Slovenija

Bodo opeharjeni delavci ostali še brez strehe nad glavo?

Ljubljana, 24. 11. 2011 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stečajna upraviteljica Vegrada delavcem grozi, da bo začela zapirati samski dom, v katerem živijo. Tako se je odločila, ker ne plačujejo najemnin, pa čeprav jim je sredi avgusta obljubila, da jih ne bo preganjala.

Nekdanji Vegradovi delavci, ki živijo v samskem domu te propadle družbe na Ulici Vide Pregarčeve v Ljubljani, so doživeli nov hladen tuš. Stečajna upraviteljica Alenka Gril jih je namreč v ponedeljek obvestila, da bo začela dom zapirati oziroma zmanjševati število postelj v njem. Tako se je odločila, ker že od avgusta protestno ne plačujejo najemnin.

Od 71 oseb, kolikor jih biva v domu in od avgusta ne plačuje najemnine, jih ima 13 začasno dovoljenje za bivanje. Pred podaljšanjem začasnega dovoljenja bodo za vsakega preverili, ali in koliko mu dolgujejo ter koliko znaša njegova prednostna terjatev. Če bo njegov dolg iz naslova najemnine presegal znesek priznane prednostne terjatve, mu bivanja v domu ne bodo več omogočili, če ne bo plačeval najemnine. Enako velja za delavce, ki jim Vegrad nič ne dolguje, pravi Grilova. Vegrad po njenih navedbah 61 od teh 71 delavcev dolguje plače, do desetih pa nima nobenih obveznosti.

Grilova sicer zagotavlja, da v domu ne bodo izklopili elektrike in gretja ter da se trudijo dom vzdrževati do te mere, da ga inšpekcijske službe ne zaprejo.

Ostali so brez plač in brez dela. Ali bodo tudi brez strehe nad glavo?
Ostali so brez plač in brez dela. Ali bodo tudi brez strehe nad glavo? FOTO: Miro Majcen

Predstavniki gibanj Nevidni delavci sveta (IWW), ki se zavzema za pravice migrantskih delavcev, in 15o pravijo, da je bil namen stavke v obliki neplačevanja najemnin odpreti vprašanje položaja delavcev v stečajnih postopkih. Grilovo so večkrat pozvali, naj se dogovorijo o rešitvi. "Stečajna upraviteljica je opeharjenim delavcem 17. avgusta zagotovila, da jih ne bo preganjala iz delavskih domov. To so delavci in njihovi podporniki razumeli kot pripravljenost stečajne upraviteljice, da sodeluje pri iskanju pravične rešitve za opeharjene delavce," so zapisali v gibanjih.

Odločitev Grilove označujejo kot "škandalozno in zločinsko", saj da preganjanje delavcev na cesto "v kontekstu izsiljevalskega migracijskega režima pomeni odvzem podlage za uveljavljanje pridobljenih pravic". Pravijo, da je njeno dejanje "napad na delavce, njihove delavske in socialne pravice, napad na demokracijo in s tem napad na vse nas". Temu se bosta gibanji "uprli z vsemi potrebnimi sredstvi".

Grilova se je na te besede že odzvala. Sporočila je, da prizadevanja IWW za iskanje pravičnih rešitev za delavce načeloma podpira, da pa je ocena, da je njena odločitev zločinska, močno pretirana. Treba se je zavedati, da bo družba v stečaju prodala svoje nepremičnine, tudi samski dom v Ljubljani, ter da bo kupec uveljavil vse svoje pravice, je dodala. Meni pa tudi, da za reševanje problematike neplačil plač niso odgovorni stečajni upravitelji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
24. 11. 2011 20.24
+1
KAJJJJ A TUDI TOLIKO NISO ZASLUŽILI KOLIKO STANE STANOVANJE.