Slovenija

Vlada ni potrdila memoranduma za arbitražo, odločitev prelaga na DZ

Ljubljana, 01. 02. 2013 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada predlaga, da DZ na izredni zaprti seji obravnava izhodišča za memorandum in sam memorandum ter se odloči o tem, kakšno besedilo bo nato Slovenija poslala arbitražnemu sodišču. Erjavec odločitve ne komentira, v opoziciji so kritični. Izredna seja bo v ponedeljek.

Vlada na današnji seji ni potrdila memoranduma za arbitražo o meji s Hrvaško. Memorandum mora Slovenija haaškemu sodišču sicer posredovati do 11. februarja.

Kot je po seji povedal premier Janez Janša, vlada predlaga, da državni zbor na izredni zaprti seji obravnava izhodišča za memorandum. Kot je dodal, se je vlada za napotitev zadeve na DZ odločila zaradi problema "povsem formalne narave, glede na sklepe, ki jih je sprejel DZ". Ta je namreč leta 2009 v zvezi z arbitražo sprejel sklep o zaščiti slovenskih interesov, vlada kot izvršilna oblast pa "ne more iti" čez tovrsten sklep DZ.

"Preko tega sklepa lahko gre samo DZ z drugačno odločitvijo, in to je formalni razlog, da vlada predlaga, da DZ na izredni zaprti seji, če je mogoče do 4. februarja, obravnava izhodišča za memorandum in sam memorandum ter se odloči, kakšno besedilo bo poslala na arbitražno sodišče," je pojasnil premier.

Vlada je obravnavala dva predloga

Erjavec in Janša
Erjavec in Janša FOTO: Dare Čekeliš

Janša je potrdil, da je vlada obravnavala dva predloga predmeta spora za arbitražo. Menila je, da t. i. predloga B "zaradi vsebinskih in tudi časovnih zadržkov" ni možno implementirati v memorandum, zato je predlagala malenkostne dopolnitve predloga A, ki ga je pripravila strokovna skupina.

DZ naj bi se po Janševih besedah zdaj odločal "med osnovno varianto in minimalno dopolnjeno varianto, in to v rokih, ki bodo to minimalno korekcijo omogočili tehnično in časovno". Janša sicer ne pričakuje velikih težav ob odločanju v DZ in meni, da odložitev roka za oddajo memoranduma ne bo potrebna.

Janša je še pojasnil, da je vlada danes prvič obravnavala celoten memorandum Slovenije za zagovor pred arbitražnim sodiščem, pred tem pa je imela v obravnavi le poročilo skupine, ki pripravlja zagovor. Na omenjeno poročilo so bile pripombe, a je bil problem "bistveno manjši, kot se je poročalo", je dodal Janša. Kot je pojasnil, poročilo skupine za pripravo zagovora "ni bilo v skladu s prilogami in zemljevidi".

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je v torek na maratonski seji, ki je za zaprtimi vrati trajala več kot devet ur, sicer podprl sklep, da je pripravljeno gradivo "primerno za obravnavo na vladi". Erjavec je nato povedal, da predloga predmeta spora ne bodo spreminjali.

Izredna seja bo v ponedeljek

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Mira Matković

Državni zbor bo v ponedeljek predvidoma opravil izredno tajno sejo o memorandumu za arbitražo o meji s Hrvaško, so se nocoj na neformalnem srečanju dogovorili vodje poslanskih skupin.

V ponedeljek zjutraj, predvidoma ob 9. uri, se bo formalno na to temo sestal kolegij predsednika državnega zbora, na katerem naj bi formalno sklicali izredno sejo DZ. Ob 10. uri naj bi se nato sestal odbor za zunanjo politiko (OZP), ob 14. uri pa naj bi se sestal celoten državni zbor. Seji OZP in DZ bosta potekali za zaprtimi vrati, saj bodo poslanci obravnavali zaupno gradivo.

Erjavec ne komentira, PS in SD kritična

Zunanji minister Karl Erjavec nepodpore vlade ne bo komentiral, so povedali na MZZ. V strankah s spremembami še niso seznanjeni, PS in SD pa sta zelo kritična. Predsednik OZP in poslanec NSi Jožef Horvat je pojasnil, da mu vsebina druge različice vladnega predloga ni znana, zato je tudi ne more komentirati.

Poslanka največje opozicijske stranke Pozitivna Slovenija in podpredsednica OZP Janja Klasinc pa je dejanje vlade označila za nesprejemljivo in neresno. Sloveniji se mudi, OZP pa je pozitivno ocenil pripravljeno gradivo, je poudarila.

Piranski zaliv-9
Piranski zaliv-9 FOTO: Dare Čekeliš

Alenka Bratušek, predsedujoča PS, je dejala, da v kolikor bi predsednik vlade imel pripombe ali predloge glede memoranduma, bi to lahko sporočil kadar koli v zadnjem letu, neodgovorno pa je v zadnjem trenutku zavrniti dokument, ko časa za kakršne koli resnejše spremembe pravzaprav ni več.

"Z zavlačevanjem se lahko zgodi dvoje," je nadaljevala Bratuškova. "Prvič, zamudimo rok za predložitev memoranduma, kar pomeni, da bo sodišče imelo samo hrvaške argumente, kar je nesprejemljivo. In drugič, memorandum dopolnimo, v Haag ga pošljemo spremenjenega in zato ostanemo brez podpore odvetniške ekipe, ki ga je pripravljala. Upam, da se v vladi zavedajo, kašne so posledice takšne situacije," je dejala.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je poudaril, da mora vlada spoštovati proceduro, ki je določena v arbitražnem sporazumu – torej vlada mora potrditi memorandum in ga kot takega poslati v DZ. "Vse drugo je spet izkoriščanje tega pomembnega vprašanja za dnevno-politične potrebe, kar je nedržavotvorno in neresno," je dejal Veber in dodal, da bo na to tudi opozoril, če bodo na kolegiju predsednika DZ razpravljali o tem, da bi DZ direktno, mimo vlade, obravnaval memorandum. V DL zadeve za zdaj niso želeli komentirati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pridnaov?ka
02. 02. 2013 18.24
to zaj eb av a nje okoli meje služi le politikantom na obeh straneh....o vce se pa grete domoljube :)))
V3PI7D3
02. 02. 2013 15.26
+1
Važno , da je Mercator, NLB, SŽ, Luka Koper ..... ipd nacionalni interes.
hrast66
02. 02. 2013 15.26
+2
V senci tega dogodka, Janša na veliko kadruje svoje kadre-privržence v državno upravo. Kasneje se bo jih težko rešiti iz služb brez velikih odpravnin. Vse pogodbe katere sprejme sedanja manjšinska vlada morajo biti po odstopu nične. Za praznik je napovedan miting privržencov "ljubjenemu vodji", kako podobno Miloševiču.
Buena Vita
02. 02. 2013 17.31
-1
brabusednet
02. 02. 2013 13.49
Kaj bomo še z enimi reveži več v uniji,jim je padla bonitetna ocena na raven smeti.Ali unija zbira smeti,teško jih bo reciklirat in spremenit v kompost.
Biofanatik
03. 02. 2013 18.23
Pri nas so smeti dobičkonosen biznis, skor tolko kot leplenje plakatov!
jaka
02. 02. 2013 13.43
+0
Hrvati naj nam vrnejo Istro in kvarnerske otoke, potem pa lahko pridejo na dnevni red.
Buena Vita
02. 02. 2013 17.32
-1
PODPIŠEM IN GREMO NA PLEBISCIT-REFERENDUM,HOČEMO SVOJE-TUJEGA NOČEMO
Uporabnik113189
02. 02. 2013 13.19
+2
Kako že pravijo naši južni sosedi? *. Vlada se otepa odgovornosti. In so to odgovornost lepo preložili na parlament.. V Državnem Zboru pa vemo kako stvari stojijo..polovica levih, polovica desnih. Glede izobrazbe in znanja poslancev nam je večina že znano..Kakšen je intelektualni domet teh ljudi tudi..Če kdo pričakuje da bo od tu prišla kakšna pametna,, potem je najmanj naiven..Če pa se bo po neki nesreči celo kaj izcimilo, je kljub vsemu Janša s svojimi sateliti uspel vgraditi varovalko in se izogniti odgovornosti pred zgodovino..
vox populi
02. 02. 2013 12.51
+0
samo vprašaje - kaj ste novega PONAREDILI danes
kordiljere
02. 02. 2013 11.43
+5
Imam obcutek,da Jansa nekaj bremza. Zelo cudno se obnasa,vendar mislim,da je taksen stil obnasanja.
Buena Vita
02. 02. 2013 17.33
-1
PRAVILNO DA BREMZA,ZAKAJ BI ŠLI HRVATI V EVROPO,NAJ VRNEJO SLOVENSKO OZEMLJE
FAUSTOS1
02. 02. 2013 11.17
+6
JANŠA SEDAJ KOT NEKOČ JELINČIČ POLITIČNO ISTRA JE NAŠA- BEDARIJA SDS-OVA
kordiljere
02. 02. 2013 10.11
+2
Sinhron - ni res,da je vsega kriv demos. Takrat smo se bili prijatelji Hrvaske,in res je,da smo takrat Slovenci delali mejno platformo,vendar kot dobri prijatelji in sosedje smo jo to platformo zacasno " posodili "drzavi Hrvaski. Hrvaska Vlada z Nikico Valenticem na celu je zaprosila drzavo Slovenijo,ce dovolijo,da Hrvaska postavi zacasni njen mejni prehod na nasi strani,dokler oni na hribu ne postavijo svojega. Kaj se je pa potem zgodilo,pa tako vsi vemo.
sinhron
02. 02. 2013 16.40
+1
Bavčar je bil notranji minister v DEMOS - ovi vldi in je pristal na sedanje stanje !
Buena Vita
02. 02. 2013 17.34
-1
NI RES,TISTO STA BILA BUČAR IN KUČAN,ONADVA STA PRILEZLA NA MEJO IN USTAVILASLOVENSKO VOJSKO,
21tara
05. 02. 2013 13.22
Bavčar je z veseljem postavljal kontejnerje na meji- nam v škodo-
sinhron
02. 02. 2013 10.01
+10
Ker arbitražni sporazum ni zrasel na Janševem zelniku ga pač ne bo podprl , čeprav je vso svinjarijo z mejo napravil on in DEMOS !
alpino
02. 02. 2013 08.14
+13
KDO JE KRIV ZA MEJNI SPOR S HR?? Pomladniki Janša, Bavčar in Peterle iz prve Demosove vlade l.1991 , so glavni krivci, da imamo danes mejno sranje s Hrvati. Pijani od oblasti so pozabili na mejo. V Sečovljah je na obstoječi lokaciji današnjega mejnega prehoda, prvi postavil mejni zabojnik ( mejo ) Bavčar s soglasjem Peterleta in JJ. Ko so Hrvati po nekaj mesecih spoznali, da so se Slovenci potegnili iz vrha hriba ( stari SCT kamnolom) k Dragonji, so postavili svoj zabojnik na drugi strani Dragonje (kontrolno točko) tam, kjer imajo danes mejo. Kdo je zaje... mejo s Hrvtai???? Prva vlada v samostojni Sloveniji, DEMOS, JJ, Bavčar, Podobnik in Peterle pa Rupla ne gre pozabiti.
Buena Vita
02. 02. 2013 17.36
-1
POGLEJ POSNETKE TELEVIZIJE SLOVENIJE,VSE JE DOKUMENTIRANO,ZATO NE SEJ LAŽI,DOVOLJ IMAMO RDEČE BLAZNOSTI,RDEČEGA RAZSLOJEVANJA
21tara
05. 02. 2013 13.26
silur
02. 02. 2013 04.11
+12
Slabič Majer, je elegantno preložil odgovornost na DZ!
hillya
02. 02. 2013 01.51
-5
Danijela Lesar se iz vas norčuje, ko bere, kako napadate legitimno izvoljeno vlado...... sramota. .... in prav ima. Tudi drugi vas berejo, čeprav se ne hodijo na ta portal pogovarjat.. Saj ni za hodit, ker me je sram, kar tukaj berem...... brat čez brata pljuva, Kakšni grafiti so bili danes v Ljubljani ... FUJ ! Nobene manire, nobenega spoštovanja do tega, kar je bilo leta 1991 s krvjo priborjeno ne spoštujete. Ne motijo pa vas arhivske titovke in zastave, ki so veljale v času izza železne zavese.
antonino
02. 02. 2013 10.24
+6
praviš, da brat pluva po bratu - jaz nisem nikjer zasledil, da bi rajko janša pluval po janezu -
hillya
02. 02. 2013 01.35
-6
Matr, kako ste vsi komentatorji pametni in "vse veste"...... pa niti tega ne veste, da vsega ne veste. Hvala Bogu, da se takole šopirite in blebećete, da vsaj narod ve, kašni pametnjakoviči ste.
MeaParvitas
01. 02. 2013 22.56
+4
Tale Danijela Lesar je pa še en pravokatorski ponaredek iz desne štance. Delati zmedo in meglo...pa to...
hillya
02. 02. 2013 01.57
-2
Ja, ja, prav sigurno ti jo je Janša poslal, da te zafrkava. Bože, kakšne strokovne ugotovitve.
HooplaToopla
01. 02. 2013 22.00
+6
Da se ne bo J.J. slučajno zgledoval po ameriških predsednikih. Kadar njihovi lastni državljani zaradi njihove nesposobnosti bolj tanko zapiskajo, pa napadejo kako siromašno državo. Da strnejo vrste in da se pozabi, da so vsega oni krivi. In J.J. je dejansko dovolj prismuknjen, da bi napadel Hrvaško.
ivan.z Doba
01. 02. 2013 21.42
+6
Ko bo mussomeli zaropotal, bo ivan potegnil gate dol in nastavil lice!
ivan.z Doba
01. 02. 2013 21.47
+10
Sicer pa ivan ni nikoli nobenega projekta speljal (EU,NATO,€). Vse so drugi naredili! Sedaj pa ne upa prevzeti odgovornosti in jo prelaga na parlament!
hillya
02. 02. 2013 01.38
-4
Pa kaj stalno nekaj zavajaš in se delaš najbolj pametnega.
BB92620
01. 02. 2013 21.37
+10
Kdo je zasral mejo s Hrvasko, Peterle je bil takrat predsednik vlade, Jansa obrambni minister in Bavcar notranji, spustili so Hrvate na Dragonjo, in tudi do s edaj se nihce nii zahteval porusenje mejnega prehoda ki naj bi bil le zacasen in umik nazaj na vrh Savudrijskega polotoka, adijo, nikoli vec Piranskega zaliva, ostaja le Savudrijska vala!
Danijela Lesar
01. 02. 2013 21.42
-7
ajoj nemoj jokati curirickica moja mala lepa
ivan.z Doba
01. 02. 2013 21.44
+6
Dogovor vlade J.Drnovška in Nikice Valentiča!
Danijela Lesar
01. 02. 2013 21.07
-5
Robin Gunner-zato ker ste tak vredni polovica ljudi u dezel.. prejme pomoč od države, druga polovica pa so iz zemlje kaj granici sa Hrvaškom ... zato ni ni več pravega Janez ker se zdaj imenuje Amir