Slovenija

Bodo menedžerji vračali nagrade?

Ljubljana, 07. 05. 2009 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nadzorni svet bi lahko od članov uprave zahteval vračilo nagrade še leto dni po izplačilu, če bodo v tem času ugotovili nepoštenost, kršitve ali knjigovodske nepravilnosti, pravi Zares.

S sprejetjem dopolnila bo lahko nadzorni svet od članov uprave v primeru dokazane nepoštenosti, hujše kršitve ali nepravilnosti knjigovodskih rezultatov zahteval vračilo vse ali le dela nagrade še leto dni po njenem izplačilu.

Poslanska skupina Zares je zaradi anomalij na področju menedžerskih plač in nagrad predstavila svoja dopolnila k predlogu novele zakona o gospodarskih družbah. Po njihovih predlogih bi lahko tako nadzorni svet od članov uprave družbe zahteval vračilo nagrade še leto dni po izplačilu.

Politika vodenja podjetij je namreč po besedah Lojzeta Posedela v posameznih primerih preveč usmerjena na zagotavljanje kratkoročnih ciljev in rezultatov. "Ko to obdobje mine in se na dolgi rok pokaže prava slika podjetja, pa vračila nagrade ni mogoče zahtevati," je še dodal.

Po predlogih poslancev skupine Zares bi lahko nadzorni svet od članov uprave družbe zahteval vračilo nagrade še leto dni po izplačilu.
Po predlogih poslancev skupine Zares bi lahko nadzorni svet od članov uprave družbe zahteval vračilo nagrade še leto dni po izplačilu. FOTO: Kanal A

V Zaresu zato predlagajo dopolnilo, s katerim bo lahko nadzorni svet od članov uprave zahteval vračilo vse ali le dela nagrade še v letu dni po njenem izplačilu, če se bodo v tem času ugotovili nepoštenost, hujše kršitve ali nepravilnost knjigovodskih rezultatov.

Vlada za obvezno razkritje plač nadzornikov

Vlada je predlog novele zakona o gospodarskih družbah poslala v obravnavo v DZ 9. aprila. Z njo se v slovenski pravni red prenaša direktiva EU o uveljavljanju določenih pravic delničarjev družb, ki kotirajo na borzi. Vlada pa med drugim predlaga tudi obveznost razkritja prejemkov članov uprav in nadzornikov na skupščinah družb.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tajicaaa
16. 10. 2010 21.14
pr nas nepravilnosti in krsitvi ni ce se gre za krajo.
eugenieb
16. 10. 2010 17.16
vsepovsod drugot je to mogoče samo pri nas NE. NISMO DRŽAVA, SMO TEMPIRANA BOMBA
bučar
07. 05. 2009 20.43
komu od rdčih bogatunov so že sploh kaj vzel?
Jozsef
07. 05. 2009 18.01
Bla Bla Bla....Kje je pa to mozno. Ko se enkrat nekaj izplaca, po vseh predpisih, bi mi potem to zeleli nazaj. Ma ne me basat...
strogoff
07. 05. 2009 17.09
dejte "meneđerja" Mezeka nazaj u zapor in naj meni vrne ves pokradeni denar ! _ _ _ _ _ _ ne šalim se, čisto ZARES; banane !
miha040
07. 05. 2009 15.32
zares kaj vam pomaga sedaj ta zakon ker so tisti ki jim je bila nagrada obljubljena denar že zdavnaj prejeli, pregovor pravi po toči zvoniti je prepozno"...
JohnWayne
07. 05. 2009 14.31
te nagrade so težko razumljive v istem svetu nam, navadnim državljanom in tem meneđerjem/nadzornim svetom. Problem je v tem, da so te nagrade v smislu poslovanja res minimalne, zato so tako visoki zneski za njih sprejemljivi.. sej tistemu, ki ima 10.000 plače mu res ni problema dat 40 eur za položnico elektrike.. Najbolje je, da nagrad sploh ni.. a delavec, ki bo zaradi pritiska nadrejenih "delal bolje" oz več in bo namesto 400 kosov na dan naredil 530, a bo dobil povišico.. ne bo.. meneđer jo bo.. če je prišla tista direktiva, da lahko zaposleni v d.o.o. zahtevajo delež dobička, naj tudi vse velike firme znesek nagrade meneđerja, ki je v bistvu uspeh zaposlenih porazdelijo in izplačajo skupaj z regresom.. npr.. kakorkoli vzameš, brez popolnega eliminiranja sedanje politike in vodilnih (opozicije in koalicije) z njihovimi priveski ne bomo prišli nikamor.. v računalništvu bolj poznano kot format c:
afna_jst
07. 05. 2009 14.23
sicer pa zakon pozdravljam
afna_jst
07. 05. 2009 14.18
tudi če sprejmejo novelo zakona le-ta ne bo veljala za nazaj. to pomeni, da gospodom, ki so si že izplačali nagrade, denarja ne bo potrebno vrniti.
Ranunculus
07. 05. 2009 14.07
Brez veze. To pa zato, ker so nadzorni sveti nesposobni videti nepoštenost, kršitve ali knjigovodske nepravilnosti. Če pa že jo vidijo, jim rečejo, da je ne smejo videti. Naj si glede tega raje prihranijo čas in posekajo vse nagrade.