Slovenija

Bo z reformo socialna zakonodaja bolj pravična?

Ljubljana, 07. 10. 2013 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spremembe socialne reforme, ki jih je vlada že sprejela, se nanašajo predvsem na družine. Sledili so cilju, da država na pomoč priskoči najbolj ogroženim, predvsem enostarševskim in velikim družinam.

Ministrica Anja Kopač Mrak
Ministrica Anja Kopač Mrak FOTO: Miro Majcen

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je predstavila spremembe socialne reforme, ki jih je pretekli teden sprejela vlada. Finančne posledice sprememb znašajo okoli deset milijonov evrov, večina sprememb pa bo v veljavo stopila z začetkom prihodnjega leta.

Večina sprememb naj bi začela veljati s 1. januarjem 2014.

Kot eno ključnih posledic predlaganih sprememb socialne reforme, ki posegajo v zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in o socialno varstvenih prejemkih, ministrica vidi v tem, da se upošteva realni gmotni položaj vlagateljev. Po njenih besedah so se zaradi kompleksnosti sistema odločili za postopno uveljavljanje sprememb.

Glavne spremembe pri zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev se nanašajo prav na upoštevanje sprememb dohodkov vlagatelja in družinskih članov. Po novem se bo upoštevala tudi sprememba vrste dohodka, ki ga prejema vlagatelj ali družinski član, ne pa samo začetek ali izguba dohodka iz dela.

Državne štipendije tudi za mladoletne dijake

Spreminja se tudi upoštevanje premoženja in prihrankov pri denarni socialni pomoči in varstvenem dodatku. Predlagane spremembe prinašajo novo lestvico otroških dodatkov in državnih štipendij, ki upošteva, da bodo lahko od 1. januarja 2014 državne štipendije dobili tudi mladoletni dijaki.

Pri zakonu o socialnovarstvenih prejemkih pa spremembe prinašajo prilagoditve zakonskim spremembam na drugih področjih in odpravo podvajanja zakonskih določb, razširitev osnovnega pogoja za upravičenost do varstvenega dodatka ter izključitev ene tretjine vrednosti prejete denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka iz omejitve dedovanja po 128. členu zakona o dedovanju.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Thinkstock

Izboljšanje sedanjega stanja bo po besedah Kopač Mrakove mogoče predvsem z uvedbo prostega preudarka glede neupoštevanja nepremičnine v lasti stranke, za katero je mogoče sklepati, da si z njo stranka začasno ne more zagotoviti preživetja, in to zaradi okoliščin, na katere ne more vplivati, ali pa stranka ne more razpolagati z nepremičnino.

Zakonodaja tudi bolj prijazna za študente

Po novem se dohodki iz študentskega dela upoštevajo v višini, ki je ugodnejša, odpravlja se diskriminacija pri dodeljevanju izredne denarne socialne pomoči upravičencem do varstvenega dodatka, izključuje pa se tudi krivdni razlog pri izredni denarni socialni pomoči zaradi višje sile ali naravne nesreče ali menjave statusa.

Spremembe socialne reforme bodo romale v državi zbor. Kot opozarjajo na ministrstvu, gre v tem primeru za najnujnejše popravke, v prihodnjem letu pa bodo pripravili celovito prenovo zakonov o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in o socialnovarstvenih prejemkih, s tem pa bodo dodatno poenostavili postopke pri uveljavljenju pravic.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24vohomurckov
07. 10. 2013 17.50
+3
....tale one je sokreirala tudi prejšnjo pravično socialno zakonodajo.....zdaj ne bo treba vrniti vsega.....v lasti bodo ostala vrata,ki bodo ljudi bila po petah......saj poznate zgodbo??...
betka300
07. 10. 2013 16.59
+4
Nova socialna zakonodaja naj poskrbi, da so vsi ljudje v SLO eno obravnavani. PROSTOVOLJNO POKOJNINSKO ZAVAROVANJE eni 200 EUR eni 57 EUR z različnimi pravicami. Eni prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, eni pa so si plačevali preko ZPIZ. 200 EUR so skoraj davki in prispevki pri minimalni plači zaposlenega. Mož in žena brezposlena zaradi stečaja podjetja, brez pomoči in prihodkov. Kje naj vzameta 400 EUR, oba stara krepko čez 50 let. Torej poskrbite za zaposlitev????
klldmoll
07. 10. 2013 16.54
+4
BTW, zdravniški kriminalci iz ZPIZa so še vedno na prostosti ?? ... samo vprašam .
nikhrast
07. 10. 2013 16.46
+4
Enostarševske družine, študentske družine, gayevske družine..., kot vidim pa največ podpore potrebujejo normalne družine.
Ramzess
07. 10. 2013 16.09
+4
Konec koncev, teorija je eno, praksa pa drugo.
Ramzess
07. 10. 2013 16.08
+6
"Izboljšanje sedanjega stanja bo po besedah Kopač Mrakove mogoče predvsem z uvedbo prostega preudarka glede neupoštevanja nepremičnine v lasti stranke, za katero je mogoče sklepati, da si z njo stranka začasno ne more zagotoviti preživetja, in to zaradi okoliščin, na katere ne more vplivati" To je dobro, čeprav precej nejasno, ...stranka si lahko z nepremičnino, ki jo ima v lasti, zagotovi preživetje le v primeru, če jo proda, če, prej pa se nimajo kaj vtikati v dotično nepremičnino, kot predmet razloga za nedodelitev denarne pomoči, npr., ker je to čisti absurd.