Slovenija

Janša: Za stavko ni nobene potrebe in država je ne bo plačala

Ljubljana, 11. 04. 2012 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Štrukljeve besede, da bo morala stavko sindikatov javnega sektorja kriti država, ki jo je tudi povzročila, Janša odgovarja, da se to ne bo zgodilo, saj zanjo ni "formalnih razlogov". Obžaluje, da se stavka pripravlja, ko pogajanja še potekajo, zato apelira na "nekoliko več razuma".

Vlada in sindikati javnega sektorja se tudi na današnjih skoraj deveturnih pogajanjih niso mogli zediniti o posegih v plače javnih uslužbencev.

Kot so poročali v oddaji 24UR ZVEČER, je vlada na mizo dala nov predlog, po katerem naj bi letos privarčevali zgolj še 210 milijonov evrov, od tega 120 milijonov s plačami v javnem sektorju – te naj bi se znižale za približno šest odstotkov brez odprave plačnih nesorazmerij – 30 milijonov naj bi privarčevali z regresi in še 60 milijonov z drugimi ukrepi. Sindikati na drugi strani vztrajajo pri tem, da se letos privarčuje le 30 milijonov. Vlada od sindikatov pričakuje tudi, da bodo pristali na varčevalne reze, ki bi zagotovili, da bo primanjkljaj prihodnje leto le še triodstoten, tudi zaradi zahtev Bruslja.

Branimir Štrukelj (na sredini)
Branimir Štrukelj (na sredini) FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je po pogajanjih povedal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, vlada vztraja na predlogu, po katerem bi se plače znižale za šest odstotkov, plačna nesorazmerja pa se za zdaj ne bi odpravila, na kar pa sindikati ne pristajajo.

Po besedah vodje dela pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Draga Ščernjaviča so si bili z vlado na neki točki pri plačah sicer zelo blizu, vendar je vlada po izračunih ugotovila, da je predlog sindikatov previsok glede na zmožnosti proračuna.

Pogajanja naj bi obe strani nadaljevali v petek, po Štrukljevih besedah pa bodo tekla vse do stavke, če seveda prej ne bo dogovora. "Vsi sindikati pa si želimo, da bi bil dogovor mogoč, vendar danes tega ni bilo mogoče storiti," je dodal.

Vladna stran je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Aleša Živkoviča na današnja pogajanja prišla z dvema približevalnima predlogoma, ki sta bila približno 15 odstotkov milejša od predlogov, podanih na zadnjih pogajanjih v torek. Tako ocenjuje, da je vlada od začetka pogajanj pri tem popustila že "skoraj za polovico". Živkovič sicer meni, da bodo na petkovih pogajanjih prišli do konkretnejših dogovorov. Kot je dejal, je vladna stran predlagala, da pripravi še en približevalni predlog, vendar pa je pri tem treba vedeti, da mora vlada iskati sorazmerje pri varčevalnih ukrepih.

Jeseni leta 2010 je stavkalo 80.000 zaposlenih v javnem sektorju, kar je toliko, kot jih bo stavkalo v sredo. Stavka je trajala deset dni, z njo pa je bilo povzročene za okoli 10 milijonov evrov škode.

Spomnimo. Vlada je v torek predlagala dokončno odpravo plačnih nesorazmerij s 1. julijem, pri čemer pa bi maso za plače znižali za 13 odstotkov. To bi skupaj pomenilo za okoli deset odstotkov manj sredstev za plače. Sindikati tega predloga niso sprejeli, podali so svojega. V delu pogajalske skupine javnega sektorja po Ščernjavičevih besedah vztrajajo na takojšnem izplačilu zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij, nato pa naj se plače bodisi zamrznejo bodisi znižajo za tri odstotke.

Stroške stavke bo plačala država

Predstavniki sindikatov so že ustanovili koordinacijo stavkovnih odborov, ki bo koordinirala vodenje stavke, napovedane za 18. april. Stavko je zaenkrat napovedalo 24 sindikatov. Kot je pojasnil Štrukelj, se o priključitvi stavki odločajo še štirje sindikati. Končno število sindikatov, ki bodo v njej sodelovali, tako še ni znano. Pogajalsko skupino, ki se mora po zakonu pogajati s stavkovnim odborom, pa bo v četrtek ustanovila tudi vlada. Za vodjo koordinacije je bil imenovan Branimir Štrukelj, za namestnika vodje pa je bil imenovan Frančišek Verk.

Sindikati se pripravljajo na stavko in proteste.
Sindikati se pripravljajo na stavko in proteste. FOTO: B.G.

Če bodo sindikati javnega sektorja stavkali, bo morala stroške po besedah Štruklja kriti država, ki "je tudi povzročila to stavko". "Že zdaj krši veljavne dogovore in če delodajalec krši veljavne dogovore, mora tudi nositi stroške stavke," je dejal. Na vprašanje, ali je dogovor še mogoč in stavke vendarle ne bo, pa odgovarja, "da če bi vlada pristala na zamrznitev plač, potem bi bilo mogoče dobiti čas, da bi se lahko v miru pogovorili o bolj pravičnih rešitvah, ki bi se jih izvedlo v daljšem obdobju".

Janša: Za stavko ni nobene potrebe in država je ne bo plačala

Da so napovedani varčevalni ukrepi "zgolj kakšnih 10 odstotkov tega, kar je treba narediti v tem mandatu, da bo Slovenija postala za gospodarstvo prijazno okolje, da bomo imeli pozitivno gospodarsko rast in bomo lahko financirali vse tiste potrebe v javnem sektorju in širše, ko gre za zagotavljanje normalnega funkcioniranja družbe", pa meni premier Janez Janša.

Poudaril je, da napovedani ukrepi niso rigorozni, sindikalistom pa je svetoval, naj pogledajo ukrepe, ki jih sprejemajo vlade drugod po Evropi, in preverijo tudi ceno, ki jo je v zadnjih letih plačalo gospodarstvo.

Država stavke ne bo plačala, ker zanjo ni nikakršnih formalnih razlogov, pravi Janša in dodaja, naj sindikalni voditelji stavke, ki je bila napovedana, še preden je sploh znano, kakšen bo izid pogajanj med socialnimi partnerji, to povedo svojemu članstvu. "Apeliral bi na več razuma in racionalizacije. Upam, da zadaj niso kakšni drugi motivi, saj Slovenija nima alternative," je še poudaril.

Janša pravi, da država stavke ne bo plačala.
Janša pravi, da država stavke ne bo plačala. FOTO: Reuters

Redarji ne bodo pisali kazni, cariniki bodo temeljiti

Za 18. april napovedani stavki se bodo pridružili še zdravstveni delavci, policisti, zaposleni na upravnih enotah, davčnih uradih, občinah, sodiščih, zaporih, gasilci, vojaki, cariniki, redarji in kulturniki, tudi slovenski filharmoniki in zaposleni na Institutu Jožef Stefan.

Stavka v zdravstvu bo po besedah predsednika Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča potekala z nedeljskim režimom dela. Glede dela v bolnišnicah se bodo dogovorili z vodstvom, da se asistira tudi pri tistih nujnih oziroma zahtevnejših operacijah, ki potrebujejo usklajeno ekipo. Naročene paciente pa bodo morala vodstva odpovedati. Intenzivna stavka bo sicer trajala od 9. do 15. ure, o nadaljnjih aktivnostih pa bo odločal stavkovni odbor, je še povedal Vukadinovič.

V socialnem varstvu pa bodo zaposleni stavko izvajali glede na samo dejavnost, je pojasnil Vukadinovič. V varstveno delovnih centrih bodo delovne aktivnosti zmanjšane na minimum, v domovih za starejše bo zmanjšan obseg storitev, nenujnih storitev pa ne bodo opravljali.

Svoja vrata bodo zaprli tudi šole in vrtci. Pouka ne bo, a kot zagotavljajo učitelji, otrok, ki jih bodo starši vseeno pripeljali, ne bodo pustili pred vrati, pač pa jim bodo zagotovili varstvo. Na upravnih enotah bo manj uradnikov in zato več gneče. To pričakujte tudi na mejnih prehodih, saj bodo cariniki še posebej temeljiti.

Če boste napačno parkirali, vam redarji ne bodo napisali kazni.  Agenti Sove bodo šli na teren le, če bodo tako narekovale varnostne okoliščine, običajnega zbiranja in obdelovanja obveščevalnih podatkov pa ne bo. Če vam zagori hiša, vam jo bodo gasilci kljub stavki pogasili, obljubljajo. A na nenujne usluge ne računajte.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pouhorc
17. 04. 2012 20.18
+1
jaz mam 600 eurov plače,pa lahk pomagam komu iz javne uprave ,če kdo zeli,mu odstopim nekaj,...
vsevidim
17. 04. 2012 08.12
+1
a teb janša, pa svak izlet v gabrje,pod gorjanci
Heinekenx
13. 04. 2012 07.22
+8
Tomažek naj vzame tam kjer je preveč-CERKVI in naj da tam kjer ni -za razvoj gospodarstva (ne tajkunom)
prazo
17. 04. 2012 18.20
A posebne pokojnine v vrednosti 2.300€ in kulturne v vrednosti 1.600€ pa niso preveč? Vsi trenutno gledajo sam na svojo rit in da bojo čimveč lohk nagrabl, kako bomo pa mi mladi živel jih pa mal *., to je ta problem.
prazo
17. 04. 2012 18.50
1943
12. 04. 2012 16.06
+15
Govori neumnosti. Kako naj ta vlada rešuje Slovenijo ,če jo je v letih 2004 do 2008 pahnila v največjo dolžniško krizo ,kreditiranja največjih tajkunov in izčrpavanje dobrih podjetij za menedžerske odkupe.To je počela v tako zvanem pravljičnem uspehu Slovenije debelih krav ,ko se je Nemčija že pripravljala na recesijo. Naš vrli predsednik pa je dejal : Dokler najdemo v kantah za smeti kruh ,se ni bati recesije.Izgleda da je takratna vlada imela pred seboj pravljično meglo in tako naslednji vladi pustila prazno državno blagajno in velik kup kreditov,vsled česar se je zrušilo napihnjeno gospodarstvo in se je zgodil finančni kolaps največjih slovenskih bank ,katere so ostale brez denarja.In ta vlada sedaj rešuje Slovenijo , ne, rešuje svojo neumno vladanje ,narod pa bi naj to plačal z zategovanjem pasu. Bolje da že sedaj oddidejo ,ker to kar počnejo ne rabiš nobenega znanja.in se s tem naj ne bahajo pred EU , kajti slovenski delavci že tako ali tako plačujejo svoje življenje na robu preživetja.
zdrava.pamet
25. 04. 2012 17.43
vI GOVORITE NEUMNOSTI...NAJVEČJO ŠKODO JE NAREDIL PAHOR...OZIROMA KRESALOVA IN GOLUBIČ
mužik
12. 04. 2012 15.08
-7
PONAVLJAM !! ČE BOSTE ŠTRAJKALI SAMI SEBI SERETE V SKLEDO !!! TREBA BO NAREDITI KONEC ZADOLŽEVANJU KI GA JE VEČINO USTVARILA PAHORJEVA VLADA SEVEDA VI NISTE KRIVI ZA TO POSLEDICE JE DO SEDAJ ČUTILO GOSPODARSTVO --SEDAJ PA ŠE JAVNI SEKTOR IN SE SPRIJAZNITE STEM DEJSTVOM ČE DENARJA NI GA NI ,IMATE PA ŠE TOLKO SREČE DA REDNO DOBIVATE PLAČE KO TEGA NE BO BOSTE V ISTEM DREKU KOT GOSPODARSTVO. ZATO TREBA DVIGNITI RAST GOSPODARSTVA --NATO PA ŠE LE ZOPET PLAČE JAVNEMU SEKTORJU .MA DAJTE SI TO ENKRAT ZABITI V GLAVO !!
lidac
12. 04. 2012 18.12
+2
kaktus11
12. 04. 2012 19.10
+1
jurga Ti to Janši povej, njegova (prejšnja) vlada je JS tako plače dvignila !! A zdaj naj bodo pa drugi krivi ???
prašek
12. 04. 2012 14.39
+5
Še enkrat bom ponovil ; Sindikati , ne pustite se !!! Vi ste tisti , ki lahko ustavi ropanje Tomaževe tolpe kriminalcev !!
mužik
12. 04. 2012 16.31
+0
justinijan
12. 04. 2012 22.44
+0
prašek, škoda besed za tvoje neumnosti, še posebej če si visoko izobražen ampak mi majhni vemo kako je s temi....))
Geronemo
12. 04. 2012 14.13
+8
Ljudje dragi, kdaj boste odprli vaše lepe očke in spregledali da: Namen politike je, da razdeli narod na več delov in ji vsiljuje svojo ideologijo. Zdaj pa ste levi, desni, levosredisnki, desnosredinski, rdeči, zeleni, kosmati, zabiti, itd.... V ustavi ste samo ČLOVEK in kot takšen je vaša pravica biti spoštovan, biti zdrav, na suhem in sit. Zato je vaša dolžnost spoštovati lastne pravice ki so enake pravicam vaših SOLJUDI. In tukaj se ne gre z aneko stran, gre se za nas, naša življenja, naše otroke in našo prihodnost... Boste imeli obraz svojemu otroku priznat da ste kot enota, del družbe in naroda po celi liniji odpovedali ker ste se bali za svojo plačilno listo, javni položaj, ugled in dobro ime??? Hvala lepa, moj prispevek so tovrstni komentarji, izrekanje osebne suverenosti kot protest do "svobodnih" volitev.. (kot da imamo kaj za izbrati), odrekanje ugodnosti, pravic in dolžnosti nekih fiktivnih zakonskih aktov in zakonov ala RTV itd... Vse to je lahko orodje ki deluje za vas, kot pa izvršilno sredstvo proti vam, le oči je treba odpreti in pokazati malo volje. Najprej ste ČLOVEK, potem pa ste to kar vam piše na osebni, spričevalu in plačilni listi... Ne pozabite tega...
dule100
12. 04. 2012 14.02
-10
Levaki ! Grem stavit za poln pehar dreka, pa še sami ga boste lahko nagrebli, da ste spet popušili ! Tokrat vlado vodi Janša in ne briljantni Pahor !
Geronemo
12. 04. 2012 13.38
+21
Janša: Za stavko ni nobene potrebe in država je ne bo plačala. Da malo raztolamčimo kaj vam JJ želi dopovedati: "Za stavko ni nobene potrebe" Ker ste kot narod že zdavnaj ostali brez pravic in suverenosti in tudi če stavka bo, to ne bo spremenilo ničesar. "in država je ne bo plačala" Kdo ali kaj je država in v čigavi lasti je??? Ustava, 3. člen: Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno. Pa se vprašajmo: KDO JE DO ZDAJ PLAČEVAL VSE POLITIČNE KAPRICE??? Država! In kdo je država???? Torej kaj vam JJ pove? Vi nimate pravic zato bodite tiho in delajte to kar vam je naročeno! To je za moje pojme grožnja narodu oz. dokaz protiustavnega delovanja in se me spet prime beseda IZDAJA REPUBLIKE SLOVENIJE. Hja, to sem samo jaz, zdaj pa Janšisti.... BUT PO MATERIALU.. hehehe ovčke :)
dule100
12. 04. 2012 14.25
-5
prašek
12. 04. 2012 14.40
+6
Vsak si predstavlja , da je najpametnejši !!! Še celo ti , dule !!!
robi1971
12. 04. 2012 13.30
+18
Za Slovenijo bi bilo najboljše, če bi večdnevno ali pa večmesečno stavkali poslanci. Sem včeraj malo gledal TVSLO (prenos seje DZ), pa mi je slabo "ratalo". V kateri službi še lahko delaš tako kot delajo poslanci? Med sejo eni pridejo, eni odidejo, eni čvekajo med seboj, eni berejo časopis, eni hodijo sem ter tja, eni se guncajo na stolih... Tega ne morejo ne otroci v vrtcu (ker jih vzgojiteljica za ušesa), ne kuharji, ne frizerji, ne računovodje, ne zidarji, ne peki..., torej nihče drug. Samo oni to lahko. Ali njim ni treba biti skoz tam? Torej oni naj stavkajo, bo več koristi imela Slovenija od tega. 90×5.000,00 EUR mesečno prišparamo!!!
resslovenka
12. 04. 2012 19.37
Ja, nič se ni spremenilo , razen nekaj novih obrazov. Hitro so privzeli stare navade. Meni se tudi zdravje poslabša ko jih gledam, še bolj pa ko jih poslušam. No, ne pri vseh.
drasasii
12. 04. 2012 13.24
+1
Na nek mačin imajo sindikati prav vendar tudi ljudje v gospodarstvu bi morali stavkat drugače se ne bo nič doseglo.Vendar je kakšno leto prepozno saj ta vlada samo gasi tisto kar je prejšna vlada zakurila
mužik
12. 04. 2012 13.22
-6
NE ,NE ŠTRAJKAJTE !!! SAMI SEBI V SKLEDO SERETE !!!!
batom@pinkponk.com
12. 04. 2012 12.56
+7
o potrebnosti stavke naj odločajo ljudje, ki so z ukrepi prizadeti in ne premier, ki te ukrepe vsiljuje. JJ, kako lahko o tem sodiš in se izrekaš?
Anton Benedik
12. 04. 2012 13.09
-3
Na zalost o stavki ne odlocajo ljudje ki so z ukrepi prizadeti,ampak le njih vodje,ki pa so zarjaveli komunisti!
batom@pinkponk.com
12. 04. 2012 13.21
+2
a ni to malo prehuda izjava za nekoga, ki te gospode gleda le prek TV ekrana?
kaktus11
12. 04. 2012 18.59
+1
bentone : Ti si to na predsednika vlade mislu ?????
bojchb
12. 04. 2012 12.52
+1
A so redarji zaposleni v Javni upravi?????
prašek
12. 04. 2012 12.54
+1
24pšancov
12. 04. 2012 13.07
+1
Angela Franko
12. 04. 2012 12.50
+9
Največ razuma ,pričakujemo od vlade ,pa kaj si sploh predstavljate,pa nehajte se zares norčevat iz državljanov po vseh teh referendumih in sprenevedenj ,pa nas kličejo k razumo pa kaj vam je!!!!!!!!!!
prašek
12. 04. 2012 12.55
+10
mužik
12. 04. 2012 13.56
-7
VLADA JE PRIŠLA K PAMETI DA TAKO NE GRE VEČ SAMO VI ŠE NISTE PRIŠLI
dule100
12. 04. 2012 14.14
-6
prašek Levega razuma imamo že poln kufer ! Imeli ste priliko, da bi ga pokazali v zadnjih treh letih ! Rezultat tega razuma občuti ves slovenski narod !
prašek
12. 04. 2012 14.34
+7
Sinek , potrudili ste se , da ste vse , kar je bilo koristnega , zablokirali !!! Da se razumeva ; pobudnik referendumov je bila SDS
resslovenka
12. 04. 2012 19.40
+1
A ne, kako so eni dementni? Resnice, ki jih ne želijo slišati, jim enostavno zginejo iz spomina, pa trajbajo svoje.
prašek
12. 04. 2012 12.37
+5
Sindikati , ne popuščajte !!! Hočemo še referendum o vladi !!!!!
justinijan
12. 04. 2012 12.40
+2
justinijan
12. 04. 2012 12.42
-5
kolikokrat so sindikati kaj zamutili, zaposlene slovenije pozivam, da naj ne gredo stavkat in podpirat priviligirance od sindikatov pa tja do bivšega predsednika in raznih partizančkov iz host, ki to niso nikoli bili......
srebrnibreg
12. 04. 2012 12.44
+9
Sindikati naj imajo isti odnos pri Janševih reformah kot so ga imeli pri Pahorjevih.
prašek
12. 04. 2012 12.33
+7
Sindikati , ne popuščajte !!!
Angela Franko
12. 04. 2012 12.52
+2
PA POGOVOR O VLADI IN NJENEM DELU:::::::::
mužik
12. 04. 2012 12.29
+0
z stavko ne boste dosegli nič kaj vam to ni jasno ?! če ni ,evrov jih ni pa se imate za tako izobražene !!!
justinijan
12. 04. 2012 12.31
-1
P.S.PO ENI STRANI BI STAVKALI A LE TAKO. DA JIM STAVKO KRIJE DRŽAVO, TEGA ŠTRUKLJA BI MORALI NAGNAT NA IZ SLUŽB, KAJTI MEŠA SAMO DREK.......
Angela Franko
12. 04. 2012 12.53
+1
mužik
12. 04. 2012 13.14
+1
@ angela so ti stopili na žujl !!! ne bluzi prav je napisal
justinijan
12. 04. 2012 12.28
+0
TA ŠTRUKELJ JE .... OD .....!!!!!!!!!!!!!!!!!
mužik
12. 04. 2012 12.30
-1
srebrnibreg
12. 04. 2012 12.44
+4
prašek
12. 04. 2012 12.58
+6
Razlika je samo ta , da je lani Tomaž "šuntal" k referendumu , letos se ga pa boji !!
dule100
12. 04. 2012 14.10
-3
prašek Si v veliki zmoti ! Med levaki nimate junaka, ki bi se ga Janez bal ! Kaj misliš, da bi se bal dolgolasega Buhteljčka ?
Alexxsaso@yahoo.ca
12. 04. 2012 12.08
+15
Seveda ni potrebne nobene stavke... Le politiki in njihovi tajkuni vrnite ves denar, ki ste ga v 20 letih na kakrsenkoli nacin spravili iz drzave pa nobenih ukrepov ne bo potrebnih...
mužik
12. 04. 2012 12.25
-3