Kresalova: Leto je naokoli in prvi april se bliža

SDS, SLS in SNS so zoper Katarino Kresal vložile interpelacijo. Kresalova pravi, da ni presenečena in dodaja: "SDS me v svoji predvidljivosti nikoli ne razočara. Razočara pa nivo interpelacije." Je za interpelacijo res kriva preiskava glede Patrie?

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Interpelacija

Sedem točk interpelacije (Foto: Blaž Garbajs)

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, poslanec SLS Gvido Kres in vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič so v imenu PS SDS, PS SLS in PS SNS vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal.

A Kresalova na vse skupaj pravi, da ni presenečena. "Leto je naokoli in prvi april se bliža. SDS me v svoji predvidljivosti nikoli ne razočara. Razočara pa nivo interpelacije," meni Kresalova.

Sedem točk očitkov

Opozicijske stranke so razloge za interpelacijo strnile v sedem točk. Kot je bilo pričakovano, Kresalovi očitajo poskus političnega vpliva na delo policije v primeru Baričevič. Tanko je pri tem izpostavil, da obstaja veliko povezav članov LDS s primerom Baričevič, ki so tako poslovne kot klientelistične. Po njegovem mnenju se zaradi velike povezanosti preiskava tega primera tudi nikamor ne premakne. "Lahko se sprašujemo, ali so to res naključja ali pa gre za sistematičen, poslovno-prijateljski, politični pristop ter napad na pravno državo in enakost pred zakonom," pravi Tanko. Po njegovih besedah je celotni postopek policijske preiskave primera Baričevič potekal zelo nenavadno in kaže na to, da je prišlo do političnega vplivanja. "Goršek (generalni direktor policije, op. a.) je svojo politično šefico obvestil prej kot preiskovalnega sodnika in tožilca," je dejal Tanko.

Kres ocenjuje, da je v postopku vrnitve psov zmagal zasebni interes lastnika, ni pa bil zaščiten javni interes. "Očitno pred zakonom nismo vsi enaki," je dejal Kres. "Vse povezave so preveč zgovorne," je dodal. Jelinčič pa je pristavil: "V celotni koaliciji je nekaj zelo gnilega!"

Kresalovi v interpelaciji očitajo tudi ustvarjanje neenakosti pred zakonom, nespoštovanje ustavnega načela delitve oblasti ter oviranje in zavlačevanje postopka parlamentarne preiskave.

Trn v peti tudi NPU

Hkrati je sporna točka tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Kresalovi tako očitajo zlorabo uradnega položaja ali zlorabo uradnih pravic ter zlorabo ministrstva za notranje zadeve za klientalistične namene v zvezi najemom nove stavbe za NPU. Dodatno po mnenju omenjenih treh strank obstaja sum, da je pravni posel najema nove stavbe za NPU klientelistično dogovorjen. Pri najemu stavbe za NPU pa naj bi obstajal tudi sum oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ.

V opoziciji namreč menijo, da je pri podpisu pogodbe z Ram Investom za potrebe NPU prišlo do negospodarnega ravnanja. Kot je dejal Tanko, objekt na Litostrojski kar naenkrat ni bil več dober, čeprav bi bila najemnina zanj ugodnejša. Tanko še opozarja, da se je že pred selitvijo NPU zelo pritiskalo na nekatere državne institucije, da bi se preselile na to lokacijo. Po njegovih besedah sta Kresalova in LDS tako s pomočjo politike reševala stiske zasebnih investitorjev.

LDS hobotnica

Opozicija je predstavila LDS hobotnico. (Foto: SDS)

Interpelacijo je podpisalo 27 poslancev SDS, šest poslancev SLS in pet poslancev SNS. Ti so tudi sklenili, da je treba Kresalovo zaradi kršenja ustave in zakonov ter očitne nesposobnosti delovati v skladu z dano prisego razrešiti s funkcije ministrice za notranje zadeve.

SDS skrbi, ker preiskava glede Patrie poteka zgledno?

"Dokumentacijo glede najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad smo javnosti v celoti predstavili prejšnji teden in je dostopna vsakomur," na očitke odgovarja Kresalova. Pravi, da so bili vsi postopki transparentni, zakoniti in v skladu z načelom dobrega gospodarjenja. "Veselim pa se predvsem, da bo ta interpelacija omogočila, da se v vseh podrobnostih razkrije tudi 90 milijonov evrov težka avantura prejšnjega notranjega ministra in njegove stavbe na Litostrojski, grajene na popolnoma neprimernem mestu in mimo vseh določb javnega naročanja," je zadovoljna Kresalova. 

Pravi, da policija po vseh objektivnih kriterijih dosega boljše rezultate raziskanosti kot v preteklosti in kot dosežke našteva ustanovitev NPU, racionalizacijo delovanja podpornih služb in to, da ni več ministra, ki bi z megafonom usmerjal policiste. "Ni več založenih depeš, preiskava v primeru Patria pa poteka ob zglednem sodelovanju finske in slovenske policije," navaja Kresalova. "Očitno vse to ali pa vsaj nekaj od tega prvake iz SDS skrbi. Skrbi do te mere, da je potrebna popolna – celo osebna – diskreditacija notranje ministrice," je zaključila.

Katarina Kresal in Janko Goršek

Je Kresalova politično vplivala na delo policije? (Foto: Dare Čekeliš)

LDS trdno podpira Kresalovo

V poslanskem klubu LDS interpelacijo ocenjujejo kot katalog laži, polresnic in natolcevanj. Opozarjajo, da pobudniki interpelacije ne navajajo argumentov, ki bi dokazovali vpletenost ministrice in predsednice LDS v protizakonite ali neetične dejavnosti.

Ministrici v LDS zaupajo, da svoje delo opravlja dobro, zakonito ter zavzeto. In prav to je po njihovih navedbah "morda vzrok, da je že praktično od prvega dne sodelovanja v vladi tako zelo moteča predvsem za politično stranko, o kateri mediji poročajo, da je vpletena v mednarodni korupcijski škandal".

V LDS navajajo, da se Kresalova tudi ne vpleta v delo policije, "tako kot njen predhodnik, ki je med izselitvijo družine iz Ambrusa osebno in z megafonom v roki prevzel poveljevanje policiji".

Kaj pa pravi preostala koalicija?

V DeSUS se bodo do interpelacije zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal opredelili, ko bodo interpelacijo prejeli in ko se bodo s Kresalovo pogovorili. Predsednik stranke Karl Erjavec dejal, da je zaradi pogostih očitkov interpelacijo pričakoval, presenetilo pa ga je, da se je opozicija glede tega uspela poenotiti. Erjavec je še izrazil mnenje, da nova interpelacija kaže, da se boj med opozicijo in pozicijo zaostruje. "Očitno bo pomlad zelo živahna in razburkana, seveda bo pa to slabo za izhodno strategijo in tiste projekte, ki jih mora ta vlada izpeljati, če želimo čim prej iz gospodarske in finančne krize," pravi.

Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada-23

Sporni prostori NPU (Foto: Aljoša Kravanja)

V poslanski skupini Zares prav tako ne komentirajo interpelacije zoper Kresalovo, niti teksta interpelacije, ker ga morajo prej še prebrati. Želijo pa počakati tudi na odgovor ministrice, je povedala vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem.

To, kar se dogaja z interpelacijami, izrednimi sejami državnega zbora, vložitvami ustavnih obtožb in tudi zadnja interpelacija zoper Kresalovo po mnenju Zalokar Oražmove "jasno kaže na to, kdo v tej državi se resnično želi ukvarjati s problemi gospodarstva, krize in naše prihodnosti".

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 917
oporečnik 25.02.2010 22:25:26
ima pa naša ministrica dosti sorodstva brat, mati stric njen človek in vse je v pokvarjeni navezi
Več komentarjev