam (in drugim privatnim družbam) 4.5 milijarde EUR, ne bi rabili biti zadolženi.
kapljač1
26. 01. 2018 13.12
+1
zdej kar je je. Moraš izhajat iz tega . "Če maš v garaži bicikl ,se ne moreš usest v avto, ki ga nimaš". Še manj ti pomaga, kričati, da če bi v zadnjih desetih letih za dopust ostali doma, "in se kopali v lavoru", bi sedaj v garaži stal nov avto.
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 13.23
+2
ma ne, to ni opravičljivo. ZUJF, ki je javne plače zmanjšal, je bil sprejet leta 2012. V njem je od vsega začetka zapisano, da se raven plač vrne na predzujfovsko raven, ko bo gospodarska rast preseže nek prag, mislim da je bilo nekaj čez 2 odstotka na leto. Država/vlada je torej ves čas vedela, da je k temu zavezana, pa v vseh teh letih ni ustvarila pogojev za to. 6 let je od ZUJFa, 4 leta že imamo gospodarsko rast. Že itak se čaka predolgo, vlada pa se izgovarja in izgovarja. Nepojmljivo je, da se vlada ne drži lastnih zakonov, od nas pa to striktno zahteva. Saj te zahteve niso z lufta priletele, ponavljam, ves čas se ve, da je to obljubljeno in uzakonjeno. Za banke se je denar našel, za ljudi pa ne??? Pa glih ljudje so država, ne banke.
kapljač1
26. 01. 2018 13.59
+0
Kot sem dejal, naj vlada sprejme vse zahteve sindikatov, če treba se naj zadolži. Če se bo takšna poteza kdaj državi maščevala, bodo resno krivi ravno sindikati.
Uporabnik565636
26. 01. 2018 14.21
+0
Pa si upošteval, da je lani v proračun nateklo miljardo več davkov kot prejšnja leta? Da je bil dobiček pravnih oseb leta 2013 169 mio, leta 2016 pa 32,2 miljardi? Zakaj torej ne bi mogli zdaj zvišat plač? Ob prvi krizi jih bodo itak spet znižali.
silce
26. 01. 2018 15.29
+3
Ob prvi krizi bo odpuščanje v gospodarstvu,ne pa nižanje plač.
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 15.33
-4
kapljač, a o krivdi za krizo pa smo lepo tiho? O nerazumnih kreditih? Nevračanju le-teh? Izplačanih javnih subvencijah gospodarstvu? Ugodnostih privatnim investitorjem? Treba je vedet, kaj je vzrok in kaj posledica. ne sprejmem tega, da najprej nekdo vse zaj...e, potem pa govori, ah, je kar je, zdaj se ne da, če boš zdaj izsiljeval, boš ti kriv za probleme, in podobno. To je nonsens. Verjamem, da je vlada zdaj v škripcih, ampak to pomeni, da ni opravila svoje naloge. Ta in tudi prejšnje, me ne zanima, kdo je kdo, govorim o funkciji vlade, ne osebah. Vedeli so, kaj sledi in k čemu so zavezani, pa tega niso omogočili. Zdaj pa naj rešujejo kakor vejo in znajo. Bi bilo prav tudi, da priznajo, da tega niso zagotovili, namesto +da se zgovarjajo na neka fiskalna pravila. Tudi to je že zelo dolgo znano.
kapljač1
26. 01. 2018 16.48
+2
Krivda za krizo se plačuje na volitvah , in dokler ni revolucije in porevolucionarnih razmer, oziroma vojnih razmer, "kjer se vse plača za naprej in za nazaj " pač obstajajo demokratični prijemi in pa ti, ki jih trenutna politika oblast dopušča.- In ki jih dopušča narod. In če je narod četrt stoletja neaktiven, bo tudi težko zgolj od cerarjeve vlade iztržil tisto, kar mu gre. Edina rešitev, ki jo vidim, je splošna stavka za spremembo kapitalističnega sistema v nekaj bolj "človeku podobnega". Da se sredstva razporedijo tako, da bo za vse dovolj.
Principat
26. 01. 2018 11.24
+1
batom/ vse prekopiral
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 11.40
+3
saj sem napisal, da to ni moj tekst, vse preberi, še datum in ura je zraven, da ne boš rekel, da sem tisto naknadno dodal
mallonge
26. 01. 2018 11.23
+4
Kdaj bomo vrnili kredite za presežne plače javnega sektorja?
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 11.29
+0
hm... lahko pa tudi tako obrneš: kdaj bomo vrnili kredite za subvencije in dokapitalizacije gospodarskih subjektov iz javnih sredstev? Če tega ne bi počeli z javnim denarjem, si ga za plače ne bi bilo treba sposojat. Celo zakon imamo o tem - "Zakon o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah". kar guglaj malo, žal ni na enem mestu objavljeno, koliko denarja kam gre, se pa da dobit občutek, da tega ni malo. ZAKAJ GRE JAVNI DENAR ZA REŠEVANJE PRIVATNIH GOSPODARSKIH DRUŽB??? Ni čudno, da ga je potem premalo za dejanski namen - javne storitve.
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 11.42
+3
lahko bi se vprašal tudi, kdaj bo povrnjen davčni dolg gospodarskih podjetij, ki ga je, mislim da, za nekaj več kot 2 milijardi EUR? Potem ni čudno, da je javnega denarja premalo.
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 12.29
+1
evo, našel nekaj, povratne in nepovratne pomoči gospodarstvu je za 2.5 MILIJARDE EUR: Vlada RS z različnimi ukrepi pomaga gospodarskim subjektom vseh velikosti, občinam in neposredno tudi državljanom pri soočanju z gospodarsko in finančno krizo. Oblike pomoči so različne: spodbude samozaposlenim so v obliki subvencij, za gospodarski zagon in internacionalizacijo pa so ukrepi pretežno v obliki povratnih sredstev. Največ sredstev je namenjenih spodbujanju investicij in zavarovanju izvoznih poslov (oba ukrepa izvaja SID banka). Pomoč gospodarskim subjektom izvajajo ministrstva, skladi in agencije. Gre za različne oblike povratnih (krediti, garancije, sredstva za dokapitalizacijo v obliki tveganega kapitala) in nepovratnih (subvencije, donacije) pomoči v skupni vrednosti več kot 2,5 milijarde evrov. Oblike pomoči smo razvrstili v tri sklope: - pomoč gospodarstvu obsega ukrepe in razpise ministrstva, pristojnega za gospodarstvo, in ministrstva, pristojnega za infrastrukturo, SID banke, Slovenskega podjetniškega sklada, Slovenskega stanovanjskega sklada, Sklada RS za razvoj podeželja in EKO sklada - v skupni višini več kot 2,3 milijarde evrov. - pomoč kmetom izvaja Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja prek različnih razpisov - načrtovana poraba v letu 2013 je 318 milijonov evrov, do 31. oktobra je bilo izplačanih skoraj 239 milijonov evrov, na voljo pa je skoraj še 80 milijonov evrov; (vir: *
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 12.31
+3
ZAKAJ DAJEMO JAVNI DENAR ZA POMOČ PRIVATNIM SUBJEKTOM IN NAM GA POTEM MANJKA ZA JAVNE STORITVE???? ZAKAJ SE USTVARJA OBČUTEK, DA JE JAVNEGA DENARJA PREMALO, KO PA GA PORABLJAMO ZA NE-JAVNE NAMENE????
Uporabnik565636
26. 01. 2018 14.22
+0
Ko bo gospodarstvo vrnilo kredite, ki smo jih prenesli na slabo banko.
mallonge
26. 01. 2018 14.33
+1
na slabi banki so pokradena sredstva kriminalcev, ki pa jih njihovi botri ne procesirajo.
soncarica84
26. 01. 2018 11.22
+12
Kdaj bomo pa začeli stavkati mi, ki smo zaposleni v gospodarstvu?
mackon08
26. 01. 2018 11.29
+3
Halo? Pa ne bo JS namesto tebe stavkala. Jamrati na forumu je brez veze.
soncarica84
26. 01. 2018 12.38
+2
Ja jaz nicvredna sivilja bom sama zacela s stavko :)
Uporabnik565636
26. 01. 2018 14.22
+1
Bi bilo potrebno. Glede na to, da je bil dobiček pravnih oseb leta 2013 169 mio, leta 2016 pa 32,2 miljarde, denar je.
Uporabnik565636
26. 01. 2018 14.28
+1
Pa statistiko preveri. Rasti plač v JS je do zdaj zmeraj sledilo zvišanje v zasebnem.
ROMELS
26. 01. 2018 11.15
+7
Koliko smo davkoplačevalci prihranili v državnem proračunu zaradi stavk javnega sektorja?
Uporabnik565636
26. 01. 2018 14.23
-1
Mislim, da od ZUJF-a do danes nekje 2 miljardi.
Principat
26. 01. 2018 10.54
+5
JS zmeraj potisne v ospredje za pogajanje čistilke ,, potem še na nacionalki v Tarči lažejo ljudem , kako visoke so plače drugje , zakaj medicinska sestra pravi , da bi rajši delala v sloveniji , v kamero pa tega ne pove ,, tipično za slovenca, danes je svet informatike in le mediji podpirajo laž in tudi Finance so včeraj podale statistiko o zaposlenih in OD v bruto ,, ostali pa le nabijajo 8 nekoč je bila objavljena lestvica o avtih in mobilcih ,, bili smo prvi v evropi glede na prebivalstvo , pa jo je nekdo pošteno skril
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 10.48
+6
Drugo mnenje: "Slovenski delodajalci, pri čemer mislimo tako na zasebnike kot državo, imajo srečo. Srečo, ker imajo take medije, ki dejanske podatke tako površno prenašajo javnosti. Tako jim uspeva še vedno prodajati krizno retoriko, zaradi katere ljudje dejansko sprejemajo, da je tako rekoč prav, da so plače nizke, delovna obremenjenost pa vse večja, pri čemer je stanje gospodarstva čisto drugačno: vse nam pove podatek, da so v Sloveniji od leta 2013 do leta 2016 dobički podjetij poskočili za kar 19-krat, s 169 milijonov evrov leta 2013 na kar 3,2 milijarde leta 2016. Take indoktrinacije, kot jo uspeva danes prek medijev izvajati neoliberalni eliti (menedžerjem in vladi), ni uspelo javnosti prodajati niti bivši komunistični partiji. Resnici na ljubo partija dejansko ni bila nikoli tako uspešna v tem, kot danes poskuša prikazati Janševa SDS. A pustimo to ob strani, muke bivših malih prisklednikov partije tipa Gorenak, ki tako perejo svoje življenjepise. No, zadnje čase se stvari spreminjajo. Zaposleni so dobili medijskega zaveznika. In zavezništvo z javnostjo, z zaposlenimi, ni prišlo z javne televizije ali pa časopisa z imenom Delo, ampak s komercialnih televizij, Pop TV in Kanala A. Nacionalna televizija vozi pred kamere ljudi, ki ob milijonskih dobičkih razlagajo, da bo njihova družba propadla, če se plače le malo dvignejo, Pop TV in Kanal A pa se tega ne gresta več. Začela sta kazati realno sliko. Ker tega, da plače ne smejo rasti, res ni več mogoče poslušati, sploh ne od vladnih mož, ki so lani v državno blagajno iz pobranih davkov dobili slabo milijardo evrov več denarja. In še vedno, od premiera do neotesanega gospodarskega ministra, govorijo, kot da je kriza še zmeraj v državi – seveda le, ko pridejo na temo plač. Drugače smo pa seveda zgodba o uspehu – kar je res. Pač imamo eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropi. A bistven je stavek, ki ga zapiše novinar Borut Mekina v svojem članku Tragični junaki v tokratni Mladini: Leta 2016 so dobički glede na leto poprej zrasli za več kot 94 odstotkov, povprečna bruto plača pa se je zvišala le za 1,2 odstotka. Pri čemer slovenski delavci delajo vse več in tudi več kot v primerljivih državah. Skoraj 70 odstotkov Slovencev dela več kot 40 ur na teden, od tega devet odstotkov dlje kot 50 ur. Vsak peti delavec je leta 2016 opravil več kot 170 nadur, kar pomeni, da je delal 13 mesecev, v približno desetih odstotkih primerov pa nadure niti niso bile plačane. Kako si drzne TV Slovenija torej voziti pred kamere ljudi, ki načrtno ponarejajo podatke in vnašajo v ljudi popolnoma napačne občutke? Je država nekaj, kar je namenjeno podjetjem, ali je država nekaj, kar tvorijo njeni prebivalci? In zato velja postati jezen. Tu namreč ne gre za pogajalske taktike, za socialno sporazumevanje, ne gre za enakovredne partnerje, ampak ena stran preprosto laže. Potvarjajo podatke o plačah, podatke o obdavčitvi plač in govoričijo, da so slovenske plače nadpovprečno obdavčene, lažejo, da je dobiček preveč obdavčen, pa smo dejansko davčna oaza, govorijo, da naš socialni sistem stane nadpovprečno veliko. Ena laž za drugo. Kot bi poslušal Trumpa. In ljudje temu dejansko verjamejo, ker si pač ne morejo misliti, da bi resni ljudje, ki vodijo gospodarska združenja, ministrstva in resna podjetja, lahko tako kolosalno lagali. A prav to počnejo. Zakaj to počnejo? Ker le tako ohranjajo vtis, kako so uspešni. Ne, niso. Slovenski gospodarski uspeh v zadnjih letih je zgrajen na istem sistemu, ki nas je v krizi najbolj udaril: na poceni delovni sili, na nizkih plačah. Ne na razvoju, ne na tehnoloških rešitvah, ker v to ne vlagajo – zakaj bi tvegali, če je tako lahko zadrževati plače in ustvarjati s tem dobičke? Zato si morda velja ogledati letna poročila primerljivih družb po Evropi – s čim se hvalijo, česar ne boste nikoli našli v slovenskih letnih poročilih? Pač z rastjo plač, tudi to je zanje pomemben podatek. Ker je to tudi izkaz uspeha podjetij. Z delitvijo dobička zaposlenim."
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 10.50
+3
nadaljevanje: "Kako tuje te besede zvenijo v tem prostoru. In enako velja za državo – merilo uspeha vlade je seveda tudi rast plač v državi. Ne v Sloveniji. Ob čemer je javnost že tako zbegana od vseh teh neoliberalnih laži, da so se zaposleni v gospodarstvu to sredo pridno zgražali nad dejstvom, da javni sektor zahteva višje plače. No, treba je vklopiti zgodovinski spomin: tako v Sloveniji kot povsod po svetu je javni sektor vedno znova tisti, ki zaradi boljše sindikalne organiziranosti doseže dvig plač, temu pa sledi tudi dvig plač v gospodarstvu. Pač tako se vrti ta svet. Stavkajo tudi za njih, z drugimi besedami."
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 10.54
+4
Podpišem tisoč in enkrat tole zgoraj... Kam gre potem vsa ta opevana gospodarska rast? Zakaj plače v realnem sektorju niso bistveno višje in ne odražajo te rasti. Samo ena beseda je za to: POHLEP lastnikov, ki bodo naredili vse, da jim profita ne bo treba deliti. Je veliko lažje nahujskati delavce nad "drugo stran", torej JS, češ oni vam odžirajo vaše plače. Totalna manipulacija. In na žalost deluje, samo poglejte si komentarje tukaj.
mackon08
26. 01. 2018 11.09
+7
Vse kar si napisal popolnima drži, samo slovenska raja ne vidi drugo kot to da JS nič ne dela, imajo pa velike plače. Ja res je marsikateri v JS ima preveliko plačo za malo dela, večina je pa zelo slabo plačana. Najhujši v tej zgodbi so pa vodilni v gospodarstvu ,to so ti ki imajo enormne plače ,delavcu pa namenjajo minimalca ,vsi se sami izmenjujejo na stolčkih in jamrajo kako jih država ožema.
Kollerik
26. 01. 2018 11.19
-1
+++++++...razdeli in vladaj... to je načelo parazitov naroda, ki so skregali folk med sabo, ga nahujskali proti JS...
batom@pinkponk.com
26. 01. 2018 11.22
+3
pa še to je, da ni vse samo v plačah, čeprav so že pri plačah enormne razlike. Plača je za vsako podjetje ali organizacijo odhodek, ob vsej tej gospodarski rasti pa je še kategorija PROFIT, ki ga poberejo lastniki podjetja ali organizacije. Tega bi bilo treba deliti med vse zaposlene, pa ne samo z morebitno božičnico (ali pa še to ne), ampak z vsako plačo. Samo ne-sloga delavcev je razlog, da jim uspeva držati plače na tako nizkem nivoju oziroma ustvarjati tako "konkurenco", da slišiš praviti, saj če ti nočeš delati za 600 EUR, pa pojdi stran, jaz bom to z veseljem delal. Katastrofa. Aja, tistega zgoraj (prva dva posta) nisem jaz pisal, sem le povzel po enem drugem mediju.
Uporabnik565636
26. 01. 2018 14.25
+1
Poleg tega, da je večina zaposlenih v JS s končano univerzitetno izobrazbo ali več, v zasebnem pa s srednjo šolo ali manj. Tako da povprečno plačo primerjat je zelo zavajajoče.
mallonge
26. 01. 2018 10.04
+4
Kraja Cerarjevih se nadaljuje s polno ihto stalne pripravljenosti.
mallonge
26. 01. 2018 10.31
-1
Kitajci so imeli bando štirih. mi imamo bando štiristotih - vsi koalicijski.
AntiPanti
26. 01. 2018 14.26
+4